Слави Трифонов си осигури национален ефир чрез покупката на телевизия "Стара Загора" (допълнена)

Слави Трифонов си осигури национален ефир чрез покупката на телевизия "Стара Загора" (допълнена)

© Юлия ЛазароваБившият телевизионен водещ и настоящ партиен лидер Слави Трифонов е купил телевизия "Стара Загора". Така той си осигурява лиценз за национален ефир, който телевизията притежава от средата на 2017 г. с решение на Съвета за електронни медии. Освен справката в Търговския регистър, която показва сделката, от телевизията неофициално потвърдиха пред "Дневник", че тя е факт и бъдещият собственик е именно Трифонов. Юридическото лице, чрез което ще се управлява дружеството на телевизията, е "Седем осми" АД, представлявано от Трифонов.


Преди два дни Трифонов обяви, че телевизията му "7/8 TV" ще може да бъде гледана в най-скоро време, но от екипа му така и не съобщиха подробности за бъдещия канал. Справка в Търговския регистър показва, че от 10 октомври в съвета на директорите на дружеството собственик на ТВ "Стара Загора" - "Статис" АД, са вписани Евгени Димитров – Маестрото, Диана Младенова, която беше продуцент на "Шоуто на Слави", и Ася Тодорова, която е в съвета на директорите на продуцентската му компания "Седем осми".

Едното от заявленията в Търговския регистър, което е за промяна на действителните собственици на дружеството "Статис", е внесено от името на Слави Трифонов от негов упълномощен адвокат, сочат още документите. Засега внесеното заявление за действителен собственик в лицето на Слави Трифонов все още се обработва, вписана е промяната в представителите и в съвета на директорите на телевизията, показва още проверката.


Капиталът на акционерното дружество е 51 хил. лв., разпределени в 1500 поименни акции. Седалището на фирмата вече е променено и е в София - в зала 12 на НДК, където преди време се помещаваше "Шоуто на Слави", а сега е седалището на "Седем осми". Според последния годишен финансов отчет на фирмата за 2018 г., тя има активи за 259 хиляди лв., което е с около 58 хиляди повече от предишната година. Приходите към края на 2018 г. са възлизали на 192 хил. лв., като печалбата след данъчното облагане е била около 40 хил. лв.


Досегашният собственик на "Статис" Дамян Георгиев е потвърдил за продажбата пред в. "24 часа". Той не посочва стойност на сделката, но изданието твърди, че според запознати телевизията е продадена за половин милион лева. Източници от телевизията потвърдиха и пред "Дневник", че това е сумата, за която се говори, че е била платена.


Телевизия "Стара Загора" е политематична и от юни 2017 г. има лиценз за национален ефир, показва справка на сайта на Съвета за електронни медии. Преди няколко седмици е спряло излъчването ѝ в ефир, а телевизията е останала само с онлайн и интернет разпространение, с което е била подготвяна юридическата част на сделката, разказаха неофициално от канала.


Слави Трифонов обяви влизането си в политиката и създаването на собствен телевизионен проект на 31 юли, в последното издание на "Шоуто на Слави", което той водеше по Би Ти Ви в продължение на 19 години. На 5 октомври бе учредена и партията му "Няма такава държава".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK