Тунелът на страха, или за червения опел, рокерите и "откраднатите" деца в Сливен

Тунелът, който води към ромското гето "Надежда" в Сливен

© Спас Спасов

Тунелът, който води към ромското гето "Надежда" в СливенРано сутрин сливенското гето "Надежда" прилича на мравуняк. В безкрайна тъмна редица майки и деца бързат към двете училища в съседния панелен комплекс. Преди години тичали направо през железопътните релси, които минават на метри от махалата. После общината прокопала подлез. Хората сякаш извират изпод земята, а по средата на пътя им мъже със сигнални жилетки и стоп палки спират автомобилите по бул. "Илинденско въстание", за да пропуснат върволицата. Така е всеки ден.


Случилото се в понеделник (7 октомври), когато родители панически прибраха децата си от училище заради фалшивата новина, че ще бъдат отведени от социални работници, сякаш вече е забравено. Четири дни по-късно хората в гетото минават през тази тема с две-три думи. Заобикалят я. Не искат да говорят. Имат други, по-тежки проблеми.


Двете училища
По данни на местната администрация в Сливен почти всички деца от най-голямото ромско гето в града ходят на училище. Дори и онези от далечния му край, където живеят най-бедните - наричани "голите роми". Двете основни училища – VI "Братя Миладинови" и VIII "Юрий Гагарин", са само на стотина метра едно от друго.


"Сещате ли се защо е така", пита Васил Чапразов и присмехулно свива очи. Доволен е, че без помощта му правилният отговор е невъзможен. Чапразов е един от най-известните ромски лидери в България – учител, журналист, бивш главен редактор на в. "Дром Дромендар" и сп. "О Рома".


"Построени са така преди 50–60 години - казва той - твърде близо едно до друго, но за различни деца. В VI училище записваха ромските - от "Надежда", а в VIII - българските. После по-просветените семейства от гетото започнаха да местят децата си в VIII училище, за да не бъдат сегрегирани и да напредват по-бързо. В това навремето нямаше никаква драма – седяхме на един чин, учехме заедно. Проблемите дойдоха с набъбващата агресия на национализма. Хората от гетото бяха посочени с пръст – лошите, опасните, "мангалите", от които трябваше да се стои настрана, защото са зли и опасни, казва Чапразов. Затова българите започнаха да местят децата си в други училища. А двете – VI и VIII, се оказаха напълно сегрегирани, защото в тях и до днес учат само децата от гетото. На езика на Красимир Каракачанов това се нарича "циганизация", срещу която той има нужда да се бори, за да съществува политически."


"Надежда" без надежди


Мръсните стъпала на подлеза вдясно от площада пред сливенската гара водят стръмно надолу към тесния, дълъг и мрачен тунел. През него се върви бавно. Той влиза в кв. "Надежда" на метри от пазарния площад и онова, което някога е било градинка с пейки и трева. Всъщност името на квартала е печална ирония. В Сливен едва ли има друго място, от което надеждите да са си тръгнали толкова безцеремонно.


Колко точно са хората, които живеят в гетото, не знае никой. По неофициални данни те са между 35 и 40 хиляди. На 7 октомври тези хора бяха безсрамно подгонени през същия онзи мръсен и тесен тунел, за да спасяват децата си от невидимите злодеи, дошли да ги отвлекат от училище.


"В гетата с основание се страхуват, че децата им могат да бъдат отнети заради липса на нормални условия за отглеждането им, казва Васил Чапразов. Какво значи "нормални условия"? Десетилетия наред българинът никога не е срещал подкрепа от страна на хората, които са го управлявали. Те винаги са гледали на народа си като на "плебс" - с чувство на превъзходство. А какво да кажем за ромите? Нека влязат в която и да е къща в кв. "Надежда" - там никъде няма "нормални условия" за отглеждане на деца. Никъде!"


Първо червеният опел, после рокерите...


"Това, което се случи в Сливен на 7 октомври, е механизъм, тестван "на терен" в продължение на години", разказва Стела Костова.


Тя е председател на сдружението "Ромска академия за култура и образование" в града. "Преди изборите за местна власт през 2011 г. по деца от ромската махала "Надежда" стреляха с въздушна пушка от преминаваща кола – червен опел, докато отиваха на училище. През 2015 г. хората пак бяха внезапно хвърлени в паника със слуха, че рокери се готвят да отвличат децата направо от домовете им. Имаше разследване, но то не стигна доникъде. Всичко приключи до "неизвестния" извършител", припомня Костова.


Мъже със сигнални жилетки и стоп палки спират автомобилите на пешеходната пътека край ромското гето "Надежда", за да пропуснат върволицата от деца, които всяка сутрин отиват на училище.

© Спас Спасов

Мъже със сигнални жилетки и стоп палки спират автомобилите на пешеходната пътека край ромското гето "Надежда", за да пропуснат върволицата от деца, които всяка сутрин отиват на училище.


Според Костова сравнението на тези два случая с явно умишлено предизвиканата паника от 7 октомври т.г. ясно показва, че "паник бутонът" на етническото напрежение в града се натиска периодично във всеки случай, когато това може да послужи за постигане на политически цели. "Беше направено показно как за минути няколко хиляди души могат да бъдат насочени в определена посока. Този път към училищата. Следващия път може да е другаде", казва тя.


Закрилниците


По данни на Ромската академия за образование и култура в Сливен има над 200 роми с висше образование и добра професионална кариера. Въпреки това името на нито един от тях не може да бъде открито в листите на кандидатите за общински съветници за предстоящите избори.


"Представителите на ромската общност са поставени тук-там на задни позиции само като примамка за етнически вот. Край Сливен има и 46 села с компактно ромско население. Но само в две-три от тях като Чинтулово и Горно Александрово кметовете са роми. Те най-вероятно ще останат на местата си по единствената причина, че няма други кандидати за тях", казва още Костова.


Тя твърди, че от 2011 г. насам целта на всички акции като тази с умишлено предизвиканата паника миналия понеделник е ромите или изобщо да не стигнат до урните, или вотът им да бъде управляван със страх.


"Същите хора, които всяха паниката в понеделник, сега ще се появят в ролята на закрилници и спасители, за да оберат гласовете на собствените си жертви, казва тя. Срещу всичко това може да се противодейства само с волята на правителството, което да вземе мерки, за да не се случи пак. Но очевидно такава воля няма."


Коварство и страх


Тази седмица в Сливен всеки разговор за случилото се в най-голямото градско гето е, че то е било продукт на планирана стратегия ромите да бъдат държани в подчинена позиция с коварство и страх.


"В България границата в отношението към ромското малцинство отдавна е премината, а политическата среда е опасно фашизирана, казва Васил Чапразов. Т.нар. патриоти имат договорка с Борисов: "Ти мълчи, Батко! Ние ще вдигнем врявата, ще свършим работата, а после ще делим." Националистите имат нужда от вменяване на тясно етническо самосъзнание у българите. Така голямата общност се разбива, а след това подчиняването на съставните й части се постига лесно", казва още Чапразов.


Читалището, което ромската общност от кв. "Надежда" е построила с безвъзмезден труд върху общински терен, е било продадено от местната администрация. Сега то е превърнато в игрална зала.

© Спас Спасов

Читалището, което ромската общност от кв. "Надежда" е построила с безвъзмезден труд върху общински терен, е било продадено от местната администрация. Сега то е превърнато в игрална зала.


Всички са невинни


Втора линия, която очертават хипотезите за това кой би изтеглил най-сериозната печалба от страха в кв. "Надежда", води към основните опоненти на ГЕРБ. На предстоящите избори за местна власт в Сливен БСП ще се яви с депутата си Кольо Милев. Той е и бивш кмет на града в периода 2011–2015 г., когато децата на гетото стават мишена за първи път.


"Нямам представа кой е организаторът на случилото се нито миналия понеделник, нито преди това през 2011 и 2015 г., каза Милев в телефонен разговор за "Дневник". Аз и партията, която представлявам на тези избори, никога не сме се занимавали с подобни неща. Нека държавата да открие извършителя, но и да отговори ясно има ли я или не тази Стратегия за детето, която се оказа в дъното на проблема и причина за страховете на хората."


От пресцентъра на ГЕРБ в Сливен предпочетоха кандидатът им за кмет на града Стефан Радев да отговори писмено. "Още в самото начало на кампанията призовах всички кандидати в местните избори да се обявим срещу фалшивите новини и използването на страховете на хората за политически цели, написа Радев. По този повод за втора поредна кампания за местни избори инициирахме подписване на споразумение за честна и почтена кампания. Някои от опонентите ни обаче дойдоха, за да не подпишат демонстративно споразумението.


В конкретния случай някой направи точно това - беше разпространена фалшивата новина, която доведе до психоза. Тук не са важни кандидатите за кметове. Важни са хората, които бяха основни потърпевши от създалата се ситуация."


По-късно от щаба на ГЕРБ в Сливен изпратиха уточняваща информация, според която неподписалите декларацията са били Кольо Милев и кандидат-кметът на "България на гражданите" Нина Борова.


Паството на пасторите


В първото си телевизионно участие след паник атаката в Сливен премиерът Борисов изненадващо посочи като източник на фалшивите новини за предстоящо отнемане на деца от семействата им социалните мрежи, интернет троловете и пасторите в кв. "Надежда". Те са 29 – колкото са и църковните общности в гетото. Там има и голяма джамия за мюсюлманската общност.


Дни по-късно управителния съвет на Обединените евангелски църкви в България разпространи декларация, с която се противопостави на казаното от Борисов. Но не пропусна и следното уточнение: "След като по повод на вчерашните събития се отвори темата за т.нар. Стратегия за детето, следва да се вземе предвид, че макар и такъв документ да не съществува, в широк общ смисъл фразата обозначава визията на държавата по отношение на политиките спрямо детето. В този смисъл, независимо че е спрян процесът по приемане на национална стратегия за детето, нейната философия е вече материализирана във вътрешното ни законодателство, без да бъдат зачетени становищата и възраженията на традиционните религиозни общности като заинтересована страна."


"Самата държава допусна евангелските пастори да се превърнат в лидери на ромската общност, казва Васил Чапразов. Така се стигна до ситуацията случайни хора да обучават децата в църквите си. Резултатът е, че те често знаят цели глави от Библията наизуст, но не могат да изрецитират нито едно българско стихотворение."


Според Наташа Тодорова, която е здравен медиатор в Сливен и активно работи в гетото, пасторите действително са авторитетите там.


"Ние също търсим помощта им, когато трябва да водим разяснителни кампании – да речем, за необходимостта от ваксиниране, казва тя. Активирането на страха от отнемане на деца е лост за манипулация за родителите им, който действа безотказно. А за постигането на такава цел изобщо не е нужно да се търси съдействието на всички 29 пастори, много по-лесно е. Достатъчно е да бъдат задействани само двама или трима. Останалото може да бъде свършено в социалните мрежи, както всъщност се случи."


Бог интегрира


Пастор Сашо Василев събира верните си в "Църквата на Бога", която основал още през 1998 г. Те са около 150 души, като всеки от тях внася в касата на общността "десятък" от доходите си. Така се издържала църквата.


Пасторът е видимо притеснен от обвинението на Борсов и също недоумява защо вината за случилото се в понеделник е хвърлена върху него и колегите му, при положение че полицията и местната власт са потърсили помощта им, за да успокояват хората.


"Още в 4 часа в понеделник всички бяхме събрани в районното полицейско управление в махалата, казва пасторът. На тази среща присъстваха и представители на дирекциите за социално подпомагане и за закрила на детето. Веднага след това тръгнахме да успокояваме хората. А на следващия ден премиерът казва по телевизията – пасторите са виновни. Как така?"


Изненадан е и от отношението на държавата към работата в църквите. "Защо нито веднъж никой не каза как раздаваме пакети с храна на вдовиците, как храним хората в квартала, как работим с децата в неделното училище", пита припряно той.


А последният му аргумент бе неочакван и любопитен: "Любовта към бога интегрира ромите, казва пастор Сашо. Вие не знаете, но на нашите служби идват и българи." Въпреки първоначалното му съгласие обаче желанието ми да присъствам на вечерната служба в сряда по-късно беше отклонено. Хората щели да се изплашат.


Ако е бил искрен, пастор Сашо може би е бил и прав.


Във вторник преминаването от единия до другия край на тунела към кв. "Надежда" в Сливен беше тягостно. Недоверието в погледите към всеки "нов" отдалечаваха светлината в двата му края. Градът и гетото сякаш вече не искаха да са така близо.


"Тактиката, с която ромите в Сливен бяха хвърлени в паника, е същата като арогантното поведение на Волен Сидеров в предаването "Референдум" на БНТ преди седмици, казва Васил Чапразов. Национализмът се чувства комфортно само в някаква своя малка, "джобна" България. Той сам я създава с арогантност, за да му е под ръка винаги, когато му потрябва."


Стена от метални панели огражда част от гетото в Сливен, за да остане скрито от преминаващите по пътя за Ямбол.

© Спас Спасов

Стена от метални панели огражда част от гетото в Сливен, за да остане скрито от преминаващите по пътя за Ямбол.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  "Казвам се Стефан Чолаков, 44г. баща съм на 4 деца, единственото ми занимание в България от години, е да помагам на хора в нужда и на родители чиито деца държавата отнема от любящите им родители, само и единствено поради БЕДНОСТ и ги дава на платени приемни семейства с неясни цели!
  След огромни инвестиции и дълги съдебни процедури за всеки отделен случай, през последните 5-6 години сме върнали десетки отнети деца в биологичните им семейства! Ако някой (та било то и премиера) ви казва, че деца не се отвличат от училища и детски градини, ВИ ЛЪЖЕ!
  Да, ДЕЦА СЕ ОТНЕМАТ ОТ УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И ТОВА Е ПРАКТИКА НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ! Ако познавате или чуете за семейства с отнети деца поради бедност веднага ни се обадете на
  тел. 0889783326 - Стефан, колкото по-рано се започне процедура по връщане на децата толкова шанса отново децата да се върнат при майките си е по-голям! Ще дишам във врата на всеки безкруполен социален работник в България, за който парите са преди майчината любов, детските усмивки и искрите в детските очички!"

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Истерията се дължи изцяло на нехайството на Държавата, която се прави на сляпа и глуха за протестите на хиляди хора в десетки градове.

  Виновни са Борисов, Радев, Караянчева, всички Народни Представители.
  Трябва да излязат и обяснят, защо са приети тези промени, кое ги налага?
  Защо майки отиват за помощ при социалните, а те им отнемат децата?

  Няма нужда да търсят платените драскачи отговори.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Глупостта и простотията в България не познават граници!Циганите си вземат децата не защото ще им ги вземат, а защото ще го направят без да им дадат пари - това е безумие!
  Но по-лошото е, че има и немалко българи, които биха повярвали на подобен слух!
  Незнанието и тъпотата водят до страх и паника!

 5. 5 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Истерията се дължи изцяло на нехайството на Държавата, която се прави на сляпа и глуха за протестите на хиляди хора в десетки градове.Виновни са Борисов, Радев, Караянчева, всички Народни Представители.Трябва да излязат и обяснят, защо са приети тези промени, кое ги налага?Защо майки отиват за помощ при социалните, а те им отнемат децата?Няма нужда да търсят платените драскачи отговори.
  —цитат от коментар 3 на hope


  Ти си същият, като тези цигани - глупак!

 6. 6 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Статията предизвиква тягостни мисли. Бедност, мизерия, лесно предизвикване на социално напрежение само въз основа на слухове, очевидна липса на контрол от страна на държавата, замазване на управленски гафове чрез предизвикване на истерия и отвличане на вниманието...

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Малей, малей, покъртително и мега скандално!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  В Отечеството доказано има 200 000 и4дио.., които алкашката пропаганда може да накара да вярват практически във всичко....
  Лоша новина, по-лошата новина е, че огромната част от тях са "грамотни" и са българи....

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Зам. мин. на Социалните грижи, Султанка Петрова:

  "
  Като за мен като майка аз не бих могла да приема, че в последната година и половина се отнемат деца от български биологични родители, поради това, че те са бедни. Поради това, че те са нямали възможност да си платят няколко месеца тока или водата. Поради това, че не са събрали пари да си измажат къщата отвън. Имахме такъв случай в Плачковци, там бяха отнети 4 деца.
  Не мога да възприема и това, че социалните служби си позволяват да отнемат деца, да ги приведат в социални домове, след това да ги прехвърлят в центрове за настяняване от семеен тип, защото трябва да се усвоят едни европейски пари…
  Не мога да възприема това, че деца, които са били настанени в домове за деца, лишени от родителски грижи в София… вместо да се потърси най-добрият интерес на детето и то да бъде настанено близо до неговите родители, до неговата майка, до неговият баща, до неговите близки… то се отвежда и се настанява в център за настаняване от семеен тип в Балчик. Това дете, между другото, си беше отрязало вените. Имахме такъв подобен случай преди два месеца, три може би, във Велинград. Също дете, което от Бургас е отведено в ЦНСТ във Велинград, където си реже вените. Така че това са изключително фрапиращи случаи."

  https://georgimateev.de/2019/10/отнемат-ли-се-бедни-деца-за-да-се-усвоя/

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Бау!

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  [quote#5:"Капабланка"][/quote]

  Значи аз и циганите сме по-умни от твоето понятие за "глупак".
  Аз мисля за хората, като вас, че сте или дезинформирани или пряко заинтересовани от бизнеса с деца.
  Иначе трябва да ползвам термин, доста по-обиден от "глупак".

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Колкото по-беден, неграмотен и прост е един народ, толкова е по-наивен и вярва във всякакви манипулации.

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  Султанка защо не си подава оставката, след като не може да приеме начина на работа на социалните. Те не са ли към нейното министерство? А тази Султанка май беше от така наречените патриоти, което обяснява защо си кюта в удобния зам-министерски стол.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Ромите слушат само силния - родови традиции!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fiji":

  Не знам защо, даже проверих да не е била заместник министър в друго правителство..
  Видеото е на няколко месеца.
  Нищо не каза и за случая в Сливен.
  Така действа държавната машина, свили са и крилцата.
  И ако нямаш достойнство и гръб, потъваш...… при другите фекалии.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Любопитно

  Един съфорумник здраво троли —дали от глупост или за пари, това само той си знае. Във всеки случай е гнусно това което прави. Интересно модераторите не се ли усещат каква пропаганда води?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Виждаме социални експерименти в умален мащаб, които с времето ще бъдат приложени върху всички българи. Само София ще се спаси в някаква степен. Моделът, с който се експериментира, вече работи успешно в путинова Русия и всеки може да се запознае с плодовете му.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Тези внушения изобщо не водят до никъде! Видите ли, тезт, дето се поддават на такива “слухове”, са необразовани, страхливи, манипулируеми, абе, стадо, кофти! За да не сте такива, вярвайте на нас, а не на разни, дето са %№€&*! Да, ама много е елементарно и във времето на интернет НЕ минава! Това, че вие премълчавате много неща, не значи, че ги няма. А в мрежата изобилства от факти. И с едно “фейк” не можете да ги изтриете, защото ги съобщават и сериозни издания, и алтернативни медии. А има и транслатор, с който можеш да четеш и скандинавските езици, и унгарски, и чехски, статии той превежда добре, издиша при ежедневна реч. Ако аз сега тук напиша, например,че дeпутат от парламентарно представена партия на европейска страна иска да легализира инцеста, защото “в едно демократично общество всеки сам избира с кого да се сношава”, ще се изреве “фейк”, “хибридна война”, нали? Да, ама то е вярно, публикувано на много места, с името и снимката на предложилия го депутат - известен, печелил директни мандати! А за децата пише далеч по-страшни неща от това, което вие осмивате като абсурд. Публикувани от сериозни издания. Да бяхте се осведомили, преди да правите такива категорични изводи! Е, кой се излага?

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Поредната истерия ала ИСтанбулска Конвенция за отвличане на вниманието ... клет идиот до идиот мила моя Маньо лю

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 20. 20 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Сабуди се бе момче стига спало , по бтивито ли така казаха, сигурен съм че незнаеш за какво говориш важното е да има "ид4оти" да си мислиш че изпъкваш с твоя интелект.

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  "Вестник Дневник признава случая в Балша и Смолян. Но продължава да твърди, че хората са малоумни и затова уплашени. След като има един случай, защо да няма други. В тази логика само малоумните ли вярват??
  Дневник поне смее да каже, че има “разминаване” между официалният медиен вятър и разказите на потърпевши. Проблемът не е кой създава слухове. Проблемът е в медиийния вятър.
  А има и други случаи. Ще разберете.
  Отвратително е да коментирате “простия” народ. А и се възползвате да чукнете Борисов. То друга игра няма. Народът прост, Борисов - тежък, скучен.
  Недоумявам - как е възможно да презирате толкова силно обикновените хора, там, долу?? Все едно сте отгледани в чаши за Дом Периньон. И в червата си имате бактерии Версаче."

  Мартин Карбовски

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":
  quote#16:"DDR"]Един съфорумник здраво троли —дали от глупост или за пари, това само той си знае. Във всеки случай е гнусно това което прави. Интересно модераторите не се ли усещат каква пропаганда води?[/quote]
  Ей сега хукнахме да си взимаме децата от школа и детски градини. Хем е петък следобед.


 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Десетилетия наред българинът никога не е срещал подкрепа от страна на хората, които са го управлявали. Те винаги са гледали на народа си като на "плебс" - с чувство на превъзходство. А какво да кажем за ромите? Нека влязат в която и да е къща в кв. "Надежда" - там никъде няма "нормални условия" за отглеждане на деца. Никъде!"
  *
  Значи българинът и останалите етноси с изключение на един от тях се се оправяли сами... Защо въпросният етнос изисква специални грижи от държавата и с какво е привилегирован?

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Весело

  Темата тепърва ще има да се експлоатира и да се прaви от мухата слон.
  Ако медиите в тази държава се занимаваха толкова много с телефонните измами може би нямаше да са толкова масови.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Истерията се дължи изцяло на нехайството на Държавата, която се прави на сляпа и глуха за протестите на хиляди хора в десетки градове.Виновни са Борисов, Радев, Караянчева, всички Народни Представители.Трябва да излязат и обяснят, защо са приети тези промени, кое ги налага?Защо майки отиват за помощ при социалните, а те им отнемат децата?Няма нужда да търсят платените драскачи отговори.
  —цитат от коментар 3 на hope


  Защо питаш, като не искаш отговори?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fiji":Не знам защо, даже проверих да не е била заместник министър в друго правителство..Видеото е на няколко месеца.Нищо не каза и за случая в Сливен.Така действа държавната машина, свили са и крилцата.И ако нямаш достойнство и гръб, потъваш...… при другите фекалии.
  —цитат от коментар 15 на hope


  В много случаи държавната администрация няма достатъчно пълна информация.
  Ще отречеш ли, че от ромските общества много трудно можеш да извлечеш каквато и да е информация?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  До коментар [#2] от "hope":

  Уважаеме г-не, позволете ми такъв въпрос - само от у-ще и детска градина ли може да се отвлече дете?

 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#15] от "hope":

  И аз сега проверих — в това правителство е заместник министър Султанка Петрова, от ВМРО е, не си подаде оставка в началото на годината, когато беше в явен конфликт на интереси след смъртта на работник в Партийния дом. Тогава Каракачанов и Томислав Дончев я защитиха, сега пък Каракачанов твърди, че няма негови хора, които да всяват паника. Но думите на Султанка го опровергават.

 29. 29 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Постигнаха целта си, накараха ви да се разграничите от "неграмотните" и "наивните". Обаче животът не е черно-бял. Да, няма планове за масово извеждане на деца, няма норвежци, които ги чакат, обаче има правила, повечето приети отдавна, които позволяват на службите да навлязат в личното ви пространство, да разбият семейството ви, детството на децата ви, по анонимен сигнал, а разследването и доказателствата, както и съдебната заповед, са после, в едномесечен срок, като никой не носи персонална отговорност за грешки. Държавата се кълне, че няма да спазва закона, даже връща в семейството изоставеното вчера дете за убедителност. ОБАЧЕ

  Когато нацистите дойдоха за комунистите,
  аз мълчах;
  не бях комунист.

  Когато затвориха социалдемократите,
  аз мълчах;
  не бях социалдемократ.

  Когато дойдоха за профсъюзите,
  аз мълчах;
  не членувах в профсъюз.

  Когато дойдоха за евреите,
  аз мълчах;
  не бях евреин.

  Когато дойдоха за мен
  - вече не бяха останали хора,
  които да ме защитят.

  Мартин Нимьолер

 30. 30 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Държавата не създавала условия за "нормално" отглеждане на деца.
  Да не би на мен или на вас някой да ни е създавал специални условия, просто сме си ги създали и отгледали според времето, в което сме живели и обстоятелствата. И в условия на дефицит, и при Лукановата зима, слава Богу, и двете станаха нормални добри деца.
  Хайде холан, че ми писна, като кажа, че съм българин, учудено да ме питат защо съм толкова бял!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 31. 31 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Разбирам притеснението на хората: социалните влизат в личния живот, унищожават семейно щастие и т.н. Но как по друг начин да бъдат защитени тези, които не могат да се защитят сами?

 32. 32 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 659 Неутрално

  За малко да се разплача! Сега независимата и свободна преса искам да публикува статия за безпричинно пребитите българи от роми, за шумните ромски сватби (на които нито един политик не се е осмилил да отиде да спре музиката), за пребитите медици от бърза помощ, кото по служебни задължения се отзовават на адреси в ромски махали и за следното видео: https://www.youtube.com/watch?v=mOoxWBU7sVs

 33. 33 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Разстроено

  ГЕРБ ни страхува!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petia Nikolova":

  Аз не съм Стефан Чолаков, за това съм сложила кавички. Исках да видите, че хората застават с имената, с телефонните си номера, с личните си истории зад проблема.


  До коментар [#28] от "Fiji":

  Какво значи, "хора които всяват паника"?. Има хора, които споделят факти. Ясно е, че ще са засегнати най-бедните слоеве от обществото, те сами се припознават. В заповедта за извеждане на децата от семейството в Балша, ако си си направила труда да я прочетеш пише, че децата се извеждат заради лоши битови условия. Циганите не са толкова глупави и те ползват Фейсбук и четат.
  А защо не подведат някого под отговорност, Карбовски например, той още на втория ден написа, че "слуховете" са истина?

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всички невинни - новото мото на България

 36. 36 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#31] от "pavian":

  Този въпрос няма еднозначен отговор. Трябва да тръгнем по този път, но да имаме предвид проблемите, които други срещат по него. На колко деца ще помогнем и на колко ще опропастим живота. Колко заболявания ще отключим и в двете групи. Има деца, които понасят промените лесно и такива, които никога не ги преодоляват, дори да са за тяхно добро, а не можем да сме сигурни в качеството на грижата, която ще получат. Аз виждам един плюс - че хората ще са стремят да са по-стабилни семейно, с легални доходи и образовани. Но цената на страх и доносничество за цялото общество ми се вижда висока. В немалкия си родителски опит съм срещала достатъчно лоши лекари, учители, държавни служители, за да подозирам, че има такива и между социалните работници. Давам си сметка, че днес нямаше да имам решителността да отстоявам интересите на детето си с увереността, че знам кое е най-добро за него и че, заедно със съпруга ми, сме по-силни от тях. Мафиотщината, корупцията и шуробаджанащината не са заобиколимо препятствие. Вярвам, че правителството е искало да претупа Стратегията, за да отметне задачата пред Европа и няма никакви задни мисли. Както и с Истанбулската конвенция. Но вратата е отворена...

  Ето интересно четиво за отношението между държавата, семейството и индивида в различните култури. Спомнете си и защо американците не се отказват от оръжието.

  http://www.larstragardh.se/wp-content/uploads/2010-Pippi-Longstocking-in-Swedish-Modernism.pdf

 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Аааа, добре, че аборигенното население си пробра в суеверна паника ученолюбивата челяд от училище, че да може родните пишманлизатори да истерясат.

 38. 38 Профил на kawata
  kawata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А на някого направи ли му впечатление последната снимка?

  "Стена от метални панели огражда част от гетото в Сливен, за да остане скрито от преминаващите по пътя за Ямбол."

  А всъщност, на ромските къщи, закрити от тази панелна ограда може да завидят доста българи... Което ни навежда на мисълта за подмолните цели както на статията, така и на целия този театър - сиромахомилството като начин на употреба. А то, от своя страна, ни говори доста за поръчителите ... И така, който може да мисли, да си помисли, другите - да се явят на поредният анти протест - срещу какво точно не е важно...!

 39. 39 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 559 Неутрално

  единственото което ме радва в случая че ромските деца масово ходят на училище , ДРУГОТО СА ПРОСТОТИИ КОИТО СА ПРЕОДОЛИМИ

 40. 40 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Ако някой знае пример за страна в която циганите са интегрирани, нека да я посочи. До началото на 70те на циганка в Швеция не е разрешено да има повече от две деца. Ако има повече, те се отнемат от държавата.

 41. 41 Профил на Nikolay Lazarov
  Nikolay Lazarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Затова образование, образование, образование. Много ми е интересно, какъв ще бъде резултатът на ДПС в Сливен след изборите :-)

 42. 42 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Доста неприятни алтернативни центрове на влияние се очертават, които съвсем никакви правила не следват. И изглежда властта се страхува от това

 43. 43 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#36] от "velvoofell":

  Да, валиден аргумент. Вероятно сте права, че работата е претупана колкото да се отметне някъде като свършена. Казвам го с уговорката, че не познавам въпросните закони и наредби, пък и не съм специалист в материята. Просто държавата ни така работи открай време.
  И за другото сте права - не е еднозначен отговорът кое в крайна сметка е по-добро за децата: дали да остават при любящите си биологични родители, макар и без хигиенни и битови условия, или при равнодушни чужди хора, но в приемлива среда. Аз лично смятам втория вариант за по-добър, защото за детето е важно да е нахранено, чисто и облечено. Да не говорим, че при случаите на крайна мизерия липсата на течаща вода и (чисти) чаршафи често вървят ръка за ръка с алкохолизъм, асоциално поведение, умствени заболявания. В такава среда личното щастие е нещо относително. А вероятността детето да не повтори (единствено) познатия му модел е практичвски нулева...

 44. 44 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#39] от "reply":

  Преждевременна радост. Щом ги водят (и вземат) от училище става дума за деца в първи-втори клас. Момчетата ходят на училище докъм осми клас, та дано завършат и да изкарат шофьорска книжка. Момичетата ги спират преди пубертета, защото... Абе, свързано е с брачните им обичаи.

 45. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#16] от "DDR":


  Един съфорумник здраво троли —дали от глупост или за пари, това само той си знае. Във всеки случай е гнусно това което прави. Интересно модераторите не се ли усещат каква пропаганда води?
  —цитат от коментар 16 на DDR

  Защо търсиш модераторите, като то цялата статия е пропита с лъжи ! ! !
  1. Квартал Надежда си има градоустройствен план в него се строи само планово и не е никакво гето!
  2. Снимката на пресичащите улица деца е именно пътя за Ямбол , а не онези ламарини които не знам от къде са ! ! !
  3. Подлеза под жп линията София - Бургас е в района на самата гара Сливен и изглежда Спас Спасов предпочита циганите да се прескачат през двайсетина жп коловоза и няколко влакови композиции ! ! ! И това е единствения безопасен път към между кварталите ! ! !
  4 Казиното е наистина бивше читалище на циганите изградено за тях , НО те самите , тяхната общност го е дала под наем за казино ! ! ! Наема кой го прибира не се знае. . . .
  5. Спас Спасов защо не е снимал джамията и евангелската църква в квартала ? ! ? ! ? !
  - = - = - = -
  Само за сведение - = - евангелистите от квартал Надежда са изключително активни и ни бяха засипали с тяхна литература и ни влизаха без да ги каним по стаите в Старческия дом ! ! ! Даже заспал, след събуждането си съм намирал техни книги на нощното шкафче. . . . . .Друг път към книгите имаше и лакомства . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  унелът на страха, или за червения опел, рокерите и "откраднатите" деца в Сливен

  Сменете името на Сливен с България , и ще придобиете реална престава за обстановката в държавата ни . Страх има не само в Сливен , не само за децата - страх цари накъдето и да се обърнеш . Но се проявява в опредени моменти на различни хора . И затова не дава отражение каквото дава страха , възбуден в масовото съзнание ,като случая Сливен . Страшно е , че подобни акции се оказват лесно изпълними и трудно откриваеми причинители . Което говори за пълна липса на държавност и никаква надежда не блещука във въпросния тунел . Напротив , пораждат се мисли за Ада , с неговия Девети кръг .

 47. 47 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Извънземни и рептили са му изпили гноясалия мозък на гнусния десарски плъх Урумов

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#40] от "Nedyalko Lazarov":

  А стига бе. И откъде я имаш тази информация? Я дай източника да я проверим? Щот на мен ми изглежда като голяма опашата лъжа.

 49. 49 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  По принцип не отговарям на такива запитвания и закачки, защото ти трябва да си направиш домашното. Образовай се. Германците са ги горили в газовите камери, но останалите не са много по-добри. България е една от страните, които са положили най-много усилия за интеграцията им, като се започне от 30те години на миналия век. Но резултатите винаги са едни и същи. Аз самият съм седял с циганчета на един чин за да им помагам. https://www.government.se/49b72f/contentassets/eab06c1ac82b476586f928931cfc8238/the-dark-unknown-history---white-paper-on-abuses-and-rights-violations-against-roma-in-the-20th-century-ds-20148

 50. 50 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  "Десетилетия наред българинът никога не е срещал подкрепа от страна на хората, които са го управлявали. Те винаги са гледали на народа си като на "плебс" - с чувство на превъзходство."
  ……………………………
  Не от десетилетия, а от столетия.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#48] от "areta":

  Сега разбра ли? Или за вас гламавите либерали истина и факт са различни неща.

 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Редакцията се пообърка малко на чия страна е - на страната на малцинствата или на Стратегията за детето...

 54. 54 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Защо се занимаваме цяла седмица с тази история ? Кой е този който я върти по медиите и търси и пише коментари по темата. Айде нема нужда

 55. 55 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petia Nikolova":

  Ще си позволя аз да отговоря.

  Не. Взимат ги и от вкъщи. Примерите са много, последният от 17 септември село Балша.

  Други въпроси?

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 56. 56 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Не може в 21 век образовани хора да вярват на анонимни коментари за нарочно уж “покрити случаи” от държавата, всеки от които има контекст или неизвестен или просто несподелен в мрежата. Коментарите могат и да са написани от всеки, който иска просто да привлече интерес. Има действителни източници на информация. Е за ромите това не важи очевидно, тъй като поради липса на възможност за критично мислене, те приемат за чиста монета всичко което им се каже ;)

 57. 57 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Паник бутона" се стои перманентно в мрежата, Спасе, в глобалната мрежа, за нея говоря, за нея ми е мисълта. Разбира се, това е един вид "еретична мисъл в областта на глобалните комуникации", но на кой му пука в днешно време от (или за) това - има къде-къде "по-отговорни" и "по-актуални" проблеми от нея.

 58. 58 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Край Сливен има и 46 села с компактно ромско население. !!!!
  Довиждане, Българийо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK