Реакции след доклада: Управляващите обещават още реформи, левицата не се радва

Реакции след доклада: Управляващите обещават още реформи, левицата не се радва

© Анелия НиколоваУправляващите обещаха реформите и работата да продължат дори и без мониторинг от Европейската комисия. Левицата предупреди, че е рано за радост. Това бяха първите коментари на мнозинството и опозицията след публикувания днес евродоклад за напредъка на България.


"Реформата е процес, който се прави за българските граждани и за съдебната система. Така че независимо има или няма механизъм за сътрудничество и проверка, реформите ще продължат". Това заяви вицепремиерът, отговарящ за съдебната реформа, и външен министър Екатерина Захариева. Тя заедно с вътрешния министър Младен Маринов дадоха извънредна пресконференция, на която накратко коментираха излезлия доклад.


И Маринов декларира, че независимо че още при предишни доклади е отпаднало наблюдението по отношение на противодействието на организираната престъпност и борбата с корупцията, България продължава "да усъвършенства системата". И това ще продължи.
Двамата подчертаха още, че промените се правят в името на гражданите и обществото и ще продължат. Затова и още през септември правителството е гласувало създаването на постмониторингов съвет с участие на неправителствения сектор, представители на съдебната власт и други, отбеляза Захариева.


Тя посочи, че мониторинговият механизъм е създаден с решение на Европейската комисия и той трябва да приключи с решение на комисията, но преди това, както е по договор за присъединяване, тя ще изпрати доклада за мнение на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. "Всички доклади досега са били изпращани на ЕП, за да може да вземе мнение. Досега такова мнение не е било взимано", отбеляза още външният министър.


Захариева не можа да каже дали ще има решение за край на мониторинга от този състав на еврокомисията или от следващия, тъй като на тази комисия й остава малко време до края на мандата.


И двамата министри бяха видимо доволни от публикувания днес документ. "Важно е, че за първи път ясно в своя доклад, а и експертите, работили по всички 18 доклада досега, ясно и категорично констатират изпълнение на ангажиментите по всички 6 показателя", каза Захариева.


БСП не се радва


БСП не намира повод за радост или гордост, че ЕК препоръчва отпадането на този мониторингов механизъм над правосъдната система и вътрешния ред в България. Причината е, че препоръката съвсем не значи, че това е краят на мониторинга. Това се разбра от коментар на зам.-председателя на парламентарната група на социалистите Крум Зарков.


Според него, тъй като тепърва трябва да се произнесат и Европейският парламент, и Европейският съвет, а някоя от държавите членки може да не споделя ентусиазма на комисията. "Механизмът отдавна изчерпа своето ефикасно действие, той се превърна в "политическа дъвка" - вина за това има и Юнкер, който обеща механизмът да отпадне, като това направи въпроса политически, а не съотносим към обективни критерии", каза още Зарков.


Той обяви, че хората са добре запознати със състоянието на съдебната система и корупцията у нас, и призова всички да работят за преодоляването им.


На друго мнение обаче е лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от БСП Сергей Станишев. Пред агенция "Фокус" той коментира, че докладът на Европейската комисия за България е добра новина за страната и че българските евродепутати от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП винаги се е поддържала позицията, че мониторинговият механизъм трябва да отпадне и го отбелязва като успех.


Станишев отбеляза като интересен факта, че за първи път в доклада на Европейската комисия се говори за свободата на словото. Според него, в доклада се казва, че България е изпълнила 17-те препоръки, посочени в предходния доклад на Комисията и нови няма. Той посочи още, че България ще трябва да продължи последователно да работи по преобразуването на ангажиментите, отразени в този доклад, в конкретно законодателство и за по-нататъшното им прилагане.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 349 Неутрално

  А на бас, че позициите на БСП и на лилавите ще са идентични....

 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално


  "Управляващите обещаха реформите и работата да продължат дори и без мониторинг от Европейската комисия."
  То с мониторинг не можаха да ни поставят на място, та без мониторинг. Няма ли контрол, няма да има и резултати. Както казваше един умен човек "Проверката е висша форма на доверие".

 3. 3 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Е, рано било за радост.
  Гешев е радост.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  "Реформата е процес, който се прави за българските граждани и за съдебната система. Така че независимо има или няма механизъм за сътрудничество и проверка, реформите ще продължат". Това заяви вицепремиерът, отговарящ за съдебната реформа, и външен министър Екатерина Захариева. "
  ----------
  Кои реформи щели да продължат, я да ме светне някой? 🤔
  ...че аз си спомням за една единствена съдебна реформа само, иницирана от Христо Иванов и провалена решително от едни двеста продажни дУпетати, дето се изхрачиха на подписите си.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на СА
  СА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щом е ссамо препоръка, всички будни граждани трябва да се активизираме и да засипем ЕП с писма, описващи реалната липса на напредък и върховенство на закона в България. И дано мониторингът да продължи. По принцип няма голямо значение, но това е единственият шанс шайката да бъде държана изкъсо и да не въдвори пълен путинизъм, а не само половин, както е сега.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  ако още не сте разбрали, другарки - Захариева е новия гарант на правото в територията... и доколкто Полфрийман поне има австралийското правителство зад гърба си, то вие следва хубавичко да премислите какво точно има зад вашия

 7. 7 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Тая нищо не е разбрала много е зле горката.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Разводнена среда на политически, напълно конюнктурни послания, в която се губят техническите оценки

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 279 Неутрално

  От хора, които ходиха на представление да извикат дявола да излезе от земята, да очакваш нещо е лудост.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2367 Весело

  Разликата между позицията на БСП артикулирана от Крум Зарков и тази на ДеБе, съотв. от Иванич се състои в това, че Хр. Иванов е се беше избръснал!
  Виж, същностните разлики бяха надлежнопосочени от хер Тома Белев!

  :-)

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1692 Весело

  "БСП не намира повод за радост или гордост,"

  БСП ще се зарадвва само ако България се срине поне до нивото, до което я бяха докарали те самите, докато се именуваха комунисти.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Вижте мнението на Станишев... Макар и левак е европеец.

  После вижте мнението на БСП актива и го сравнете с мнението на умнокрасавците. Още вчера се изходиха по темата Христо Иванов и ген. Гном. Да ви се струват подозрително еднакви? Същото мнение ще чуете и от други политически утрепки.

  Бас ловя, че Костов например ще запази достойнство, за разлика от пишман наследниците му :)

 14. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2081 Весело

  А льотчика щеше да ходи в Румъния да се запознава с румънския модел...и сега кво, за Румъния мониторинга остава а за България препоръчват да отпадне..ах,гугутко нещастна...май румънците ще идват на обмяна на опит...

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#3] от "keen":

  Гешев е в САЩ...

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#5] от "jjs30624784":

  Сега доноси ли ще пишете?!

 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#13] от "niakoi_si":

  И Панов чух да говори глупости!ЕК махал мониторинга,за да ни кажел,че трябвало сами да се оправяме??На Румъния го оставя сигурно,щото иска да им каже,че ще им помага още...

 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#14] от "BiGman1":

  Аз се чудя дали има румънско Америка за Румъния и Отровено Общество-Румъния,които да плямпат как трябвало да взимат пример от нас.

 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  М'да мутрите управляват добре. Избиват ни с 50 хил. на година. Естествено евро зелките искат още повече. Догодина сигурно ще сме със 60-70 хил. по-малко.

 20. 20 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 468 Весело

  На Другарката Захариева сигурно Лавров и е дал наръчника как да се справи с корупцията

 21. 21 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предлага се мандатът на главпрокурор Гешов да е пожизнен!
  Като министер- прецедательо Бою, вовеки! Настояваме! Гешев- радост!

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 22. 22 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Реформите ще продължат!?? Та те не са започвали!

 23. 23 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#13] от "niakoi_si":И Панов чух да говори глупости!ЕК махал мониторинга,за да ни кажел,че трябвало сами да се оправяме??На Румъния го оставя сигурно,щото иска да им каже,че ще им помага още...
  —цитат от коментар 17 на yanne


  Да Тролчев - в Румъния си нямат Бай.Х. и не черпят Юнкер с ракия, за това. Споко - Холандия, Финландия, Швеция и някои други държави ще продължават да ви набиват гербавите канчета, въпреки "подаръците" на дядя Юнкер.

 24. 24 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Тия шушумиги от Правосъдие за всички за какви реформи ще се борят сега, като няма никакви забележки към България?

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#23] от "idiotstavrev":

  Идиотски пост ,като за Вас.В Румъния има цуйка-не е лоша.Да смятате,че председател на ЕК взима решениета си на базата на кой с какео го черпи е подходящ напин на мислене за костовист.

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#24] от "jgu46589028":

  Ще с себорят за все същото-за добрите олигарси,плашещи се от лошото правосъдие.Същите олигарси им плащар издръжката.

 27. 27 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Румънците вкараха сума политици в затвора, че и управляващи. Мониторингът остава. Тук нищо и го махат... Явно единственото важно е дали си удобен или не. Ние сме удобни...

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  "Управляващите обещаха реформите и работата да продължат дори и без мониторинг от Европейската комисия."

  Те управляват вече цяла дузина години. Това е много време. Стига са обещавали! Ганчо ако му пука само след 5 дена може да ги изрита.

 29. 29 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 494 Любопитно

  Двамата подчертаха още, че промените се правят в името на гражданите и обществото и ще продължат. / то гражданите си направиха заплатите по 36 000 на месец , а плащат данък на 3000 , сега ще им намаляват данъците че не им стигат за месечната издръжка ?

 30. 30 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 556 Весело

  Е, рано било за радост.Гешев е радост.
  —цитат от коментар 3 на keen


  Гешев е свобода!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 31. 31 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  А на бас, че позициите на БСП и на лилавите ще са идентични....
  —цитат от коментар 1 на Kamss


  Печелиш.

 32. 32 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Мониторингът е инструмент за защита на правата на българските граждани, с който да им гарантира европейски стандарти на законност и справедливост.
  Въпросът не е псевдозащитата на националната чест с отпаднането или не на механизма за сътрудничество и проверка.

  Единственото, което има значение е дали българските граждани имат съдебната защита, сигурността и преди всичко - гаранциите за справедливост, които са право на всеки гражданин на ЕС.
  Независимо какво казва Юнкер, ние знаем, че това не е така.

  Затова е много важно какво следва, какви гаранции имаме като българи и европейци.

  Към момента имаме една препоръка от Юнкер към фон дер Лайен да свали мониторинга за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

  Предстоящите дебати в ЕП трябва да гарантират на българите, че Европа не ги изоставя на произвола и корупцията. Той трябва да покаже на всички европейски граждани, че европейските институции не абдикират от отговорността си да гарантират законността и справедливостта.

  Задължително е да влезе в сила ефектвен механизъм за върховеноството на закона във всички държави-членки на ЕС, независимо дали един или друг лидер иска да прикрие колко е корумпирано управлението му.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Колко направиха, че още.

 34. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  мда, блатото остава, жаби има за всички.

  реформите ги "видяхме" - досущ като липсващите имена в делото КТБ са.

 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  До коментар [#23] от "idiotstavrev":

  Това с ,,БайХ.,, вие умнокрасивите си го измислихте и го дъвчите като вкисната дъвка вече колко години

 36. 36 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kamss":

  Ми "Нас червеното знаме роди....".

  Common sense !
 37. 37 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Управляващите обещават още реформи.... Тиквата пак ще бълнува и ще му се привиждат магистрали на 3 морета, розови понита, мляко в тръбите на ВИК, арабски петрол в черно море и всички автомобилни гиганти (без изключение) да се редят пред министерски съвет с молби за откриване на поне по 5 завода (всеки). А той, целият в бяло, розови очила и други ферии като един папа ще гали президента на VW (примерно) по главата и ще му реди галено "ще те цуням по челото моето момче".

 38. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "Управляващите обещаха реформите и работата да продължат дори и без мониторинг от Европейската комисия."Те управляват вече цяла дузина години. Това е много време. Стига са обещавали! Ганчо ако му пука само след 5 дена може да ги изрита.
  —цитат от коментар 28 на Judjuk


  Може, ама не иска. Що ли?
  …………………….
  Хайде със разяснения: ромъните искаха и можаха. Россияните искат, ама не могат. А Ганчо - може, ама не иска. Що ли?

  А профсъюзът на напразно очакващите и те да се наредят на кьор софрата реве ли, реве с цяло гърло, колко е прост този народ... Не иска и не иска да се вдига на бунт, та да се уредят и те най-после... Гъзовете си съдраха да се пънат, та дано да стане нещо и пак не иска... А сега и канцеларията, дето приемаха доноси май ще закриват...

 39. 39 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Румънците вкараха сума политици в затвора, че и управляващи. Мониторингът остава. Тук нищо и го махат... Явно единственото важно е дали си удобен или не. Ние сме удобни...
  —цитат от коментар 27 на 4okuto


  Ако критерият ти за прогрес е, колко народ са вкарали в затвора, то мястото ти е в държавата на Путьо. Там вкарват на поразия. Че май и концлагерите още не са закрили... Е, поне не всички... И виждаш ли, никой и не помислюва да им прави мониторинг!

 40. 40 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "Управляващите обещаха реформите и работата да продължат дори и без мониторинг от Европейската комисия."Те управляват вече цяла дузина години. Това е много време. Стига са обещавали! Ганчо ако му пука само след 5 дена може да ги изрита.
  —цитат от коментар 28 на Judjuk


  И още веднъж, скъпи на сърцата на всички ни Джуджик... За обещанията. Те обещават и изпълняват далеко не всичко, но все пак правят доста неща. Е, не всичките хубави, естествено.

  Досегашният ми опит с политиците ме убеждава, че това нещо, дето прави всичко, което е обещало, и всичко, което направи е хубаво, каквото и да си мислиш за него, не е политик, а феята - кръстница...

 41. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Мдааа… Корабът на глупаците... май Йероним Бош си беше направил труда да го нарисува, е замръзнал на място в средата на едно пълно, ама наистина пълно затишие, и дежурният глупак редовно докладва: "На хоризонта нищо, освен много мокра вода"...

 42. 42 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 297 Весело

  До коментар [#21] от "Bob":

  Като кажеш че Гешев е радост, това означава ли че си от ромите на Иванчева?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 43. 43 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "БСП не намира повод за радост или гордост..........
  Това се разбра от коментар на зам.-председателя на парламентарната група на социалистите Крум Зарков."

  А и защо да се радва , че България се подобрява и това я приближава към Шенген , а не към Русия!?!?

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  "Може, ама не иска. Що ли?"
  До коментар [#38] от "gr52":

  Ако ще!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK