Академията на науките: същите резултати, същото финансиране

Академията на науките: същите резултати, същото финансиране

© Юлия ЛазароваЗа пореден път ръководството на Българската академия на науките (БАН) направи заявка, че ще настоява за по-високи възнаграждения на учените в бюджета за следващата година. Увеличение ще има, но не специално за академията, и не с 20 на сто, както поиска председателят й акад. Юлиан Ревалски покрай честванията на 150 години от основаването й този месец.


При 99 млн. лв. за тази година по непотвърдена информация държавното финансиране за БАН за следващата се очаква да бъде увеличено на 111 млн. лв. заради планирано 10-процентно увеличение на заплатите в целия публичен сектор.


След поредица от протести в началото на м. г. държавното финансиране за академията бе увеличено с 15 млн. лв., но според отчета на ръководството й средствата не са достатъчни, тъй като е имало няколко години недофинансиране. Според отчета за 2018 г. субсидията за БАН е 99.5 млн. лв. при 61.9 млн. лв. приходи, в т.ч. и собствени, а разходите на академията са 141.5 млн. лв. Голяма част от финансирането на научната дейност е проектно (как се разпределят парите в академията четете тук).


Наука за обществото
Към момента държавата не планира структурна реформа в академията на науките, която от своя страна дава близо половината от научна продукция на страната. През 2018 г. броят на научните публикации на БАН е 3101, голяма част от които са индексирани в световните бази данни, а изобретенията с патент са 48. По програма "Хоризонт 2020" академията има 66 проекта досега.


Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев е необходимо обвързване на дейността на БАН с изпълняване на важни за държавата и обществото задачи, заради което в бъдеще да получава и допълнително финансиране. Някои от институтите на академията като тези по исторически изследвания, молекулярна биология и български език трябва да бъдат натоварени с повече задачи от страна на държавните институции, в т.ч. и изготвяне на анализи и експертизи.


Други институти, сред които работещите в направления като информационни технологии, биология, химия, физика и т.н., пък трябва да приоритизират участията си в международни проекти, в т.ч. финансирани по наследника на програма "Хоризонт 2020" - "Хоризонт Европа", планираният бюджет на която е около 100 млрд. евро. Желанието на просветното министерство е България да привлече поне 0.8% от финансирането, макар и към момента да е на дъното на класацията (още за научните програми четете тук).


Но учените намаляват


Заради високата средна възраст в следващите няколко години в академията на науките ще има недостиг на учени. Според отчета за м.г. в момента те са 2700, а завършилите през годината докторанти - 110. През последните две години по програма за подпомагане на млади учени и постдокторанти държавата е финансирала с близо 2 млн. лв. 183 проекта в БАН.


Една от причините академията да не може да задържи младите учени са ниските възнаграждения, като по данни на акад. Юлиан Ревалски средната начална заплата е около 800 лв.


Според министър Красимир Вълчев обаче твърдото увеличение на възнаграждението би било контрапродуктивно, а младите учени трябва да бъдат мотивирани да участват в големи проекти и да бъдат част от големи екипи в иновационни екосистеми между научни и бизнес организации.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Докато БАН съществува в този си вид наука в България не може да се прави. В стремежа си да докажат, че в този си вид са полезни за България те силно изкривяват научната дейност, а понякога дори я фалшифицират: за да докажат, че имат млади хора назначават студенти на половин щат, които само се водат там, за да отчетат научна дейност, назначават пенсионирани преподаватели от университетите, водят на щат и използват статиите на хора, които от години са в чужбина и не са се вясвали в БАН, пишат едни на други нереално високи оценки при оценяване на научни предложения. Изберете си проиволен институт и отидете там в работен ден. Тишината и спокойствието ви са гарантирани.
  Преди години, когато Дянков ги натисна декларираха, че ще правят приложна наука. В последните години, тихомълком, са записали, че БАН прави фундаментална наука. Как точно през няколко години палачинката се обръща и едни и същи хора с еднакъв успех правят ту фундаментална, ту приложна наука не е ясно. В БАН има знаещи и множещи хора, но властта е във "феодалните страци" (извинявам се, че говоря очевидни неща). Грях да му бере Сендов, който, докато беше шеф на Народното събрание бетонира статуквото и направи промените невъзможни.

 2. 2 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Това което държи БАН сред живите е раздаването на титли на академици и член-кореспондент. Една кохорта от пишман-професори от ВУЗ се надява да ги получи. Друга важна роля е писането на "експертизи" по поръчка на управляващите. Едва няколко стотин души от хиляди служители на БАН са истински учени. За да има обаче полза от тях, те трябва да имат постоянен контакт със студентите от университетите. Никой управляващ обаче няма се опита да преустрои БАН, просто академията ще се редуцира и затвори сама поради пенсионираме на служителите ли ѝ.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Защо никой още не е напривил БАН инкубатор за идеи и търговско дружество? Науката се създава там и после се вкарва в патенти, производства или други методи, носещи печалба във фирми извън БАН.

 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#2] от "gianni":

  90 % са "учЕни" и заплатаджии. Ако трябваше да се издържат на база научни разработки, доносниците отдавна щяха да са се разбягали, а"академията" - фалирала.
  По-голям шанс има, наливайки вода в Сахара, да проникне нещо, отколкото, наливайки пари в бан, да чакаш научни резултати.
  По-скоро ще дочакаш Годо, отколкото научни резултати от бан.

 5. 5 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 665 Неутрално

  В бг няма пазар за наука. Няма и пари, така че ще има нещо за престиж а който иска да се занимава с наука и да види плодовете на труда си -》 Т2

 6. 6 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#4] от "vhv":

  Ако трябваше да се издържат на база разработки... всичко нетехническо да е олетяло в гюма

 7. 7 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  Нека сега папагал-експертите, разбиращи от наука, джаз, политика, ядрени реактори и бомби, Путин и всичко останало да започнат с поредното си грачене. Ще го направят, защото са учени от класа и ги разбират тези работи / пък и някой им нашепва разни правилни неща, можеш ли да им устоиш?/!
  Почитания, папагали ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Требе се дадат повече пари на БАН,за да мое да докаже професор Лъчезар Гришов Филипов,че има извънземни!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Егати учените - легнаха на ББ и "доказаха" колко полезна ще бъде нова АЕЦ в земетръсната зона около Белене...

 10. 10 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#6] от "ceci_":

  Всичко, което е на база математика - ИТ, биология, физика, химия - може да има огромен финансов резултат. Но да се управляват хора и процеси, не е като да се говорят глупости и правят селфи с "народните маси" от провинцията.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  " Една от причините академията да не може да задържи младите учени са ниските възнаграждения, като по данни на акад. Юлиан Ревалски средната начална заплата е около 800 лв."

  Стартова заплата за учен от БАН от 800 лева ? Не знам колко са желаещите да започнат при такова възнаграждение ! Със сигурност стратегията при финансирането на БАН е сериозно сбъркана, като се свежда само до това да се говори за недостиг на средтсва, съответно за тяхното увеличение, без да се вниква в проблемите на тази институция, още по - малко да се решават те в полза на мнозинството от работещите в нея !

 12. 12 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  В бг няма пазар за наука. Няма и пари
  —цитат от коментар 5 на ceci_


  Не думай.....титан сииии, титан на мисълта, мараба, титане ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 13. 13 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#6] от "ceci_":

  И техническото също. Навсякъде по света науката е на загуба и има единици екипи, които са на печалба, но без онези на загуба нямаше да ги има.

 14. 14 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  Егати учените - легнаха на ББ и "доказаха" колко полезна ще бъде нова АЕЦ в земетръсната зона около Белене...
  —цитат от коментар 9 на Nimart


  Ооооо, монумантално, я дай линк към онова, което ти си доказал по темата, титанични мозъко / щото явно ги разбираш тези неща, нали така?/!
  Та?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 15. 15 Профил на kvt10319485
  kvt10319485
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Трагедия! Прав беше Дянков да ги изхвърли от държ. бюджет, но няма кой да го слуша.
  Маса сгради и хора трошат пари за безмислени "проекти", същото е в БНТ и БНР и знайни и незнайни институти, университети, агенции, асоциации и организации.

 16. 16 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Защо никой още не е напривил БАН инкубатор за идеи и търговско дружество? Науката се създава там и после се вкарва в патенти, производства или други методи, носещи печалба във фирми извън БАН.
  —цитат от коментар 3 на Лео


  =Демек да стане търговско дружество, както са болниците или прикрито училищата/ с ,,принципа'': ,,Парите следват ученика''/!? !
  А бре аланкоолу, ако ставаше така, както си мечтаеш кой би дал пари на Айнщайн да ,,човърка'' вселената и стотиците учени подобни на него? Теорията е най-практичното нещо и виж кои, за какво са носители на Нобеловите награди откакто те съществуват.

 17. 17 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 772 Разстроено

  В малки и зависими страни като нашата парите за наука са символични и се раздават на "наши" хора, както винаги е било. Властта харчи мнооого повече пари за запазване на статуквото и за престъпни схеми. Докато властниците са с такова потекло и манталитет, науката ще е на такъв хал.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 791 Неутрално

  "Същите резултати, същото финансиране" и същите ЧЕНГЕТА - АКАДЕМИЦИ.
  "Учените намаляват", но "академиците" - не.
  БМАН - един от последните динозаври на развитиОт социализЪм.

 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#6] от "ceci_":И техническото също. Навсякъде по света науката е на загуба и има единици екипи, които са на печалба, но без онези на загуба нямаше да ги има.
  —цитат от коментар 13 на kykyyy


  --Науката е сложно нещо и коолективно. Дори от онези, които след години труд не постигат резултат има полза. Те най -малкото спестяват времето на другите изследователи, които постигат резултати, защото виждат, кой път е безперспективен и тръгват по друг в своите търсения.

 20. 20 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#10] от "vhv":

  Факт... но не за нашия пазар, в резултат се получава в най-добрия случай работа на ишлеме с последващо изсмукване на по-квалифицираните.

 21. 21 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#12] от "Манчо":

  Ами дай сега няколко съксес сторита на бг фирми които не са били удовлетворени от научния потенциал в бг и са финансирали разработки в чужди университети за подобряване на свои продукти. Просто да видим обемите за които е логично да се борят бг учените

 22. 22 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 839 Неутрално

  =Добре че Евлогий и Христо Георгиеви, Васил Друмев, Добри Войников, Райко Жинзифов, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Тодор Икономов, Нешо Бончев, Найден Геров, Димитър Шишманов, Марин Дринов, Васил Стоянов и другите първооснователи на книжовнпото дружество от което се развива БАН, не са рзсъждавали като днешните многознайковци от Форума. И никой от изброените не е търсил печалба и пари от дейността си в дружеството. Жалко за народ, който допуска ,,нищите духом'' да управляват или дори да коментират науката и образованието от низините на своята неграмотност.

 23. 23 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 238 Неутрално

  На всеки един ревностен защитник на този Франкенщайн наречен БАН, ще напомня добре да прочете статията, от която е следният цитат:

  "Към момента държавата не планира структурна реформа в академията на науките, която от своя страна дава близо половината от научна продукция на страната."

  Това нещо, разполагащо с 2700 "учени", които само крещят за повече пари изглежда дава само около ПОЛОВИНАТА от научната продукция в страната. Останалата идва от други места, които едва ли разполагат с 2700 хрантутници. Ако не можете да осмислите горното, то няма никакъв смисъл да се води някакъв дебат с вас баняджиите.

 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 839 Весело

  Нека сега папагал-експертите, разбиращи от наука, джаз, политика, ядрени реактори и бомби, Путин и всичко останало да започнат с поредното си грачене. Ще го направят, защото са учени от класа и ги разбират тези работи / пък и някой им нашепва разни правилни неща, можеш ли да им устоиш?/!Почитания, папагали ;)
  —цитат от коментар 7 на Манчо


  =Тия са измежду авторите на ,,авторитетната'' констатация: ,,Ученото и интелигентното и в клозет да го затвориш ще намери какво да яде''. С такива ,,експерти'' БГ ще има да чака да се изравни с най-напредналите страни чак до края на света.

 25. 25 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#12] от "Манчо":Ами дай сега няколко съксес сторита на бг фирми които не са били удовлетворени от научния потенциал в бг и са финансирали разработки в чужди университети за подобряване на свои продукти. Просто да видим обемите за които е логично да се борят бг учените
  —цитат от коментар 21 на ceci_


  Всеки, който е в занаята, е наясно, че има десетки български фирми, които влагат средства в научни разработки , подобряващи продуктите им, но в тази група няма как да попаднат Цецковците-форумни умничета, които с цецковските си мозъчета вече са рекли-отсекли - "пазар за научни разработки в БГ няма"!
  Мараба, Цецковци ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 26. 26 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Абсурдно е доцент пред пенсиониране да получава колкото млад начален учител! Това го няма и в Африка. А за да станеш доцент трябва да напишеш над 100 статии, в това число и в авторитетни издания, за които трябва да плащаш от джоба си. Трябва да издадеш няколко монографии с принос в твоето научно направление. Жал ми е за колегите научни работници, които от години живеят в мръсните изоставени студентски блокове в Дървеница и там отглеждат семейства и деца срещу непосилни наеми и мизерни заплати. Тези хора го правят, защото науката е в кръвта им - иначе отдавна да са станали даскали. Дали министърът е чел поне една от тези 1300 публикации от миналата година? Само Демографският институт издаде през 2018 г. шест тома, посветени на проблемите на трудовия пазар, създаването на нова политика за раждаемостта, политики към младите хора и т.н. Държавата даде мизерна субсидия за този огромен труд, но дали поне един от държавниците е отворил някой от тези 6 тома?

 27. 27 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  "Това нещо, разполагащо с 2700 "учени", които само крещят за повече пари изглежда дава само около ПОЛОВИНАТА от научната продукция в страната. Останалата идва от други места, които едва ли разполагат с 2700 хрантутници.
  —цитат от коментар 23 на Put in, put out


  Компетентно се е изказал този толкова ентеугенден ник с пернишка регистрация.
  Само дето е допуснал мааааааааалка грешчица: БАН наистина генерира 50+% от научния продукт на България, но учените в организацията / "хрантутниците"/ са около 17-18% от хората, заети с наука....
  Лека пернишка патетична неосведоменост. Какво нещо са пеунишките ентеуекти, като скакауци са ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 28. 28 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 305 Неутрално

  От всичко това е ясно, че пари за наука няма. Но още повече няма за висше образование. Ако, както казва Юлиян Ревалски, стартовата заплата на млад учен в БАН е 800 лева, което разбира се е отчайващо, то стартовата заплата на университетски асистент е 670 лева. И ако младият учен в БАН трябва да заработи заплатата си с правене само на наука, асистентът в университет трябва да се подготвя и реализира стотици часове упражнения, и заедно с това да се развива научно. Защото в противен случай, ако не е разработил и защитил докторска дисертация, след 4 години изхвърча от университета. Ако е трудно да се намерят качествени млади учени в БАН, представяте ли си какво е да се намерят качествени млади асистенти? А иначе сме корифеи в разработката на концепции за висшето образование. Позор!

  vesela
 29. 29 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Крайно време е държавата да спре да дава пари за наука, без да се интересува какво получава като резултат. Нека всички институти в БАН да преминат на проектен принцип. Но не раздадени проекти, от резултатите на които никой не се интересува, а и няма полза, а такива спечелени в конкуренция. Сега им се дава базова заплата започваща от 800 лв/месец, за буквално нищо. Ако изпадне някой проект, добре дошло. Единствено директорите и техните приближени (заместниците им най-често) влизат в екипите на добре обезпечени финансово проекти. Знам за директор на Институт работещ от много години по няколко финансирани от Европа и България проекти едновременно. Ако му сметнат часовете ще излезе, че работи по 20 часа на ден. Плачат за одит, ама няма кой да им го направи.

 30. 30 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Доколкото съм лидер в иновациите в областта си - това е една трудна творческа дейност - трябва ад станеш един път в 3-00 часа през нощта, за да не изпуснеш идеята си - а впрочем - това е само началото - после трябва да тестваш някак нещата и изобщо - има един месец поне от изобретението - до внедряването на практика. Значи - ставаш в 3-00 през нощта - после закрепяваш на хартия или мислено това което ти хрумва - после - отлежава през деня - а имаш и битови въпроси - ток - интернет и изобщо разходи - ето така стоят нещата - във фашизма на идеите и изобщо - подтискането на идеите.

 31. 31 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 922 Неутрално

  ... А за да станеш доцент трябва да напишеш над 100 статии, в това число и в авторитетни издания, за които трябва да плащаш от джоба си. Трябва да издадеш няколко монографии с принос в твоето научно направление.
  —цитат от коментар 26 на Nikolai Tsekov


  Това са пълни измишльотини, няма никаква нужда от 100 статии, нито от някакви си монографии. Има нужда от определен брой статии в списания с импакт фактор, за които не се плаща абсолютно нищо. Списанията в които се плаща са 99% ментаци.

 32. 32 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#31] от "gianni":

  Между другото в някои научни звена и университети, където има пълна суша от истинска научна продукция са въведени специални точкови системи. С тяхна помощ с десетина статии изнесени на конференции по курорти, в Македония или Румъния може да станеш голям учен. Разбира се, тогава необходими са и "научни" монографии издадени от приятел в няколко екземпляра.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  БАН - отражение на обществото - бедност, безидейност, криза, корупция, подмазвачество.
  Най-тъжното е, че ги няма светлите личности, които да дефинират за нацията единен национален идеал. Последната им изява беше в стила на ПИК, Русия а "соросоиди" беше лайтмотивът в обръщението им.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#28] от "vesela":

  Всъщност заплатата на млади учени в БАН е към 600 лв. Но понеже по дефиниция те трябва да имат и защитен докторат, за тази степен получават средно 200 лв.
  Та така.
  Иначе съм съгласен с вас.

 35. 35 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Немските научно-изследователски институти първо са частни и второ получават поръчкови дотации най-вече от индустрията , като при ефективни новости възнагражденията им са пропорционални на крайния ефект от въвеждането им в производството !
  Така трябва да стане и "у Бугарско" , ама надали при такива правителства , а и при отсъствие на голями частни изследователски институти ! !

 36. 36 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#27] от "Манчо":

  Ако спреш да се лигавиш, ще бъдеш по интересен,/ може би!/
  А?

 37. 37 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Заплатите на учените в БАН са малки в това няма спор. Но, те са главната институция в България, която може да се възползва от държавни и външни средства. От БАН зависи, как ще се възползват от този ресурс.
  Ако трябва да го кажем в друг мащаб, учените от БАН разполагат с огромно количество време за работа, за разлика от тези които работят в университетите.

  CONTADOR GRATUITO!
 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Интересно ми е знаели някой на колко учени плаща Американската академия на науките (USNAS)?

 39. 39 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#27] от "Манчо":Ако спреш да се лигавиш, ще бъдеш по интересен,/ може би!/А?
  —цитат от коментар 36 на nonsens2


  Когато някой нарича посочването на статистически факти "лигавене", то този някой твърде вероятно е понамокрена тук-там работническо-селска издънка. Нищо лично, просто факти

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 40. 40 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#27] от "Манчо":

  Нумеро уно - с Пеуник нямам общо. Две - използваш полуистини, които представяш като някакъв факт. Учените в България намаляват, и по последни данни са около 13 000 РЕГИСТРИРАНИ. Това прави в БАН около 20% от РЕГИСТРИРАНИТЕ учени в България. Защо е важно да споменеш, че са регистрирани ли? Защото няма данни от тези 13 хиляди колко се занимават активно, колко частично и колко въобще не се занимават с наука. Да не се окаже, че в БАН са мнозинството от активно занимаващите се и генериращи около 50% продукт? Няма как да разберем и спорът е безпредметен, но тея цитирани проценти от статия в Уики, за която на всичко отгоре има съмнения,че не е безпристрастна (пише си го в Уикипедията), не означават нищо.

 41. 41 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#28] от "vesela":

  Всъщност Ревалски казва средна заплата за Академията. Някъде около 750 лв или малко отгоре е щата на доцент, още има добавки за докторат (кандидатска) и стаж. Асистентските заплати са малко над минималната, професурата е около 900. Ако човек е с голям докторат се дават надбавки само за него, а не и за кандадидатската

  Иначе БАН в този си вид - пълен с полу-учени и мошеници като доцентина от ядрения на БАН самообявил се за професорин и гепещ наляво и надясно от аспиранти до чужди проекти, трабва ако не да се закрие поне да се реформира основно.

  Има звена, които са за закриване и трябва да бъдат придадени към университетите. Природните и мат. науки трябва по-сериозно да се кооперитрат с университетите, но лекции да четат добрите учени, а не натегачите и лоьлоьвците.

  Въобще, с изкл. на няколко наистина световни учени, в БАН са останали нищоправещи нагаждачи и мошеници или хора, които не само не правят, но не разбират от наука...вече ми попадат поне в областта ми, публикувани погрешни изследвания..

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#27:"Манчо"][/quote]

  За 2018 БАН има не 50%, а само 40% от научните публикации на държавата.

 43. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Интересно! Зададох въпрос в пост #38 и получих два минуса...
  Сега ще попитам нещо друго, да видим колко минусчета ще получа.
  При толкова добре развита наука и образование, може ли някой да ми каже колко пъти се среща думата "инженер" в Закона за висшето образование?

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#41] от "olimpipanov":

  БАН в този си вид трябва да бъде закрита! Институтите да отидат където им е мястото, т.е. в университетите или да се обособят като отделни такива и да се самоиздържат ако могат.

 45. 45 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  Немските научно-изследователски институти първо са частни
  —цитат от коментар 35 на deutscher._


  Институтите от "Макс Планк" - "частни"?

  https://de.wikipedia.org/wiki/Max-Planck-Gesellschaft

  Може ли някой да ми обясни защо повечето едноклетъчни тук имат толкова категорично мнение за неща, от които и бъкел не отбират? Защо, едноклетъчни, защо?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 46. 46 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  "Голяма част от финансирането на научната дейност е проектно"

  Така и трябва да бъде. Поднавам няколко човека работещи в университети в Британия и в САЩ. Всички те получават парите си по проекти. Дори периодично ги преназначават след завършване на един проект и започване на нов.
  Мой племенник в Австралия от месец е без работа. Приключи му проекта в Хонконг и си търси нов университет в Австралия.

  подпис
 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#27] от "Манчо":Нумеро уно - с Пеуник нямам общо.
  —цитат от коментар 40 на Put in, put out

  По параметър " измерена натурална тъпота" - ти си пернишки винкел. Личи още от ника ти.
  По параметър "теза, изградена върху "ако"" вече се отдалечаваш от Перник, минавайки в категорията " по-тъп от пернишки винкел".
  Поздравления, тези два факта ти дават правото на категорично мнение по научни въпроси. Разбира се, едва след като се научиш да ползваш правилно тоалетната хартия, умение, което вече десетилетия ти убягва;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 48. 48 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "deutscher._":

  "Немските научно-изследователски институти първо са частни и второ получават поръчкови дотации най-вече от индустрията , като при ефективни новости възнагражденията им са пропорционални на крайния ефект от въвеждането им в производството !"

  Институтите Мак Планк от индустрията ли получават пари? Частни ли са?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 49. 49 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "lz73":

  "Интересно ми е знаели някой на колко учени плаща Американската академия на науките (USNAS)?"

  Не мисля, че NAS прави каквато и да е наука. Повечето наука правена извън университетите в САЩ се прави в националните лаборатории.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 50. 50 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  До коментар [#28] от "vesela":Всъщност Ревалски казва средна заплата за Академията. Някъде около 750 лв или малко отгоре е щата на доцент, още има добавки за докторат (кандидатска) и стаж. Асистентските заплати са малко над минималната, професурата е около 900. Ако човек е с голям докторат се дават надбавки само за него, а не и за кандадидатскатаИначе БАН в този си вид - пълен с полу-учени и мошеници като доцентина от ядрения на БАН самообявил се за професорин и гепещ наляво и надясно от аспиранти до чужди проекти, трабва ако не да се закрие поне да се реформира основно.Има звена, които са за закриване и трябва да бъдат придадени към университетите. Природните и мат. науки трябва по-сериозно да се кооперитрат с университетите, но лекции да четат добрите учени, а не натегачите и лоьлоьвците. Въобще, с изкл. на няколко наистина световни учени, в БАН са останали нищоправещи нагаждачи и мошеници или хора, които не само не правят, но не разбират от наука...вече ми попадат поне в областта ми, публикувани погрешни изследвания..
  —цитат от коментар 41 на olimpipanov


  За съжаление си прав. На времето за едно място в повечето институти към БАН се бореха поне 20 кандидати. Млади хора искаха да се занимават с наука, а и защо не си го кажем направо - научна кариера в академията. Постепенно тези млади хора, които бяха приети за аспиранти и после станали научни сътрудници напуснаха и започнаха да се занимават с друго - доколкото си спомням в началото на 90-те години на аспирант се плащаше около стотина лева на месец, а на научен сътрудник не много повече. По онова време из татковината се въртяха всякакви далавери, разнасяха се куфарчета с банкови пари и се разпарчетосваха преприятия за жълти стотинки, от които после се правеха милиони. На този фон да се занимаваш с наука за няколко гроша си беше направо самоубийство. Да не говорим, че голяма част от младите, в това число и хора от БАН и университетите просто напуснаха България.
  И преди и сега, обаче в БАН има един огромен проблем. Научни сътрудници, доценти, професори (със съотвения академичен рамк според критериите на БАН) получават твърда заплата, без да е необходими да покажат и грам резултати - статии, студии, да не говоим за монографии или участие в сборници и учебници. Ходят два часа на седмица в института си (на прима виста се сещам за ИИ и ИБЕ), занимават се с клюки и комплоти, пият по едно кафе и след това разпиват с часове в местните кръчми. Мотлявене и симулиране на работа, за което държавата плаща пари. Ако не се създаде система, подобна на тази в САЩ, при която получаваш пари, само ако представиш нещо, заслужаващо да бъде платено, няма да има оправия в БАН.

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#49] от "I":

  Правилен отговор! А защо ние не копираме американската система? Тяхната академия е по-стара от нашата само с 6 години, но разликата м/у тяхната и нашата наука е...

 52. 52 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "lz73":

  "А защо ние не копираме американската система? "

  Искаш да създадеш национални лаборатории? Пари откъде?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 53. 53 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#52] от "I":

  Не, искам да разкарам от БАН всички видове институти...някъде нагоре го бях писал.

 54. 54 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "lz73":

  Чакай сега, нали искаше да е като в САЩ? Или не искаш да е като в САЩ, само се опитваш да си заблудиш как е в САЩ?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 55. 55 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#47] от "Манчо":

  От коментарът ти личи, че си куха селска пръчка и т*п комунистически гьон. От рассея за теб по-ценно няма щом някакъв ник ти стъпва на слабите пенсионерски нервички толкова много. Естествено, че не очаквам от семка на мандраджии да даде смислен отговор на нещо, още по-малко да си напъне малкото останали сенилни гънки, за да направи минимален анализ на нещо. Ако ти или твой роднина работи или е работил в БАН, то е още по-важно да бъдете оставени на самотек, без никакво финансиране. Просто некадърността, ниският интелект, и вроденият ви комунистически мързел надничат от всяка изповръщана от вас думичка. Най-вероятно този коментар ще бъде цензуриран, но здраве да е. Последен опит за някакъв смислен разговор с червени слабоумници.

 56. 56 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#47] от "Манчо":От коментарът ти личи, че си куха селска пръчка и т*п комунистически гьон.
  —цитат от коментар 55 на Put in, put out


  Сладък никчо соньопребоядисани: през 89-а съм бил на 6. И , откакто се помня, работя в частния сектор. Дори като консултант. Фактът, че не се отказа от смешните си твърдения, фактът, че се опитваш да преместиш разговора от статистически доказуеми неща върху разсъждения тип "ако", фактът, че си въобразяваш, че за 7-800 лева някой ще прави грандиозно печеливша наука, те определя еднозначно именно като "комунистически гьон".
  И за сведение, в сегашната ми компания редовно ползваме услугите на хора от няколко института на БАН. Справят се перфектно. И изкарват добри / меко казано/ пари. А в БАН работят точно колкото им плащат. Преведено като за пернишки винкели, които са убедени, че заплатата на "онеа, учЕните глауанаци треба са най-мноо полвината от шифьорските, ама и така са им мноо, щот да не би да въртаа гевреко!" - хората в БАН работят колкото за 700 лв. Заплатата на чистачка в държавно учреждение.
  Това е, умниченце. Сега си прочети ентеуегенднио ник , та да се умилиш от себе си;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 57. 57 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#52] от "I":Не, искам да разкарам от БАН всички видове институти...
  —цитат от коментар 53 на lz73


  Не се туткай и ги разкарай незабавно!
  Успех!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 58. 58 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Абсурдно е доцент пред пенсиониране да получава колкото млад начален учител! Това го няма и в Африка.
  —цитат от коментар 26 на Nikolai Tsekov


  Парите за заплата трябва да се заработват, а не да се получават (дават даром). Има доценти в БАН, които не са заработили и един лев през последните 20-30 години. И никой не им търси сметка. Така че, долу ръцете от началните учители. Това е една много тежка професия, достойна за уважение, и за съжаление силно подценена в обществото, и в частност управляващите. Макар и да се забелязва промяна напоследък.

 59. 59 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#56] от "Манчо":

  Това, че работиш в частния сектор (апропо и Доган е консултант) не е никакъв атестат за това, че не си мързелив червен червей искащ държавата да налива от пусто в празно. Виждал съм такива в количества. Нищо доказуемо няма в статистиката ти, след като тези проценти са върху общ брой регистрирани учени. Има огромна разлика дали говорим за активно занимаващи се с наука или не. Заплатите от по 700-800 лева, няма как да станат по 7-8 хиляди след като БАН не генерира печалба и не е частна компания. Ако искат повече пари трябва да си обвържат научните резултати с финансови. И преди съм задавал този въпрос... колко са им достатъчни на БАНските да са доволни след като 700-800 не са? 1500? 2000? 3000? 5000? Имаш ли число на щастието? Колко трябва да се дават на младите учени, за да идват в БАН? От къде ще излязат парите за тях? Не можеш да даваш само на младите обаче. Ако даваш много на млад, трябва да дадеш още повече на дърт хрантутник, защото е "по-оптитен". И въобще защо трябва да има някакви стандартни заплати за всички? В частния сектор всички ли са с еднакви заплати или има значение кой какво върши? Ти като "консултант" (силно съмнително) същите пари ли взимаш като друг консултант? Въпроси, на които най-вероятно няма да получа отговор.

 60. 60 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#54] от "I":

  Правиш се, че не разбираш....твоя работа.

 61. 61 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "lz73":

  "Правиш се, че не разбираш....твоя работа."

  Изобщо не се правя, че не разбирам. Просто, за разлика от теб, много добре знам как се финансира науката в САЩ и къде се прави. Дали парите ще се дават на БАН или на институтите извън БАН, няма особена разлика. И където има разлика, тя ще е в отрицателна посока, защото ще доведе то по-голяма бюрокрация и по-малко пари за реална наука.

  Та, не се опитвай да манипулираш аудиторията тук.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 62. 62 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#61] от "I":

  Мммне, не съм съгласен с това:

  ...Дали парите ще се дават на БАН или на институтите извън БАН, няма особена разлика. И където има разлика, тя ще е в отрицателна посока, защото ще доведе то по-голяма бюрокрация и по-малко пари за реална наука.Та, не се опитвай да манипулираш аудиторията тук.
  —цитат от коментар 61 на I 63. 63 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#56] от "Манчо":Това, че работиш в частния сектор (апропо и Доган е консултант) не е никакъв атестат за това, че не си мързелив червен червей
  —цитат от коментар 59 на Put in, put out


  Пак пернишки лозунги? Е, това можеш - това правиш, винкел сладък на Партията любимата ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 64. 64 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#61] от "I":Мммне, не съм съгласен с това:
  —цитат от коментар 62 на lz73


  Защо си губиш времето с приказки / не забравяй, че си титан на действието/ , закривай и да се свършва тая буря в чаша вода;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 65. 65 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#63] от "Манчо":

  Благодаря за "дискусията" тоалетни консултанте. Типичен червен трол, който си губи консултантското време драскайки под статиите на Дневник. Спомена кога си роден, но не каза дали в скромно работническо семейство на партийни секретари и мандраджии. Партийна семка си ти... Айде със здраве. Ще ти зачекна червеният задник под някоя друга статия, а до тогава бачкай повече и по-малко пиши глупости.

 66. 66 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само да кажа, че Ревалски малко шикалкави според мен. След ефективния старт на ОП НОИР, в БАН се очерта и по финансови параметри една прослойка, основно приближени на директорите плюс останките от ДС-науката, които вече кашират по бая повечко пари месечно срещу .. таймшитове. Подборът се случи, както всичко в БАН - критерии имаше според тези, които не трябваше да влязат, после влязоха и които още трябваше според директора. Сега тези буби са се притаили и се чува само хрупането им. Има и една друга, по-голяма прослойка - смотаняците, върху които паразитира първата прослойка. Те си нямат нищо и като публикуват по нещо на 2-3 години - празник е! Впримчени са с ефективна система от хватки в беднотията си и дори не могат да се видят за момент отстрани. За първите цедката на НАЦИД-а (ПМС 26/13.02.2019) не е ефективна, т.е. хакват я. От вторите - някои минават, други - не. Реформата трябва да започне от тия, които не се класират - просто се съкращават, защото критериите са като за УНИБИТ. Паралелна стъпка е МС, чрез настоятелството на БАН и МОН да поиска от директорите на Ревалски да спазват Закона за БАН в частта му за пенсионирането. Според него не може да има хора на щат над 65 г (и дори в университетите се спазва тази норма). Сега нужните на директора изкарват до 70-75, и това си има цена, а с техните статии директорът взима повече пари от общия кюп, че да има после .. за тях, разбира се. Порочен кръг, в който младите, т.е. тези под 50 г. се давят, ако не се подмазват на директора. Че и подгъзването върви. До време! И после гледаш - след няколко директорски мандата на една и съща (партийна) групичка, институтът им в кома! И тогава Ревалски и самотната му кохорта се сещат, нооо .. късно е либе за симитка!
  Трети източник на икономии са допълнителните възнаграждения за академиците и членовете, колкото депутатска заплата. Всеки месец от бюджета на БАН. А досиетата на тази елитна прослойка никога не бяха отворени. Освен неразумни, тези плащания са и дълбоко неморални.

 67. 67 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "lz73":

  “ Мммне, не съм съгласен с това:”

  И не си съгласен защото...?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 68. 68 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#63] от "Манчо":Благодаря за "дискусията" тоалетни консултанте. Типичен червен трол, който си губи консултантското време драскайки под статиите на Дневник. Спомена кога си роден, но не каза дали в скромно работническо семейство на партийни секретари и мандраджии. Партийна семка си ти... Айде със здраве. Ще ти зачекна червеният задник под някоя друга статия, а до тогава бачкай повече и по-малко пиши глупости.
  —цитат от коментар 65 на Put in, put out


  Браво, винкел, продължавай да вярваш винкелно, че когато 17% от специалистите в дадена област създават 50% от нейния продукт, то това е много по-слабо постижение от постижението на останалите 83%, успели да сътворят останалите 50%.
  Даваш ярък пример за правилно винкелно мислене, боядисано със синя боя ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 69. 69 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Върви гледай семейство с 800 лева

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 70. 70 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#67] от "I":


  До коментар [#62] от "lz73":“ Мммне, не съм съгласен с това:”И не си съгласен защото...?
  —цитат от коментар 67 на I


  Защото институтите не трябва просто да са извън БАН, а да са част от съответните университети. Тогава нещата се променят...

 71. 71 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#56] от "Манчо": ,,Преведено като за пернишки винкели, които са убедени, че заплатата на "онеа, учЕните глауанаци треба са най-мноо полвината от шифьорските, ама и така са им мноо, щот да не би да въртаа гевреко!" - хората в БАН работят колкото за 700 лв. Заплатата на чистачка в държавно учреждение.''

  =Това е част от народопсихологията, напъплила с пълна сила у Форумо и разсъждават като селските чорбаджии от 19 век.
  Пример: П. Славейков се цанел за даскал в едно село. Събрали се първенците-поп, кмет и чорбаджии и го попитали какава плата иска. Той отговорил, че очаква 700 гроша. ,,Че как може толкова много''- скочли като опарени ,,експертите''- ,,Та ния толкова плащаме на селския говедар, а той ни пасе говедата и е цял ден с тях, а ти искаш да взимаш колкото него, бре.''.

 72. 72 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "lz73":

  “ Защото институтите не трябва просто да са извън БАН, а да са част от съответните университети. Тогава нещата се променят...”

  В САЩ не са част от университети. Нали искаше да е като в САЩ?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 73. 73 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#66] от "мАГариан":

  +++++++++++++++++++++


  Ако мога и сто плюса ще сложа. Изцяло заставам зад твва мнение, все едно гледам ядрения с дебел лъчко сега директор преди зам на доцентина тон-ефф (как гадно смърди), крадци и мошеници, на всяка манджа мерудия, разгониха всики непослушни, тормозят читавите учени и си пускат и сили са жури по всевъзможни конкурси по приятелско-пиянско-партийна линия.

  Откраднаха няколлко проекта, на други ги пишат като национални представители или въобще няма да има гювеч мрусна работа...и това е водещият и-тут на БАН, в който все още има няколко много читави хора.

 74. 74 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#72] от "I":

  Или си тъп или се заядаш...
  Прав си, MIT не е част от университет...

 75. 75 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "lz73":

  "Или си тъп или се заядаш...
  Прав си, MIT не е част от университет..."

  MIT не е институт, а университет. Това че има думата "институт" в името не го прави такъв.

  Говоря за националните лаборатории, в които са прави голяма част от науката в САЩ и които са финансирани изцяло от държавата.

  Казах ти, не коментирай неща от които си нямаш никаква идея.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 76. 76 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#75] от "I":

  Е, щом казваш...
  Но бях останал с кофти впечатлението, че фундаменталната наука в САЩ се прави най-вече в университетите. Но ти по- знаеш, нали си велик...
  Само да попитам, колко национални лаборатории има там и колко звена в БАН?

 77. 77 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "lz73":

  "Но бях останал с кофти впечатлението, че фундаменталната наука в САЩ се прави най-вече в университетите. Но ти по- знаеш, нали си велик..."

  И откъде е това впечатление? А, сетих се, измъкна го от носа си.

  "Само да попитам, колко национални лаборатории има там и колко звена в БАН?"

  Малък ли си сам да провериш? 17 (седемнадесет). Колко звена има в БАН не знам и не ме интересува.

  Та, ще правите ли наука в БГ така както я правим в САЩ, или не? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 78. 78 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#77] от "I":

  Правилно! Не знаеш колко звена има в БАН, но си сигурен,че не трябва да се реформират и разкарат от там...освен това и не те интересува...Ами не се занимавай с тези аборигени от скапаната ти Родина...

 79. 79 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#77] от "I":

  Пропуснах, от носа си измъкнах списък на нобеловите лауреати...

 80. 80 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "lz73":

  "Не знаеш колко звена има в БАН, но си сигурен,че не трябва да се реформират и разкарат от там...освен това и не те интересува..."

  Е, поне като коментирам как е в САЩ, поне знам как е там. За разлика от екземпляри като теб. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 81. 81 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#80] от "I":

  Ми добре....ще те осветля как е тук, при туземците.
  В БАН има 42 института и 8 специализирани звена....явно са повече от 17.
  Относно моите познания за науката в САЩ, както и за науката изобщо, като ти гледам начина на изразяване и мислене...абе сигурен съм, че аз съм забравил повече неща, отколкото ти някога ще научиш.
  А да, пропуснах това:

  ...Та, ще правите ли наука в БГ така както я правим в САЩ, или не? :)
  —цитат от коментар 77 на I


  Безценно!

 82. 82 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "lz73":

  Виждам, че продължаваш да избягваш отговорите. Ще правите ли наука като в САЩ, или ти се иска да правите наука както ТИ си въобразяваш, че се прави в САЩ? :)

  П.П. Нали не си въобразяваш, че всяка национална лаборатория е еквивалентна на един институт на БАН? Разбирам, че си доста неграмотен, но все пак... :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 83. 83 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Не аз определям как да се прави наука в България. Аз имам своето мнение и го изказвам заедно с аргументи в негова подкрепа. Ти се държиш като човек, хванал господ за ...т.е. вся и все...
  Същото е и под другата тема..
  Айде по-полека. Както споменах не си ми в категорията....

 84. 84 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "lz73":

  "Не аз определям как да се прави наука в България. Аз имам своето мнение и го изказвам заедно с аргументи в негова подкрепа."

  Само дето аргументите ти са фантазии, които нямат нищо общо с реалността. Ти, горкия, НАИСТИНА си въобразяваше, че цялата наука в САЩ се прави в университетите. :)

  "Ти се държиш като човек, хванал господ за ...т.е. вся и все..."

  Аз се държа като човек, който поради известни причини, има ДИРЕКТЕН достъп как се прави наука в САЩ. Затова и поправям фантазиите ти.

  "Айде по-полека. Както споменах не си ми в категорията.... "

  И там ти казах, знам че с рабфака, който си завършил не съм ти в категорията. Ако е така, просто избягвай да коментираш неща на базата на фантазии, вместо на факти.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 85. 85 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "lz73":

  А иначе, преди да копирате структурата на науката от САЩ, може би първо трябва да копирате процента от бюджета, даван за наука?

  Всъщност, ти след рабфака, изобщо "наука" помирисвал ли си? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 86. 86 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#73] от "olimpipanov":

  Те да земат да направят нещо с онази уредка дет Боко им даде пари ..че й мина гаранцията

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK