Под 10% от капацитета на бежанските центрове в България е запълнен

Регистрационно-приемателен център за мигранти в Харманли. Архивна снимка

© Николай Дойчинов

Регистрационно-приемателен център за мигранти в Харманли. Архивна снимкаДевет процента от капацитета на бежанските центрове в България е запълнен и в тях са настанени 454 души, обяви Димитър Киров, директор Дирекция "Качество на процедурата за международна закрила" към Държавната агенция за бежанците, цитиран от агенция "Фокус".


По думите му тенденциите сочат, че не се очаква засилен миграционен процес към страната, доказвали го и подадените молби за международна закрила през тази година. "През 2019 г. продължава тенденцията от миналата година към намаляване на чужденците, които подават молби за международна закрила", коментира той.


От началото на годината броят на подадените молби е 1870, като за миналата година техният брой е бил 2563. Общият капацитет за настаняване в териториалните поделения на агенцията е предвиден за 5160 души с възможност да бъде увеличен до 6 хил. места за настаняване.
"Към настоящия момент с оглед на спокойната миграционна обстановка и малкия брой подадени молби за закрила подобни мерки за увеличаване на местата не се предвиждат. На национално ниво има приети планове за действие в кризисни ситуации. Към настоящия момент миграционната обстановка в страната е спокойна и не се предвижда въвеждането на такива планове", обясни той.


Димитър Киров добави още, че срокът, в който Държавната агенция за бежанците трябва да се произнесе за поискана международна закрила, е шест месеца. Освен подслон, храна и здравно осигуряване агенцията осигурява на бежанците и курсове по български език, работа с медиатори и достъп до бюрото по труда, каза още той.


След началото на военните действия на Турция срещу кюрдите в Сирия се засилиха опасенията от нов миграционен поток. Президентът Румен Радев прогнозира, че при внезапен бежански натиск България няма да може да се справи сама.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK