Само земеделците и самоосигуряващите се ще плащат повече за осигуровки догодина

Няма промени в размера на осигуровките.

© Красимир Юскеселиев

Няма промени в размера на осигуровките.Земеделските производители ще се осигуряват през 2020 г. върху с над 50% по-високи минимални суми, отколкото през тази. Ръстът на минималните осигурителни доходи за самоосигуряващите се е с близо 9 на сто. Това са по-съществените промени в осигуряването, заложени в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване през 2020 г., съобщи БТА.


Запазва се максималният осигурителен доход - 3000 лв., след като от 1 юли на тази беше вдигнат от 2600 лв. на 3000 лв. Това означава, че над 110 хил. души, които по последни данни, обявени от Министерството на финансите, получават над 36 хил. лв. годишно (бел. ред. първоначално погрешно беше написано "месечно"), ще се осигуряват върху по-малки суми, отколкото са реалните им доходи.


В проекта не са отразени някои идеи за промени в социалните плащания, предизвикали бурна полемика напоследък.
Режимът за изплащане на болничните листове остава непроменен и работодателите ще продължат да плащат първите три дни от обезщетението за заболяването. Това положение от години предизвиква недоволството на бизнеса заради подозренията, че се ползват документи с невярно съдържание, за да се сливат поредни дни празници, но конкретна промяна засега не се предприема.


Таванът на пенсиите остава 1200 лева след като за последно беше вдигнат на 1 юли 2019 г. с 32%. Това означава, че все още около 26 хил. пенсии остават "потиснати" - притежателите им са внасяли по-високи осигуровки и биха получавали по-големи пенсии, ако не бяха ограничени с въпросния таван.


Заявленията за необходимостта от по-големи насърчения за повишаване на раждаемостта социалните плащания и в тази област остават без изменения. Периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане остава 410 дни, а размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст - 380 лева.


Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица се запазват, съответно - 9 лева и 74.29 лв.


Както вече беше обявено, от 1 юли 2020 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, включително, ще бъдат увеличени с 6.7 на сто, колкото е половината от очакваната инфлация и ръста на осигурителния доход.


От същата дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219. 43 лв. на 234.13 лв. /увеличение с 6.7 на сто/. От 1 юли 2020 година социалната пенсия за старост се увеличава от 132.74 лв. на 141.63 лв. - увеличението е със същия процент.


За 2020 година не са договорени минимални осигурителни доходи (МОД). Без налагане на административно увеличение на МОД и при планирано увеличение на минималната работна заплата с 8.9 на сто, средното увеличение на минималния осигурителен доход през 2020 г. е около 5.4 на сто.


Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 560 лв. на 610 лева.


Увеличава се и минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - от 400 лева на 610 лева. Така сумата се изравнява с размера на минималната работна заплата, но още през миналата година при по-ниското й ниво, имаше оплаквания, че хората няма да успеят да плащат.


Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2020 година се предвижда да достигне 412. 28 лева, като номиналното нарастване е 8 на сто при очакван среден размер за 2019 година - 381.74 лева


Средният брой на пенсионерите за 2020 година се очаква да намалее до около 2.137 млн. души заради по-строгите условия за пенсиониране от 1 януари догодина -за жените навършени 61 г. 6 м. и 35 г.10 м. осигурителен стаж (с два месеца повече). За мъжете изискуемата възраст нараства с 1 м. до 63 г. и 3 м, а изискването за стаж - с 2 м, до 32 г. и 10 м.


Общият размер на разходите за пенсии, краткосрочни обезщетения, службите по социално осигуряване и предоставените трансфери за 2020 година е 12. 5 милиарда лева. Планираните разходи за пенсии за 2020 година са 10.576 млрд. лева. Разходът за пенсии през 2020 година се очаква да бъде около 8.3 на сто от прогнозния БВП. Общият недостиг на средства в бюджета на НОИ е планиран на 4.134 милиарда лева, дупката ще се запълни от Държавния бюджет.

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Абсолютно безсмислено е да се плащат осигуровки на държавата. Аз съм си направил собствен осигурителен фонд. Като ми останат свободни пари купувам апартаменти и ги давам под наем. Това ще ми е пенсията.

 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1153 Весело

  Това означава, че над 110 хил. души, които по последни данни, обявени от Министерството на финансите, получават над 36 хил. лв. месечно, ще се осигуряват върху по-малки суми, отколкото са реалните им доходи. Баси......110000 души получават над 36к месечно??!!!!! Това ако не е просперитет за държава със 7 милиона население!))))))) Баце ще иляди!!!

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Гневно

  Убийте ги тия земеделци бе! И без това станахме само на един проклет бостан! Още чрез дявола Дянков и първото правителство на Тиквата, като почна герп да еве земеделските стопани и направо се разсипа. Естествено, ударът е основно върху малките земеделци, едрите с хилядите и десетки хиляди декари и бройки животни, си имат други по-големи достъпи до субсидии, повече са защитени от държавата и т.н. Пък и като богати люде си имат и връзки, в това число и корупционни(макар да не се сещам как може да има връзки, които не са корупционни) Само малките земеделци, които честно си вписват всичко както си е в декларацията, ще се хванат отново за палците, заради герп!

  мурзилка
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Заглавието ми звучи като....."Ще взимаме пари само от тези, които могат да ни дадат."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  "Увеличава се и минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - от 400 лева на 610 лева. Така сумата се изравнява с размера на минималната работна заплата, но още през миналата година при по-ниското й ниво, имаше оплаквания, че хората няма да успеят да плащат."

  Единственото , което реално прави за собственото си население тази държава, е да вдига данъците, осигурителните прагове, санкциите, да завишава изискванията към земеделци, към бизнеса, към всичко в гражданския и търговския оборот ! Естествено, има ли нужда от помощ, съдействие или справяне с неуредиците из безкрайните лабиринти на държавната администрация и узаконен рекет, там единственото, което може да направи същата тази власт и администрация, е да вдига рамене до ушите, да ви обяснява, че напълно ви разбира, но от дадения администратор нищо не зависи, а му е спуснато отнякъде и дави напомня, че най - доброто, което може и трябва да направите е да си плащаш все пак......

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Гневно

  Заглавието ми звучи като....."Ще взимаме пари само от тези, които могат да ни дадат."
  —цитат от коментар 4 на Храбър


  ...Които не могат да се защитят, от рекета на герп.
  Така ми звучи по правдиво от твоят прочит.

  мурзилка
 7. 7 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "angeles":

  "Дневник" от доста време насам полагат усилия да публикуват поне една статия, съдържаща статистическа информация без да допуснат груба фактологическа грешка, но засега не успяват.
  Въпреки това не се отказват и продължават да опитват.
  Убеден съм, че един ден усилията им ще дадат резултат.

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Това означава, че над 110 хил. души, които по последни данни, обявени от Министерството на финансите, получават над 36 хил. лв. месечно, ще се осигуряват върху по-малки суми, отколкото са реалните им доходи. Баси......110000 души получават над 36к месечно??!!!!! Това ако не е просперитет за държава със 7 милиона население!))))))) Баце ще иляди!!!
  —цитат от коментар 2 на angeles


  Журналисти, сър...
  36,000 на година, не месечно.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#8] от "PisnaMi":😉🤩

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#2] от "angeles":

  Не се заблуждавай от официални числа, доходите са несъизмеримо в повече, но няма как да бъдат обхванати/засечени, все пак става дума за България...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1153 Весело

  До коментар [#10] от "hamiltonf": Значи много повече хора получават над 36к месечно🤭 Така ли да те разбирам??))))

 13. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Няма как изискването за стаж на жените да е по-голямо от на мъжете- 35 срещу 32.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  Абсолютно безсмислено е да се плащат осигуровки на държавата. Аз съм си направил собствен осигурителен фонд. Като ми останат свободни пари купувам апартаменти и ги давам под наем. Това ще ми е пенсията.
  —цитат от коментар 1 на dax49623910


  Твоят "осигурителен фонд" има една слабост. Всеки апартамент рано или късно се амортизира. Пукат се тръби, падат мазилки, повреждат се мебели. Апартаментът е имот. А един имот изисква ремонти и поддръжка.

  Докато апартаментите ти са нови и запазени, ще имаш наематели. Когато почти всичко започне вече да се чупи, да иска ремонти, наемателите ще се махнат и други няма да намериш, докато не ремонтираш. Защото никой наемател няма да ти ремонтира твоя имот при положение, че пазарът за наеми е претъпкан с предложения.

  Освен това един хазяин се надява да намери постоянни наематели, сериозни хора, които да пазят апартамента и мебелите и да живеят там с години. Но когато жилището се повреди, а хазяинът не дава 1 стотинка за ремонти, започва текучеството - смени на наематели всеки месец, идват нови и несигурни, чупят и бягат.

  А най-големият майтап пада, щом дойде време за Топлофикация. Или сметките за ток и вода. Някои наематели са хитри - натрупат голяма сума и дим да ги няма. После хазяинът плаща всичко.

  Но щом си решил това да ти е "осигурителният фонд", така да бъде. Когато започнеш "да печелиш пари" от този фонд, ще видиш какви проблеми ще излязат.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Гневно

  Значи държавата,дето няма нищо общо с дейността на самоосигуряващите,може да им налага прагове на осигуряване,а не може да сложи долен праг на заплатите на мед.сестрите. Патологични лъжци,сър.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 16 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#14] от "Lou":

  Според теб е по-добре да наливам пари на държавата и накрая да взема заветните 350 лв, на месец да?

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#12] от "angeles":

  И това е така. А много, много хора в България, печелят и спестяват доста повече от средния американец, обременен с десетки кредитни карти. При доходи между 5-7000 лв./месец (тук влизат огромно число хора, не ми се изброяват типове професии и занаяти, в момента), със сигурност са по-добре от американци, печелещи в САЩ 5-7000 долара/месец.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Ми нали се сещате че ако вдинат праговете за осигуряване пък няма да могат да си плащат кредитите после тия с ипотеките и банките ще фалират. Няма мърдане от тая ситуация поне още 10 години. И ще намаляват санъците. Взимайте кредити колкото ви дават и в имоти че нищо няма да ви остане!

 19. 19 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Абсолютно безсмислено е да се плащат осигуровки на държавата. Аз съм си направил собствен осигурителен фонд. Като ми останат свободни пари купувам апартаменти и ги давам под наем. Това ще ми е пенсията.
  —цитат от коментар 1 на dax49623910


  Това добре, но трябва да знаеш какво правиш. С капитала шега не бива.

  Трябва да разнообразиш малко инвестицията, примерно земя, злато и т.н.

  Какво ще стане с тези апартаменти като дойде следващата криза и безработицата се качи отново, половината приходящи в София за работа се изнесат обратно на село и спрат да плащат наеми.

  И цените на жилищата тогава ще паднат, защото зависят от наемите, и нито да ги разтовариш, нито ще ги даваш под наем.

  Или както планираха ГЕРБ качат наемите върху жилищните имоти, съответно това пак ще свали цените на имотите защото на пазара ще излязат доста такива които стоят празни и много наематели ще предпочетат да купят, и пак имаш проблем.

  Застраховай се с малко злато примерно, при криза то скача и ти компенсира спада на цените на имотите.

  Земята също носи доста добра рента последните 20-тина години и няма риск да се обезцени много както при апартаментите и по-бавно се амортизира.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Неутрално

  Не прочетох здравните осигуровки за безработни ще се увеличат ли и те и с колко %.

 21. 21 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  До коментар [#16] от "dax49623910":

  Купуването на апартаменти изисква сериозни доходи,които в добре работещи институции,трябва да се доказват.Ако са законни,ОК,но значи са платени всички данъци върху тях и държавата пак си е взела нейното.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#12] от "angeles":
  "Значи много повече хора получават над 36к месечно🤭 Така ли да те разбирам??"

  Долу-горе е така. След "комедия от грешки" последните "официални числа" са:
  Брой данъкоплатци
  под 6720 лв. годишно - 1.689 млн. души
  между 12 и 24 хил. лв. годишно - 695 хил. души
  между 24 и 36 хил. лв. годишно - 529 хил. души
  между 36 и 72 хил. лв. годишно - 77.7 хил. души
  между 72 и 108 хил. лв. годишно - 16.2 хил. души
  над 108 хил. лв. годишно - 17.7 хил. души
  https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/10/17/3977810_bulgarite_s_visoki_dohodi_se_okazaha_po-malko_a_s/
  На Ваш "преводен език" означава, че за 111.6 хил. работещи социално-обществените осигуровки няма да бъдат увеличени през 2020 г., независимо от увеличението на доходите им.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Весело

  "Средният брой на пенсионерите за 2020 година се очаква да намалее до около 2.137 млн. души заради по-строгите условия за пенсиониране....."

  Ами-и! Дип, че Господ си знае работата. Въпреки, че понякога и той позаборавя - стар е вече, пък и ние много станахме.

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Весело

  "Средният брой на пенсионерите за 2020 година се очаква да намалее до около 2.137 млн. души заради по-строгите условия за пенсиониране....."

  Ами-и! Дип, че Господ си знае работата. Въпреки, че понякога и той позаборавя - стар е вече, пък и ние много станахме.

 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "angeles":И това е така. А много, много хора в България, печелят и спестяват доста повече от средния американец, обременен с десетки кредитни карти. При доходи между 5-7000 лв./месец (тук влизат огромно число хора, не ми се изброяват типове професии и занаяти, в момента), със сигурност са по-добре от американци, печелещи в САЩ 5-7000 долара/месец.
  —цитат от коментар 17 на hamiltonf


  Ти сериозно ли познаваш толкова МНОГО хора В България, с доходи по 5/7К лева на месец. Да не живеем в различни държави, или различни измерения?

  мурзилка
 26. 26 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#19] от "everlast666":

  Засега цените на апартаментите и наемите растат. Ще дойде криза и ще отмине и отново ще растат. Без злато може да се живее, но без дом, не! Баща ми след 40 години стаж взима 350 лв. пенсия, инженер! Един апартамент да развържа на 80-90 хил. евро, сметни колко негови пенсии са.

 27. 27 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Неутрално

  През 2020,за мъжете необходимата възраст ще е 64г. и 3м. и стаж 38г.и 10м.Много числа има омоткани в статията.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 28. 28 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 446 Неутрално

  това е геноцид над най-бедните! уроди!!!

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#21] от "Майндърбайндър":

  "но значи са платени всички данъци върху тях и държавата пак си е взела нейното."


  Държавата си е взела нейното, но това не значи, че всички доходи са платени, защото примерно, малък собственик на автосервиз да си купува по два апартаменат на година в София, и да плаща трицифрено число данъци, изглежда някак си странно, но успяват да го "докажат", администрацията е пропусклива...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хамилтон, да те питам, твоите среди да не са от профисионални измамници, обирджии, наркодилъри и т.н. Щото, тогава бих те разбрал.

  мурзилка
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#1] от "dax49623910":

  Бизнес планът Ви сам по себе си не е лош. Стига като дойде време за пенсиониране да не ревнете, че Ви е малка пенсията. "Как може да се живее с 200 лв. пенсия?" Ами - Ваш проблем. Затова винаги съм предлагал да се премахне понятието "минимална пенсия". След като пенсията зависи от вноските и осигурителния стаж - комуто колкото толкова.

 32. 32 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#21] от "Майндърбайндър":

  "Купуването на апартаменти изисква сериозни доходи,които в добре работещи институции,трябва да се доказват.Ако са законни,ОК,но значи са платени всички данъци върху тях и държавата пак си е взела нейното."

  Когато мис-задник декларира откъде са 2-та млн. евро за къщата в Барселона, тогава и аз ще декларирам моите доходи, така става ли?

 33. 33 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Весело

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  Затова съм уточнил,че става дума за добре работещи институции,а не за спящи красавици.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 34 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Таванът на пенсиите остава 1200 лева след като за последно беше вдигнат на 1 юли 2019 г. с 32%. Това означава, че все още около 26 хил. пенсии остават "потиснати" - притежателите им са внасяли по-високи осигуровки и биха получавали по-големи пенсии, ако не бяха ограничени с въпросния таван.

  Не ,,потиснати" а окрадени от собствената си държава.

 35. 35 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един препатил":

  "Бизнес планът Ви сам по себе си не е лош. Стига като дойде време за пенсиониране да не ревнете, че Ви е малка пенсията. "Как може да се живее с 200 лв. пенсия"

  Аз никога няма да взема пенсия, дали имам и 2-3 години стаж не съм сигурен. Всички каквото изкарвам наливам в имоти или обръщам в евро и ги копам в земята. Доверие в държавата и банките нямам.

 36. 36 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#17] от "hamiltonf": За първата част на коментара ти,си далеч от истината!! При 2.5 милиона работещи,повече от 110000 получават над 35к МЕСЕЧНО😟😟😟Явно не си ми разбрал коментара,но невър майнд! За втората част си напълно прав,в БГ се живее доста по добре и с 3к на месец от колкото в Щатите (особено Лос Анжелес)с 6к на месец,но и това е относително! Зависи кой какво разбира за добре! А за кредитните карти,да,много хора без финансова култура се възползват от тях,като знаят че фалита им е лесен и никой не ги преследва,само дето 7 години не могат и телефон да си купят на тяхно име! От моите познати не познавам някой да е обявявал личен фалит! Всичко се плаща в края на месеца,само се печели от 2 та процента кеш бак!

 37. 37 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  До коментар [#32] от "dax49623910":

  Защо не? Особеното тук е,че мис-задник си е вързала гащичките,а останалите трябва да доказват.Бухалките от рода Конпичок не са създадени случайно,затова най-послушните получават дипломатически бонуси.Като остържат по-големите риби,ще се огледат за следващите.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 38. 38 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  Малките земеделци с по 20-30 декара са поставени на еднакви изисквания с тези по 20 -30 хиляди декара! И после защо обезлюдават селата?!До преди гербаджиите да натиснат малките производители хора с 20-30 декара със зеленчуци си изхранваха семействата,отглеждаха и изучаваха децата си,а сега всички изоставиха нивички и техника и избягаха от селата!Да живеят латифундиите!

 39. 39 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  "защото примерно, малък собственик на автосервиз да си купува по два апартаменат на година в София, и да плаща трицифрено число данъци, изглежда някак си странно"

  А странно ли изглежда мис-задник без нито един ден стаж да си купи къща в Барселона за 2 млн. евро?

 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  Че то в цяла Европа е така.


  До коментар [#31] от "Един препатил":

  Съгласна на 100%. Пенсият трябва да бъде пропорционална на вноските през целия осигурителен стаж.

 41. 41 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#37] от "Майндърбайндър":

  "Особеното тук е,че мис-задник си е вързала гащичките,а останалите трябва да доказват"

  Разправят, че 2-та милиона евро за къщата ги дали собствениците на Аквапарка в Приморско, които съвсем случайно са съседи на Тиквата в Банкя.

 42. 42 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Обяснявах на видна "адвокатка" от форума, че няма значение за пенсията , ако се осигурява на повече от 3000 лева, но кой да слуша ???

  Докато има таван на пенсия, даже не се замислям да се осигурявам на реалните си доходи

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да.
  Законотворците не се интересуват много от платежоспособност.
  Много е сложно.
  Спускат декрет и... каквото стане.

  А най-платежоспособните не са самоосигураващи се.
  Са държавни служители, общински служители и служители
  в (собствени или големи) фирми.
  Покрай службата имат осигуровка.
  Пенсионери - заедно с пенсиите.

  Остават...

  А "могат да дадат" са най-вече други.
  Например, собственици на по няколко фирми, без самоосигуровка.

  До коментар [#6] от "Маршалов":
  Заглавието ми звучи като.....

  "Ще взимаме пари само от тези, които могат да ни дадат."
  —цитат от коментар 4 на Храбър

  ...Които не могат да се защитят, от рекета на герп.
  Така ми звучи по правдиво от твоят прочит.

 44. 44 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  По-скоро е "Ще взимаме пари само от тези, които не могат да ги скрият."
  Останалите 2 милиона или там колкото са работещи - половината на дебитната карта, останалото в плик...
  2019та година и поне на 70% от работещите в България така им плащат.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 45. 45 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  "Единственото , което реално прави за собственото си население тази държава, е да вдига данъците, осигурителните прагове, санкциите, да завишава изискванията към земеделци, към бизнеса, към всичко в гражданския и търговския оборот "

  +++
  Правителството "прави" още много неща - въпреки завишаваните вноски в бюджета, социалните плащания не са променяни от 2018 г - 380 лв е размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст; заплащането на първите 3 дни от болничния лист остава за сметка на работодателя и др.
  И нека здр. министър Ананиев не обещава към 200 млн лв в повече за здравеопазването през 2020 г. - това са сумите, които ще постъпят именно от увеличените вноски на база по-висока МРЗ, а не защото правителството мисли за гражданите и заделя средства.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 46. 46 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичките сме измекяри и скатаваме данъци. Някои по малко, а други скатават всичко. Но накрая държавата виновна хах.... Неее, изобщо не са гражданите на държавата виновни, а тя държавата самата, изцяло тя виновна хахаха.
  Те нещата са свързани. Когато ти самия си измекяр, нямаш желание за законност щото тогава и ти "гориш". И за това като овца гласуваш за който ти подадат в устата... - дудука, бялата Златка, шкембели воевода, слави, яне, герб, бсп...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 47. 47 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "че все още около 26 хил. пенсии остават "потиснати" - притежателите им са внасяли по-високи осигуровки и биха получавали по-големи пенсии..."
  АЙДЕ БЕ..
  ПРАВИЛНОТО Е ЧЕ НА ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ СА ИМ ВНАСЯНИ ПО-ГОЛЕМИ ВНОСКИ. ЗНАЕМ ГИ КОИ СА...

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Само тези, които са на работа в светлия сектор, с договор и на които работодателите плащат осигуровки, само те плащат върху реалните си възнаграждения. Всички останали все гледат да измамят държавата. А после се сърдят на ниските си пенсии.

 49. 49 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1153 Весело

  До коментар [#29] от "hamiltonf": Стига бе Хамилтоне!!!! Ти ме утрепа,моя кум е един от най-добрите механици в Пловдив! Сервиза му не е малък(поне 5 клетки с лифтовете)! Казва че не може да си купува по два апартамента в София на година за минимум 150к евро!!! Интересни познат имаш)))

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#13] от "Майндърбайндър":

  "Няма как изискването за стаж на жените да е по-голямо от на мъжете- 35 срещу 32."

  При "копи-пейс" без мисъл всичко е възможно.

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#49] от "angeles":

  Той явно си плаща всичко, или почти всичко, към бюджета... Има и такива, естествено...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#16] от "dax49623910":

  Грешите, приятелю. Зависи кому колко години ще отпусне Господ, но в повечето случаи сумата, която получава един пенсионер до края на живота си е по-голяма от сумата на осигуровките, които е правил докато е работил. По този повод моят баща малко преди да си отиде възкликна: "Никога не съм вярвал, че ще увътря държавата 20 години да й вземам пенсия!". Така, че ме послушайте - правете си редовно пенсионните вноски, това е най-сигурната инвестиция за старини. Пък каквото друго падне - добре дошло!

 53. 53 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1640 Любопитно

  Ммда, и пенсията е като секса, не е важен размерът, а продължителността...

 54. 54 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#35] от "dax49623910":

  Освен, че в динамична среда трудно се задържат наематели и в повечето случаи разходите по ремонтни работи почти ликвидират прихода от наем, съществува вероятност от промяна в законодателството, която драстично да увеличи данъците върху имоти освен основното жилище.
  Това ще предизвика експлозивна вълна от продажби, оттам обезценка на имоти и наеми.
  Като теглиш чертата - отново си губещ.
  Пък и двете неща не се изключват. Пенсионното осигуряване не ти пречи да инвестираш в недвижимост или други активи.
  Не ни обяснявай, че с икономисани осигуровки успяваш да закупиш кой знае колко недвижимост.

 55. 55 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1153 Весело

  До коментар [#22] от "wanderer":Значи според теб са 104000 с годишен доход над 36к,според дневника са 110000 с месечен доход над 36к,а според Пилота са много повече с месечен доход над 36 к!!! На кой да вярвам?😟

 56. 56 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#25] от "Маршалов": "...Ти сериозно ли познаваш толкова МНОГО хора В България, с доходи по 5/7К лева на месец. ..." Аз познавам най-малко 20 такива човека. Да не мислите, че това са огромни заплати за София?!

 57. 57 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Грубо изчислено около малко над 1млн.пенсионери имат средно около 250 лв. пенсия на месец , което си е абсолютен геноцид над тях от държавата ! !
  ТОВА ако го разкажеш на някой в Зап. Европа няма да ти повярват ! !

 58. 58 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1153 Весело

  Дневник се събудиха от дискусията и се поправиха! Браво! Обезсмислиха доста от коментарите! Край 😏🤩 Опаааааа и адвокатката се появи,само трябва да се разберат с Хамилтона кой познава повече хора със 5-7к месечно)))))

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един препатил":

  "След като пенсията зависи от вноските и осигурителния стаж - комуто колкото толкова."
  Ами пенсията от НОИ не зависи от вноските и осигурителния стаж. Даже и в статията е посочено, при това без грешка, че "Общият недостиг на средства в бюджета на НОИ е планиран на 4.134 милиарда лева, дупката ще се запълни от Държавния бюджет. "
  Разбирай, че с тези 4.1 млрд. лв. се формира фонд пенсии от 10.576 млрд. лв.
  При все по-пълното навлизане на пазарните отношения в здравеопазването се очаква, че тия които доживеят до пенсионна възраст, ще получават по-висока пенсия. А другите с принос към пенсионната система, но сблъскали се челно със здравеопазването, ... Бог да ги прости.

 60. 60 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1153 Весело

  До коментар [#51] от "hamiltonf":Нямаш ги за нищо тия кинти😏Както и да е,успех! Винаги съм уважавал богатите хора постигнали го с труда си! Да се надявам че и в БГ са много!

 61. 61 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  До коментар [#32] от "dax49623910":

  Това, че някои не си плащат данъците това причина ли е и ти да не ги плащаш...това, че някои убиват хора ти готов ли си и ти да убиваш?

 62. 62 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#59] от "wanderer":

  Нека не бъркаме нещата. Пенсията от НОИ зависи именно от вноските и трудовия стаж. Като изчисляване на размера й. Има си го в Кодекса за социално осигуряване. Това няма нищо с въпроса откъде НОИ ще вземе парите, за да Ви изплати така изчислената пенсия. Фактът, че текущите пенсионни вноски на работещите като обща сума не достигат за да се изплатят пенсиите и бюджетът трябва да доплаща е съвсем друга тема.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#55] от "angeles":
  "На кой да вярвам?"

  По-скоро на Пилота. В тая статистика на Горанов за облагането с данък върху общия доход влизат, нейде 10%, рентиери, лицензодатели, "скулптури" (творчески професии кат Вежди Рашидов) - тия по закон не дължат никакви осигуровки за дейността си. Към 10% са "бордоваци" - спуснати парашутисти в борда на директорите заради направената услуга (към партия, премиер, министър), които са осигурени на друго основание (като държавни чиновници).
  Други 10% са така наречените търговци на имоти като Цветан Цветанов (купил един апартамент за 270 хил. лв. и продал два за 440 хил. лв. под формата на замяна, замяна, продажба). Разликата в цените на придобито и продадено имущество също не се облага с осигуровки.

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Няма данък "декар"..... но има 3 ма с над 1 милион декара.....

 65. 65 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#61] от "BiGman1":

  "Това, че някои не си плащат данъците това причина ли е и ти да не ги плащаш"

  Баща ми след 40 години стаж взема 350 лв. пенсия а любовницата на Тиквата без нито 1 ден стаж си купува къща за 2 млн.евро в Барселона. Това справедливо ли е?

 66. 66 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "everlast666":

  1998 година един апартамент панел 82 квадрата в Пловдив струваше 12500 долара , сега е 50 000 евро .При тухлен е по фрапираща разликата

 67. 67 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#65] от "dax49623910":

  Баща ми след 40 години стаж взема 350 лв. пенсия а любовницата на Тиквата без нито 1 ден стаж си купува къща за 2 млн.евро в Барселона. Това справедливо ли е?
  ================
  По принцип двете неща не са сравними...пенсия вземаш колкото си внасял в НОИ...не може да се осигуряваш на минимума а после да ревеш за максимална пенсия...а за къща в Барселона явно на баща ти му липсват някои качества...за това не го упреквай...

 68. 68 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#67] от "BiGman1":

  "По принцип двете неща не са сравними...пенсия вземаш колкото си внасял в НОИ...не може да се осигуряваш на минимума а после да ревеш за максимална пенсия"

  Повечето стаж на баща ми е преди 90-та, освен това има 7 години под земята като минен инжинер, така, че това с осигуряване на минимума не се отнася за него. А къщата в Барселона ... виж аз просто искам да съм тарикат като Тиквата а не балък като баща ми.

 69. 69 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#68] от "dax49623910":

  . виж аз просто искам да съм тарикат като Тиквата а не балък като баща ми.
  ================
  Загубена кауза... кръвта вода не става...не можеш да избягаш от гена си...и ако по случайност успееш да се размножиш, след години синът ти ще иска същото...

 70. 70 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#69] от "BiGman1":

  "Загубена кауза... кръвта вода не става...не можеш да избягаш от гена си"

  Аз успях да избягам. Изнесох бизнеса си в интернет, споделена икономика, чиста пара. Богат колкото Тиквата няма да стана, но и на 350 лв няма да остана.

 71. 71 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#68] от "dax49623910":

  Повечето стаж на баща ми е преди 90-та, освен това има 7 години под земята като минен инжинер, така, че това с осигуряване на минимума не се отнася за него.
  ================
  Само като написа че баща ти бил инжИнер...и ми става ясно какъв инжЕнер е бил...

 72. 72 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  Ся любопитно ми таз сметка верна ли е?

  ЕТО Я ГОЛАТА ИСТИНА!!!!
  --------------------
  Малка фирма има собственик и 5 работника.
  Да приемем, че планира да осигури работни заплати по 1000 лева – общо 6000 лева.
  С осигуровките тази сума става 7141.20 лева.
  С корпоративния данък 7934.67 лева.
  Като добавим и ДДС, на малкия собственик са му нужни 9918.34 лева печалба преди облагане с данъци за да плати заплатите.
  Като прибавим и средно и по петнадесет лева на работник за трудова медицина и болнични за първите три дни, необходимата сума става 10008.34 лева.

  Данъците, които плаща работодателят, са:

  1. ДДС : 1983.67 лева
  2. Корпоративен данък : 793.47 лева
  3. Обществено осигуряване: 655.20 лева
  4. Здравно осигуряване: 288 лева
  5. Задължително пенсионно осигуряване: 168 лева
  6. Трудова злополука и професионална болест: 30 лева
  7. Трудова медицина и болнични: 90 лева
  За работниците остава "брутна" заплата 6000 лева.

  Данъци, които плащат работниците:

  8. Обществено осигуряване: 502.80 лева
  9. Здравно осигуряване: 192 лева
  10. Задължително пенсионно осигуряване: 132 лева
  11. Данък Общ Доход (10%): 517.32 лева
  За работниците остава "нетна" заплата: 4655.88 лева.
  Като ги разделим на шест – всеки носи вкъщи по 775.98 лева.

  За държавата остават директни данъци в размер на 5352.46 лева.

  Следват обаче косвените:

  12. За да получат необходимите за възстановяване на работната си сила стоки и услуги работниците плащат нови 20% ДДС – 931.18 лева, или на работник по 155.20 лева.И така за работника остават стоки и услуги с нетна стойност от 620.78 лева.
  13. Отделно акцизи върху цигарите, бензина и алкохола, мита, местни данъци и такси и т.н.

  Накратко - работодателят трябва да изкара 10038.34 лева за да получат шест работника стоки и услуги с потребителна стойност 620.78 лева или общо 3724.68 лева за всички. Държавата взема 6313.66 лева.
  Ефективният данък в България е 62.90% - без да броим акцизи, мита, местни данъци и такси.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 73. 73 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  Ся любопитно ми таз сметка верна ли е?

  ЕТО Я ГОЛАТА ИСТИНА!!!!
  --------------------
  Малка фирма има собственик и 5 работника.
  Да приемем, че планира да осигури работни заплати по 1000 лева – общо 6000 лева.
  С осигуровките тази сума става 7141.20 лева.
  С корпоративния данък 7934.67 лева.
  Като добавим и ДДС, на малкия собственик са му нужни 9918.34 лева печалба преди облагане с данъци за да плати заплатите.
  Като прибавим и средно и по петнадесет лева на работник за трудова медицина и болнични за първите три дни, необходимата сума става 10008.34 лева.

  Данъците, които плаща работодателят, са:

  1. ДДС : 1983.67 лева
  2. Корпоративен данък : 793.47 лева
  3. Обществено осигуряване: 655.20 лева
  4. Здравно осигуряване: 288 лева
  5. Задължително пенсионно осигуряване: 168 лева
  6. Трудова злополука и професионална болест: 30 лева
  7. Трудова медицина и болнични: 90 лева
  За работниците остава "брутна" заплата 6000 лева.

  Данъци, които плащат работниците:

  8. Обществено осигуряване: 502.80 лева
  9. Здравно осигуряване: 192 лева
  10. Задължително пенсионно осигуряване: 132 лева
  11. Данък Общ Доход (10%): 517.32 лева
  За работниците остава "нетна" заплата: 4655.88 лева.
  Като ги разделим на шест – всеки носи вкъщи по 775.98 лева.

  За държавата остават директни данъци в размер на 5352.46 лева.

  Следват обаче косвените:

  12. За да получат необходимите за възстановяване на работната си сила стоки и услуги работниците плащат нови 20% ДДС – 931.18 лева, или на работник по 155.20 лева.И така за работника остават стоки и услуги с нетна стойност от 620.78 лева.
  13. Отделно акцизи върху цигарите, бензина и алкохола, мита, местни данъци и такси и т.н.

  Накратко - работодателят трябва да изкара 10038.34 лева за да получат шест работника стоки и услуги с потребителна стойност 620.78 лева или общо 3724.68 лева за всички. Държавата взема 6313.66 лева.
  Ефективният данък в България е 62.90% - без да броим акцизи, мита, местни данъци и такси.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 74. 74 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#71] от "BiGman1":

  До коментар [#71] от "BiGman1":

  "Само като написа че баща ти бил инжИнер...и ми става ясно какъв инжЕнер е бил..."

  Той беше ИнжИнера, аз съм неграмотника в семейството, дори средно не завърших )))

 75. 75 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#21] от "Майндърбайндър":

  Не е ясно колко си е взела държавата при ЗАКОНЕН доход. Човек има заплата 1000лева, а за декември, по Коледа, получава бонус 50,000лв като изрично е посочено, че парите са САМО И ЕДИНСТВЕНО свързани с работата през декември, а не през цялата година. Правиш си договор с работодателя, че работа по време на определени празници се плаща по 10,000лв на ден и имаш вратичка как да си напишеш доход само за един месец ако искаш да си спестиш от осигуровки. Защото и данъчните не са чак толкова прости и винаги търсят начин да ти разпределят бонуса върху цялата година, че да те накарат да платиш осигуровки за всички месеци, през които не си достигнал максимума на осигуряването.

  Жизнь или Life - избор има.
 76. 76 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#74] от "dax49623910":

  Той беше ИнжИнера, аз съм неграмотника в семейството, дори средно не завърших )))
  ==========
  Офффф...в кво се забърках...аре лека нощ...като си довършиш средното пак се обади...
  И не забравяй да се самоосигуряваш...после да не ревеш, че ти е малка пенсията...

 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#73] от "dedoliben": забавих се малко ....щот ми дойде от "ряз"......по никое време... Но сметката е вярна.....!!!!!!!!

 78. 78 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#76] от "BiGman1":

  "И не забравяй да се самоосигуряваш...после да не ревеш, че ти е малка пенсията..."

  Спокойно, осигурил съм се вече където трябва. А за образованието, то не е толкова важно, важното е да правиш кинти. И Тиквата е прист пожарникар, но ви върти всички умници с многото дипломи на пръста си. Лека и на теб )))

 79. 79 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#73] от "dedoliben":

  Хм.... И аз малко съм шокиран.......но сметката е такава горе - долу.....

 80. 80 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#16] от "dax49623910":

  350лв. пенсия ще взема този, който се осигурява на минимума, както и тези, които не са се осигурявали на минимума, но са се пенсионирали преди 10 години. Каквито осигуровки си внасял, такава ще ти бъде пенсията.

 81. 81 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Странно защо българите си заравят главата в пясъка като щрауси. Имам предвид и повечето от коментиращите тук. В момента приходите от осигурителни вноски в НОИ са 4 милиарда лева, а разходите за пенсии са 8 милиарда лева.
  Не може една държава вечно да взема пари от ДДС и да налива в така наречени "пенсии". Всъщност може, но това не е пенсионна система, а лъжа!
  Пенсионната система в България е "разходо-покривна", т.е. всеки месец пенсиите се плащат от внесените осигурителни вноски и ПАРИ В НОИ НЯМА! Тази тенденция няма как да се подобри. Нито работещите в България ще станат два пъти повече, нито доходите им, върху които се плащат осигурителни вноски ще се увеличат двойно. Нито системата ще се смени и ще почнат да се акумулират пари в НОИ (откъде?).
  Тогава изразът " все още около 26 хил. пенсии остават "потиснати" - притежателите им са внасяли по-високи осигуровки и биха получавали по-големи пенсии, ако не бяха ограничени с въпросния таван." "Все още"? Притежателите им са внасяли по-високи осигуровки и биха получавали по-големи песнии ... по сегашната формула, която НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ВЪЗМОЖНА! НЯМА НИКАКВИ "ПОТИСНАТИ" ПЕНСИИ, сумите за пенсии трябва да са два пъти по-малки при т.н. "Разходно-покривна" пенсионна система!
  Не може една държава вечно да взема пари от ДДС и да налива в така наречени "пенсии". Всъщност може, но това не е пенсионна система, а лъжа!

 82. 82 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#81] от "vankata1":

  потиснатите пенсии ,са по повод големите пенсии на военни и милиционери ,пенсионирани само след 20 год стаж и никога не внасяли вноски за големите ,спрямо тези на останалите работещи граждани пенсии ,дефицита на НОИ за предните години беше в голямата си част именно от тези социалистически пенсии ,отпуснати на наши хора ,а именно ,не претендирам за голяма точност , но от 4.1 милиарда дефицит на година ,поне 3.4 милиарда съм чел някъде ,че е именно от тези пенсии ,вярно е, че сега тези лица не се пенсионират по стария закон ,но пак им дават едни привилегии ,които дефакто са парите на реално работещите данъкоплатци сега , на това трябва да се сложи край ,защото се ощетяват хората внасящи реално пари ,а след години няма да има именно за тях ,въпрос на време е някой да осъди така добре за някои организираната пенсионна система на привилегиите за наши хора ,а тези дето внасят парите нямат такива права .

 83. 83 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Абсолютно безсмислено е да се плащат осигуровки на държавата. Аз съм си направил собствен осигурителен фонд. Като ми останат свободни пари купувам апартаменти и ги давам под наем. Това ще ми е пенсията.
  —цитат от коментар 1 на dax49623910


  Браво, браво!
  Учителката, която някога ти е преподавала четмо и писмо в общественото училище, тя до СОБСТВЕНИЯ ти осигурителен фонд достъп ще има ли?

  Аз съм последният, който ще хареса социализма, също съм последният, който ще се хване на заплатата (още по-малко държавна). Но пък и твоето разбиране за общество е твърде извратено. И прекалено удобно - в крайна сметка си е и крадене...

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Геноцидното плешиво министерче и шофьорът на джипа докога ще държат майките на 380 лв.

  И не е казано с колко ще вдигнат заплатите на чиновниците 2020 год.? Сигурно не е за казване. 10-15-20%???

 86. 86 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#1] от "dax49623910":

  Цецко ти ли си ве? Ай стига с тез апартаменти, дай нещо по-"технологично"?

 87. 87 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление системата е така създадена преди много години /разходо покривна/
  За сегашната ситуация а и по справедлива е тази със лична капиталова сметка във пенсионен фонд.Тука обаче идват проблемите на Българската среда.Консервативно законодателство,Неразвити финансови структори и пазари,тотално недоверие в държавни и частни фондове /и с право/.Като добавим и ниската финансова култура на матряла и ситуацията става безнадеждна.Но и при тия заплати около 1000лв не остават средства ,та човек да се замисли за управлението и инвестирането им.
  Абе обречена работа.

 88. 88 Профил на vkolev
  vkolev
  Рейтинг: 225 Гневно

  Заглавието на статията не е вярно! Щом се вдига минималната заплата, значи всички работодатели ще плащат повече осигуровки!

 89. 89 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#73] от "dedoliben":Хм.... И аз малко съм шокиран.......но сметката е такава горе - долу.....
  —цитат от коментар 79 на Marin Petrov


  "Държавата" на БГ, е крадливата сврака с трите крака. Ошушква обикновеното си население и малките бизнеси до гроб. Големите бизнеси все някак се оправят, те въртят много кинти, лобират си закони, купуват си политици и чиновници и въобще нямат грижа, докато си плащат "такса спокойствие" и други подобни неописани в законовите регламенти суми...

  мурзилка
 90. 90 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#83] от "inn":

  Да те питам нещо друго като юрист, не по тази тема:

  Жанина Начева, която е в състава на ВКС който трябва да реши за казуса Полфриман до месец и кусур, през 2011 е била в състав който е потвърдил като последна инстанция неговата присъда.

  Няма ли противоречие/пречка/причина за отвод съдия който веднъж е отсъждал нещо относно специфичен човек, да участва в състав който отново трябва да отсъди нещо относно същия човек?

  Ако обичаш, адресирай до мен отгова ри тук, или го прати на ЛС.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 91. 91 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#90] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Виждам, че не само е участвала в състава, но е била и докладчик по делото (запознава се сама и представя нещата "докладва" на другите двама съдии въпросите, които трябва да се решават от всички; движи сам онова, което по закон закон може да се движи сам).

  Според мен това, че е участвала в състава, постановил окончателното решение (потвърдено е решение на САС, който е потвърдил присъдата на СГС за осъждане на Полфрийман на 20 г. затвор) НЕ е причина за отвод по настоящото искане на главния прокурор за възобновяване. Аргументи:
  1. Искането на главния прокурор е за възобновяване на делото за предсрочно освобождаване. "Възобновяване" значи да "падне" един окончателен акт и делото да се предаде в ръцете на други съдии от същия съд, които сами да си го решат - както си искат, според доказателства, убеждение, закон и пр.
  2. В тази връзка сегашната преценка на Начева ще е по ПРОЦЕСУАЛЕН въпрос (имало ли е основания за отвод на Калпакчиев, В. Иванова), а НЕ ПО СЪЩЕСТВО - поправил ли се е Полфрийман, та да бъде пуснат, или не се е поправил, т.е. да продължава да си лежи наказанието.
  Затова, някогашното ѝ убеждение, че Полфрийман е виновен в престъплението и колко да му е наказанието, НЯМА НИКАКВА ДОПИРАТЕЛНА с въпроса, който стои пред нея в момента - възобновяване на дело за предсрочно освобождаване.
  3. И в тази връзка - че става дума ЕДИНСТВЕНО за въпроса: "възобновяване на дело за предсрочно освобождаване", задачата ѝ (а и на другите двама съдии) е изключително лесна:
  Пръсти не ми останаха да пиша, че възобновяване на дело за условно предсрочно освобождаване НЕ МОЖЕ да има - НПК НЕ ГО ПОЗВОЛЯВА. Законодателната техника е: изброявам съдебните актове, по които делата може да се възобновят, а останалите дела - НЕ МОГАТ. Толкоз! Та, работата на Ж. Начева в момента е безкрайно проста - трябва да отговори на Цацаров какво пише в закона и нищо друго. Дали "пускането на Полфрийман" е добро-лошо, справедливо-несправедливо , са въпроси, които НЯМАТ ВЪОБЩЕ МЯСТО да се дискутират по делото, по което предстои Ж. Начева да се произнесе...
  4. По аналогия: съдия, който е гледал искане за вземане на мярка "задържане под стража", вече (от бая години) се приема, че няма пречка да гледа същинското обвинение с/у подсъдимия (напр. задържа го под стража, но го оправдава; пуска го под гаранция, но го осъжда на затвор).


  -----
  Между другато, това че коментирам наказателни казуси, е малко "за спорта".
  Истинския си хляб (и много повече) го вадя с гражданско право. Поддържам наказателно право само "за да съм във форма". Но пък си позволявам да пиша само неща, в които съм 100% убеден.

 92. 92 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#91] от "inn":

  Благодаря за изчерпателния отговор.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 93. 93 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#19] от "everlast666":Засега цените на апартаментите и наемите растат. Ще дойде криза и ще отмине и отново ще растат. Без злато може да се живее, но без дом, не! Баща ми след 40 години стаж взима 350 лв. пенсия, инженер! Един апартамент да развържа на 80-90 хил. евро, сметни колко негови пенсии са.
  —цитат от коментар 26 на dax49623910


  Те и по морето едни англичани и руснаци бяха много отворени и "инвестираха" в апартаменти на 1500 евро/квадрата - сега се продават на 400 евро/кв без изглед да се възстановят някога !!!

  За 20-30 хил евро можеш да вземеш обзаведен 2-стаен в кк Слънчев Бряг.

  В София пак всички ще се засилят по едно и също време да продават, защото цената ще върви надолу, и честито!

  Сега ги смяташ по 80-90 хил евро, като тръгнеш да продаваш при падаща цена и сума ти продавачи на пазара ще ти предлагат макс 70к евро, ако откажеш следващата оферта ще е на 60к примерно, та така.

 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#81] от "vankata1":

  "Тази тенденция няма как да се подобри. Нито работещите в България ще станат два пъти повече, нито доходите им, върху които се плащат осигурителни вноски ще се увеличат двойно."

  Работи се по въпроса за промяната на тенденцията като се промени (намали) двойно броя на пенсионерите. В цял свят вдигат пенсионната възраст. У нас "вземаме петилетката за три години" с "помощта на здравеопазването.

 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#62] от "Един препатил":

  "Пенсията от НОИ зависи именно от вноските и трудовия стаж."

  С последните промени в закона, пенсията зависи от отношението на личния осигурителен доход към средния за всеки месец. Сиреч, може да си се осигурявал на 42% (1998г.), може и 11.5 (2010 г.), нема никакво значение точно колко си внесъл. И се гледа осигурителния доход само след 2002 г. Никакво значение какво си внасял преди 2002 г. - дали пял като "щурец" или си се гърбил с по две смени.
  Да, зависи от трудовия стаж, но не пропорционално, а според привилегиите към трудовия стаж, включително пенсионирането по инвалидност (около 30% от пенсионираните всяка година).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK