Млади лекари излязоха на протест срещу правилата за специализации

Млади лекари излязоха на протест срещу правилата за специализации

© Reuters



Лекари специализанти излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването (МЗ), недоволни от правилата за специализация и липсата на политика за задържане на младите медици в страната.


Основното недоволство е срещу въведеното задължение лекарите, чиято специализация е платена от държавата, след края на обучението си да остават да работят в определени болници в България за срок от 3 години, в противен случай – да върнат държавната субсидия. Лечебните заведения се определят от Министерството на здравеопазването на база недостига на кадри в конкретни специалности.


"Специализацията практически е денонощна работа. Това е труд и да се изисква да се връщат пари за положен труд не знам дори дали чисто юридически е издържано", коментира пред Би Ти Ви д-р Александър Атанасов, който специализира педиатрия.




Младите лекари се опасяват, че чрез промените не получават избор дали да специализират държавна поръчка и че се създава механизъм за принуда да бъдат разпределени на работа на неатрактивни места с липсващи специалисти, без да се дава възможност за избор. Още след въвеждането на промените и първите прояви на недоволство през лятото от Министерството на здравеопазването казаха, че са склонни да обмислят нова промяна в правилата, но увериха, че правото на свободен избор на лекарите няма да бъде нарушено. Според ведомството и в момента не се предвижда служебно разпределение в конкретни лечебни заведения, а става въпрос за недостатъчно ясно формулиран текст на наредбата. Според ведомството остава възможността младите лекари да постъпят в болници, които сами плащат заплатите на специализантите.


Специализантите в страната към момента са над 5400, съобщава Би Ти Ви и уточнява, че промени ще засегнат само лекарите, на които предстои да започнат специализация.


Министър Ананиев разговаря със студенти по медицина и специализанти


По някои от поставените от студентите – медици и специализанти въпроси Министерството на здравеопазването има сходни позиции, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с тях малко по-късно, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Ананиев и студентите се договориха да проведат следваща среща в началото на ноември. Дотогава те ще внесат и следващи свои предложения за за специализациите на МЗ. Здравният министър пое ангажимент да не се бърза с наредбата, а акцент да бъде поставен върху прецизирането на текстовете. В момента документът е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане, срокът на което ще бъде удължен.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Не се умори тая държава да търси будали.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  В случая съм на страната на МЗ.
  Обучението по медицина е най-скъпото и струва много над платеното от мама и тате с данъците, т.е. държавата де факто плаща. Ерго - и е в правото си да изисква насрещен ангажимент.
  Който не иска - плаща си сам обучението и е като птичка Божия!

 3. 3 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Важното е че Боко Тиква рече че българите масово се връщали от чужбина явно за да могат той Пеевски и Доган да ги крадат.

 4. 4 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Е това е малко абсурдно. Ако не искат дори и 3 години да поработят в България, ами да ходят да учат някъде в Европа. Искат евтино обучение в България и после хубави заплати в Европа. Нищо няма да им стане, ако поработят 3 или дори 5 години тук и после да заминават. Ще излезе, че всички ние, които седим тук сме някакви пълни олигофрени.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Младите лекари се опасяват, че чрез промените не получават избор дали да специализират държавна поръчка и че се създава механизъм за принуда да бъдат разпределени на работа на неатрактивни места с липсващи специалисти, без да се дава възможност за избор.
  —цитат от коментар 0 на Дневник

  Така, както е написано, оставам с впечатление че закона е написан глупово и не дава възможност специализанта да реши, дали е склонен да отиде на държавна поръчка и да изпълнява нейните условия или да избере друг път (сам да си плаща или да сключи договор със здравно заведение по негов избор или да замине наннякъде). Ако е така глупаво направен закона....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Раздвоено, поради непознаването на конкретния текст, считам че сепак не само сиренето е с пари. Т.е. ако приемеш ангажимента, че биваш обучаван и получаваш заплата по време на обучението, то поемаш и ангажимент здр.система да се възползва от обучението ти. В разумни и ясни граници.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ами ясно е, че на повечето от тях идеята им е да забегнат за Европа веднага щом вземат дипломата.

  Ами ОК, ама да бъдат така добри и да си получат образованието там в Европата, щото хич не върви българския данъкоплатец да плаща за обучение на кадри, които след това да лекуват немски пациенти. Или поне да учат/специализират в БГ на собствени разноски.

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Като данъкоплатец не подкрепям този протест

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Изглежда най-голямата драма се състои в това, че специализантите могат да бъдат изпратени на заточение на произволен принцип в кое да е забито населено място с дефицит на специалисти.
  Недоволството е разбираемо. Специализантите са хора на 25-30г, често със семейство и деца. Нима някой очаква, че ще зарежат семействата или връзките си и ще се забият в някоя дупка.

 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Най-лесно ще върнат парите, ако отидат да работят в чужбина. Интересна стратегия за задържане в България. Или за евтин труд до следващите избори?

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#8] от "PisnaMi":
  "Като данъкоплатец не подкрепям този протест "
  ==========
  Изобщо не го подкрепям. В него няма нито морална, нито икономическа логика. На всички им е ясно защо, само на младите емигранти не им изнася.

  Еретик
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#9] от "tri":

  " Специализантите са хора на 25-30г, често със семейство и деца. Нима някой очаква, че ще зарежат семействата или връзките си и ще се забият в някоя дупка"
  ==========
  Ами да си плащат тогава. А в тази дупка живеят български граждани. Те имат нужда от адекватно лечение и с техните данъци е платена част от курса на лекаря. Лекарят не би трябвало да е кифла и да живее в наркотична зависимост от посещенията в МОЛ.

  Еретик
 13. 13 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Туземните чатъри искат да има разпределение!
  Щото така са ги научили комунягите.

  Прати младия лекар за поне 3 години в дълбоката провинция - да мери кръвно и да забрави всичко, което е учил и упражнявал.

  Бахтий комунишките дивотии, няма отърване ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 14. 14 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Рестрикции и задължения при учене - ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Те хората не искат да учат, сега ще ги и задължават. Ами честито, младежите, които биха се занимавали с тази професия (защото тя не е за всеки) ще бъдат отблъсквани още преди изобщо да си помислят да кандидатстват.
  Вместо да се занимават с поредната глупост, да спрат кражбите от Здравната Каса и тогава ще има достатъчно пари за хубави заплати и никой няма да иска да бяга никъде.

 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  "Основното недоволство е срещу въведеното задължение лекарите, чиято специализация е платена от държавата, след края на обучението си да остават да работят в определени болници в България за срок от 3 години, в противен случай – да върнат държавната субсидия."

  Със сигурност преподавателите на въпросните студенти са работили по разпределение преди 10/11. Така и е редно да бъде в професия като медицината.

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Ами честито, младежите, които биха се занимавали с тази професия (защото тя не е за всеки) ще бъдат отблъсквани още преди изобщо да си помислят да кандидатстват.
  —цитат от коментар 14 на gorodetski

  Не бой се, няма да спрат. Иди на доктор да видиш колко ще ти вземе. Тези, които само преглеждат са обикновено 40-60 лв/преглед, за половин час, при по-добрите час се записва седмици напред. Смятай колко изкарват на ден и ще се откажат ли да учат.
  Ако пък видиш за операция или нещо с "избор на екип" колко е, пък съвсем.
  Разбира се, толкова изкарват квалифицираните доктори, не специализантите. За да станеш такъв, се изискват много жертви и труд, на мен не ми се зловидят парите им - плащам си като отида. Но да бъдат така добри и те да си плащат за да учат и специализират, както се плаща навсякъде по света. Не може да учат тука с нашите пари и после хоп, на Запад да работят. На Запад наистина изкарват много пари докторите, но излизат от медицинското обучение с голям дълг.

 17. 17 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Със сигурност преподавателите на въпросните студенти са работили по разпределение преди 10/11. Така и е редно да бъде в професия като медицината.
  —цитат от коментар 15 на 2.5


  Професия като медицината се учи поне 10 години след университета. Тези 3 години са като задължителната казарма.

 18. 18 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":

  В случая съм на страната на МЗ.Обучението по медицина е най-скъпото и струва много над платеното от мама и тате с данъците, т.е. държавата де факто плаща. Ерго - и е в правото си да изисква насрещен ангажимент.Който не иска - плаща си сам обучението и е като птичка Божия!
  —цитат от коментар 2 на xm...


  Само да вметна , че в София в специалност "медицина" влизат /по правило/ момичета с над 5,50 на изпитите, и момчета с над 5,20-5,30. Дипломата разбира се трябва да е отлична. В провинцията балът може да е малко по-нисък, но пак е достатъчно висок. Отделно и самото следване не е лесно, прекъсващите и отпадащите хич не са малко.
  Та накратко, това са най-добрите деца на България, няма нужда да ги гоним оттук. Интересно , тези от симеоновската школа нямат такива проблеми. А по-добре е те да имаха.


 19. 19 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 710 Неутрално

  ""Специализацията практически е денонощна работа. Това е труд и да се изисква да се връщат пари за положен труд не знам дори дали чисто юридически е издържано""

  Нали сте наясно, че за да се "трудите специализирайки" - е нужно някой да положи труд да ви "специализира". Тоест някой доста високо платен лекар - вместо да лекува болни и да се съсредоточи върху работата си напълно - той ви обучава. Тоест си губи време във системата, следователно и пари се губят в системата.
  Тея пари ги пишем - инвестиция. Защото са такава - във вас, в стойността която ще донесете после на обществото като сте "специализирани лекари".

  Ама ако искате да вземете кетапа и да бягате към Германия - нали се усещата, че тея инвестиращите остават с пръст в ***, а печалбата си я делите ти и Ханс немеца.
  (Ти като високо-платен лекар, и Ханс като получил обучен лекар за без пари и без никакво инвестирано време).


  "Ама държавна поръчка, ама ще ме пратят в Долно-Хуйно.". Ами ще те пратят - като учиш с пари на държавата. Държавна поръчка сте наясно какво означава, нали?

  "Младите лекари се опасяват, че чрез промените не получават избор дали да специализират държавна поръчка и че се създава механизъм за принуда да бъдат разпределени на работа на неатрактивни места с липсващи специалисти, без да се дава възможност за избор."
  - това НЕ Е вярно. Може да си платите виШото, както аз си платих моето и сега издържам неблагодарни и мазни задници като вашите, дето всички сте на 1000 лева щат, ама колата ви е 2 пъти по-скъпа от на жената, дето всеки месец декларира 4 бона заплата пред НАП-а. Как става това - не се знае, или се знае, или е магия, или сте твърде нагли вече?

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#17] от "velvoofell":

  Лекарите подлежат на мобилизация, за разлика от счетоводителуите например...
  :-)

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#18] от "zaki":

  Никъде и никога не съм казвал, че са тъпи.
  Казвам, че това е положението. И според мен - правилно!
  Когато обществото чрез държавата те финансира - то е в правото си да изисква насреща.
  Ако не искат - никой не ги задължава да са по държавна поръчка.
  Но те искат хем да бъдат финансирани - хем да няма претенции към тях.
  Е, на това му дойде краят ...

  И не ми излизайте с плоски номера за милиционери и десари, плз!
  Това само говори, че нямате сериозен аргумент ...

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Изглежда най-голямата драма се състои в това, че специализантите могат да бъдат изпратени на заточение на произволен принцип в кое да е забито населено място с дефицит на специалисти.Недоволството е разбираемо. Специализантите са хора на 25-30г, често със семейство и деца. Нима някой очаква, че ще зарежат семействата или връзките си и ще се забият в някоя дупка.
  —цитат от коментар 9 на tri


  "Забият в някоя дупка", а? Без опера и балет, да се упражняваш на държавни разноски и срещу заплата на гърба на "селяните" цели три години, това е непоносимо....
  Ама да папат за обучението си данъците на живеещите в "някоя дупка" няма проблем!
  Бахти наглостта......

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Младите лекари дали са наясно със следното:
  Намираш връзката с мамата на най-голямото шишане и се договаряш да получиш кредит за да направиш болница. Връзката с мамата е бившо величие от ДС. Казва се Ботьо Томов Велинов. 34-ти набор, но все още жизнен и енергичен. Отговаря и за интересите на ДПС в газовия бизнес. Опитва се да вкара в голямата игра тъпото и арогантното си синче, което да отговаря за интересите на ДПС в системата на здравеопазването. По времето на тройната коалиция го направи съветник на Министъра на здравеопазването, нищо, че е само със средно туристическо образование. Направи го и съветник на парламентарната комисия по здравеопазване. Направи го и в управата на Подкрепа, за да го вкара като представител на профсъюзите в надзорния съвет на НЗОК. Там колеше и бесеше. При Орешарски Б.Велинов направи Цветлин Йовчев, създаден от Иван Драшков като кукла за употреба при поискване, министър на вътрешните работи и едновременно вицепремиер, отговаряш за здравеопазването, за да може тъпото синче, Тома Ботев Томов да му стане съветник по здравеопазването и възползвайки се от специфичните особености на това силово министерство да постигне нови висоти по усвояване през подставени играчи (болници, фирми вносители на лекарства и медицински оборудване и т.н.) на парични потоци от здравните фондове. Негов проект е глупотевината с пръстовите отпечатъци, които колкото бяха събрани, ги продадоха най-малко на две други държави. Направиха го и съветник на глупака Петър Москов и завъртяха така бизнеса с ваксините, че Москов отнесе политическата отговорност, а ДПС прибра паричните активи. А бизнеса с болниците - след като от ДПС получиш правото да направиш болница, НЗОК получава нареждане през Пинокио (някои го наричат премиер) към тази болница да насочи достатъчно финансиране, за да се изплати бързо кредита и болницата след това се превръща във вечния финансов спонсор на ДПС. Наскоро, след кратко обсъждане между Б Велинов и мамата на голямото ДЕБЕЛО, спряха търга за лекарства на стойност милиард и триста милиона, за да се коригира доставката така, че да се извлече максимална печалба, за сметка на здравето на овчедушното население. Затова тихомълком вкараха техен играч (sathealth.com) в НЗОК, който да направи анализ на "пазара" на лекарствата, достъпвайки цялата информация в здравната каса, така, че през комисията по ценообразуване на лекарствата, която е изцяло под контрол на ДПС, да усвоят "печалбата" от лекарствения сектор в максимален размер.
  Мъртвите души от избирателните списъци, контролирани от ДПС се използват за вкарване в парламента на политически патерици със златни палци, а липсващият пациент в измислени клинични пътеки е златната кокошка на ДПС през контролираните от тях финансови потоци по веригата НЗОК, болници, доставчици на лекарства и медицински оборудване. Всичко това се обезпечава от подбрани кадри, мълчаливо подкрепяни от разните му там лекарски съюзи, парламентарни комисии по здравеопазване, министерството на здравето и функционира като добре смазана машина.

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Туземните чатъри искат да има разпределение!Щото така са ги научили комунягите.Прати младия лекар за поне 3 години в дълбоката провинция - да мери кръвно и да забрави всичко, което е учил и упражнявал.Бахтий комунишките дивотии, няма отърване ...
  —цитат от коментар 13 на b_52_strato


  Да бе, държавата да осигури здравеопазване в "дълбоката провинция" било "комунишки дивотии".
  В провинцията живее 75% от населението на тая държава, отворко, и плаща данъците, с които се обучават тия смешници.
  Ти нали беше някакъв емигрант из америките, я обясни защо прелитате всяко лято да се лекувате и да си правите зъбките тука, при "комунишките дивотии", а?
  Щото там лекарите дерат по пет кожи и ви ляга скъпичко май?

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 868 Любопитно

  До коментар [#2] от "xm...":
  До коментар [#21] от "xm...":

  мда, чел недочел, явно не си още съвсем разбрал , за какво става въпрос !

  по старата система, която сега (уж) се премахва, специализанта се назначава от директора на болницата и заплащането му идва от бюджета на болницата !
  знаеш ли, какви рушвети се плащат, за да получиш едно място за специализация ?
  в София до 10,000 €, на директора на болницата или отделението, в което е мястото !

  къде ще отиват тези пари по новата "система" ?
  къде ли, разбира се в джоба на министъра и неговата клика !

  един лекар без специалност не е лекар, а някой завършил медицина със диплома !
  значи, МЗ обявява в листата, 3 (!) места по специалност Х в болницата Y,
  за тях има да кажем 15 кандидата, кой ли от тях ще получи място ?
  ами който плаща, на "правилния" човек !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 26. 26 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Изгонете ги и младите лекари, богаташите и крадците имат пари да се лекуват в чужбина.

  Останалите - кучета ги яли.

 27. 27 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Значи искат данъкоплатците да им платят обучението, а след това да не направят нищо в замяна на това!

 28. 28 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Подкрепям младите лекари и им се възхищавам за това, че са решили да останат и да специализират в България! Не разбирате ли, че в случая трябва да се изхожда от схващането, че те искат да останат в България, но без да им се налагат ограничения в духа на соца и "плановата икономика". Тези млади хора, ако са искали да емигрират, са могли и още могат да се изнесат след дипломирането си и да специализират там, където щяха да получават поне 10 пъти по-високи възнаграждения за труда си. И аз напълно ги разбирам защото сме едни от тях, да, от онези заминалите, от които се искаха връзки и пари за да специализират! Потресен съм да видя, че тук Законодателят и Данъкоплатецът нямат никаква идея как да задържат младите доктори и специалисти в страната, но вече си въобразяват как ще си ги разпределят по села и паланки да ги лекуват. Колко е тъжно това наистина!

 29. 29 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Абе дали ли са ти взел ли си.
  Няма сега да пискаш.
  Ако не си взел няма и какво да даваш лети свободно птицо божия.
  Слава богу кльонове и бодлива тел вече няма.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Годините трябва да са повече, но да имат възможност да си платят образованието, ако искат да емигрират.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на Владимир Веселинов
  Владимир Веселинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чета коментарите и ми става много болно. Тъжно ми е, че с такъв негативизъм и злоба се посрещат опитите на младите лекари да си извоюват достойно отношение и право сами да планират живота си. Студент съм по медицина последна година и ми предстои да започна специализация. Нека ви разясня пред какви перспективи сме поставени. Първо трябва да успея да запиша специализация, което не е толкова лесно, тъй като местата са малко и често се заемат от хора с връзки, деца на лекари и т.н. Започна ли да специализирам ме очакват 4 години 12-часови дежурства, 18 за месец, в които аз не уча, а работя, преглеждам пациенти, попълвам документация, асистирам в операции. Ученето е вкъщи. За този си труд държавата ще ми заплати с 2 минимални работни заплати. След като 4 години съм се издържал с тези 1000 лв месечно, ще трябва да отида да работя още 3 години на непознато за мен място, почти сигурно в мизерни условия за същата, ако не и по-малка заплата. Ако не се съглася да работя на избрано от МЗ място трябва да върна всички заплати, които съм получил по време на специализацията. Реално държавата не инвестира нищо в мен, просто заплаща трудът, който съм положил в лечебното заведение. И вие ми казвате, че това е мое задължение, в полза на обществото. Мое задължение е да не мога да планирам бъдещето си, да не мога да създам семейство, да работя в мизерни условия срещу обидно ниско заплащане. Това е възмутително. Това не е нормално да се случва в 21 век в една европейска държава. Разбира се че ще замина в чужбина. След като и държавата, и обществото не ценят младите си лекари, какво ни задържа тук? Хейтете сега, след време ще говорите друго, когато няма да има при кого да се лекувате.

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#28] от "jazzi":

  Ами нещо не сте разбрали...

  а)младите лекари са избрали да специализират в БГ, тук познахте. Само, че го правят защото тук специализацията е много по-евтина. Специализация в Германия ще им струва поне 10 кратно повече, отделно, че местата са ограничени и едва ли ще се доредят!

  б) Не искат да работят в България! Тоест биха искали, ако им се плаща достойно, демек колкото биха взимали навън. Тъй като това е ОЧЕВАДНО невъзможно, логичния извод е, че няма да работят във България.

  Т.е. те искат да специализират тук, че е по-лесно и после да си бият камшика където са по-високите заплати.

 33. 33 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#32] от "niakoi_si":

  тотални глупости !

  https://www.zeit.de/campus/2019-03/auswandern-bulgarien-aerzte-medizinstudium

  https://www.bundesaerztekammer.de/fileadmin/user_upload/downloads/pdf-Ordner/Statistik2017/Stat17Tab10.pdf

  Цитат: "2017 waren 1.570 berufstätige Ärzte aus Bulgarien in Deutschland gemeldet"
  През 2017 г. в Германия са регистрирани 1570 работещи лекари от България

  Цитат: " Das Einstiegsgehalt eines Assistenzarztes in einem deutschen Krankenhaus beträgt 4.402 Euro brutto."
  Началната заплата на медицински асистент в немска болница възлиза на 4 402 евро бруто.

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 34. 34 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":

  Да бе, само дето тука не става дума за обучение точно, а за специализация. То и при специализация се обучаваш, но се обучаваш чрез работа, т.е. полагаш труд. И понеже ти били плащали, не че плащат кой знае колко, трябвало да им връщаш парите. Обаче тези пари си си ги изработил, понеже си ходил на работа и си вършил всичко, което се върши от специализантите. А то не е никак малко. Абсурдно е. Иначе, докато се обучаваш като студент, когато не си придобил правоспособност да упражняваш лекарска професия и си бил държавна поръчка, т.е. обучавал си се безплатно, за това е редно да има изискване да работиш някъде, даже и да те разпределят, където има нужда. В това е смисъла да си държавна поръчка. За това съм съгласен да има задължение от страна на студента към държавата, след като е учил по поръчка на държавата и за нейна сметка. За специализацията обаче, да искат да им работят безплатно е каторга.

 35. 35 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 466 Разстроено

  До коментар [#27] от "silverman":

  До коментар [#30] от "hope":

  А защо да не закрием всички медицински университети, да спестим пари и да си внасяме лекари отвън или да пращаме пациенти в чужбина ако обучението на медици толкова много натоварва бюджета?! Света простотийо!!! С финансова принуда ли ще задържите онези, които в Германия ще получават чисто около 50 хил. евро, в Англия 50 хил. паунда или в Швейцария 150 хил. франка?!? Не разбирате ли, че тези, които са решили да специализират в България по подразбиране са решили да останати да работят там, но ако специализират вър Варна напр. няма да искат да отидат в Каспичан, нито дори в Шумен. Колко ли е по-добре да се насочат усилия за подобряване на материалната база в големите градове и да се оборудват 20-30 наистина добри поликлиники, отколкото да се мисли как да се разпределят докторите по места?! Положението е катастрофално!!! Областни градове като Враца и Ловеч нямат многопрофилни болници! НАРОДЕ???

 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Хубаво ,ама българския данъкоплатец решава ,че лекарят тук трябва да му работи без пари ,след като е завършил медицина тук , е ,сина ми например е завършил платено , за моя сметка ,не на данъкоплатеца ,разбира се ,че ще работи там където аз му кажа ,а не държавата или данъкоплатеца ,а още повече ,че германската държава му дава начална заплата 5500 евро ,а в Ирландия 12000 лв , а тук го чакат да дава в спешна помощ денонощни смени , да го бият и тормозят агресивни мародери , при това за 800 лв , че и на това отгоре ,ще го държат още 2 години докато му разрешат специализация ,е , според теб кое ще избере от раз можеш да ми кажеш ,апропо като него са поне още 50 човека от випуска му , след 2 месеца те няма да са тук ,чакат си просто дипломите и чао ,така че наредбата няма дори никакво значение ,още повече унизителната и част да връща пари ,след като са ги тормозили години наред да работят за заплата на чистачка ,е да ,ама не .

 37. 37 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#32] от "niakoi_si":

  спецализацията на начинаещ лекар е с начална заплата 5500 евро на месец другарю ,ако специализанта даде и 24 часово дежурство ,взема допълнително по 70 евра на час , тоест 1700 евро на ден , а тук дават 1 лев за нощен труд , а познай кой и къде ще отиде .

 38. 38 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#31] от "Владимир Веселинов":

  ЕС е пред теб колега ,не бери грижа ,иначе като нас ще ти мине живота по селата или в спешно приемно за по 800 лв на месец и ще ти обясняват колко не ставаш недоволните пациенти ,на които ще си истински роб .

 39. 39 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#19] от "realismisthename":

  ами нека теб да пратят в Долно Уйно ,след като си толкова специалист и даваш акъл на друг ,дето губи 10 години средства и време за да се изучи ,за да може после да отиде и да лекува теб и семейството ти за 1 или 3 лева или безплатно ,щото ти си имал права , а той като доктор е кръгъл идиот .

 40. 40 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Весело

  До коментар [#38] от "edin drug":

  няма проблем плащаш си образованието и ходи където искаш

 41. 41 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Весело

  щом в демократична Франция има разпределение не виждам защо при нас да няма който не го устройва си плаща оабразованието и си остава във София или ходи на запад

 42. 42 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#31] от "Владимир Веселинов":

  .... Това е възмутително. Това не е нормално да се случва в 21 век в една европейска държава. Разбира се че ще замина в чужбина. След като и държавата, и обществото не ценят младите си лекари, какво ни задържа тук? Хейтете сега, след време ще говорите друго, когато няма да има при кого да се лекувате.
  —цитат от коментар 31 на Владимир Веселинов


  Европа или Европейския съюз (ЕС) според мене не е "чужбина" !
  ти имаш всички основания, да се чустваш като ЕВРОПЕЕЦ !
  Европа / ЕС към настоящия момент е бъдещето на всички умни, находчиви и слободолюбиви българи, който искат да направят нещо от живота си !
  Желая ти успех(и) в твоето начинание !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1873 Весело

  да и всичко това ми спомня "Любимец 13"
  за отличниците Вълчидол

 44. 44 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Любопитно

  До коментар [#32] от "niakoi_si":

  Специализант в Германия започва с 4400 евро заплата. В същата тази Германия обучението беше безплатно, в момента се плаща символична такса на семестър.Другата държава, в която обучението е безплатно или със символична такса, е Шотландия.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  Разбира се,стм на страната на МЗ!Нямам нищонпротив,който иска да ходи в Германия да си плати изцяло обучението и да ходи.Но,не сме балъци всичките данъкоплатци,че да плащаме обучение на кадри,които да работят в Германия!Кадрите да са така любезни да допринесат за този,който им плаща образованието.

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#9] от "tri":

  А,очакват иначе тези млади хора аз и Вие да им плащаме образованието иначе?!Не съм съгласен!

 47. 47 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Любопитно

  Въпросът се решава много лесно. Не е необходимо да откриваме колелото - достатъчно е да вдигнем поглед и да го видим подпряно на оградата.
  Направете висшето образование изцяло платено, както например в САЩ. Държавата ще помага с безлихвени заеми и стипендии. Висшето образование не е всеобщо и задължително.
  В САЩ е безплатно само обучението във военните академии и полицейските училища. Останалите си плащат. Има достатъчно добра система на стипендии, заеми без лихва, опростяване на заеми в зависимост от успех и т.н.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#13] от "b_52_strato":

  Аз съм навит и ти да им.платиш образованието,тогава нямам нишо против да ходят ,къдетонискст дс работят

 49. 49 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Крайно време е България да спре да обучава лекари за Европа.
  Като искат да учат в чужбина медицина за по 10 хиляди евро на семестър и да работят там.
  Чуждите студенти в България , които учат медицина в България плащат около 6 хиляди евро на година или около 35 хиляди евро за следването си.
  Българските студенти плащат по хиляда евро, останалото го плаща държавата.
  Тоест субсидира всеки учащ с около 30 хиляди евро, за да може като завършат да ходят да работят в чужбина.
  Като не искат да работят в България да си плащат като чуждите студенти.

 50. 50 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#49] от "001":
  До коментар [#2] от "xm...":

  Ай ДГД уе, братле, демек да го духаш.

 51. 51 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тъпото си е тъпо...
  Да обясним на ревящите:
  Чуждите студенти плащат пазарни цени, т.е. - най ниските в ЕС с признати дипломи, и без входящи изисквания - всеки цървул, дето снесе парите е горд студент. Може да не си вземе изпитите за първи и втори курс до към шести??? Накрая ги пускат за да се отърват от тях. Естествено и за едни парици - 3-4 пъти повече от неучастващите в това безумие.
  Нашите деца, освен на тежък входящ изпит са подложени и на дикриминация заради чуждите - намалиха броя на групите, за да освободят място за малоумни гърци и лондонски мургавели. Нашите са в огромни групи, където се учи по трудно. И накрая ги заробват да специализират под блокада - свинство. Та всички кадърни ще се изнесат още като студенти, а най тъпите ще "специализират" върху вас!
  Особено весело - след Брекзит британските мургавели ще изчезнат, щото ще спрат да им признават БГ дипломите, и ще внасяме от Афганистан и Сирия.

  roo
 52. 52 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 656 Неутрално





  До коментар [#31] от "Владимир Веселинов":

  Абе,като ти дадът само една бележка, че си взел спецялност ,а дипломати ще си я получиш след като си отработиш вложеното в теб и то на посоченото от държавата мято Ще видиш ти една чужбина ,ама от към карта на Гугъл ще я гледаш

  гошо
 53. 53 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 656 Весело

  До коментар [#4] от "shumnalia":

  За това който не е плащал, 5г на село, ангария ,да си отработи парите вожени в обучението му ,а дипломата после Може да се гласува закон Дава им се по една бележка ,че са взели такава или онакава спецялност и имат диплома ,ама дипломата в касата на министерството да стои Да ги видим тогава какво ще превеждат и показват по интервюта Ако пък на някой не му харесва бецален бите и да фаща за Германия

  гошо
 54. 54 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#32] от "niakoi_si":
  Специализацията в Германия не струва абсолютно нищо, само да ти подскажа, че виждам че не си запознат.
  Университетът в Германия струва точно 800 лв. на година.

 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#36] от "edin drug":

  Ми супер, значи сина ти заминава, българина тук да мре като не може да му плаща 12 бона и това е.

 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#51] от "babyroo":

  Не виждам какво предлагаш.

  Аз имам предложение - минаваме към изцяло платено здравеопазване - настинеш - 200лв. на доктора. Херния - 15 бона. Сърдечна операция - продаваш апартамента ако имаш, ако не - мреш.

  И всичко ще си дойде на мястото, младите докторчета ще взимат по 15 бона заплати, а бедните ще умрат и няма да ни се пречкат с искане да ги лекуваме без пари.

 57. 57 Профил на Владимир Веселинов
  Владимир Веселинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Държавна поръчка се обучават не само студенти по медицина, а също по право, архитектура, икономика и всички много други специалности. Защо и те да не работят по разпределение?
  Вие бихте ли се съгласили да ви казват къде да работите? В противен случай бихте ли си върнали заплатите?
  Справедливо и морално ли е младите лекари да работим без условия и заплащане, защото държавата е бедна и защото сме "задължени" на обществото?
  До коментар [#56] от "niakoi_si":
  До коментар [#53] от "гошо":
  До коментар [#51] от "babyroo"
  До коментар [#49] от "001":
  До коментар [#46] от "yanne":
  До коментар [#40] от "1001":

 58. 58 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Това е възмутително. Това не е нормално да се случва в 21 век в една европейска държава. Разбира се че ще замина в чужбина. След като и държавата, и обществото не ценят младите си лекари, какво ни задържа тук?
  —цитат от коментар 31 на Владимир Веселинов

  То хубаво, Владимире, ама защо не замина да учиш там и да си платиш там, ами първо изкара тука дипломата с по 1000 лева на година семестриална такса, и чак тогава искаш да заминеш с готовата диплома, та да изкарваш пари там като колегите си, дето са платили по 50 или 100 хиляди докато следват?
  За да е справедливо, вземи сега един кредит, върни на нас данъкоплатците тези 50-100к, които е струвало образованието ти, пък върви и на добър час - с германската заплата няма да имаш проблем да върнеш кредита бързо.

 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#57] от "Владимир Веселинов":

  Справедливо е относително понятие. Никой не може да ви задържи - факт! Но не се изкарвайте жертви и страдалци.

  Кажете - майната ви бедни българи, мрете и отивайте да лекувати богатите немци. ОК е. Медицината вече е 99% бизнес и 1% Хипократова клетва, не само в БГ, а по целия свят.

 60. 60 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#57] от "Владимир Веселинов":

  Не е толкова по-зелена тревата на отсрещния хълм.
  Ако завършиш икономика или маркетинг - ще се конкурираш с още 120 / 350+ човека респективно за отворена позиция.
  Заплата от 1000 лева на първата ти позиция - по-скоро ще си мечтаеш, отколкото да получиш. Стажантите ни кодери им даваме по 900 лева.
  И там отново го има момента, че е много по-лесно ако баща ти е министър. Дори шуро-баджанащината е в пъти по-изразена.

  Може да добавиш и че от 2008-ма насам колелото се върти и криза все ще удари, може до 3-5 години да отнеме - но ще удари. Искаш ли да познаеш кой няма да е засегнат - здравните работници, сектора е такъв. Без работа няма да останеш.
  Ти притесняваш ли се, че професията ти няма да същестува след 15-тина години? Съмнявам се, нямаш и повод. Но всичките дето работата им е да копират/пействат странички в ексела - не спят толкова спокойно с поглед 15години в бъдещето, повярвай.

  Отделно "Справедливо и морално ли е младите лекари да работим без условия и заплащане" - не не е справедливо и не е морално.
  Но и да обсъдим дефиницията ти за "без условия и заплащане". Понеже навсякъде извън столицата с първа заплата от 1 000 лв+ си в топ 10% по доходи, още със студентската книжка в ръка.

  И пак ще отбележа - лекарите на 45 години изглеждат доста по-свежи от програмисти, заварчици, общаци или пък адвокати. Сигурно има причина. Притеснен си от тези дежурсва, но ще вземе да се каже, че през 50% от времето бичиш айляк и пишеш безсмислена документация с кафе и цигара. Последна година медицина щом си - от тук нататък, ако не си крайно тъп - ще си богат (доста по-заможен от почти всички останали), гарантирано.

 61. 61 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Понеже съм баш вътре в нещата, да поясня на незнаещите, но напоително коментиращи:
  1. Чуждестранните студенти не могат да се класират никъде другаде, поради слаба подготовка в училище. Тук мъчително получават мнооого съмнителна диплома, призната в ЕС. Ние получаваме пари, дето един път се дават, като допълнително заплащане на преподаватели, и втори път, като закупена скъпа апаратура, с която същите хора взимат пари отново, докато лекуват и диагностицират. Пей сърце.
  2. Нашите студенти кретат покрай чуждите и как да е, завършват. После накъде?
  3. Поанта - чуждите се разделят на 80% не и 20% - горе долу. Нашите - 10% отлични и конвертируеми по света, което ги прави независими от системата, 40% посредствени, но с шанс за развитие, 50% НЕ.
  При дефицит на кадри, последните мимикрират към предишните и ще са новите "експерти". Както и да ги "върти" държавата - не стават за нищо. Това е истината, кой разбрал, разбрал.

  roo
 62. 62 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Понеже съм баш вътре в нещата, да поясня на незнаещите, но напоително коментиращи:1. Чуждестранните студенти не могат да се класират никъде другаде, поради слаба подготовка в училище. Тук мъчително получават мнооого съмнителна диплома, призната в ЕС. Ние получаваме пари, дето един път се дават, като допълнително заплащане на преподаватели, и втори път, като закупена скъпа апаратура, с която същите хора взимат пари отново, докато лекуват и диагностицират. Пей сърце.2. Нашите студенти кретат покрай чуждите и как да е, завършват. После накъде?3. Поанта - чуждите се разделят на 80% не и 20% - горе долу. Нашите - 10% отлични и конвертируеми по света, което ги прави независими от системата, 40% посредствени, но с шанс за развитие, 50% НЕ. При дефицит на кадри, последните мимикрират към предишните и ще са новите "експерти". Както и да ги "върти" държавата - не стават за нищо. Това е истината, кой разбрал, разбрал.
  —цитат от коментар 61 на babyroo


  Чудесен коментар. Значи сме на прав път. Алма матер е много далеч от откривателя на топлата вода - половината брашлянова лига са дечурлига на тоя и оня сениор екзекютив, и са там само щото кихат/плащат тлъсто.
  10% Отличници, 40% посредствени, но не плачевни и 50% измет е нормално съотношение навсякъде. Даже 50% що-годе читави си е успех.

  А относно легендарния (евентуален) дефицит на кадри. Отново казвам - това са пълни глупости. Беден лекар не познавам, читав такъв.
  Отделно - ако сте запознат, или имате познати в счетоводство, управление на фирми - може да ги разпитате колко човеко-дни годишно имат служители в "болничен". В кавички е, защото служителя отива на лекар и казва:
  "- Лошо ми е, неразположен съм, имам температура, кашлям (кашлюк-кашлюк), вечерта повръщах и ме болят ме мускулите и очите; Генерално съм отпаднал, болничния може ли да е до петък включително."

  И така лекаря учел 12 години гимназия и още 10 университет и специализация - прекарва 30 минути в изслушване на поредния дето му е скимнало да си почине. Бройката е потресаваща, чудовищна загуба на време. В Скандинавия и Англия, за справка, 3 и 5 работни дни, респективно, може да не ходиш на работа, защото си болен, без да има нужда да ходиш до лекаря и да си измисляш колко едва ли не умираш. Има причина да са го направили по този начин.

  Тук забравих да спомена момента, в който лекаря, учил 22-25 години е принизен да пише три имена, ЕГН, адрес, име на фирма (и тук се почва едно - ама incorporated как се пише точно на кирилиа, понеже ако името на фирмата е грешно.... Та така тея индивии прекарали 25 години в обучение си прекарват ?продуктивно? времето да изписват неща, които:
  1) може да ги пише петокласник
  2) може да ги попълниш ти, на телефона, докато чакаш на опашка за лекаря и само да сравните данните с него

  Да не говорим как протичат първите 10 минути от прегледа. "Имате ли алергии, имате ли история на заболявания Х, а в семейството?, страдали ли сте от Х2 и т.н. и т.н. Всичката тая глупост, която може да се избегне моментално с електронни здравни книжки. Лекаря ти пише ЕГН-то 5 минути преди прегледа, изчита набързо какво има в досеито и хем ще получи повече информация, хем по-бързо, хем ще е по-точна. Проблема с личните данни може да бъде решен крайно лесно като при всяко зареждане на твоята лична електронна книжка - получаваш известие на мейл - кой лекар го е отворил и в колко часа.

  Изписването на рецепти с 6 лекарства, начин на прием на всяко едно, три имена на пациента, възраст, подпис и печат да го коментираме ли? Там добре ли се уползотворяват 25-те години образование на лекарите? Слава богу че няма кръвен и восъчен печат на рецептите поне... Това писане на имена, егн и т.н. е съвсем отделно от егн-то, имената, адреса, име на фирма и т.н. от по-горната точка за болничния.
  Щом ще е идиотско, поне да е двойно, а :)
  Отново в скандинавия - за справка, личния лекар ти назначава лекарства с няколко клика на компютъра, отиваш в аптеката - даваш си ЕГН-то, и компютъра веднага показва за какво имаш рецепта. Плащаш с карта и заедно с касовата бележка получаваш и изпринтен стикер (залепен на самото лекарство) - указания а прием. (Изпринтено и залепено на опаковката, красиво и четливо). Като за капак - такава система излиза по-евтино.

  Впречем единствените противници на реформи в горните точки са именно лекарите, именно тези 50% споменати от теб, дето са НЕ. Защото няма нищо по-хубаво от това да седиш на топличко, да не те гонят крайни срокове, клиенти да не те притискат, доставчици да не се бавят, фактури да не гониш, само да си седиш и "ОК, пишеме, Петър Георгиев Иванов, възраст колко беше............ и така още 10 минути"





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK