Еврокомисията няма сама да свали мониторинга, следва нов механизъм

Еврокомисията няма сама да свали мониторинга, следва нов механизъм

© ReutersЕвропейската комисия обяви днес, че смята, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), по-известен в медиите като мониторинг на правораздавателната система, трябва повече да не се прилага спрямо България. Но също така комисията няма сама да вземе това решение (макар това да е нейно изключително право), а ще се съобрази и с мнението на Европейския парламент и Европейския съвет на държавните лидери на 27-те страни членки.


В съобщението по този повод се посочва, че бъдещият диалог с комисията ще е "в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона". Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер заявява, че ще следва "използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС".


За Румъния решението е, че мониторингът продължава (повече за Румъния четете тук). Оценката на Юнкер за България е: "Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмисли прекратяването на действието на МСП."
Решението няма да е на екипа на Юнкер, а на новата комисия на Урсула фон дер Лайен. Тя обещава особено засилено внимание към върховенството на закона, за което вероятно ще отговаря лично тя като председател. Мнението на европарламента ще дойде от институция с доста по-различен състав след изборите през май и без възможност позицията на евродепутатите да се оформя от двете големи партии - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти.


По повод новия механизъм за всички в ЕС се припомня, че през лятото Европейската комисия предложи "създаването на цикъл за преглед на прилагането на върховенството на закона с цел да се наблюдават промените в държавите членки, както и чрез осигуряването на ефективна реакция. Политическите насоки на следващата комисия, в които се излага намерението за въвеждане на всеобхватен механизъм за върховенството на закона с общоевропейски обхват и обективно докладване за всички държави членки, гарантират последователност в това отношение".


В текста се казва още, че са нужни "решимост и последващи действия на национално равнище чрез съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга и ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа (бел.ред. - това е външният министър Екатерина Захариева), и от представител на Висшия съдебен съвет". Това е Съветът за координация и сътрудничество, който трябва да заработи след края на мониторинга, да заседава поне веднъж на 3 месеца и след всяка среща да разпространява доклад за напредъка на реформите. Този съвет ще подготвя и годишен доклад за правителството и Висшия съдебен съвет и ще включва Граждански съвет от представители на неправителствени организации и професионални сдружения на юристи.


Днес се отчита изпълнението на 17 препоръки от доклада от януари 2017 г. и се напомнят две ключови обещания, които е дала България:


- ангажимент на българското правителство да въведе процедури за отчетността на главния прокурор, включително с цел запазване на независимостта на съдебната власт в съответствие с препоръките на Венецианската комисия;


- ангажимент на българските органи да приемат законодателство за отмяна на разпоредби на Закона за съдебната власт, изискващи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения.


В края на съобщението изрично се посочва, че има само предложение, но не и решение за отмяна на механизма за мониторинг: "Преди да вземе окончателно решение за прекратяване на действието на МСП за България, комисията надлежно ще вземе предвид становищата на съвета и на Европейския парламент."


Основни моменти от доклада


Докладът за 2019 г. е от две части - технически и за напредъка на България. Както и преди, оценката е резултат на анализ от комисията в тясно сътрудничество с българските власти и принос от гражданското общество и други участници и наблюдатели на процесите.


Още в началото се отбелязва скандалът "Апартаментгейт", описан като "обвиненията за придобиване на имоти под пазарните цени от високопоставени държавни служители и политици", както и случаят с Джок Полфрийман от септември 2019 г. и острите нападки срещу съдии покрай него.


Доста внимание е отделено и на медийната среда: "Независимите и плуралистични медии са от ключово значение за демократичния дебат и следва да могат да действат без неправомерен натиск от страна на икономически или политически интереси. Въпреки че медийната среда е извън показателите на механизма (бел.ред. - но в бележка под линия се напомня, че ще попадне в приложното поле на бъдещия механизъм за върховенството на закона), нейните недостатъци продължават да оказват въздействие върху съдебната система.


При пълно зачитане на свободата на словото и на незаменимата роля на медиите за търсенето на отчетност от властите и за информиране на обществеността Висшият съдебен съвет носи значителна отговорност да се изказва в защита на принципа на независимост на съдебната власт.


По-строгата политика, приета миналата година, следва да доведе до повече действия срещу подвеждащото отразяване в медиите или изявленията на политици, засягащи репутацията на съдебната система и доверието в нея като цяло. Това включва случаи, които протичат по сходен начин с целенасочена критика срещу съдии заради съдържанието на техните решения, което би могло да застраши независимостта и безпристрастността на съдебния процес." На това място следва препратка към казуса "Полфрийман".


Цитирани са и констатациите на "Репортери без граници", че "заплахите срещу репортери са се увеличили до такава степен, че журналистиката може да се счита за опасна дейност в България. В техния "Индекс за свободата на печата за 2019 г." България запазва 111-ата си позиция от 180 държави в цял свят, като консолидира позицията си на държавата с най-лоши резултати в рамките на Европейския съюз след значително влошаване от 2013 г. насам". Изрично е посочен скандалът с отстраняването от ефир на Силвия Великова от националното радио, което "предизвика загриженост за независимостта на радиото от външен натиск и предизвика улични протести и призиви за парламентарно разследване".


За гражданското общество и неправителствения сектор в текста се напомня, че за тяхната роля е говорено още в препоръките на докладите от 2017 г. и от 2018 г. и изпълнението на поети от България ангажименти в този смисъл ще играе роля при решението за отмяна на мониторинга. "В тях бе подчертано значението на създаването на механизми, с които мониторингът да бъде извършван на национално равнище, като бъде включен във вътрешни процеси, в които участват не само органите, но и гражданското общество. (...) В доклада се подчертаваше по-специално значението на прозрачното докладване и обществения контрол за това мониторингът на национално равнище да се превърне в гаранция за трайното придържане към напредък и реформи."


Докладът отчита свършеното през изминалия период в няколкото останали проблемни области, като изпълнението е определено като "задоволително". Но следват важни уточнения като:


"България се нуждае от време, за да може това да бъде последвано от постигането на трайни резултати, най-вече при новото ръководство на агенцията за противодействие на корупцията."


Както и:


"Нормално е прокарването на реформите на различните етапи от разследването, наказателното преследване и евентуалното осъждане да отнеме известно време, но е необходимо в бъдеще това да бъде основен акцент, за да могат да бъдат постигнати трайни конкретни резултати."


В края на последното изречение е направена отправка към бележка под линия с категоричното твърдение: "Корупцията в България продължава да буди сериозно безпокойство, както се посочва в различни проучвания и изследвания на независими наблюдатели."


Акцентите в текста са на "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 958 Неутрално

  С'я не разбрах, Барни ще ли подава оставка или ДА !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "следва "използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС".

  Няма отърване за нас от разни "механизми"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП".

  А Румъния остава в мониторинг...

  Е сега ще падне едно писане на умно красиви опорки...

 4. 4 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Статията е нарочно манипулативна ...
  От заглавието се внушава едно, а в края на дългия текст се казва истината.

  ЕК предлага за България да отпадне, а за Румъния да остане

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Според статията, отиваме при "всеобхватния механизъм за върховенството на закона". Т.е. не е добре. Но след това идва объркването, защото за румънците механизмът остава. Т.е., нас ни третират по-добре от тях. Ама пак нещо много не ми станаха ясни нещата. Щом ще има всеобхватен механизъм, какъв е смисълът той да остава за румънците?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  умните и красивите едвам са написали, макар и объркващо, че хвалената от тях Румъния получава огромен шамар и се предлага да остане единствената страна с такъв мониторинг, а България да бъде третирана наравно с останалите 25

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Любопитно

  милиционерската еуфория е твърде преждевременна ,Франция и Дания ще са против отпадането ,и то слава богу няма да мине ,все пак юнкер не е падишах и еднолично да решава, ТОВА Е ЕВРОПА !

 9. 9 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Уау, наистина дайте малко по-достойно Дтевник!

  dame
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 862 Разстроено

  Честито на #Дебелите, мечтата им се сбъдна. Явно всичките там целуффки и милуффки на Банкя с Жан-Клод са дали плод (така да се каже). Печелившите - освен Банкя - са тези:

  1) Хотел Берлин
  2) Сараите/Росенец
  3) Ковачки/Домусчиев
  4) Сотир/Иван/приятели

  А на всички останали, на българските граждани - ЕК току-що каза: "греда за вас, гръмнете се!" Амин :(

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#1] от "ironhorse":

  Мда. Нищо не си разбрал.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 15. 15 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Направо изглежда все едно Юнкер има зъб на ДБ

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Aбе mия луди ли ca, kakъв напредък e отбелязан om България, kakви 5 лeвa. Caмo назадък e отбелязан mуk 😒 Ceга гeшeв e беmoниpaн за 7 г 😣

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  МОЛЯ? Е са си бра лайката. Гешев ще ни смачка. 7 безотчетни годино!

  - ангажимент на българското правителство да въведе процедури относно отчетността на главния прокурор - ТОВА КОГА Е ИЗПЪЛНЕНО?

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  нещо се бъзика дъртия ишиас

 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  МОЛЯ? Е са си бра лайката. Гешев ще ни смачка. 7 безотчетни годино! - ангажимент на българското правителство да въведе процедури относно отчетността на главния прокурор - ТОВА КОГА Е ИЗПЪЛНЕНО?
  —цитат от коментар 20 на arcanum


  еми от утре с дърветата братчед... тва е положението

 23. 23 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Европейската комисия обяви днес, че смята, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), по-известен в медиите като мониторинг на правораздавателната система, трябва повече да не се прилага спрямо България.

  Нямам повече коментари

 24. 24 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  За Румъния решението е, че мониторингът продължава. Оценката на Юнкер за България е: "Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП".

 25. 25 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Уж Кьовеши, Мьовеши, как се борели в Румъния с корупцията, пък ЕК смята че за България мониторинга трябва да отпадне, пък за Румъния да остане.

  Лилявите пак са като попарени.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  —цитат от коментар 20 на arcanum  [quote#22:"extraCACA"][/quote]

  Лилявитета вие безутешно и кълне лошата Европа.

 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  Лилявитета вие безутешно и кълне лошата Европа.
  —цитат от коментар 27 на Jumbo Jet


  а това всъщност е добрия вариант за вас гробарите :) но всичко с времето си

 29. 29 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1150 Весело

  Свалиха ни мониторинга защото разбраха, че е все тая ... се е батак с него и без него :) За герберите обаче това е поредния онанизтичен, предизборен оргазъм :) Чакам Баце да си изпъчи ... шкембето по де що е медия :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 30. 30 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Удри, бат Юнкере!
  Хич не ги жали.

 31. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#5] от "hammurabi":

  Показват ни морковчето, условията при които ще го получим и тоягата, ако не изпълним тези условия. Лично аз съм скептичен, че това правителство има желание да изпълни всичко което е обещало.

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#25] от "Jumbo Jet":

  Аха...! Даже и завод на Фолксваген ще ни направят по случая. :)))

  Бивш tww09306483.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Бате к*ре, ти мислиш ли, че теа 7 милиона изпъределки, къе не дзнаят дза кфо ца це рОдили, че ръцццццц-ръццц-аццц-фрррр ръцберат радзликата? Кааме им ЕЦ ноу ни харецва, цфалят мониторинго и директно ги кендзиме у модзъко!"
  —цитат от коментар 6 на cinik


  Радане, ти ли си? Нали викаше “бай х&#”, кога смени на “Бате к*ре?
  И какво е това “ЕЦ”, дето ноу ни харецва?
  И всички тези бисери, които си написал, минават без последствия, явно си човек на модераторите, ако не и един от тях.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Само едно не мога да разбера, от злоба ли го правят или да

  Могат ли да ми отговорят само на един въпрос

  След като 12 години сме под мониторинг дали са доволни от това което се е случило в България и ако не са , защо искат този мониторинг да продължавал

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#24] от "Jumbo Jet":

  Да де. Имало основания да се обмисли. Ама като се обмисли, какво ли ще измислят?
  Освен това се сещам и за думите на един холандски дипломат към Борисов. Направо си бяха шамар в лицето. Австрия, Холандия, Франция, Финландия и други са доста критични към нас, когато стане въпрос за правосъдие и вътрешен ред.
  Така че Юнкер казва нещо, което е казвал и преди. Какво ще гласуват отделните държави е съвсем друга работа.

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Статията е малко объркваща. Това което разбрах е че ЕК е предложила мониторингът над Родината да отпадне и за България в бъдеще да се прилага новият всеобхватен механизъм. Мисля че това е добра новина.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 39. 39 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Свалиха ни мониторинга защото разбраха, че е все тая ... се е батак с него и без него :) За герберите обаче това е поредния онанизтичен, предизборен оргазъм :) Чакам Баце да си изпъчи ... шкембето по де що е медия :)
  —цитат от коментар 29 на ь


  Като разбраха че е все тая, защо мониторинга осатва за Румъния? Нали е все тая? Много нефелна опорка, друаре, измислена ако няха свалили мониторинга и за двете държави. Ама ви фанАха неподготвени...

 40. 40 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Лоша новина за българомразците.

 41. 41 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":
  До коментар [#4] от "001":
  До коментар [#15] от "znaya":
  ПРЕДЛОЖЕНИЕ на отиваща си комисия, с изрично подчертаване ролята на ЕП.
  Типично по Макиавели. Всеки си го тълкува както иска.
  И ние подкрепихме СевМак за ЕС, ама ... решението се взема на друго място.
  Нещо като "шенген във въздуха" или "препоръчваме да се разгледа молбата да се влезе в чакалнята.'

  Никола Йорданов
 42. 42 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#24] от "Jumbo Jet":Да де. Имало основания да се обмисли. Ама като се обмисли, какво ли ще измислят?
  —цитат от коментар 37 на Petleshev


  Последни лиляво-червени надежди. някой Макрон или холандец да се запъна заради вътрешни причини или ей тъй напук и въпреки че сме изпълнили препоръките да не е съгласен с отпадането на мониторинга. Как само се надявате...

 43. 43 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Механизми, проверки, бля, бля!
  Нищо няма да се оправи преди да се вземем в ръце и да изхвърлим най-сетне тая разбойническа банда, узурпирала властта в нещастната ни Родина през последните десет години. И да вкараме главатарите й в СЦЗ.
  Защото бандата се окопава се все повече и повече за да продължава с баламосването, лъгането и краденето.
  В неделя ни се отдава този шанс. Дано да сме се събудили до тогава.

 44. 44 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  Еврокомисията най самичка ще реши да свали мониторинга, но иска да чуе становището на министрите и на Еп.
  Тъй че не заблуждавайте със заглавието.

  Язък за румънския модел! Отиде Лаура в Брюксел и всичко в родината си разпадна. Затова дръжте здраво Бойко Атанасов, че ще закъсаме, ако и той драсне в чужбина!

  Доброто е заразно
 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#36] от "001":

  Те не са нито доволни, нито недоволни. Просто хората ни казват, че не си вършим работата както трябва. Кочинката си е наша и ние трябва да си я оправим. Те могат само да ни помогнат, ако имаме желание да го направим. Ние очевидно не искаме. Те не ни се сърдят затова, че не искаме. Просто ни се чудят на акъла. Освен това са подозрителни и как да е не вярват на московски продажници.

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Напълно е реално сега бг да улезе у шенген, а румъния - не. По тоз начин ще покажат еуропейците, че има движение, а няма са има сухопътна връзка от гърция до атлантическия океан

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#33] от "yanne":

  Той беше да го бият там...
  Те затова дневник не съобщават, жалят го и го пазят.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#17] от "event_horizon":Гешев беше в САЩ,заедно с Цацаров.Газетата шумно мълчи...
  —цитат от коментар 33 на yanne


  Чакат новите опорки от Фондацията дето ги спонсорира. :)

 49. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2185 Весело

  Днес е добър ден за демокрацията...

 50. 50 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В крайна сметка,мониторинга за България пада,на Румъния остава.
  Обаче Дневник ни убеждават че щяло да влиза друг мониторинг на всички държави в ЕС.
  Е като ще има на всички държави,тогава защо този остава на Румъния?!?!?!

  sdg
 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  Статията е нарочно манипулативна ...От заглавието се внушава едно, а в края на дългия текст се казва истината.ЕК предлага за България да отпадне, а за Румъния да остане
  —цитат от коментар 4 на 001


  Ей, съссипаха я тази държава.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#8] от "Stewie":

  Комундер, теб всяка добра новина за България те вбесява.
  Кеф!!!!
  А ще има и още.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Айде кратичко и ясничко:

  Свалят досегашния! мониторинг.
  Дето произвеждаше просто фърчащи бумаги и системата беше на принципа : "ти Му викаш бачо Иване, а то гледа ... таквозата ..."
  На негово място се въвежда нов.
  По-строг и свързан с "глоби". Яки при това ...

 54. 54 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да се надяваме, че мониторинга ще остане. Това май е единственият реалистичен механизъм, с който може да се подобрява нещо, макар да беше видно, че и с него почти нищо не се подобрява и в България реално няма върховенство на закона.

  Добре ще е и европейците да не забравят този факт, защото иначе ще го научат по трудния начин, както всеки ден го научават български граждани.

  България е много далеч от правова държава и всеки, който живее в нея е напълно наясно с това. Усилието на статуквото бе да излъже европейците, но реално това не носи абсолютно никакви положителни промени за нас, обикновените хора, които пак сме обезправени.

 55. 55 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#53] от "xm...":

  ДА но е добре да забележиш че,стария и новия остават за Румъния.Значи са две различни неща.
  ТАка че успех с тъпите опорки!

  sdg
 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#18] от "Kamenarski":

  Тавариш, не подчертавай непрекъснато спортно-селския си произход.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 57. 57 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 948 Неутрално

  И България няма да свали мониторинга си от ЕС! Продължаваме да наблюдаваме глупостите и извращенията на шайката некадърни бюрократи и идиоти в Брюксел!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Любопитно

  До коментар [#19] от "niksan1":

  Оставка за отпадането на мониторинга ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Любопитно

  До коментар [#22] от "extraCACA":

  Заплашваш ли, другарю?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "Stewie":

  Т.е. ти си щастлив като те бият... Обичаш болката и наказанията?

  Му хубаво, ама това е клинична диагноза и е добре да потърсиш лекар....

  И не ми казвай, че това е шамар за Бойко, щото той ще си го премести от левия в десния.

 61. 61 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#54] от "jjs30624784":

  Ейй бяхте си комунисти,сте си комунисти,и ще си останете комунисти,мразещи България!
  Искали мониторинга да остане.Ще искате ами,все пак сега Бойко и ГЕРБ ще си пишат точки,за сметка на вас.Които облъчвахте населението че нямаме оправяне!

  sdg
 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Любопитно

  До коментар [#25] от "Jumbo Jet":Аха...! Даже и завод на Фолксваген ще ни направят по случая. :)))
  —цитат от коментар 32 на Petleshev


  Вашият човек Радев го е уредил.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 63. 63 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#53] от "xm...":

  Свалят мониторинг, който беше само за България и Румъния. Отличничката ви Румъния остава под мониторинг. Въвежда се механизъм за всеки един член ма ЕС. Не само за България. Това би трябвало да е добра новина. Но явно има хота, за които добрите за България новини са всъщност много, много лоши. Особено преди избори. Все пак на фона претенциите малко обективност не би била излишна.

 64. 64 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно къде евробюрократите са видели някакъв напредък, щото ние, живущите в България, със сигурност не сме. За пореден път се чувстваме предадени от Запада.

 65. 65 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Любопитно

  С такава журналистика като на Дневник, никъде не трябва да влизаме.
  Ако това е свободата на словото, да не казваш истината и да си внушаваш , това което ти изнася

  Новините са ...
  Положителен доклад за България и препоръка за отпадане на мониторинга
  Незадоволителен доклад за Румъния и препоръка за оставане на мониторинга
  Положителна оценка за Хърватия и предложение да влезе в Шенген

  Толкова ли е трудно в три реда да се каже истината на хората

 66. 66 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "jjs30624784":Ейй бяхте си комунисти,сте си комунисти,и ще си останете комунисти,мразещи България!Искали мониторинга да остане.
  —цитат от коментар 61 на Svetlio


  Какво общо има комунизма в случая? Вие се държите като комунисти, по-скоро, щото те ей така гледаха да преправят печалната действителност пред чужденците. Да не говорим за обивиненията към всеки критик на властта в предателство и омраза към България - ей това вече си е класически хитлеристко-комунистически прийом.

 67. 67 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#63] от "zle_platen_trol":

  Омразата и злобата спрямо България,от аФтентичния електорат е все по осезаем и видим.
  Сега и Гешев ще си пише плюсчета,а протестите все повече безсмислени срещу него!

  sdg
 68. 68 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 774 Любопитно

  Мисля, че властта губи много от авторитета си с този мониторинг, но това е другият начин на европейският елит да каже на българският народ "- Щом българските граждани не са достатъчно заинтересовани и активни в контролират своята правосъдна система, ще го правим ние."
  А в общество страдащо от неравнопоставеност, недемократичност, корупция, икономическа изостаналост и медиен монопол, доброто правосъдие е единствената надежда за поне частична справедливост.

 69. 69 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#66] от "jjs30624784":

  Ами синия комунизъм,не е по добър от червения.Вие непрекъснато и перманентно се опитвате да унижавате и злепоставяте България,"пред чужденците".НО май въобще не ви се получава!

  sdg
 70. 70 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Весело

  ха-ха цялата гербава шайка е тук и цъка минуси ,жалка история ,а би трябвало да празнува победата си... над Европа и здравият разум

 71. 71 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Лилавия пайтон мачка каскетите

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#53] от "xm...":

  Само че новият мониторинг обхваща всички държави, не само България и Румъния.
  Айде бегай у лево.
  Поискай друга опорка.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 73 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#63] от "zle_platen_trol":Омразата и злобата спрямо България,от аФтентичния електорат е все по осезаем и видим.Сега и Гешев ще си пише плюсчета,а протестите все повече безсмислени срещу него!
  —цитат от коментар 67 на Svetlio


  Толкова са жалки умните и красивите, че не е истина.
  Години наред плюят по България и хвалят Румъния и е сочат за пример, но от ЕК са на друго мнение.
  Същото е и с внушението им как заради корупцията в България нямало инвеститори и изведнъж от Фолксваген казват, избираме Турция за нов завод, след което умните и красивите се чудят как да напишат , че там съдебната им система е справедлива, че има свобода на словото, че са ги избрали тях

 74. 74 Профил на ⍾
  Рейтинг: Неутрално

  мдаам, и следва увеличаване на антиевропейските настроения. найс.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Абе тез наистина ли ме наблюдават?

 76. 76 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "jjs30624784":Ами синия комунизъм,не е по добър от червения.Вие непрекъснато и перманентно се опитвате да унижавате и злепоставяте България,"пред чужденците".НО май въобще не ви се получава!
  —цитат от коментар 69 на Svetlio


  А, сега изведнъж се появи "син" комунизъм...Аз мислех, че говорим за конкретен период от българската история, съответно конкретни белези на комунизма, а не насосваме определения в самия ход на дискусията. Единственият комунизъм, който сме видели, се характеризира с конкретни признаци и вече ви показах, че спрямо тях, вашата логика е прилична на тази на комунистите, особено в пропагандата, че който не е с властта е враг на народа.

 77. 77 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Айде кратичко и ясничко:Свалят досегашния! мониторинг. Дето произвеждаше просто фърчащи бумаги и системата беше на принципа : "ти Му викаш бачо Иване, а то гледа ... таквозата ..."На негово място се въвежда нов. По-строг и свързан с "глоби". Яки при това ...
  —цитат от коментар 53 на xm...


  Кратичко и ясничко. Айде стига пробутва опорки.

 78. 78 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#25] от "Jumbo Jet":

  "Уж Кьовеши, Мьовеши, как се борели в Румъния с корупцията, пък ЕК смята че за България мониторинга трябва да отпадне, пък за Румъния да остане.

  Лилявите пак са като попарени."


  Ахахах, Ице и Наско вчера в БТВ си изкривиха физиономиите от яд, когато Цв. Ризова ги
  попита "Мониторингът пада, това е добра новина, нали?".......

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Това е най-важното, ще спират парите.

 80. 80 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Че няма да падне мониторинга е ясно, но явно просто Ишиаса е обещал на Баце и ся от кумува срама замазва очи с простотии... в крайна сметка като все пак не падне, ше свие рамене на Баце: "ми кот можах - напраих".. кинтите нали си е прибрал... а Баце е пътник и без тва..

 81. 81 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сега чета,Л.Панов побързал да се изс.ере на метеното,очаквам всички останали аФтентични да го направят.
  Те сега месец поне,няма да си намерят място от ярост.
  Оказа се че ЕК са доволни от българския напредък в правосъдието,а в мамалигария не.Какво не е ясно още ?!

  sdg
 82. 82 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#39] от "Jumbo Jet":

  "Като разбраха че е все тая, защо мониторинга осатва за Румъния? Нали е все тая? Много нефелна опорка, друаре, измислена ако няха свалили мониторинга и за двете държави. Ама ви фанАха неподготвени..."

  А сега в умнокрасивите в Румъния дават за пример България и Баце. Ахахахахха!
  И с право.

 83. 83 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#79] от "Роси":

  Тези мантри ще си ги хортувате м/у сините другари,да си избивате комплексите!

  sdg
 84. 84 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 826 Неутрално

  После ще прегледам румънската преса с гугъл транслейт да видя как дават за пример България. Няма съмнение, че ще е така.

 85. 85 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Весело

  Айде почвайте пак( през дифендъри/гранц) с Магнитски. Там бяхте истински забавни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 86. 86 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#53] от "xm...":

  тцъ, пак не си разбрал

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 87. 87 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#64] от "jjs30624784":

  кои сте тези вие

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 88. 88 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#70] от "Stewie":

  викай лоената топка, че го закъсахте

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 89. 89 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#22] от "extraCACA":Заплашваш ли, другарю?
  —цитат от коментар 59 на Alarmstufe: Rot


  Ъ?

  "Отговорността за осигуряване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното функциониране на държавата е вътрешна конституционна отговорност на всички национални правителства към техните граждани. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите държави членки"

 90. 90 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "В края на последното изречение е направена отправка към бележка под линия с категоричното твърдение "Корупцията в България продължава да буди сериозно безпокойство, както се посочва в различни проучвания и изследвания на независими наблюдатели.""
  Интересно защо корупцията се дава в последното изречение и то под линия, като това е основен проблем в България. Отмяната на мониторинга ще бъде голяма грешка, защото няма ли контрол от ЕК, тук велможите ще вилнеят така, както са го правили по времето на феодализма.

 91. 91 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  Само че новият мониторинг обхваща всички държави, не само България и Румъния.Айде бегай у лево.Поискай друга опорка.
  —цитат от коментар 72 на Alarmstufe: Rot


  Ъм?

  другарката Захариева и магдалинчо шъ мониторират Европата?

  верно ли хахахаха

 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Последно: Спряно ли е наблюдението или не е спряно?
  На гербавите не им вярвам, те са фалипръцковци.

 93. 93 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Отлична новина за България.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 94. 94 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  Последно: Спряно ли е наблюдението или не е спряно?На гербавите не им вярвам, те са фалипръцковци.
  —цитат от коментар 92 на Judjuk


  не е спряно хахаха... само че от тук нататък щели да ни наблюдават захариева и магдалично... тва съвсем сериозно си го пише в доклада, да не си помислиш нещо

 95. 95 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  Отлична новина за България.
  —цитат от коментар 93 на Чичи (Ice Man's fan)


  начи, след като изчетох и доклада и ТД, стигнах до извода че на тая територия може да и помогне само СЗО... с карантина и ограничителни мерки

 96. 96 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#81] от "Svetlio":

  Ами добре... Щом трябва да приемем, че Пацо Терасата е напредък, нека да е така. ;)

  Бивш tww09306483.
 97. 97 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  Ами добре... Щом трябва да приемем, че Пацо Терасата е напредък, нека да е така. ;)
  —цитат от коментар 96 на Petleshev


  без майтап човече, точно това пише там... с назначението във Валенсия сичко било станало шес

 98. 98 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Намирисва на доста корупция в комисията на Човека с Ишиаса :)

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 99. 99 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  хъхъх, гробарките, мазоли ше фанете от тоя минус бе... еле па ако ви го изцитирам целия тоя бисер, доклада наред

 100. 100 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Весело

  Намирисва на доста корупция в комисията на Човека с Ишиаса :)
  —цитат от коментар 98 на keen


  бе и аз не вярвах че тия копелета са чак толкова лудички, ама на... тая само с ракия не става

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK