Антикорупционната комисия запорира имущество на Арабаджиеви за 310 млн. лв.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари

© Мария Съботинова, Капитал

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на париПо искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) са допуснати обезпечителни мерки върху имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица.


Наложени са обезпечителни мерки на имущество на стойност над 310 милиона лева.


Производството в КПКОНПИ е образувано по повод получено уведомление от Специализирана прокуратура за участие на лицата в организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и изпиране на пари.
Според специализираната прокуратура Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и синът им Вълчо са участвали в организирана престъпна група, която се занимавала с данъчни престъпления и пране на пари.


Ветко и Маринела бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол след акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и специализираната прокуратура в края на август миналата година. Тогава бяха претърсени хотел "Маринела" и офиси на техни фирми, а синът им Вълчо Арабаджиев бе арестуван.


След като прекара 7 месеца в ареста, Вълчо Арабаджиев бе освободен под парична гаранция от половин милион лева.


Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани на 7 март в къщата на българина Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, в курортно градче близо до Барселона.


Домакинът им също беше арестуван по искане на Швейцария, но впоследствие освободен. Ден по-късно Семерджиев отново беше задържан, но по искане на българските власти по обвинение за това, че е помогнал на Арабаджиеви да се укрият. Ветко Арабаджиев все още е под стража, а съпругата му Маринела бе освободена под домашен арест заради влошено здравословно състояние, но по-горната инстанция отмени решението и я остави в ареста.


Разследването срещу фамилията продължава, а прокуратурата все още не е изготвила и внесла обвинителен акт срещу тях в съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK