Число на деня: 387 българи са станали жертви на трафик от началото на годината

Число на деня: 387 българи са станали жертви на трафик от началото на годината

© Bernadett Szabo, ReutersЗа първите 9 месеца на годината 387 българи са станали жертви на трафик, съобщи Националната комисия за борба с трафика на хора. От тях 258 души са трафикирани с цел развратни действия, 56 – с цел принудителен труд, а 51 от случаите са на бременни жени с цел продажба на новородено. Данните бяха представени на пресконференция по повод Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври.


"Ето защо основните ни усилия по превенция за насочени по линия на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, като през изминалата година местните ни структури обхванаха над 30 хиляди души", коментира секретарят на националната комисия Камелия Димитрова.


За първите 9 месеца на годината 18 души са получили подкрепа в специализираните приюти за жертви на трафик към националната комисия. От тях най-много са жените – 10, също 5 деца, настанени заедно с майките си, и трима мъже. За сравнение, през 2018 г. подкрепа в специализирани приюти са получили 29 души, сред които 7 деца.
"Връзката между трафика на хора и други тежки престъпления става все по-ясна. Сложното взаимодействие между предлагането и търсенето сред извършителите, измамниците, печалбарите, експлоататорите и ползвателите създава дълга верига от въвлечени субекти независимо дали участието им е съзнателно или несъзнателно. Тази верига трябва да се прекъсне", каза зам. правосъдният министър проф. Николай Проданов, който е и зам.-председател на Националната комисия за борба с трафика на хора. Той припомни данни от последния доклад на ЕК, че в периода 2015-2016 г. общо 20 532 души са регистрирани като жертви на трафик на хора в ЕС.


Зам.-директорът на Националната следствена служба Юлиана Петкова коментира, че се наблюдава развитие и усъвършенстване на средствата за набиране на жертви и заличаване на следите на извършителите чрез модернизиран инструментариум.


"Превенцията на насилието и всички форми на експлоатация, злоупотреба и трафик на деца, както и оказването на защита, подкрепа и реинтеграция на жертвите са сред водещите приоритети в държавната политика за закрила на детето", каза зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Мариела Личева. Тя добави, че за първите шест месеца на 2019 г. в агенцията са регистрирани 16 случая, като е координирано предприемането на спешни мерки за закрила за тези деца, които са станали жертва на трафик на хора с цел сексуална експлоатация и ранен брак.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK