Млади, бедни и агресивни - как се става футболен хулиган

Млади, бедни и агресивни - как се става футболен хулиган

© ReutersИзписването на графити на фасади на сгради със спрей, чупене на прозорците на противниковия фен клуб, побой над съученик, който подкрепя съперника, както и побой над представител на етниче­ските малцинства. Това са само част от т.нар. изпити за влизане в някои от фракциите на крайните запалянковци на българските футболни отбори. Те са описани в доклад на Центъра за изследване на демокрацията от 2016 г.


В България подобни организирани групи с фенове има много. Повечето от тях, или по-точно по-крайните от тях, са на столичните "Левски" и ЦСКА-София, както и на двата пловдивски "Ботев" и "Локомотив". По данни от доклада едно нещо обединява подобен тип фракции - всички те се занимават с различни криминални дейности.


Членовете на две от тези групи влязоха в заглавията на медиите по света след мача между България и Англия. Още през първото полувреме европейската квалификация беше прекратена на два пъти заради расистки прояви на част от българските запалянковци, които се изразяваха в издаване на маймунски звуци и правене на нацистки поздрав с изпъната напред дясна ръка.
Все още не се знае с какво България ще бъде наказана, но скандалът доведе до оставката на Борислав Михайлов, който от 14 години е президент на Българския футболен съюз. В периода, в който той беше начело на институцията, националният отбор не се класира за нито един голям форум.


Един момент от мача направи силно впечатление - в края на първото полувреме част от агитката в сектор "Б" (около 50 души) напусна стадиона, докато играта беше спряна за втори път заради расистките прояви. С показване на средни пръсти и със сложени качулки на главите си феновете демонстративно, под строй и спокойно си тръгнаха, което рядко може да се види сред най-запалените привърженици.


От разпространените снимки от мача ясно се очертаха и лицата на част от напусналите преждевременно. Сред тях личаха някои от водещите фигури във фракцията "София Запад", която има най-силно влияние сред феновете на "Левски". Повечето от тях се отличават и с нацистки татуировки, които останаха добре прикрити зад дрехите им.


Кога започва всичко


В доклада на Центъра за изследване на демокрацията се посочва, че футболното хулиганство в България започва да набира скорост в началото на 90-те години на миналия век. За единични случаи на хулигански прояви се споменава и през 70-те и 80-те години.


"Ключов по отношение на появата на насилие по стадионите в България е периодът между 1997 и 2001 г. Като най-често изтъкваната причина за довеждането до крайни убеждения и действия на футболните привърженици през този период са безработицата и липсата на доход, осигуряващ минимален жизнен стандарт. Фалитите и хаотичната ликвидация на предприятия след икономическия шок от 1997 г. водят до ситуация, в която малки населени места с по едно-две предприятия са оставени без никаква възможност за работа, а големи градове губят от една втора до две трети от работните си места. Именно фен клубовете на "Левски" и ЦСКА в тези гра­дове или фен клубовете в областните градове, които имат футболни отбори с традиции, най-често се оказват участниците в тежки инциденти", пише в доклада.


Друг важен момент от развитието на футболното хулиганство през този период се оказва доколко и как се вписват в обществото и какво е образованието на децата. "Въздействието на кризата през 1996 - 1997 г. и последвалата стагнация през 1999 - 2001 г. може да се проследи и в средното и висшето образование. В сравнение със страните в Източна Европа през 1996 - 2000 г. България има най-голям процент отпадащи ученици във възрастовата група 15-19 години - средно около 38-39 %", уточнява се още в доклада.


CV за футболен хулиган


По данни на Центъра за изследване на демокрацията крайните футболни фенове имат силни позиции в спортните училища и тези около клубните стадиони. Именно от там започва т.нар. вербуване на млади попълнения в крайните фракции. Повечето фен клубове от този тип обаче нямат формална процедура за прием на членове.


"Възрастовата група на младежите, които се присъединяват към хулиганските среди, е 15-23 години. Новите членове трябва да преминат през определени ритуали за прием, за да бъдат одобре­ни като част от фракцията, и се наблюдават от "комисии" от по-старшите членове. Това често се свързва с изписването на графити със спрей, чупене на прозорците на противниковия клуб, побой над съученик, който подкрепя съперника на стадиона, като може да ескалира и до побой над представител на етниче­ските малцинства", сочи проучването.


Интервюираните запалянковци посочват, че при влизането им във фен клуба изпитват усещане на принадлежност към група, която дори приемат като семейство. В нея се споделят ценности като мъжество, смелост, чест и чувство за справедливост.


Разбира се, в началото има изпитателен период, през който новият член трябва да докаже, че другите могат да разчитат на него в критични ситуации (сблъсъци с полицията и/или противници) и при организирането на поддържащи дейности. "Веднъж завоювал доверието на групата, новият член трябва да се стреми да не разочарова останалите".


Задължения


Включването в подобен тип фракция носи със себе си и определени задължения. Според доклада повечето членове са част от криминалния контингент, а попадането в тяхната компания означава, че и новото попълнение трябва да бъде като тях. Именно заради това се изисква препоръка от поне трима стари членове на фракцията.


"Съществуват ясни различия между извършителите на хулигански прояви и участниците в криминални престъпления като кражби и грабежи. От своя страна чисто криминалният контингент избягва да участва в улични хулигански прояви, за да не попада във вниманието на полицията. Същевременно тези, които участват често в сбивания и вандализъм, се рекрутират от "наказателните отряди" на ядрата на фракциите във футболните агитки", описват методологията от Центъра за изследване на демокрацията, като уточняват, че "лидерите на най-влиятелните фракции често са свързани с криминални мрежи и техният контрол върху групата се основава предимно на страха".


"От края на 90-те години в полицейски­те доклади се коментира, че освен консумацията на алкохол на стадионите, употребата на наркотици става все по-често явление. С това се обясняват все по-голямата употреба на насилие и тежките инциденти. По-сериозният проблем е, че освен като потребители на психоактивни вещества, членове на агитките участват и като дилъри в наркоразпространението", пише още в доклада.


Млади, бедни и агресивни - как се става футболен хулиган

© Reuters


В доклада се казва още:


"От началото на 1990-те години българските футболни клубове се формират под влиянието на две тенденции, които продължават да оказват влияние и до настоящия момент. Първата е използването им като чисто икономически инструмент за укриване на данъци и пране на пари. Втората е експлоатацията на клубовете и на техните привърженици за политическо влияние. Клубовете осигуряват различен вид социална мрежа между привържениците си, полити­ци, магистрати и бизнесмени. Освен това фен клубовете се превръщат в ядра на групи за оказване на уличен натиск. Малките и средно големите градове напълно ефективно могат да бъдат поставени под контрола на социалната мрежа на футболния отбор и на агитките му. В Пловдив и особено в София има възможност да се оказва натиск на национално ниво чрез двата най-го- леми клуба - "Левски" и ЦСКА."


"Срещу футболното хулиганство се приемат специални мер­ки чрез Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия от 2004 г. Но прилагането на закона се натъква на някои трудности, породени от по­следиците на икономическата криза през 2008 - 2011 г., която води до рязко намаляване на спонсорството за най-влиятелните футболни клубове в България. Политическата нестабилност през 2013 - 2014 г. бележи нов етап в развитието на футболните агитки. Все по-голямото значение на твърдите клубни ядра, породено от ниската посещаемост на мачовете, се признава в еднаква степен от политиците, от лобистките групи на бизнеса и от би­вшите служители на службите за сигурност. Ядрата вземат активно участие в разстановки по протести и контрапротести и се използват за "охрана" на политическите лидери."


"(...) собствениците и спонсорите на най-популярните клубове в страната постоянно се сменят. Част от тези лица са бизнесмени с лоша репутация, а в някои случаи това са хора от криминалния свят. (...) Тези проблематични собственици често търсят влияние върху лидерите на агитки­те и използват футболните привърженици за постигане на икономически и политически цели по места. (...) Използването на насилие на стадиона, около стадиона или в града се приема като естествен и нормален инструмент за победата. Държавата, полицията, а и останалите извън групата от привърженици се считат врагове, така както и противниковата агитка."


"Използването на нацистка символика по време на футболни мачове може да се прилага и като способ за постигането на съвсем различни цели, напр. клубът да бъде глобен, с което да се подкопае позицията на действащите собственици/ръководството в битките за власт."


"Припокриването на районите на наркоразпространението и териториите на фракциите в агитките има като последица поставянето на различни биз­неси, свързани с футболния клуб, под контрола на агитките. От интервютата става ясно, че лидерите на фракциите получават приходи от почти всичко. Това включва например приходи от транспорта при пътуване на привърже­ниците при гостувания на футболния отбор, храната и напитките, футболните артикули и т.н. От 2006 - 2007 и до момента влиятелните фракции успяват да получат "рента" от големите футболни отбори. Договорката е такава, че фракциите осигуряват провеждането на мачовете без инциденти, а в замяна получават определена сума. Например "договореността" с двата големи со­фийски футболни клуба - "Левски" и ЦСКА, е агитките да получават полови­ната от сумата, с която са били глобявани клубовете през предходната година при съответното гостуване."


"Спецификата, която използват криминалните структури, е анонимността в агитките. Участниците са огромен брой и знаят да крият лицата си. Поради големия брой участници при футболните сблъсъци, те могат лесно да бъдат ротирани от лидерите. Технологията на ротиране на извършителите прави престъпленията трудни за разкриване. Освен това се ползва модела на "жерт­ване" и "изпитание" на хората от периферията. Както се изрази един фен: "хваща се някой от дечицата, дето се мотат, и се хвърля на ченгета, ако не пропее значи може да влезе във фракцията". Жертването е много важен механизъм за "съжителството" с полицията. Срещу получаване на имената на "извършителите на престъпления", полицейските ръководства осигуряват "чадър" над лидерите в агитката. В резултат криминалните мрежи в агитките остават незасегнати, а полицията си осигурява контрол над агитките."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Бедни?!Спрямо нормалните работещи българи,да не говорим за пенсионерите тия не са бедни.

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7076 Неутрално

  Футболните хулигани все едно са от друга държава, и тоя на снимката дълбоко се съмнявам, че е отишъл да гледа мач.

 3. 3 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Е не ги знам дали са бедни ама са лумпени и са под контрола на полицията, ето че на мача ги ескортираше полицжцията а полицията е под властта на Тиквата така че той стои зад мероприятието по свалянето на Перуци.

 4. 4 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Тия като ги гледам на снимката са от...малцинствата ;)

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Шепа лумпени ни изложиха ЖЕСТОКО. И това е, щото няма полиция.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Полицията ги покровителства ,как ще ги разследва? Нещо като еничари на властта. Търговия с дрога и контра протести ...

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  "Млади, бедни и агресивни - как се става футболен хулиган"
  ....................................................
  Да питат Сидеров. Срещу парче пица и лимонада.

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  или когато мма-турнири се финансират от общинския/ и не само бюджет

  "...Кметът Живко Тодоров се срещна днес с ММА боеца Георги Валентинов по повод важната победа, която той записа при дебюта си в EuroFC, най-голямата професионална ММА организация в Европа. За пръв път от тази есен този спорт ще се изучава в Националната спортна академия „Васил Левски", а 23-годишният старозагорец ще бъде преподавател, стана ясно по време на срещата.

  „В момента ММА е най-атрактивния от всичкибойни спортове, който привлича много млади хора. Георги е пример за подрастващите и показва как човек трябва да се труди, да показва своите достойнства и най-вече това, че мястото на един боец е на ринга, а не да се бие на улицата. Това показахме с гала-вечер миналата година, против насилието и „за“ спорта", каза Тодоров. По думите му, боецът може да бъде еталон за младите като дисциплина, трудолюбие и достойнства на характера. „Не на последно място той прославя Стара Загора и България, защото когато вдигна българското знаме всички се чувствахме горди“, сподели градоначалникът..."

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Млади, мързеливи дебили.

 10. 10 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 971 Неутрално

  двата големи со­фийски футболни клуба - "Левски" и ЦСКА
  --------------

  До 09.09.2016 година. После ЦСКА-София е ловешки клуб. Имам чувството, че и лецки отива там, където му е мястото още от 1989 година насам.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Тези не са ли контингент на БОП-а? Защо хем всичко се знае за тях, хем нищо не се предприема? Защото може да потрябват пред Съдебната палата? 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Има и верни неща, но.повечето са глупости. Най-вече за влиянието на.бедността, кризата и т.н. Най-вече, държавата може да се справи с тях за месец, но някои хора омат изгода

 13. 13 Профил на First08
  First08
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ГЕРБ управлява държвата вече 10 години и лично Бойко Борисов се разпорежда кой да получава проекти, сделки и лесни пари от Държавата, докато с другага ръка подхвърля стотинки на т.нар. "футболни градове" Левски и ЦСКА-София.
  Твърдите ядра са практически парамилиции, които се ползват по предназначение в сложни политически условия. Пред Парламента, протести, да пазят Атака, да са им под ръка на милиционерите (и на комунетата!) в случай на нужда. СДС започна с тези мурафети още 1990-1991 и от тогава трудно може да се каже ние ли прихванахме от някой централно европейски страни или те от нас. Така щом понастоящем Борисов лично осигурява пари, вместо за 2 дена да прочисти тези образования, то излиза, че скоро няма да има промяна и напредък и ще се продължи с олегофренията. Никой няма да рискува да остане без улична охрана. Полиция и прокуратура няма да докоснат тези "деца". Бойко и Корнелия може да се лигавят до безкрайност и да си гледат кефа.

  First08
 14. 14 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Мисля, че вече става ясно защо гамените няма да бъдат наказани по никакъв начин в превзетата територия на мафията.

 15. 15 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Тия като ги гледам на снимката са от...малцинствата ;)
  —цитат от коментар 4 на arax


  На снимката с тримата,които поздравяваха по нацистки единият си беше баш мангал.

 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Футболните клубове сами си отглеждат тези гаменски организации. Президентите на клубовете нарочно разрешават на хулиганите да правят мизерии навсякъде, за да печелят подкрепата им на трибуните. Вместо въпросните клубове да забраняват достъпа на такива криминални елементи на трибуната, те още повече ги спонсорират с безплатен или евтин вход всеки мач и пълна липса на фейсконтрол на влизане.

  Всички сме гледали как на мачовете между Левски и ЦСКА винаги има хвърлени бомбички и димки. Но полицаите на входа никога не успяват да намерят въпросните пиротехнически средства в преносителите им. Някой може ли да обясни този феномен? Може би призраци ги внасят?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Забравили сте още една думичка в заглавието - *млади,бедни,агресивни,прости*!
  Това са неуките и мързеливи членове на обществото - питайте ги какво работят и какво образование имат.Отговорът ще е един и същ.Гарантирам!

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#14] от "Индиана":

  "Мисля, че вече става ясно защо гамените няма да бъдат наказани по никакъв начин в превзетата територия на мафията."

  Вероятно дори ще бъдат привлечени в планираните "граждански доброволни отряди" за опазване на обществения ред, с право да патрулират улиците, да арестуват, да носят оръжие...

  Господ да ни е на помощ!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Футболен хулиган се става когато си комплексар и нищо не става от тебе, се вкарваш в тия групи (там няма изпити, тест за интелигентност, професионални умения и т.н.), там са такива като тебе, тоест, не се чувстваш като по-тъп от всички останали, и единственото което се изисква от тебе е да можеш да псуваш, да си направиш безвкусни татуировки и да носиш на бой. Елементарно.

 21. 21 Профил на First08
  First08
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много правилно отбелязано

  ...*млади,бедни,агресивни,прости*!
  —цитат от коментар 17 на tedif


  Това са ФАКТИЧЕСКИ т.нар. "БЕЛИ ЦИГАНИ" - в смисъл, че уж са българи, но по начина си на съществуване, по образование, по участие в общ. живот ТЕ СА РАВНИ НА циганите. Нищо против нямам циганите, ако са подходящо образовани, добронамерени и работливи. Дори бих взел на работа такъв човек, вместо продупчена татуирана "бяла" безполезна тиква...

  First08
 22. 22 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Най-якото според мен е как пишат, че са хулигани. Да се вижда отдалеч ... Да почетат малко книжки за футболното насилие в Англия от едно време да видят, че истинските хулигани не само не си пишат "Хулигани" по тениските, ами и нямат никакви видими артикули на отбора, който подкрепят.
  Тези общо взето са някакви квартални мишоци, които избиват комплекси.

  Бойко е зависим
 23. 23 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Не се иска интелигентност и други качества,за да станеш такьв.

 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Господин Стоянов съжалявам, вече прочетох статията на Полина Паунова. Нищо не оправдава държава, в която има футболни хулигани! Да се превземе и забрани всичко българско и да се нарече държават Хелзинкия със столица Комитетвил

 25. 25 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Една шепа келеши си показва рогата, а цялото гражданско общество гледа и мълчи. Виновни са всички граждани на РБ допуснали подобни индивиди да имат власт, публичност, показност, пари, чуство на недосегаемост.
  Всички "по-нормални" граждани гледат и вдигат рамене, цъкат с език, псуват или игнорират. Пълно с овце, а пастири няма.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Пропуснали са да опишат приемния изпит...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 306 Неутрално

  в статията има между 5и 10% истина другото са фантазии и невярна информация

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Отпадъците на Люлин и Младост.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 33 Профил на Eva Evtova
  Eva Evtova
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#20] от "montale":

  Описа Холандската агиттка.И Полската.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 445 Неутрално

  И прости и необразовани.

 39. 39 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Щом си съгласен да те млатят в главата за пари, явно е, че мисленето не ти е силна страна.
  В целия тоя "ММА", вероятно само тия в УФЦ, правят някакви пари, за да могат да живеят от това и да си позволят правилно възстановяване. Кой калъфкаджия тук, ще даде 300лв за ЯМР, при по-сериозна контузия? Като вероятно имаш по 3-4 мача годишно, при положение, че не ти направят главата мека още след първия.

 40. 40 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 443 Неутрално

  На територията на мафията тия свини няма да ги пипнат, за съжаление. Скоро ще се налага да се въоражаваме

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK