Граждани ще имат достъп до средновековен храм под централата на "Уникредит Булбанк"Действащият кмет на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова съобщи, че предстои гражданите да получат достъп до средновековната църква "Св. Спас", останала запазена под сградата на централата на "Уникредит Булбанк" в центъра на София.


Археологическите пластове от мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 в, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс", каза Йорданка Фандъкова, цитирана от пресслужбата на ГЕРБ.


През Възраждането и след Освобождението храмът "Св. Спас" заедно със "Св. Неделя" са двете най-големи църкви в града. Той е полуразрушен по време на бомбардировките и на мястото е изградена сграда. При строителството археологическите находки са запазени и са видими за пешеходците, които преминават по бул. "Тодор Александров", достъп до тях няма. Сега проектът е налице, увери кметът без да уточнява кога ще стане това.

През ноември ще бъдат представени концепциите на седемте архитектурни бюра, които участват в международния конкурс за обновяване на пл. "Св. Неделя" с експониране на археологическите находки от 2 в, разкрити там.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK