Скандирания: СДС - 20 пъти, Долу БКП - 15 - отчет за ръководството на БСП от 1990 г.

Арт инсталация "Комунизмът на боклука" на площад "Батенберг".София, 1990 г.

© "Изгубената България"

Арт инсталация "Комунизмът на боклука" на площад "Батенберг".София, 1990 г.Скандира се "СДС" - 20 пъти, "Долу БКП" - около 15 пъти... Преброяването е направено в обстойна информация за митинг на СДС на 18 април 1990 г. на площада "Св. Александър Невски". Тя е от деня след събитието и е подготвена от Информационно-социологическия център на Висшия партиен съвет на преименувалата се дни по-рано от комунистическа на социалистическа партия. Документът е поместен в сборника на комисията по досиетата "Държавна сигурност и изборният процес (1944-1991)".


Разглежданият митинг на СДС е определен като "подчертано антикомунистически", но "по-зрял, в сравнение с предишните". Лозунгите са значително по-малко, но "тематично по-подбрани и по-умерени, в духа на новия имидж на опозицията", отчитат партийните социолози. В документа се казва, че управляващата партия е обвинена в нарушаване на споразуменията за равностойни предизборни условия за опозицията. Обръща се внимание, че ораторите продължават да я наричат "БКП", а новото име се споменавало само при упреци за бояджийство и демагогия.


В сборника са включени и справки с извадки от телефонни обаждания до Висшия партиен съвет, озаглавени "Въпроси, мнения и предложения, които заслужават повишено внимание". Те са показателни за настроенията сред партийните членове преди изборите на 10 юни 1990 г. Някои се притесняват от слабото противодействие на опозицията, ниското ниво на кварталните организации, слабата предизборна работа сред работническата класа.
Тези въпроси и мнения се изпращат до министъра на вътрешните работи Атанас Семерджиев и до Центъра по предизборна работа към висшето ръководство на БСП, чийто председател е Любен Гоцев. И Семерджиев, и Гоцев са обявени за сътрудници на Държавна сигурност.


До силовото министерство и до предизборния щаб стигат и критики, и упреци към партията. "Бива ли в нашия вестник да поместваме съобщения за великденска служба? Довчера ни караха да бъдем атеисти, а сега ни карат да ходим на черква. И по повод съобщението, че партията ще финансира филма за Ловеч и Белене. Откъде накъде нашият членски внос ще отива за агитация против нашата партия. Не съм съгласен. Предайте това." Мнението е на член на БСП от София.


Заличаване на сърп и чук от фасадата на сегашното президентство.София, 1990 г.

© "Изгубената България"

Заличаване на сърп и чук от фасадата на сегашното президентство.София, 1990 г.


Партийци недоволстват от националната телевизия и националното радио, чиито предавания били "пълни с нападки" към БСП. "Защо не отстоявате телевизията да показва партийните мероприятия поне толкова време, колкото отделя на опозицията... Защо не изобличите по най-безкомпромисен начин журналистите - всички те (с малки изключения) преминаха на страната на СДС. Те продадени ли са вече? На кого? Досега те къде бяха? Коя власт ги хранеше? Къде се хранят техните деца... Защо забравят кой им помогна да заемат тия места... ".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK