"Правосъдие за всеки" изпрати 15 въпроса до Иван Гешев

"Правосъдие за всеки" изпрати 15 въпроса до Иван Гешев

© Надежда Чипева, КапиталИнициативата "Правосъдие за всеки" изпрати 15 въпроса на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Девет от тях са по концепцията на претендента, сред тях е и актуалният въпрос – трябва ли да има съдебен контрол над отказите на прокуратурата да образува наказателни производства. Останалите въпроси са по известни казуси "от особено значение за правосъдието и ефективното правораздаване", съобщава "Де факто".


Иван Гешев е питан за негови взаимно изключващи се изказвания по задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, както и за съществените разлики в отношението към тях двете и подсъдимият Петко Дюлгеров. Не е минал без въпроси и казусът около фалиралата КТБ. Кандидатът е запитан известно ли му е дали дружества, притежавани или контролирани от депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са получавали значителни кредити и при преференциални условия от фалиралата КТБ, както и дали са рефинансирани при съмнителни или неизгодни за Банката условия.


Въпросите са внесени във Висшия съдебен съвет и са подписани от председателя на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков. Те ще бъдат прочетени публично на 23 октомври на поредния протест пред Съдебната палата от 18 ч., в навечерието на избора на главен прокурор.
По повод репликата на прокурор Гешев , че "Делян Пеевски го няма в делото КТБ, така както ги няма и Обама, и Путин", правозащитниците са се поинтересували: Взимали ли са свързани с Барак Обама или Владимир Путин лица кредити от КТБ?


"Дневник" публикува въпросите на "Правосъдие за всеки" към Гешев:


По концепцията:


1. Ако Ви изберат на позицията Главен прокурор, ще постановите ли проверка по фактологията около встъпването в длъжност на настоящия председател на Софийски Градски съд /СГС/ и ще поискате ли отстраняването му от длъжност, ако се установи, че няма доказателства същият да е придобил българско гражданство? Въпросът е в контекста на мониторинговия доклад от 13.11.2018, конкретно с оглед препоръката относно избора на председателя на СГС, така че същият да се ползва с доверието както на широката общественост, така и на съдиите, работещи в съда.


2. Считате ли, че институтът на предварителната проверка трябва бъде уреден изрично и подробно в НПК и да бъде ограничен с разумен максимален срок? Аргументирайте се по-подробно!


3. Считате ли, че прокурорските постановления за отказ да се образува досъдебно производство трябва да подлежат на съдебен контрол от редовен съд? Аргументирайте се по-подробно!


4. Считате ли, че висшестоящ прокурор, който се е намесил в компетентността и/или работата по конкретно дело на по- долустоящия прокурор, чрез даване на задължителни указания или отмяна на негови актове, следва да понесе лична / дисциплинарна отговорност чрез понижаване в ранг или длъжност или оставка от административния пост при последващ провал на обвинението ръководството на прокуратурата (на районно, градско/окръжно, апелативно и върховно административно/касационно ниво, съответно самият главен прокурор)? Въпросът кой носи управленската отговорност в йерархичната структура на прокуратурата е ключов с оглед силно йерархичната характеристика на държавното обвинение у нас. Аргументирайте се подробно!


5. Как ще доразвиете и изпълнител на практика препоръката в мониторинговите доклади и докладите на ЕК за реална децентрализация на Прокуратурата?


6. Как конкретно ще доразвиете практиката на регулярно изслушване на главния прокурор пред Комисията по правни въпроси към НС на всеки три месеца, както и при изслушването по годишните доклади за дейността на Прокуратурата, така че това да води до реална отчетност на главния прокурор и пред Обществото? Съгласен ли сте да отговаряте на въпроси на народни представители, които касаят конкретни дела от обществен интерес?


7. Какви ще бъдат конкретните Ви усилия да докажете, че главният прокурор не притежава силна централизирана власт и не може да управлява и контролира всяко дело в прокуратурата? В концепцията си споменавате оповестяването на съдебния контрол над прокурорските действия в досъдебното производство. По кои актове да става това и какво конкретно имате предвид още?


8. Посочете конкретни мерки за подобряване на сътрудничеството с други правоприлагащи органи при стриктно спазване принципа на разделение на властите. Какви конкретни резултати очаквате от посочените в концепцията "съвместни срещи и обучения с представители на МВР и други държавни и общински администрации"? Ще продължите ли практиката на г-н Цацаров на регулярни срещи с министър председателя и на какво основание, според Вас, се провеждат такива срещи и се планират съвместни действия на изпълнителната и власт с Прокуратурата? На какъв принцип ще избирате представители на адвокатските колегии, които да включвате в посочените в концепцията мерки и формати?


9. Ще разпоредите ли пълна проверка на всички досъдебни производства с изтичащи давностни срокове, съответно ще разпоредите ли скоростно придвижване към Съда на онези от тях, които са застрашени от настъпване на абсолютна давност за наказателно преследване?


И извън звън Концепцията:


1. На 18.04.2018г., ден след задържането на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова, заявихте на нарочно свикана от Вас пресконференция в Съдебната палата, че имате доказателствата по случая, "за които всеки един прокурор би мечтал", както и, че прокуратурата разполага със записи от заведение, в което са предавани парите за твърдения подкуп и броени на място. В ТВ интервю на 04.01.2019г. заявихте пък, че парите са сложени в колата след срещата в заведението. Едното твърдение явно изключва другото, а е и факт, че пари в заведението нито са вадени, нито са броени. Вие ли подведохте цялата общественост в първия случай или сте бил подведен и, ако е така, от кого сте бил подведен и този прокурор или служител на МВР понесе ли някаква отговорност по Ваша инициатива? Може ли да кажете също в какво точно качество присъствахте на задържането на подсъдимите и по чия заповед? Защо обстоятелствата при ареста на подсъдимия Петко Дюлгеров и подс. Иванчева и Петрова при броенето и описването на банкнотите се различаваха съществено и кой от двата способа бе правилният в процесуално- следствено отношение? В какво качество също така дадохте пресконференцията на 18.04.2018г.?


2. При внасяне на обвинителния акт за "Обирът на Века" в СпНС заявихте, че "Делян Пеевски го няма в делото КТБ, така както ги няма и Обама, и Путин. Известно ли Ви е притежавани или контролирани пряко или косвено дружества от депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, да са получавали кредити в значителен размер и при преференциални условия от фалиралата банка, да са отпускани необезпечени кредити или да са рефинансирани такива при съмнителни или неизгодни за Банката условия? Проверихте ли въобще за такива кредити и открихте ли свързани лица по тях? Взимали ли са свързани с Барак Обама или Владимир Путин лица кредити от КТБ?


3. Проверени ли са за действия или бездействия по служба, от които са настъпили значими за държавата щети и последици управителят на БНБ към 2014г. Иван Искров и председателят на КФН Стоян Мавродиев. Ако е имало такива предварителни проверки, то те с какъв резултат са завършили? Има ли образувани и впоследствие прекратени досъдебни производства срещу други длъжностни лица от Банката и държавата /извън внесения в съда обвинителен акт/. Ако има, срещу кого са били образувани и каква е причината за прекратяването им?


4. Може ли да кажете Вашето лично мнение за срещата на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров с виден бизнесмен, политик и медиен издател , проведена в ЦУМ през 2016 година? Вие лично бихте ли провеждали, в качеството си на главен прокурор, ако бъдете избран, срещи с частни бизнесмени в техните офиси?


5. Вие лично присъствахте, заедно с Главния прокурор Сотир Цацаров, през месец юли на среща при премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, на която участваха четирима собственици, президенти или пълномощници на футболни клубове от Професионалната лига. На срещата е станало въпрос за поети взаимни ангажименти повече да не се уговарят мачове, да не се натискат съдии и "да не се пробиват отбори". В какво качество, по чия покана и в изпълнение на кое прокурорско правомощие участвахте на среща на толкова високо ниво с частни лица? Вие какви ангажименти поехте и станаха ли ви известни данни, че са налице евентуално извършени престъпления, свързани с договаряне на резултати от футболни мачове и какво предприехте в последствие по тези въпроси?


6. Какво е Вашето отношение към Споразумението за обучение и партньорство, сключено между ПРБ и Прокуратурата на Руската федерация, подписано от Главния прокурор Цацаров и Генералния прокурор на РФ Юрий Чайка, участвате ли в неговото изпълнение, какви са постигнатите резултати досега и Вие в каква посока и в коя сфера ще продължите неговото изпълнение?

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Мафиотска държава, Сър!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  Ако бяха изпратили и няколко въпроса до съдии Калпакчиев и Панов, щяха наистина да са НГИ "Правосъдие за всеки"!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Ако на Гешев са пратили 15 въпроса, на Лозан Панов трябва да пратят 150! Тове не е съдия! Това е долнопробен политик!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Гешев и Цацаров са в САЩ.

 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Ако на Гешев са пратили 15 въпроса, на Лозан Панов трябва да пратят 150! Тове не е съдия! Това е долнопробен политик!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Предполагам компетенцията ти по съдиите се дължи на ежедневно четене на пик.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Да не забравяме, че и Гешев е в #Апартаментгейт
  https://bivol.bg/vaklin-geshev-hancheva.html
  ВАКЛИН ФИНАНСИРАЛ СГРАДАТА, В КОЯТО ЖЕНАТА ДО ГЕШЕВ ВЗЕЛА ЕВТИН АПАРТАМЕНТ

 7. 8 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Ти да не си този, който извести на българския народ ,че ГешеФт е радост.

 8. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1218 Разстроено

  Аз, разлика между Пеевски и Гешев не виждам.
  Виждам, че вече можем да преглътнем всякакви унижения.
  Жалко.

 9. 10 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1399 Весело

  Вече даже не смеят да направят 'протест', толкова нелепи са умнокрасивите сбирки на които отразяващите по телевизията са повече, забележително бясно умнокрасиво безсилие :)

  Facing Worlds
 10. А колко въпроса изпрати до Лозан Панов?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 11. До коментар [#5] от "Nick F":


  А твоята на някой грант предполагам?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 12. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 468 Неутрално

  "Радостта" на неграмотните, е функционално грамотен точно колкото тях.
  Отвън и отвътре е гладък като гьон...

 13. 14 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#12] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  Я , не осветли Цацата и ГешеФта , персонални пазванти ли са на Грухчо. Внимавай само, че ако ни кажеш истината , пасоля ще ти спре копейките.

 14. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. До коментар [#14] от "elgin":

  Странно защо Дневник не отрази, че имаме нов Посланник на САЩ в България..........това ли е краят ви?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 16. До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Тук съм съгласен, прав си!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 17. 18 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Тук ще намерите доказателство, че Полфрийман е нападал и в Авралия:
  https://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/bulgaria-stabber-accused-before/news-story/9f83b91d4e03e40171425485c8c89e7e

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 18. 19 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Давай, питай! Но бъди така любезен, или поне демонстрирай непристрастност, и поискай от Радост да отговори на поставените въпроси. Може и от любопитство.

 19. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Весело

  До коментар [#19] от "truly":

  Колега "трули", винаги съм бил безпристрастен. Нека Гешев да отговори, но да се задават въпроси само на една спорна фигура, а да се пропускат други такива, в една и съща работна среда, е меко казано странно, много меко казано...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 21 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 706 Любопитно

  Съм неграмотен относно правораздавателната система в България.Смятам че тя независимо от от критиките ,работи нормално.А,и,едва ли моето мнение ,по отношение на някакво съдиско решение е важно.Но все пак някаква измислена НП има претенции да да определя как да се се правораздава в РБ.Що ми се струва че нещо някои искат да върнат времето назад -джугашвили.Който разбрал

  Ръй! Ръй!
 21. 22 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Гешев и Цацаров са в САЩ.
  —цитат от коментар 4 на elgin


  Гешефт е радост!
  Гешефт е свобода (за расиситите)!
  Гешефт е събрал мили расисти и утрепки да га защитатват по митиниги и протести.
  Гешефт е Българин!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 22. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  #КОЙ е собственик на "Правосъдие за всеки" и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 23. #КОЙ е собственик на "Правосъдие за всеки" и защо ни занимавате с неговите интереси!?
  —цитат от коментар 23 на svoboden


  Всеки знае кой е...........защо задаваш риторичен въпрос?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 24. 25 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Много точно изказване на И.Стамболов-Сула "Някои хора с недемократични средства се опитват да правят демокрация".

 25. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Отговорите ще бъда пратени с куриерска служба ГДБОП

 26. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  На половината от въпросите, ако отговори честно и почтено ще трябва да си оттегли кандидатурата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 28 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 291 Весело

  15 правни въпроса са прекалено сложни за Гешеффф :)) По-лесно е да му дадат 5 задачи по алгебра за 5-ти клас, 5 задачи по геометрия за 5-ти клас и гаранция, че ще се издъни на поне половината от тях :))) И после да напише преразказ с елементи на елементарно разсъждение "Къде изчезна Делян Пеевски от документите по делото КТБ? :))) А най-лесно е с Тест за интелигентност да му дадат - резултатите ще са плачевни ... :))))

  До "героя" хамилтън - пич, Панов е вече шеф на ВКС да му беше задавал въпроси преди 5 години ... Гешев е радост още не е избран и не е лошо да му се провери АйКю-то .... Като за теб по-елементарно - единия вече е доказал се професионалист, другияя не се е доказал с нищо професионално, освен с послушанието си - там е професионалиста на ПееФски :))))

 28. 29 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 468 Весело

  До коментар [#27] от "penetrating":

  Той дори не разбира значението на думите "честно" и "почтено". Функционално неграмотен е.

 29. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#29] от "vhv":

  Много вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. До коментар [#27] от "penetrating":

  Ще питаме шефа ти дали е отговорил, но след като го изберат.......гледам ГДБОП бездействат напоследък....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 31. 32 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ако бяха изпратили и няколко въпроса до съдии Калпакчиев и Панов, щяха наистина да са НГИ "Правосъдие за всеки"!
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Както винаги си пръв на амбразурата да браниш статуквото. Ами Калпакчиев и Панов да би да са кандидати за главен прокурор и ние сме пропуснали?

 32. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  До коментар [#31] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  (Много весело) Май не може да си представите ситуация, в която човек сам си е шеф, а ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Сигурно точно Калпакчиев и сие са им писали въпросите...

  I Want To Believe
 34. До коментар [#33] от "penetrating":

  (Още по-много весело) то аз подобна ситуация мога да си представя, но на теб определено не ти личи.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 35. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  До коментар [#35] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  Е, значи не можете да усетите разликите :)
  МОже би е заради средата?
  Опитайте отново в свободна среда

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. До коментар [#36] от "penetrating":

  Не ти личи, поне по писанията......свободните хора не говорят така.........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 37. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  До коментар [#37] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  Нещо бъркате понятията, освен ако не живеете в "1984" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK