България е безразлична към насилието над жени, смята специалният докладчик на ООН

България е безразлична към насилието над жени, смята специалният докладчик на ООН

© Associated PressБългария и българският Конституционен съд неправилно са интерпретирали термина "джендър" от т.нар. Истанбулска конвенция и съответно не е правилно разбрана концепцията за закрила от "джендър базирано насилие над жените". Също така в България се забелязва толерантност и един вид "нормализиране", нечувствителност към насилието над жени и домашното насилие, включително и заради дупки в законодателството. Мерките за защита в законите не са достатъчно и трябва да се помисли за тяхното по-бързо издаване и своевременност, да се получава незабавна закрила, както и държавата да гарантира спазването на тези заповеди.


Това са част от препоръките и констатациите, които е направила специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович. Тя е на посещение в България от 14 октомври, а днес представи пред медиите констатациите и впечатленията си. Симонович ще представи окончателния си доклад в Съвета на ООН по правата на човека през юни 2020 г.


Сред останалите забележки са, че в България липсват и достатъчно приюти, където жени, жертви на насилие, да получават закрила и подкрепа. Макар множество институции да събират за своите нужди и на своето ниво данни за престъпления над жени, домашното насилие и убийствата на жени, тази информация не се събира систематично, няма единен подход, като дори липсват много аспекти от самите престъпления, причините за тях и последващите мерки. Така не могат да бъдат направени и съответните изводи, да се намерят пропуските и да се мисли за ясни промени.


Без данни, без координация, без правилни анализи
"Добрите данни дават добри индикатори. Притеснително е, че актовете на насилие не биват докладвани. Не се събират всевъзможните данни, които да обуславят анализите и нуждите от промени", коментира Дубравка Симонович.


По думите на Симонович е необходим също координационен механизъм на ниво държавни политики в областта на домашното насилие, а също и интегриран системен подход. По думите й не се събират нужните данни за различните форми на насилие и убийства на жени, а само се отчитат случаите, без да се навлиза в подробности и те да се проучват задълбочено. Така, като не се държи сметка за конкретните причини, не могат да бъдат направени качествени анализи, да се видят причините и да се направят изводи за промени, смята тя.


Терминът "джендър"


Симонович отбеляза, че макар терминът "джендър" да фигурира и в други закони в България, както и в европейски документи, ратифицирани от страната, за целите на т.нар. Истанбулска конвенция той е бил грешно интерпретиран. "Цялата концепция за джендър насилието е неправилно интерпретирана, заяви Симонович. И допълни, че тази интерпретация, в която се е акцентирало на социалната роля на пола, е безпрецедентна и неправилна. А това е довело и до последвалото напрежение.


Затова специалният докладчик на ООН призова да се поправи тази грешка и да се дадат повече разяснения какво документът разбира под джендър/полово базирано насилие върху жени. Очаквано Симонович призова за ратификация на конвенцията, но отбеляза, че е необходимо преди това институциите, медиите, неправителственият сектор да направят сериозна разяснителна кампания, като се даде правилната интерпретация на термина и след това се успокоят хората, като се отговори на притесненията им.


Повече закрила и стимули за жалби


Тя поиска и реформи, а също и кампании, за да бъдат насърчени жените да свидетелстват и да подават жалби, за да не остават тези престъпления скрити. Симонович посочи, че България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие и трябва да се окуражават жените да докладват такива случаи.


Експертът отбеляза още, че според законодателството в момента прокуратурата се намесва при системно физическо, психологическо или сексуално насилие, което означава да има 3 акта на насилие. А това пречи за докладването и разкриването на престъпленията. По думите й дори един инцидент, който е достатъчно сериозен, трябва да задейства държавното обвинение и трябва да се помисли за такава законодателна промяна.


Специалният докладчик на ООН посочи и други законодателни пропуски, като например, че липсват разпоредби за различните форми на изнасилване, включително по време на брака.


Тя призова също и за промяна в начините и времето за издаване на заповедите за закрила на жени, жертви на насилие. Симонович отбеляза, че сега молбата до съда за закрила се подава до един месец от акта на домашно насилие. А в много случаи отнема и по повече от седем дни да се издадат такива заповеди. По думите й често се случват сериозни инциденти непосредствено след актовете на домашно насилие и жертвите трябва да имат възможност и за незабавна закрила, веднага след като са претърпели насилието. Симонович призова и за повече механизми държавата да гарантира спазването на тези заповеди за закрила от насилниците.


Нужни са повече приюти


Дубравка Симонович отбеляза и недостатъчните приюти за жени, жертви на насилие, като в София има само един център със само девет места и 13 кризисни центъра общо в България. Тя посочи и че единственият приют за жени, жертви на трафик на хора, е бил закрит и сега не функционира. Тя поиска и повече държавно гарантирана устойчивост на телефонната линия за подкрепа на жени, жертви на насилие, която в момента се поддържа от неправителствена организация.


Симонович изрази още притеснения от ранните бракове, бременност и напускане на училище, призова и тук да бъдат събрани по-точни и ясни данни и да се работи по-задълбочено по този проблем. Тя смята също, че трябва ясно да се регламентира дейността на здравните медиатори, за да могат да съдействат и по този въпрос.

Коментари (306)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Дубравките пак се опитват да ни дават наклон.
  Смешни са тези нпо напъни, ние си имаме Конституция бре, не ви искаме съветите.
  А оон-то вместо да дава акъл, да си намали харчовете и да се махне от Ню Йорк.

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Пълни глупости!
  “Специалния докладчик” да си развива джендър идеологиите в семейството си!
  Тези гниди няма ли да спрат с опитите си да парализират върху гърба на българската жена!
  Не искам в 5 клас някой да обяснява на сина ми, че е хубаво да мастурбира. Изроди! Пазете си ги тези политики за вашите деца и нации!

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами прав е докладчика. Има изнасилено малолетно момиче от бежанци а тук нито дума за това. Потресаваща нечувствиъелност!

 4. 4 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Нужни са ни Лекари и Инженери както в ЕС !

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  ... България и българският Конституционен съд неправилно са интерпретирали термина "джендър" от т.нар. Истанбулската конвенция и съответно не е правилно разбрана концепцията за закрила от "джендър базирано насилие над жените". Също така в България се забелязва толерантност и един вид "нормализиране", нечувствителност към насилието над жени и домашното насилие, включително и заради дупки в законодателството. Мерките за защита в законите не са достатъчно и трябва да се помисли за тяхното по-бързо издаване и своевременност, да се получава незабавна закрила, както и държавата да гарантира спазването на тези заповеди.

  Това са част от препоръките и констатациите, които е направила специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович ...

  Тъй!

  Дошла не'ква си Дубравка и наставлява Конституционния съд, ръйшли!
  При това - забелязахте ли в цитата? - " ... държавата да гарантира спазването на тези заповеди ..." ...
  К'ви "заповеди", альоуууу?

  Неслучайно дрУгарицата си седи сам-саминка на пресконференцията. Че е подхванала нашироко ПАК прокарването на джендъризма, Стамбулската пущина ...
  Кой не вЕрва - те':
  https://m.netinfo.bg/media/images/40658/40658354/991-ratio-dubravka-simonovich-oon.jpg

 8. 8 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Разстроено

  Двама афганистанци днес са изнасилили непълнолетно момиче. Чувствителен съм на тази тема. БХК, Харалан Александров и феминистките сега мълчат като риби и планират утре да наричат българина расист и боклук.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 882 Весело

  Според умнокрасивата кондика докато яростната хомопропаганда включително (особено) сред деца не бъде официализирана горките жени са обречени да бъдат шамаросвани от чесновите ракиени ганчовци, нема друг начин, закони а у, ветър, единствено децкия джендъризъм че ни извиси като вид :)

  Facing Worlds
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#8] от "Сенчеста фигура":

  Както се вижда истанбулската конвенция не пази от афганистанци и тем подобни същества от далечното минало. Чакаме да разберем какво е момичето, ако е циганче, ще има линч вероятно. Аз не съм против.
  Чакаме Борисов да поиска затягане на режима, тези създания не заслужават свободен режим, заедно с джок полфриймън ги пуснете в една килия.
  Който оцелее, оцелее...

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#1] от "НеКой":

  ООН в мАсква! 🤣😂

 13. 13 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Афганите били непълнолетни и вече са пуснати

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Любопитно

  До коментар [#2] от "hope":

  "Да ПАРАЛИЗИРАТ" ли? 😂🤣

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на vbw43595376
  vbw43595376
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нали се борим за равенство между половете. Между другото, над 50% от докладваното домашно насилие е упражнено от жени

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 380 Неутрално

  ДНЕВНИК НЕ КОНТАКТУВАТЕ ЛИ С ДАБ?НПО ТАТАТ НЕ ПОМАГАТ ЛИ НА ДАБ?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Разстроено

  Омръзна ми да съм бял злодей и космат балканец, а римляните, ООН и навлеците от Третия свят никога да не са виновни и никой да не говори срещу тях. Планът на ООН е всеки ден да мачка българина със скалъпени доклади и да му унищожава самочувствието. Помните ли кой уби журналистката Виктория?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Весело

  ... Смешни са тези нпо напъни...
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Не смешни, а нагли.
  Я виж, чв рИве за "данните". "Актуалните данни" при това!

  Менторката на тези, които ни убеждаваха "със социологически данни", че ... цитирам по памет, но точно, защото беше потресаващо и ми се е набило ... та според ТЕХНИТЕ "актуални данни" в България били насилвани и малтретирани 1 милион жени. Един милион!
  И то мАни тоя нонсенс като бройка, но тия жени нали някой трябва да ги малтретира. Та ето ти още 1 милион, ама вече мъже, които би трябвало да ги малтретират.
  Един плюс един - те' ти два милиона биещи се постоянно един-друг в България!
  И сега да се сетим, че социолозите за реални избиратели работят с около 5,5 милиона души. А те са си съвсем наясно с материала.
  И к'во излиза?
  Ами излиза, че според тези, троцкистващите, половин България се млати или ходи млатена ... Децата отделно!

  Е, не са ли наглеци джендърогласните!

 24. 24 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Тези ООН не фалираха ли?!? Глупост след глупост мътят. Истинска драма са. За правата на човека отговаряше някакъв саудитец!!? Истинска подигравка!! Пълна дескредитация на тази жалка организация!!!

 25. 25 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Разстроено

  Напълно ясно е, че в територия населена с необразовани мачовци, не моье да има каквато и да е нормалност, интелигентност и интелект !
  —цитат от коментар 16 на LiberalToTheBones


  Всеки твой коментар е реч на омразата, но се мислиш да правдив и умен.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 26. 26 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#14] от "vassilun":

  В другата тема питаше какво е либерастия, еми ето тва е. Пишем статия колко са нечувствителни българите към насилието към жени а нито дума за изнасикеното дете от бежанци в София. Сега стана ли ти по-ясно?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Омръзна ми да съм бял злодей и космат балканец, а римляните, ООН и навлеците от Третия свят никога да не са виновни и никой да не говори срещу тях. Планът на ООН е всеки ден да мачка българина със скалъпени доклади и да му унищожава самочувствието. Помните ли кой уби журналистката Виктория?
  —цитат от коментар 21 на Сенчеста фигура


  Всъщност, ти си жител на третия свят, или мислиш, че територията където живееш принадлежи на първият ?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 653 Неутрално

  България е много малка, за да се скрие жертва от насилника си. Предлагам, подобно на САЩ, да дават възможност за заселване в друга държава от ЕС. Да видят какви сигнали ще завалят...

 31. 31 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Любопитно

  [quote#28:"LiberalToTheBones"][/quote]

  Всъщност, ти с реч на омразата искаш да бориш омразата, но ставаш за смях всеки път.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#21] от "Сенчеста фигура":

  Ах, България е толкова велика, че цялото ООН се е заело да мачка и унижава българина! Трябва да сме горди, че "либерастите" са мобилизирали цялото ООН срещу такава сила като България! 😂🤣

 33. 33 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Симонович изрази още притеснения от ранните бракове, бременност и напускане на училище,"
  Да му изсъхне ръката на всеки джендър,/ или норвежки бюрократ- социопат/ дето посегне на така любимите ни ранни бракове на циганското население. Зер ще вземе зда пресъхне електората на ГЕРБ, БСП, ДПС, МВОРО и т. татгатък.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Весело

  До коментар [#29] от "НеКой":

  Не съм се и съмнявал, че Бриц е Вашата медия! 🤣😂

 35. 35 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Ах, България е толкова велика, че цялото ООН се е заело да мачка и унижава българина 😂🤣
  —цитат от коментар 32 на vassilun

  Именно,защото сме малки всеки си прави пишки с нас.А ООН е една празна говорилня.

 36. 36 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#34] от "vassilun":

  Има ли изнасилване или не?
  И от афганистанци ли е????
  Пише го навсякъде, само не и тук.
  Щото не знаете как да го поднесете на публиката...

 37. 37 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Разстроено

  На българските журналистки изобщо не им дреме за жените в България. Все пак Виктория Маринова беше изнасилена и убита от неграмотен загорял изверг, но за тях случаят трябва да бъде забравен завинаги.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 38. 38 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  е в България липсват и достатъчно приюти, където жени, жертви на насилие, да получават закрила и подкрепа.
  ____________
  Ай ся живеем в 2019г. какъв е този сексизъм от ООН,
  а за мъже къде има приюти?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  "България и българският Конституционен съд неправилно са интерпретирали термина "джендър" от т.нар. Истанбулска конвенция......"

  Така е. Казавали сме го не веднъж. И не става дума за погрешна интерпретация, а за погрешен превод - в бълагрския текст понятието "джендър" в чл. 3 на Конвенцията е преведено като "пол". Никъде в другите преводи, вкл. и на руски език "джендър" не е преведено като "пол". Защото не е биологичен пол, а социална роля.

 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  "Капитал" казва, че И. КонФекция не е била за насилието над жени.
  Била е за ЛГБТ.

  Ей сега ще извадя статията. Доста е ясна.

  Пукнаха се от яд, че им заровихме ИК в гроба.
  Сега им заравяме и Стратегията срещу семействата в България.
  Пукат се от яд пак.
  Показахме на белият свят, че МОЖЕ без ООН, Уницефки, Юнеско и вся остальная.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#39] от "Един препатил":

  Филип Димитров, ти ли си?
  Нали гласува за конвенцията, какъв ти е проблемът.
  Само че мнозинството прояви и разум и мисъл.

 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1182 Неутрално
 43. 43 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1096 Любопитно

  Докладчик на ООН разсъждава на тема държавност (прокуратура, полиция и съд) за тази територия?!
  Ми вчера имаше интервю с жена, която чака съдебни заседания за починалата си дъщеря вече САМО осем години и сега делото щяло да почва отначало.
  А уважаемия докладчик се опитва и някакви неестествени термини да ни пробутва?!
  Доста тъпичко...

 44. 44 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#34] от "vassilun":

  След като великия "Дневник" смята, че изнасиленото дете е по-маловажно като новина от някакво нищоправещо бабе, което идва в нашата държава и дава наклон на конституционния ни съд, явно трябва да се цитират и други медии. Дори и блиц.

 45. 45 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  А насилието над мъже, от втора категория ли е?

 46. 46 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Гневно

  "....Симонович отбеляза, че макар терминът "джендър" да фигурира и в други закони в България, както и в европейски документи, ратифицирани от страната, за целите на т.нар. Истанбулска конвенция той е бил грешно интерпретиран...." Хайде, стига лъжи! Из решението на КС за противоконституционалността на ИК- “...Конституционният съд намира, че въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на Конвенцията и нейното наименование.
  В чл. 1, § 1, букви „а“ и „б“ от Конвенцията, за да се определи обектът на защита от всички форми на насилие и на дискриминация, е използван терминът „жени“, който несъмнено е основан на биологичното разбиране за половете. Същевременно в чл. 3, буква „в“ сред легалните дефиниции на Конвенцията (английски и френски език) фигурира понятието „gender“/„genre“, преведено на български език като „пол“ със следното съдържание: „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете”. Единствено в разпоредбата на чл. 4, § 3 от Конвенцията понятието „gender“/„genre“ е преведено на български език като „социален пол“. В Конвенцията понятията „sex“/„sexe“ („пол“) и „gender“/„genre“ („пол“, „социален пол“) присъстват едно до друго, като социалният пол фигурира сред признаците за недопускане на дискриминация по чл. 4, § 3 наред с биологично детерминирания признак пол – „sex, gender...“/ „sexe, genre…“. По този начин полът като биологична категория („sex“), но и полът като социален конструкт („gender“), обусловен от субективните възприятия и представи на индивида и на обществото за ролята на мъжете и жените, са издигнати в автономни и равностойни категории на Конвенцията със собствено правно битие. Понятието „gender“/„genre“ („пол“) присъства в Конвенцията като самостоятелна категория, различна от пола като биологична същност. Конвенцията разделя биологичното и социалното измерение на пола и излиза извън рамките на възгледа за половата бинарност на човешкия вид. С посоченото в чл. 3, буква „в“ съдържание „gender“/„genre“ („пол“) се превръща в основно, носещо понятие, което е определящо за смисъла и на другите използвани в Конвенцията изрази, базирани на това понятие. Свидетелство за самостойната роля на понятието „gender“/„genre“ („пол“) представляват и множеството разпоредби на Конвенцията, които съдържат изрази, базирани на това понятие – чл. 2, § 2, чл. 4, § 3, чл. 6, чл. 14, чл. 18, чл. 49, § 2, чл. 60, § 2 и § 3 от Конвенцията. „Gender“ се употребява в изразите: „gender equality“ (преамбюл — „равнопоставеност на половете“), „gender-based violence“ (преамбюл, чл. чл. 2, 3, 4, 14 – „насилие, основано на пола“), „gender identity“ (чл. 4, § 3 – „идентичност, основана на пола“), „gender-sensitive policies“ (чл. 6 – „политики, отчитащи особеностите на пола“), „gender perspective“ (чл. 6 – „перспектива, основана на пола“), „non-stereotyped gender roles“ (чл. 14 – „нестереотипни роли на пола“), „gendered understanding of violence“ (чл. 18, 49, § 2 – „основано на пола разбиране на насилието“), „gender-based asylum claims“ (чл. 60 – „молби за убежище, основани на пола“), „gender-sensitive interpretation“ (чл. 60, § 2 – „тълкуване, отчитащо особеностите на пола“), „gender-sensitive reception procedures“ (чл. 60, § 3 – „процедури за убежище, отчитащи особеностите на пола“). Тези изрази, в зависимост от интерпретацията, могат да доведат до различни и противоречиви разбирания за философията на Конвенцията. Тя е първият подписан от Република България международен договор, в който се дава такава дефиниция на понятието „пол“ (чл. 3, буква „в“ от Конвенцията).Разпоредбата на чл. 4, § 3 от Конвенцията изисква страните по нея да прилагат разпоредбите на Конвенцията, по-специално мерките за защита на правата на жертвите „…без всякаква дискриминация, основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имуществено състояние, рождение, сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или друг статут.“. Според § 53 от Обяснителния доклад към Конвенцията, съпътстващ създаването й, и в светлината на широката съдебна практика на Европейския съд по правата на човека по чл. 14 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, списъкът по чл. 4, § 3 е значително разширен, тъй като следва да предостави защита от дискриминация по множество белези на редица уязвими групи. В тази категория според доклада попадат и хората, които НЕ ОТГОВАРЯТ на това, което обществото е определило като принадлежащо към категориите „мъже“ и “жени“.Въпреки че не урежда конкретно правата на самите „трансджендър“ хора („transgender people“), Конвенцията е и първият международен договор, подписан от Република България, който изрично включва признака „идентичност, основана на пола“ в чл. 4, § 3 като основание за недопускане на дискриминация. Трябва да се подчертае, че в израза „идентичност, основана на пола“ („gender identity“/„l’identité de genre“) става дума не за „пол“ като биологична категория, а за „пол“ („gender“) при смисъла, вложен в така дадената дефиниция на понятието в чл. 3, буква „в“ от Конвенцията. Конвенцията не дава определение за „идентичност, основана на пола“ („gender identity“/„l’identité de genre“). Обяснителният доклад към Конвенцията (§ 53) определя „половата идентичност“, както следва: „Определени групи физически лица могат също да се сблъскат с дискриминация въз основа на тяхната полова идентичност, което с прости думи означава, че полът, с който те се идентифицират, не е в съответствие с пола, който им е отреден по рождение. Това включва някои категории лица, като например транссексуалните лица, трансвестити, травестити и други групи от хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо към категорията на „мъжете“ или „жените“.“.Предвид липсата на определение за понятието „gender identity“/ „l’identité de genre“ („идентичност, основана на пола“) в Конвенцията, неговото съдържание следва да бъде разбирано, освен чрез Обяснителния доклад, така и в светлината на политиката на Съвета на Европа за защита на някои права на „трансджендър“ лицата. Актовете на Съвета на Европа, посочени по-горе, насочени срещу дискриминацията и насилието въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност несъмнено служат за изясняване на смисъла, вложен в понятията „gender“ („пол“) и „gender identity“ („идентичност, основана на пола“) в контекста на подхода на Съвета на Европа за насърчаване на разбирането, че биологичното и социалното измерение на пола не са неразривно свързани и съществуват независимо едно от друго, за възможността на хората за полово самоопределяне, както и с оглед гарантиране от държавата на цялостно правно признаване на смяната на пола.Анализът на термините „gender“/„genre“, преведен на български език веднъж като „пол“ и втори път като „социален пол“ и „gender identity“/ „l’identité de genre“, преведен на български език като „идентичност, основана на пола“ сочи, че понятията са свързани и следва да бъдат разбирани едно чрез друго. Понятието „gender“/„genre“ със съдържание „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете” отразява определени социални и културни представи за мъжете и жените, изградени в дадено общество към определен момент. Тези представи търпят развитие до степен, че по-новите могат да изключат по-старите, като например, че полът е биологично детерминиран. От тази гледна точка един биологичен мъж може да има „gender“/„genre“ на жена и обратно. Това води до възможността за избор на индивида по своя воля на различна „идентичност, основана на пола“, която може и да не съвпада с биологичната. Така изложеното разбиране изразява аспекти на „джендър-идеологията“ – сбор от идеи, убеждения и вярвания, че биологично детерминираните характеристики на пола са ирелевантни, а има значение само половата самоидентификация.Липсата на единно разбиране за понятието „gender“/„genre“ се илюстрира и от активната обществена и политическа дискусия по въпроса „за“ или „против“ джендър-идеологията, която тече повече от две десетилетия в десетки държави.Както беше посочено, Конвенцията използва две понятия за пол – „sex” и „gender“. Когато въвежда израза „идентичност, основана на пола“, той произтича от идеята, че социалното измерение на пола е независимо от биологичното. Дистанцирането от понятието „пол“ като биологичен признак – мъж/жена отдалечава Конвенцията от декларираните в нея цели за защита на жените от всички форми на насилие. Вътрешното противоречие в Конвенцията е очевидно при съпоставяне на декларираните в чл. 1 цели на Конвенцията и нейното заглавие с така дадената в Конвенцията дефиниция за „пол“. Впрочем самото определение за понятието „пол“, би било ненужно, ако декларираната цел на международния договор в действителност съответстваше на неговото наименование „…за превенция и борба с насилието над жени…“. Тази двупластовост на понятийния апарат, на смисъла вложен в използваните понятия на практика не води до постигане на равенство между половете, а заличава разликите между тях, с което принципът на равенство изгубва смисъла си.Правното равенство между половете е провъзгласено на конституционно ниво в чл. 6, ал. 2 от основния закон. То не означава еднакво третиране на двата пола, а изисква съобразяване с биологичните особености и различията между тях. Полът е сред изрично установените в чл. 6, ал. 2 от Конституцията признаци, въз основа на които не се допускат привилегии или ограничения в правата (решение № 1 от 27.01.2005 г. по к. д. № 8/2004 г.). Конституционният текст разглежда биологичния пол като понятие с ясно юридическо съдържание. Това се потвърждава, както от обсъждането на разпоредбата като част от проекта за Конституция „…за равноправието между мъжа и жената“ (Протоколи от заседанията на Комисията по изработване на проект за Конституция на България от 13.02.1991 г. и 10.06.1991 г.), така и от практиката на Конституционния съд по тълкуване на чл. 6, ал. 2, където критерият „пол“ е изключен от групата признаци, които се придобиват или изменят в процеса на социалната реализация на гражданите в обществото (решение № 14 от 10.11.1992 г. по к. д. № 14/92 г.).Конституцията и цялото българско законодателство е изградено върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид. В действителност в Конституцията недвусмислено се възприема социалното измерение на пола във взаимодействие с биологично детерминираното – чл. 47, ал. 2 от основния закон. В посочената конституционна разпоредба биологичният пол „жена“ се свързва със социалната роля – „майка“, с „раждане“, с „акушерска помощ“. Накратко, понятието „пол“ се използва от конституционния законодател като единство от биологично детерминираното и социално конструираното. Социалното измерение в Конституцията не създава социален пол, независим от биологичния, както е предвидено в Конвенцията.На международноправно равнище разбирането за пола като единство на биологично и социално измерение, е залегнало в Римския статут на Международния наказателен съд (обн. – ДВ, бр. 68 от 16.07.2002 г.). Съгласно разпоредбата на чл. 7, ал. 3 от Римския статут: „По смисъла на този статут терминът „пол“ означава двата пола – мъжки и женски, в контекста на обществото. Терминът „пол“ няма никакво друго значение освен посоченото.“.Традиционно човешкото общество се изгражда върху половата бинарност, т.е. съществуването на два противоположни пола, всеки от които е натоварен със специфични биологични и социални функции и отговорности. Биологичният пол е детерминиран по рождение и е в основата на гражданския пол. Значението на гражданския пол при правното регулиране на социалните отношения (съпружество, родителство) изисква осигуряване на яснота, безспорност, стабилност и сигурност.Конституционната дефиниция за брак, така както винаги е присъствала в българската правна традиция, се съдържа в разпоредбата на чл. 46, ал. 1, която го определя като „…доброволен съюз между мъж и жена“. Конституционната уредба на брака е изградена върху разбирането за съществуването на два биологично определени пола – мъжки и женски. Определяйки брака като доброволен съюз между мъж и жена, Конституцията издига различния биологичен пол в императив към встъпващите в брак. Разбирането за брака като връзка между мъж и жена е вкоренено дълбоко в българското правосъзнание и в този смисъл е в основата на конституционната уредба.Противно на това конституционно разбиране за пола като биологична категория, понятието „gender“/„genre“ („пол“), като социален конструкт, присъства в Конвенцията отделно и наред с понятието „sex”/ „sexe“. Както беше посочено, това положение отдалечава приложното поле на Конвенцията от заявените в нея цели за защита на жените и открива пространство за противоречивото й прилагане, което е в разрез с принципа на правовата държава във формален смисъл (чл. 4, ал. 1 от Конституцията).Конвенцията проправя път към внедряване на понятията „пол“, и „идентичност, основана на пола“, при така дадената дефиниция в чл. 3, буква „в“, в българската правна система. Изискванията на чл. 4, § 3 от Конвенцията биха наложили в Република България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията....Правовата държава във формален смисъл (държавата на правната сигурност) изисква съдържанието на правните понятия да е ясно и недвусмислено. Повелята за правна сигурност и предвидимост не допуска съществуването на две паралелни и взаимоизключващи се понятия за „пол“. Ратифицирането на Конвенцията би довело до въвеждането в националния правен ред на понятие, противоречащо на конституционно установеното.Принципът на правовата държава е фундамент на установения конституционен ред. Производството по чл. 149, ал. 1, т. 4, предложение първо от основния закон гарантира въвеждането в националната правна система на ценностните достижения на международната общност при съхраняването на ядрото от ценности, установени в Конституцията.В Конвенцията чрез дефинирането на „пол“ като социален конструкт всъщност се релативизират границите на двата пола – мъж и жена като биологично детерминирани. Ако обаче обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент.Конституционният съд счита, че Конвенцията, поради разпоредбите на чл. 3, буква „в“ и на чл. 4, § 3, които са носещи за смисъла на международния договор в неговата цялост, не съответства на Конституцията. Тъкмо по отношение на тези разпоредби, Конвенцията не допуска резерви. Съгласно чл. 78, § 1 от международния договор: „Не се допускат резерви по отношение на никоя от разпоредбите на настоящата Конвенция, с изключение на резервите, посочени в параграфи 2 и 3.“. Конституционният съд подчертава, че веднъж ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България този международен договор, в съответствие с чл. 5, ал. 4 от основния закон, се инкорпорира във вътрешното право и се прилага с предимство пред националното законодателство, което му противоречи (решение № 7 от 02.07.1992 г. по к. д. № 6/1992 г.).По изложените съображения и на основание чл. 149, ал. 1, т. 4, предложение първо от Конституцията, съдът Р Е Ш И
  Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съставена на 11.05.2011 г. в град Истанбул, подписана от Република България на 21.04.2016 г. не съответства на Конституцията на Република България.
  http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/f278a156-9d25-412d-a064-6ffd6f997310
  ЗАКОН ЗА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД
  Глава трета. ДЕЙНОСТ НА СЪДА
  Чл. 12. (1) Конституционният съд:
  1. дава задължителни тълкувания на Конституцията;
  4. произнася се по съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствието на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна;
  Чл. 14. (1) Конституционният съд се произнася с решения, определения и разпореждания.
  (2) С решение съдът се произнася по съществото на спора.
  (5) Актовете на съда са окончателни.
  (6) Решенията на съда са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани.
  https://www.lex.bg/index.php/bg/mobile/ldoc/2132575745

 47. 47 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Българите ги е страх да не станат джендъри и норвежците да не им вземат децата. Корупцията, тоталните кражби и липсата на правосъдие не притесняват никого.

 48. 48 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#46] от "cmy12603507":
  противоконституционалността ДА се чете противоконституционност

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#16] от "LiberalToTheBones":

  Описваш маалата от ,която си се пъкнал,или Афганистан,от където са детските изнасилвачи?!

 50. 50 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Разстроено

  Някой чувал ли е болшевишката журналистка Елена Йончева да говори срещу насилието над жени? А Елена Бокова? КриСталинка? Те си прибират парите на високи постове и българските жени за тях са по-маловажни от сметта във варелите. Много тъжно и обезпокоително.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 51. 51 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Не е верно!
  Ние тук нямаме расисти, хомофоби и сексисти.

  Ние нямаме и насилници над жени и деца.
  Нямаме и националисти, шовинисти...и др.

  Ние сме...каймака на света.
  Пуст му свяят, защо ли никой не вижда и оценява това??

  А, как мразим някой да ни казва подобни неща в очите...ее...тогава се надигаме като един.

 52. 52 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това твърдение “....България е безразлична към насилието над жени..." е абсолютна ЛЪЖА! Ако държавата България наистина беше безразлична към насилието над жени- т.е. лица от женски биологичен пол, съгласно конституцията и законите ни- то нямаше да имаме закон за защита от домашно насилие, закон за равенството между жените и мъжете, закрила на жената- майка в конституцията ни и много други неща! СПРЕТЕ С ЛЪЖИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!

 53. До коментар [#40] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Къде се губиш мушморок?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 54. 54 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сенчеста фигура":

  Ти пък ся... Важно е да има "равенство" между половете. Бабите пред входа видимо са по-щастливи откакто в еврокомисията има паритет на половете.

 55. 55 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  До коментар [#8] от "Сенчеста фигура":Както се вижда истанбулската конвенция не пази от афганистанци и тем подобни същества от далечното минало. Чакаме да разберем какво е момичето, ако е циганче, ще има линч вероятно. Аз не съм против.Чакаме Борисов да поиска затягане на режима, тези създания не заслужават свободен режим, заедно с джок полфриймън ги пуснете в една килия.Който оцелее, оцелее...
  —цитат от коментар 11 на НеКой

  https://www.marica.bg/svqt/ujas-iznasiliha-balgarski-student
  Както се вижда москалско съветските разгонени манафи са много по-опасни за българските студенти./Тези , дето имат глупоста да са в Русия, добре , че не са много/
  Чакаме Борисов да не играе с Путин симтлийски вечери , /с газовите патоци за цял народ/ а да затегне визовия режим за руснаци и техните подлоги.

 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Дубравките пак се опитват да ни дават наклон......
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Не е зле да припомним, че наклонът за воя срещу Истанбулската конвенция у нас беше даден през месец декември 2017 г. от едно НПО финансирано от мормонската църква в САЩ и пропагандиращо нейните възгледи. А НяКои така и не се усетиха и запяха в един хор с американските мормони. Което, разбира се си е тяхно право, но е смешно да ни пробутват мормонския вой за християнство, хеле пък и патриотизъм.

 57. 57 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#51] от "foreverman77":

  "А, как мразим някой да ни казва подобни неща в очите...ее...тогава се надигаме като един."

  Има ли държава в която няма расисти и насилници на жени? Ти знаеш ли такава?

 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Според конституционните съдии Конвенцията съдържа текст, който би наложил в Република България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията.

  https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/ks-dzhendyr-protivorechi-na-konstituciiata-6084915

  Та в пряк превод като за ООНейци джендарастията в България няма да я бъде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Омръзна ми да съм бял злодей и космат балканец, а римляните, ООН и навлеците от Третия свят никога да не са виновни и никой да не говори срещу тях. Планът на ООН е всеки ден да мачка българина със скалъпени доклади и да му унищожава самочувствието. Помните ли кой уби журналистката Виктория?
  —цитат от коментар 21 на Сенчеста фигура


  според Репортери без граница - на издръжка от Сорос като ДБ - лично Бойко Борисов

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 60. 60 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А какво мисли Дубровка,за войната в Сирия?
  Според нея,не трябва ли ООН да вложи всички сили и средства да опази жените там,нашите тука се справят много добре,имаме жени на всякакви позиции и служби.

  sdg
 61. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  17 страни се събраха в Мадрид на конференция срещу джендър доктрината
  Преди година и половина е това.

  Тази конференция беше първото голямо публично възражение на света срещу тоталитарните закони на ЛГБТИ. Сега имаме маркери „преди“ и „след“ (конференцията), защото оповестихме абсолютната лъжа, която се крие зад джендър идеологията, и която противоречи на основите на науката, биологията, разума и антропологичната истина за човешкото същество.“

  http://glasove.com/categories/intervyuta/news/17-strani-se-sybraha-v-madrit-na-konferenciya-sreshtu-lgtb-doktrinata?fbclid=IwAR3Us1au2BV1cgYZmCA-q74I1SIotegPX97hRtp8WmcOC12e2-Rb70-B9Oo

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Верно ли, че 5 членен състав на ВАС оставил жалбата против законодателните промени в Закона за детето без разглеждане?

  Демек, промените влизат в сила и Социалните служби могат да отнемат деца без съдебно решение?!

 64. 64 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Истинските българки немат нужда от защитата на чужди конвенции.
  Имат си достатъчно качества да се справят...

 65. 65 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1113 Весело

  Айде поредната серия от черната комедия "ИК" започва...

  И пак накрая глупитата ще глътнат вода :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 66. 66 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#61] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  За това винаги съм твърдял, че ДСБ, ДЕБЪ И ДРУГИТЕ Й ПРОИЗВОДНИ трябва завинаги да бъдат държани извън всякаква власт!

 67. 67 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 460 Любопитно

  #27:"stanchopansa"

  "...Каза Иван, пребивайки жена си, като след това отиде да изнасили съседката..."

  Ти, колко такива Ивановци познаваш или си чувал бе папагал измислен?

 68. 68 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#36] от "НеКой":

  Два въпроса - 1. Ако изнасилването беше извършено от Българи, мислите ли, че щеше да го пише навсякъде, и да се вдига толкова шум?
  2. Трябва ли закона да третира престъпниците различно, спрямо произхода им?

  Вашето мнение е важно за нас.

 69. 69 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Разстроено

  България умишлено убива жените си. Тормози ги, мъчи ги всякак, унижава.

 70. 70 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 460 Любопитно

  До коментар [#69] от "arcanum":

  Нима? И как по- точно прави това България? Разберете най- сетне България не сте вие.

 71. 71 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 369 Неутрално

  "Експертът отбеляза още, че според законодателството в момента прокуратурата се намесва при системно физическо, психологическо или сексуално насилие, което означава да има 3 акта на насилие. А това пречи за докладването и разкриването на престъпленията. По думите й дори един инцидент, който е достатъчно сериозен, трябва да задейства държавното обвинение и трябва да се помисли за такава законодателна промяна."

  Т. нар. "експертка" да се върне за опреснителен курс.Е ли физическото насилие и сексуално и обратното. Освен това, държава като Австрия, подписала Конвенцията преди 6г. е на първо място/въпреки това/ по насилие и убийства на жени. Само за м.януари-шест убийства.
  Така че...резултатът е НУЛЕВ! Дори отрицателен. Единственото за което трябва да се помисли и държавата, а не НПО-та да увеличат местата, където жени подложени на тормоз/насилие да бъдат подслонявани и с тях да работят психолози. А прокуратурата да арестува благоверния и налага по-серизни наказания.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 72. 72 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  “ние си имаме Конституция бре”
  ——
  Явно е твърде малко това адамово листенце да ви скрие неадекватните институции. Ама като отидете на хаджилък един подпис ще оправи сичко. Айде стягайте дисагите!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Любопитно

  Швеция: подписала и ратифицирала ИК
  „Швеция - изнасилената страна"

  В ООН още са зашеметени и почервенели от гняв, че България още не иска да приеме ИК.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 75. 75 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Ако изнасилването беше извършено от Българи, мислите ли, че щеше да го пише навсякъде, и да се вдига толкова шум?
  —цитат от коментар 68 на stanchopansa

  А другата Ви идиотщина,защо не я включи.
  "Навсякъде има престъпления и в частност изнасилвания"
  Вашето мнение също страшно ни интересува

 76. 76 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Пълни глупости!“Специалния докладчик” да си развива джендър идеологиите в семейството си!Тези гниди няма ли да спрат с опитите си да парализират върху гърба на българската жена!Не искам в 5 клас някой да обяснява на сина ми, че е хубаво да мастурбира. Изроди! Пазете си ги тези политики за вашите деца и нации!
  —цитат от коментар 2 на hope


  Ти нещо...си малко "OFF"....Статията не е за децата, освен това се пише "паразитират", а не- "парализират"!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 77. 77 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Ако отнемеш правото на бай ганя да вари рИкия и да си бие жената (винаги заслужено, никога без причина), както и децата…е, тогава ше стане страшно. Тия па, нпо-та, сорос и рептили долни, защо не уважават културните ни особености...си бият черните там и тихо, расисти такива. Нас, най-толерантната и мирна нация. Божеее, ма какво е това нещо. Потресаващо.

 78. 78 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  Не е зле да припомним, че наклонът за воя срещу Истанбулската конвенция у нас беше даден през месец декември 2017 г. от едно НПО финансирано от мормонската църква в САЩ и пропагандиращо нейните възгледи. А НяКои така и не се усетиха и запяха в един хор с американските мормони. Което, разбира се си е тяхно право, но е смешно да ни пробутват мормонския вой за християнство, хеле пък и патриотизъм.
  —цитат от коментар 56 на Един препатил


  Това, разбира се, е долна лъжа.
  Може и някакви мормони да са се включили в хора - не знам. Но при всички положение би било на по-късен етап.
  Дълго преди това Папата дава ДВЕ отрицателни становища в ООН.
  Нашият Свети синод също се изказа отрицателно.
  А всичко тръгна в момента, когато се опитаха да я прокарат по терлици в Народното събрание. И свирката я надуха именно български политици, при това извън всякакви партийни пристрастия. А хората скочиха като един ...

 79. 79 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#69] от "arcanum": Това са пълни глупости! Аз съм хетеро биологична жена, живея постоянно само в България и мога с увереност да заявя , че няма такова нещо ! Обаче- цялата идея на ООН е да ПОРИЦАЕ нас, българите, за нератифицирането на ИК, защото ИК казва, че всеки джендър е еднакво с биологична жена, а това не се приема нито от конституцията ни, нито от нашия КС, нито от законите ни, да не говорим за нашето общество. В ТОВА е корена на проблема за насилието над "жени" в България! Обаче- не съм чула някой да оказва насилие над трансджендър мъж-към-жена заради това, че е с женско самосъзнание- проблемът вероятно идва, когато трансджендърът умишлено въвежда в заблуждение хетеромъже за биологичният си пол, и когато се стигне до секс между хетеромъж и трансджендър мъж-към-жена, и хетеромъжът не знае, че това насреща му е биологичен мъж,е вероятно да се стигне и до лека телесна повреда над трансджендъра именно заради внушаването на заблуда у другите, а не заради това , че е трансджендър....

 80. 80 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Жените в България са едни от най еманципираните в Европа.
  Нашите сънароднички туркини изпадат в потрес, когато отиват Турция.
  А българките недоумяват защо по кафенетата в Сицилия, Южна Италия , Южна Португалия няма жени?

 81. 81 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 560 Неутрално

  България умишлено убива жените си. Тормози ги, мъчи ги всякак, унижава.
  —цитат от коментар 69 на arcanum


  този ви пост показва, че сте много изстрадали от България и че сте жена

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 82. 82 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А насилието над мъже, от втора категория ли е?
  —цитат от коментар 45 на atmanpg


  Може би се шегуваш,но аз наистина се вбесявам,като се почне с"насилие над жени","насилие над деца" и прочее бла бла. Нека да говорим и действаме против насилието изобщо.
  Лично познавам семейство,в което мъжът е малтретиран и психически насилван- нима той не е жертва?! Ами за възрастните в по-големите семейства-и такъв пример мога да дам.Или то дай да си пляскаме някакви документи е така да има?!

  Дневник-токсичният сайт
 83. 83 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Не е в пети клас. От 4 годишни искат да ги започват със сексуално "образование".
  Мастурбацията започват да им я обясняват още в първи клас.

  Затова е войната с тях.
  Разбихме ги миналата година, ще ги разбием и сега.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Как си знаех кои ще скочат веднага на амбразурата - Некой, Железният Кон, и други, но безименни тролове. Истината е, че именно чужденците виждат нещата у нас такива, каквито са наистина. Ние сме прекалено субективни, дори и обременени с навици и предразсъдъци, а някои са си направо облъчени. Нямаме причина да вярваме, че чуждите наблюдатели мразят България. Повечето от тях дори не са чували за България преди. Да, това е истината и достойното поведение е да я приемем и да се борим, а не да я отричаме и да обиждаме тези, които я разкриват.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 85. 85 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Любопитно

  Има ли доклад на ООН за изнасилвачите от Третия свят в Швеция? Това там са масови посегателства над жени. Ама ИК е приета в Швеция, нали?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 86. 86 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 887 Неутрално

  "Жените в България са едни от най еманципираните в Европа."

  Райна Касабова е първата жена-пилот в света участвала в боен полет през 1912 г.

 87. 87 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 887 Неутрално

  "Жените в България са едни от най еманципираните в Европа."

  Райна Касабова е първата жена-пилот в света участвала в боен полет през 1912 г.

 88. 88 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#66] от "faeton.":

  Пропускаш бсп.
  курнелия дума не обелва по въпроса с опитите за унищожение на семейството в България, въпреки, че е на път да загуби втори избори за по-малко от шест месеца.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 89 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това лято се нагледах на англичанки, бити от вечно пияните си съпрузи, изхвърлени без пари и документи на улицата!

  Последно в Сардиния помагахме на една такава жена да се разбере с полицаите, които не говореха английски.

 90. 90 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Функциите на мачо държавата е поел отец Иван и само той приютява пострадали от насилие и бягащи от насилниците си в нови хан и якимово

  malart.blog.bg
 91. 91 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#47] от "1107":

  Българите ги е страх да не станат джендъри и норвежците да не им вземат децата. Корупцията, тоталните кражби и липсата на правосъдие не притесняват никого.
  —цитат от коментар 47 на 1107


  Това сбъркано мислене доведе до доста комични последствия. Българите, които иначе се мислят за големи мъжкари се оказаха пълни комплексари като се разтрепераха, че някой може да им смени пола. А циганите демонстрираха огромно самочувствие като решиха, че норвежците са приритали за техните чавета.

 92. 92 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#47] от "1107":

  Българите ги е страх да не станат джендъри и норвежците да не им вземат децата. Корупцията, тоталните кражби и липсата на правосъдие не притесняват никого.
  —цитат от коментар 47 на 1107


  Това сбъркано мислене доведе до доста комични последствия. Българите, които иначе се мислят за големи мъжкари се оказаха пълни комплексари като се разтрепераха, че някой може да им смени пола. А циганите демонстрираха огромно самочувствие като решиха, че норвежците са приритали за техните чавета.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 472 Весело

  И към насилието към мъже , само към транссексуалните сме толерантни .

 95. 95 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#58] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Роска, радвам се, че си жив и здрав! Ама не си съвсем прав, защото те, дето не са като нас съществуват и би трябвало държавите да признаят този факт, Какво да ги правим иначе...на кладата, в затвора, в лудницата...помисли малко.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 96. 96 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#84] от "Емо": ".... Истината е, че именно чужденците виждат нещата у нас такива, каквито са наистина. ..." Хайде, де- и кога съпругът ми ме е пребил и ако го е направил, защо нямам абсолютно никакви белези по тялото- което е доста бяло и всяка синина ми личи?:) Абе, като започнете да се превземате и платените тролове на кривозащитните НПО-та да се представяте за българи, които живеят постоянно в България и са много, ама много загрижени за нас- българите в България, направо ми ставате едни мили, мили, мили, та чак на човек да му се доповръща от лицемерната и нагла ваша "загриженост"...

 97. 97 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":“ние си имаме Конституция бре”——Явно е твърде малко това адамово листенце да ви скрие неадекватните институции...
  —цитат от коментар 72 на Gretel


  Да, това е другата страна на монетата. Вярно е, че са ни жалки институциите.

  Но да ги подменят с някакви въобще анонимни и неподлежащи на контрола на гражданите през демократичния инструмент на изборите НПО-та, на които да се делегират институционални правомощия, е краен, истерясал троцкизъм!

  Та българите ще трябва "да се вземат у рЪце" и да си "стегнат държавата".
  И колкото и да е парадоксално - за това помага и тази дандания със Стамбулската пущина, като ни вкарва в ясната, изчистена дилема "или-или".

 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Росица Митева от Шумен.
  Коментара и е трит четири пъти досега от "Фейсбук".

  От сайта на Анимус, секция полезни съвети за деца:
  "Ако е необходимо можеш да бъдеш информиран и съветван (консултиран) без знанието на родителите или хората, които се грижат за теб."
  Защо?
  Аз например като родител съм категорично против, някой да консултира детето ми без мое знание и съгласие!

  "Твоето посещение в Отдела за закрила на детето може да бъде запазено в тайна, ако специалистите преценят, че е най – добре за теб."
  Защо?
  От кого ще го пазите в тайна? От родителите ли? Това ли правят отделите за закрила на детето? - доверителни отношения с деца, без знанието и съгласието на техните родители или настойници? И каква е целта, в крайна сметка?

  "В случай на неразбирателство между теб и родителите ти по религиозни въпроси можеш да се обърнеш за подкрепа и съдействие към отделите за закрила на детето."
  Защо?
  Какво съдействие ще окаже Анимус при въпроси от религиозен характер в рамките на семейните отношения? И има ли право да го прави?...някаква частна организация?

  "Преди да бъдеш изслушан социален работник ще ти помогне да получиш необходимата информация, за да формираш мнението си."
  За да формираш мнението си???
  Нима това не е начин за насочване на процесите в предватително набелязаната посока? И какво значи да формираш мнението на едно незряло да формира все още преценките си дете?

  "Социалният работник трябва да ти обясни също какво ще се случи с теб и твоите родители, когато съдът изпълни (се съобрази с)твоите желания."
  Що за малоумие е това??
  Да не би решението на съда да е предизвестено? И каква е целта на този съд? - Да изпълнява детски желания ли или да защити най-добрия интерес на детето?

  Очаквам да дадет смислен отговор, а не да триеят неудобните им коментари!
  Дали се сещат, че няма къде да се скрият, "консултирайки" и "обгрижвайки" нашите деца?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "Сенчеста фигура":

  не е от днес а от преди дни до седмица. правен е опит да се покрие това като в германия.

  This is the place where puddings die.
 100. 100 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "България и българският Конституционен съд неправилно са интерпретирали термина "джендър" от т.нар. Истанбулска конвенция и съответно не е правилно разбрана концепцията за закрила от "джендър базирано насилие над жените"

  Трябва изрично да се информира специалният докладчик, че тази неправилна интерпретация бе съвсем умишлена, плод на политическа поръчка от страна на министър председателя Бойко Борисов, който искаше да си измие ръцете. Тука е така!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK