Свалянето на Живков, архиви на СДС и още документи от промените вече са в интернет

Свалянето на Живков, архиви на СДС и още документи от промените вече са в интернет

© Str, АрхивКак Тодор Живков е свален от властта, кой какъв е в изборите след това, как изглежда Конституцията през 1991 г., архиви на Желю Желев, Радой Ралин и СДС - видео, записи и документи по тези и други теми могат да бъдат видени на новия сайт на Държавна агенция "Архиви", който е озаглавен "Промяната: 1989 – преди и след" (повече вижте тук).


За първи път на сайта мога да бъдат чути и видени записи от фондовете на БНР и БНТ. Сред тях е и целият запис от пленума на ЦК на БКП от 10 ноември 1989 г., когато е свален Живков. Има и кадри от т.нар. голяма екскурзия, при която български граждани от турски произход са изселени в Турция.


"Ценно е, че събрахме тези хартиени, аудио- и видеодокументи на едно място. Предстои да бъдат дигитализирани видеокасети от архива на Желю Желев със записи от ключови събития", обясни пред "Дневник" председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев.


Сайтът включва над 1100 подбрани от фондовете на агенцията в цялата страна неизвестни и непопулярни до този момент документи. Архивът е отворен за нови дарители, които имат ценни документи от онова време.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK