Ректорът иска интернационализация на образованието и изследванията в Софийския университет

Ректорът иска интернационализация на образованието и изследванията в Софийския университет

© Анелия НиколоваПовишаване на качеството и по-голяма интернационализация на образованието и научните изследвания в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са основни задачи в програмата на ректора проф. Анастас Герджиков, който се кандидатира за втори мандат. Изборът е на 20 ноември, а проф. Герджиков е единственият кандидат за ректор.


Въпреки увеличението на заплатите на преподавателите, възможност за което е дало повишаването на субсидията за Софийския университет с 60% през последните три години, сред предизвикателствата през новия мандат ще бъде необходимостта от по-осезаемо повишение на възнагражденията, като целта е то да достигне до 60 на сто, се посочва в програмата на ректора.


Други предизвикателства са намаляващият брой на завършващите средно образование, което още повече повишава необходимостта от привличане на чуждестранни студенти, нарастващата зависимост на финансирането на научноизследователската дейност от наукометрични показатели и оттам необходимост стимулиране на публикационната активност, както и изоставането на университета от използването на нови технологии в образователния процес.
За да привлича повече студенти, ректорът предлага Софийският университет да разкрие нови специалности, в т.ч. и такива на чужд език, както и да развива дистанционното електронно обучение, преподавателската и студентската мобилност. В същото време обаче ще се стимулира обединяването на дублиращи се програми и дисциплини.


Създаване на действащо настоятелство на университета, електронизиране на административните процедури, както и ново звено за работа с чуждестранните студенти също са сред задачите за новия мандат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK