Как да се разследва главният прокурор и още адвокатски въпроси към Гешев (допълнена)

Иван Гешев (на преден план) е единственият кандидат за поста на Сотир Цацаров.

© Велко Ангелов

Иван Гешев (на преден план) е единственият кандидат за поста на Сотир Цацаров.Какъв трябва да е механизмът за провеждане на наказателно разследване срещу главния прокурор, така че то да бъде независимо и обективно? Това е един от 20-те въпроса, зададени на Иван Гешев - единствения кандидат за поста главен прокурор, заеман сега от Сотир Цацаров, изпратени от Софийския адвокатски съвет.


Казусът е важен, след като през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с решение по делото "Колеви срещу България", в което констатира, че в страната липсват гаранции за ефективно разследване на престъпление, извършено от главния прокурор, а оттогава досега властите не са взели мерки това да се промени.


Същия въпрос задават на Гешев и Институтът за пазарна икономика и Антикорупционният офонд. Те добавят в питането си дали Гешев ще подкрепи предложените в становището на Венецианската комисия мерки за ефективно разследване и въвеждане на процедура за импийчмънт на главния прокурор, сред които са: разследването за извършени нарушения от главния прокурор да се осъществява от независимо лице или орган, който да може да събира и анализира факти и доказателства независимо от прокуратурата; членовете на ВСС от прокурорската квота или с предходен стаж в прокуратурата да нямат блокиращо мнозинство при вземането на решение за
импийчмънт; да се намали изискуемото мнозинството за вземане на решение от ВСС относно предложението до президента за освобождаване на главния прокурор.
Антикорупционният фонд и ИПИ задават въпроса на Гешев, който е наблюдаващ прокурор по делото "КТБ" в Специализирания съд счита ли, че лицето Делян Славчев Пеевски следва да бъде разпитано и в какво процесуално качество. Въпрос, на който Гешев още преди две години отговори пред журналисти така: "Делян Пеевски го няма в делото КТБ, така както ги няма и Обама, и Путин".


Вчера изтече срокът, в който съсловни организации и независими сдружения можеха да завдават въпроси към кандидата, такива отправиха и Българският хелзинкски комитет, Българският институт за правни инициативи, Инициативата "Правосъдие за всеки", Камарата на следователите, гражданското сдружение "Боец". Изслушването на Гешев в съдебния съвет е на 24 октомври.


Софийският адвокатски съвет съобщи, че е внесъл въпрос към кандидата да оглави прокуратурата през следващите седем години как следва да се отчитат делата, по които прокуратурата е осъдена по закона за вреди, причинени от държавата, и дали в този случай нарушението на конкретния прокурор трябва да се отчита при кариерното му израстване.


В състояние ли е г-н Гешев да спазва изискванията за независимост и безпристрастност с оглед изявлението му по случай с Джок Полфрийман, че има три деца и каквото и да каже, "има опасност то да бъде повлияно от емоции и коментарът да не е професионален", е друг въпрос на адвокатите.


Допустимо ли е прокурор да изразява в публичното пространство мнения за политически партии и медии и да се изказва за виновността на обвиняемите и подсъдимите, се интересуват защитниците. Те искат да знаят дали Гешев поддържа позицията, че "ролята на адвоката е да защитава и да взима пари от хората независимо каква е истината", както и че "ролята на прокурора е да арестува и да се бори за налагането на тежки наказания". Извън качествата, познанията и уменията, необходими на прокурор в наказателния процес, какви други качества следва да притежава главният прокурор, пита колегията.


Междувременно председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов напомни на прокуратурата, че продължава да очаква отговор на писмото си от 2 октомври, с което постави въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор обвинителни актове, а не само на обема на неговата дейност в количествен аспект.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK