Евродокладът: между изпълненото обещание и нужната застраховка (обобщение)

Евродокладът: между изпълненото обещание и нужната застраховка (обобщение)

© ReutersОтпадане на продължилия 12 години Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) за България, но не безусловно, а замяна с мониторинг на национално ниво, последван от механизъм за наблюдение на ниво ЕС - това препоръчва Европейската комисия в т.нар. мониторингов доклад, който бе оповестен по-рано днес. С анонса отиващият си председател на ЕК Жан-Клод Юнкер на практика изпълнява обещанието си към премиера Бойко Борисов, че до края на мандата му България ще излезе от мониторинговия механизъм. Същевременно обаче оставя открехната вратата за взимане на окончателно решение като го обвързва и с другите европейски институции.


Акцентите в доклада


Макар да похвали София за напредъка в реформата на съдебната система и борбата с корупцията, днес ЕК заяви, че при решението за отпадане на мониторинга ще се съобрази и с мнението на Европейския парламент и Европейския съвет. Една от препоръките е да се създаде съвет за мониторинг на показателите на национално ниво със съпредседатели вицепремиерът по правосъдната реформа (Екатерина Захариева – бел.ред.) и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на юристи.


Комисията напомни и две важни обещания, дадени от България – правителството да въведе процедури за отчетността на главния прокурор, а институциите да приемат законодателство за отмяна на разпоредбите на Закона за съдебната власт, уреждащи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения. В доклада внимание е отредено на скандалите с "Апартаментгейт", свързан с придобиване на имоти под пазарните цени от високопоставени държавни служители и политици, и с казуса с освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман, довело до остри нападки срещу съдии. Коментира се и състоянието на медийната среда в България, чието влошаване бе отчетено при миналогодишния мониторингов доклад. Повече за оповестения днес доклад и препоръките на Брюксел четете тук.


Какво предстои
Съобщението днес беше направено от отиващия си председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, а окончателното решение ще бъде взето от новия състав на европейския орган с председател Урсула фон дер Лайен. Още в доклада от миналата година ЕК изрази очакване до края на мандата ѝ да приключи процесът на наблюдение над София. Днес това не само не беше заявено категорично, но на брифинга не присъстваха комисарите, отговорни за спазването на върховенството на закона – зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс и еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова. Самата Европейска комисия не е счела за нужно да спомене края на МСП като едно от постиженията си за периода 2014-2019 г., отбелязва "Капитал".


Изданието напомня, че механизмът за сътрудничество и проверка е свързано с две важни за България теми - влизането в Шенген и присъединяването към еврозоната. МСП беше основание за отказа на Холандия да допусне България в европейското пространство без граници. Затова и може да се очаква отпадането на механизма да даде по-силни аргументи на София да настоява да бъде допусната в Шенген, особено след като ЕК даде на Хърватия зелена светлина. МСП бе посочен и като критерии в процеса на присъединяване към еврозоната. Според източници от Еврогрупата досега в дискусиите между експертите и финансовите министри този проблем не е повдиган, тъй като Европейската централна банка се е фокусирала на проблемите в българската банкова система, които и без това са достатъчно сложни.


Наред с това последиците от въвеждането на новия механизъм, при който България ще бъде сравнявана с всички страни-членки на ЕС по единни критерии, се очертават като далеч по-сериозни за страната. Ако досега мониторингът продължаваше само със словесни критики и забележки, то новият механизъм, очакван в първите месеци на 2020 г., почти сигурно ще е обвързан със спиране на евросредства при нарушения, които в някой случаи в България са се превърнали в рецидив.


Основни институции в София мълчат


Видимо задоволство от оповестения днес доклад демонстрира вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа, Екатерина Захариева. Тя и вътрешният министър Младен Маринов бяха единствените с официално изявление пред медиите след брифинга на Жан-Клод Юнкер. Няколко часа след брифинга на Жан Клод-Юнкер все още няма коментар от министър-председателя Бойко Борисов. Прокуратурата и Министерството на правосъдието, които традиционно дават брифинги след публикуването на евродоклада за България, също запазват мълчание. Коментар все още липсва и от президента Румен Радев, който е на официално посещение в Япония.


"Важно е, че за първи път ясно в своя доклад, а и експертите, работили по всички 18 доклада досега, ясно и категорично констатират изпълнение на ангажиментите по всички 6 показателя", отбеляза Захариева по време на извънредна пресконференция за доклада. "Реформата е процес, който се прави за българските граждани и за съдебната система. Така че независимо има или няма механизъм за сътрудничество и проверка, реформите ще продължат", увери тя. И вътрешният министър Младен Маринов, който участва в пресконференцията декларира, че независимо от отпадането още при миналогодишния доклад на наблюдението за противодействието на организираната престъпност и борбата с корупцията, България продължава "да усъвършенства системата" и това ще продължи. Повече за реакциите на правителството и опозицията – тук.


По-рано през деня председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обяви, че за първи път Министерството на правосъдието не е поканило представители на съда за запознаване с черновата на доклада и, съответно, за отправяне на забележки по него, каквато е била процедура досега. Преди началото на днешното заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Панов коментира, че евентуалното отпадане на мониторинга върху правосъдието и вътрешния ред основно ще бъе знак, че "спасението на давещите се е дело на самите давещи се".


"Досегашното 12-годишно наблюдение, при което все се отправят препоръки, вероятно вече не е най-добрият вариант. В Европа се дебатира въвеждането на общ механизъм за наблюдение за върховенството на закона в страните-членки, който може да бъде обвързан и с финансови санкции", каза още Панов.


И българските евродепутати демонстрират задоволство


Положителни бяха първите реакции на българските депутати в Европейския парламент, които "Дневник" потърси за коментар. Представители на различни групи коментираха, че досегашният механизъм е бил дискриминационен и приветстваха идеята за въвеждане на мониторинг на общоевропейско ниво.


"Мониторингът беше дискриминационен за двете ни държави, защото тези проблеми, които решаваме в България и Румъния, ги има в целия ЕС", коментира Емил Радев от групата на Европейската народна партия (ГЕРБ). "Реализираният напредък е оценен цялостно и обективно и Комисията констатира, че предстои приключване на МСП за България. Това е единственият доклад, в който няма нови препоръки, ясно се казва, че реформите са завършени, необратими са", обобщи той.


"Този механизъм се превърна в един политически инструмент, в едно политическо оръжие за влияние, за подаръци, (...), ако щете, за подкрепа на управления в двете държави", е мнението на Петър Витанов (ПЕС/БСП). Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС) определи доклада като "една солидна оценка от страна на Европейската комисия".


Възможен ли е "македонски сценарий"


Зинаида Златанова, бившият ръководител на представителството на ЕК в България и министър на правосъдието в периода 2013-2014 г., призова институциите в София да бъдат по-умерени в реакциите на доклада.


"Тук ме опасяват две неща. Първото е да не се случи един вид "македонски сценарий" с нашия доклад. Какво имам предвид – само преди дни ЕК предложи да започнат преговори с република Северна Македония и след това Европейският съвет всъщност не разреши това да се случи. Второто – сценарият "влизане на България в шенгенското споразумение". Там, ако си спомняте, Комисията от години твърди, че България е готова за присъединяване, докато самите членове на Шенген правят проблеми и не ни допускат. Апелирам да сме по-предпазливи на този етап. Също така апелирам много сериозно българската дипломация да си свърши работата, за да избегнем тези негативни сценарии", заяви Златанова пред БНР. Тя все пак отчете като голямо признание факта, че Еврокомисията призна българския модел за борба с корупцията като успешен.


Шамар на върховенството на закона


"Шамар в лицето от "Европейската" комисия! Но не за тези, които го заслужават. На финала комисията удари шамар на върховенството на закона. И с това си замина доверието в нея", бе коментарът на Юри Бюрер Тавание, бивш постоянен съветник по механизма за сътрудничество и проверка на Генералния секретариат на Европейската комисия, базиран в София (2007-2018).


"Препоръките, заложени в механизма за сътрудничество и проверка, и тяхното изпълнение от страна на българските власти създадоха повече предпоставки за рискове пред върховенството на правото в България, отколкото да доведат до сериозен напредък", смята Иванка Иванова от правната програма на Институт "Отворено общество". Пред БНР тя коментира, че предложението за отпадане на мониторинга "не е заради успешната борба на страната ни с корупцията и с организираната престъпност, а заради промени в контекста".


Акцентите в евродоклад - тук.
Какво написа ЕК за доверието в прокуратурата, БНР, Полфрийман и "Апартаментгейт" - тук
Реакцията на българските власти - тук
Първи реакции на българските евродепутати - тук
Коментарите на юристите - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (360)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  "смята Иванка Иванова от правната програма на Институт "Отворено общество""

  Дедо шори не харесва доклада, това е ясно.

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 771 Любопитно

  Отпада мониторинга, идват финансовите санкции, Шенген през " крив макарон " ще гледаме.

  Хърватска влезе в ЕС след нас, а вече е одобрена за Шенген.

  Защо ли?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1128 Весело

  Много мъка у форума.... Ей!

  Машини прости, народ неук.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  "смята Иванка Иванова от правната програма на Институт "Отворено общество""Дедо шори не харесва доклада, това е ясно.
  —цитат от коментар 1 на moreee


  Ти за дядя Пути кажи, там ти е силата!

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 298 Разстроено

  Само брюкселските политици могат да бъдат по-слаби от нашите...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Ми то като смяната на времето. Всеки вика Ке падне, ама не пада.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 560 Неутрално

  За мен напредъкът е меко казано спорен, но факт е, че ЕК за първи път официално и в съвсем прав текст дава рамо на България и я разграничава от Румъния, за която механизмът продължава.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Мъка, мъка за соросиата. :)))

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Критиките и призивите НЕ впечатляват мутрите.
  Очевидно следва да се наблегне на нещо друго - фондове и т.н.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  За първи път в дмократичната ни история, българска прокуратура, набута в панделата някои от най-големите олигарси, най-големите тунеядци, в цялата българска история, набута ги, и отделно запорира имущество за над половин милиарда лева, нещо нечувано в минали години. Явно, евродемократите имаш уши и очи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално


  "Шамар в лицето от "Европейската" комисия! Но не за тези, които го заслужават. На финала комисията удари шамар на върховенството на закона. И с това си замина доверието в нея", бе коментарът на Юри Бюрер Тавание

  Най-точно казано

 15. 15 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Илюзиите, че ЕК ще бъде някакъв стожер на закона у нас, за съжаление потъват в небитието. С изкуфели,алкохолизирани и корумпирани старци като Юнкер и Дол и с некадърната лелка Урсула, не може да се очаква нищо положително.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  ""Шамар в лицето от "Европейската" комисия! Но не за тези, които го заслужават. На финала комисията удари шамар на върховенството на закона. И с това си замина доверието в нея", бе коментарът на Юри Бюрер Тавание, бивш постоянен съветник по механизма за сътрудничество и проверка на Генералния секретариат на Европейската комисия, базиран в София (2007-2018)."


  Ето ги кадрите, които цитира Дневник:
  Каква "изненада" Юри Бюрер Тавание е под дъгата...

  http://glasove.com/categories/skandalyt/news/yuri-tavanie-syvetnikyt-na-konci

  Какво да говорим повече. Всички такива изказвания, някакси случайно са все от .... нали.

 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Много ми е любопитно по какви критерии маниторингът на Румъния отпада, а този на България остава. В Румъния десетки магистрати, крупни бизнесмени и восши полинтици влязоха в затвора - сред които премиер, партиен лидер, министри, конституционен съдия и т.н. У нас няма нито един осъден и същевременно тече процес на тотална путинизация на съдебната власт, която е подчинена на един кадесарско-номенклатурен клан, изпълняващ мръсни политически поръчки. За това обаче от ЕК мълчат като пънове вече години наред.
  От Брюксел, който уж щеше да се бори с корупцията, започва да вони много силно на корупция, нечисти сделки и договорки и пари под масата.

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  и след всичката демокрация и светло бъдеще дето ни се струпа на главите най-накрая и моето поколение опря до Свободна Европа... честито на свинариата... и останалите плазмодии

  "...Европейската комисия предлага мониторингът върху България по Механизма за сътрудничество и провекра (МСП) да отпадне. Това стана ясно във вторник, след като поредният доклад беше гласуван от колегиума на еврокомисарите.

  Идеята на Брюксел е наблюдението на правосъдието и борбата с корупцията у нас да се поеме от Съвета за координация и сътрудничество, който беше създаден през септември от правителството. Звеното се оглавява от вицепремиера по правосъдие Екатерина Захариева. В него влизат представители на ВСС, административните ръководители на двете върховни съдилища, главният прокурор, правосъдният министър, вътрешният министър, председателят на КПКОНПИ и други.

  Предложението на ЕК мониторингът да бъде прехвърлен в София ще бъде обсъдено със страните членки и Европейския парламент. Едва след това се очаква Европейската комисия окончателно да реши да прекрати наблюдението над България..."
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30230538.html

 20. 20 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално
 21. 21 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "tax evading twat":

  Форумът на Дневник заприличва на пик. Не знам за рейтинг ли се борят или за временно "оцеляване", ама ще ме откажат да пиша вече.

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Между другото, говорейки за върховентство на дакона, ЕК не е права да сваля мониторинга, сигурно доста са мислили, след като в последните месеци председателя на Съюза на съдиите в България грубо погази етичния кодекс, водеше незаконно съдебно заседание, и произнесе решение по едно нашумяло дело, а един висш съдия, председателя на ВКС, си позволи публично да разяснява как трябва да се гласува за същия нашумял казус (""Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", пишат членовете на съдийската колегия. Според тях висящи дела не трябва да се коментират, а с опита си за влияние Панов е изказал демонстративно недоверие към колегите си. "Да се правят внушения за "беззаконие и произвол", когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на професионалното "достойнство на тогата" точно в онези моменти, в които председателят на ВКС би следвало да е облечен с нея и да "отстоява законността" без страх.")!?!
  И защитниците им ще ми говорят от сутрин до вечер за мониторинга това, онова, не падал, България губи, "шамари", къде отивал мониторинга , и т.н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Този да бега да си пие следобедния пастис.
  Аревоар, Данке, Бай, Бай, е ха наздраве!
  И какъв е изводът : Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

 24. 24 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 694 Неутрално

  В евродоклада се препоръчва Хърватия да бъде приета в Шенген.
  Пък България - не!

  И що?
  Нали преди мноооого години потомствения комуняга Боку викаше, че останало да вапца сал една стена и на секундата ни приемат в Шенген?
  Бахтий стената!

  За бокулизачите, щото са прости(Боку: аз съм прос и вий сте прости) уточнявам, че Хърватия беше приета в ЕС по-късно от България.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#17] от "z_axis":

  Аз зная една натовска страна, чийто министър на отбраната е доносник на комунистическата ДС! Предполагам, че НАТО има пълно доверие на този министър! А и на неговия началник - премиера!

 26. 26 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Разстроено

  До коментар [#18] от "antonio_vivaldi":

  Антонио, не плачи, дете! :)

 27. 27 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Прокопиев да забрани на редакцията да публикуква такива статии. Това е срамота.

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Еврокомисията що не попита, нормално ли е съдии, и то висши съдии, освен да получават заплати от нашите данъци, да се редят на "опашка" за НПО хонорари?! И между другото да съдят по дела, в полза на същото НПО, страна (скрита, явна) по делото?! Ами това, най-малкото е корупционно, гнусно, предателство пред клетва и всичко останало, като морал на един юрист!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  "Една от препоръките е да се създаде съвет за мониторинг на показателите на национално ниво със съпредседатели вицепремиерът по правосъдната реформа (Екатерина Захариева – бел.ред.) и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на юристи."
  Аз предлагам да има направо по един представител на Пеевски и на Библиотекарски институт.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  "Форумът на Дневник заприличва на пик. Не знам за рейтинг ли се борят или за временно "оцеляване", ама ще ме откажат да пиша вече."


  Ами заприличва.
  Защо постоянно ни цитират какво казва Хикс от НПО Игрек и мекицата Зет от Европейски ЗФСХГРУИЪ? Как прословутото "Върховенство на закона" го защитават все такива и всевъзможни грантаджии? Какво точно значи? Според мен (ВЕЧЕ) е нещо много лошо.

 32. 32 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#17] от "z_axis":

  Той и другаря Путин е под дъгата и то с малолетни, но е пръв защитник на православието и семейството.

 33. 33 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "Евродокладът: между изпълненото обещание и нужната застраховка"

  Нормални реакции спрямо доклада. Всички са обрани в реакциите си с изключение на платените "демократи" (соросоидите) и продажните "магистрати" със симпатия към убииците на българи (Лозан Панов, Калин Карпакчиев & сие).

  И в морето ми е до колене .....................
 34. 34 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#17] от "z_axis":Аз зная една натовска страна, чийто министър на отбраната е доносник на комунистическата ДС! Предполагам, че НАТО има пълно доверие на този министър! А и на неговия началник - премиера!
  —цитат от коментар 25 на vassilun


  Защо се учудващ. време е да се простим с удобната си наивност, че Западна Европа не е била наясно какво ще се случи около бившите соц-експерименти. Пари, капитали на режима преди 1989 мощно се вляха в европейските/швейцарсите банки. И не само от България. Дали тогавашните политически ръководители на страните от западния блок не са били наясно, че това са грешни пари, откраднати от народите на социалистическите държави. Пенсионни фондове, пари от контрабанда, златни, сребърно фондове...всичко се инжектира в банките на западното лицемерно статукво. И те бяха доволни.
  Тръгнали да се ежат на корупцията в България. Капка в морето в сравнение с това, което се случва всеки ден при тях. И там обществените поръчки се дават/печелят от определени фирми и концерни. Стига фарисейщина.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Дневник - спрете се. Засрамете се.

 37. 37 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Беснейте тролове ДСБ-арски. Докладът няма нито една забележка. Край - монитронга спира за ваш ужас

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#24] от "b_52_strato":

  Сега излязоха (лизачите, де), че Шенген не ни трябва, защото много мигранти ще влязат от Гърция! Като че ли мигрантите влизат през КПП-тата, а не от там, където така и така контрол няма.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Чети Блиц и Пик! Там славят Баце. Поне да сега, де. Като загуби властта, Прасчо ще смени приоритетите си!

 42. 42 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Замълчи. Не ми опонирай.

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#36] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Пик, Блиц, Телеграф, Труд...

 44. 44 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#43] от "vassilun":

  Изчезни!

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#42] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Слушам, другарю старшина! 😂🤣

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#44] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  На вашите заповеди, другарю старшина! 🤣😂

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Правосъдният ни министър сега ще подава ли оставка? Да не чака другите институции в ЕС да се произнесат за отпадането на мониторинга?

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Какво да коментираме, след като няма решение.
  Какво беше - военната книжка отново е "на трупчета" ...
  Няма и ясен път напред. Остава България пак да каже, че не и трябват Шенген, еврозона и ЕС. Русия я чака, дефакто ние сме вече там, прокурорите вече са обучени, парите отиват там, проектите ни идват оттам, решенията за нас идват оттам.
  Плуващите са твърде малко за да спасят давещите се...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Извинявам се за спама, някой има ли все още валиден линк за колажа на Гешеф сред феновете му от нацистката агитка на софия-запад, на мача срещу Англия?
  Властта се е постарала да премахне този колаж отвсякъде, толкова бързо не са действали даже и когато и е бъзик с Боко.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "отиващият си председател на ЕК Жан-Клод Юнкер на практика изпълнява обещанието си към премиера Бойко Борисов, че до края на мандата му България ще излезе от мониторинговия механизъм. "
  А на нас какво обеща?

 57. 57 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#55] от "tax evading twat":

  "АДМИНИТЕ НА ДНЕВНИК - ТУК ПОНЕ ЛЪСВАТ ГЕРБАВО-ДЕПЕСАРСКИТЕ ТРОЛОВЕ: АзКлавдия buljubei WWW doroteus Дон Кихот svoboden РАЗЧИСТЕТЕ МАЛКО БО..."

  Шиха, легай бе човек. Никой не те харесва и само пречиш. Какво само се буташ и преименуваш. Навлек.

 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#51] от "Суджук Герберите":

  тука си е
  https://bit.ly/35VY0jB

 59. 59 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#58] от "extraCACA":

  Благодаря!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Нова барикада ли се издига? Този път за мониторинга ли? Да остане, да не се пипа? Каква е следващата стъпка? Доносите? Как сте ги кръстили? Предшествениците ви им казваха “сигнали на съзнателни граждани”! Много вери найс, а?

  Мърфи е оптимист!
 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#56] от "Роси":
  Кои сте “вие”, Роси?

  Мърфи е оптимист!
 62. 62 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#57] от "z_axis":
  Какво лъсва? Я виж #13 на аркадаша ти, я му виж сигнатурата! Някои от тези, дето си изпраскал като “гербераски тролове” той ги е изпраскал като “руски”! Колко сте жалки! Всичко, що ви е извън партийната ви дисциплина, го именувате “трол”! Пфуй!

  Мърфи е оптимист!
 63. 63 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#62] от "султана глаушева":

  Ей, £###**/&£#/ същество такова, вие за синоними не сте ли чували?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 64. 64 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1538 Весело

  Само брюкселските политици могат да бъдат по-слаби от нашите...
  —цитат от коментар 6 на PisnaMi


  ========
  Не стига простия български народ, дето ни е крив за 2та %, па сега и брюкселските политици почнаха да пречат. Ша зема да се гръмна, че то туй вече не се трае.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Весело

  Същевременно обаче оставя открехната вратата за взимане на окончателно решение като го обвързва и с другите европейски институции.

  Така де - думам ти щерко - сещай се снахо . Няма как - сърчицата , рисувани на салфетка и адресирани до Простия явно са свършили добра работа . Пари нема - действайте .

 66. 66 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Еврокомисията що не попита, нормално ли е съдии, и то висши съдии, освен да получават заплати от нашите данъци, да се редят на "опашка" за НПО хонорари?! И между другото да съдят по дела, в полза на същото НПО, страна (скрита, явна) по делото?! Ами това, най-малкото е корупционно, гнусно, предателство пред клетва и всичко останало, като морал на един юрист!
  —цитат от коментар 28 на hamiltonf


  Защо ли? Защото не виждат нещо нередно. Ако имаше щяха да го кажат. Просто не търсят под вола теле.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 67. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално


  Отпадане на продължилия 12 години Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) за България, но не безусловно, а замяна с мониторинг на национално ниво, последван от механизъм за наблюдение на ниво ЕС - това препоръчва Европейската комисия в т.нар. мониторингов доклад,

  Сламка , подадена на Простия и правителството за да влеят малко ентусиазъм преди изборите . Сега започва пътешествието до всички телевизии и непрекъснато лалане по екрана за небивалия успех на ПРАВИТЕЛСТВОТО Повторение на сагата с предпоследния доклад . Който просто изрита Простия и простите в топките , а те го приеха като благодарствено потупване по рамото . Сега е същото - - ОТПАДА механизма , НО СЕ заменя с мониторинг на национално нива . Последван / сигурно след седмица / от ...МЕХАНИЗЪМ на ниво ЕС. Което , казано в прав текст означава ЗАСИЛВАНЕ на опекунството . Но нашичките смятат , че вече са надянали НОВИ одежди . Забравили мъдростите народни . Преоблякъл се Илия ,пак в тия .

 68. 68 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  ма то това дело за което си мечтаеш

  (Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото)

  НЕ съществува според българското законодателство. Съдът е отсъдил и отсъденото трябва да се спази, но по политически причини Цацата нагази лука и сложи огромно петно върху България.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Имам чувство, че в Дневник не се радват на постиженията на България!?

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Макар да похвали София за напредъка в реформата на съдебната система и борбата с корупцията, днес ЕК заяви, че при решението за отпадане на мониторинга ще се съобрази и с мнението на Европейския парламент и Европейския съвет

  Хвалипръцковщина на Юнкер . Изпълних си обещанието да падне мониторинга . Е падна , ама трябва решение да вземат Европейския парламент и Европейския съвет . Демек - я камилата , я камиларя . А Простия и простите в България вече разляха шампанското . Което може да заменят след някое време с една студена вода .

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#67] от "papуre":

  "Сега започва пътешествието до всички телевизии и непрекъснато лалане по екрана за небивалия успех на ПРАВИТЕЛСТВОТО"

  Е, започва.
  Грантаджийте Ристьо и Наско минаха вчера ПЪРВИ по БТВ и казаха, че това не е новина. Кой с какво ще се хвали след тях няма значение.
  ДемБГ ни ги пробутват във всички национални медии, въпреки, че сме на 111-то по свобода на словото и живеем в диктатура.

 74. 74 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#72] от "Името ми е Тайпи":

  "Името ми е Тайпи

  иф я гет мах дрифт"


  Излез. Напусни, казах. Марш!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  Беснейте тролове ДСБ-арски. Докладът няма нито една забележка. Край - монитронга спира за ваш ужас
  —цитат от коментар 37 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Ха ха колко си лек само!

  klimentm
 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#74] от "z_axis":

  Къде “марш” бе селски, като какъв се изживяваш?!

  klimentm
 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Комисията напомни и две важни обещания, дадени от България – правителството да въведе процедури за отчетността на главния прокурор, а институциите да приемат законодателство за отмяна на разпоредбите на Закона за съдебната власт, уреждащи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения.

  А в България вече върви фалшивата новина , че ВСИЧКИ СЕДЕМНАДЕСЕТ "препоръки " в предишния доклад , са изпълнени Е ,грамотните да четат и да разсъждават що е то фалшива новина и има ли тя почва сред герберското воинство .

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#70] от "svoboden":

  "Имам чувство, че в Дневник не се радват на постиженията на България!?"

  Не може да има постижения на България без участието на Драгалевската партията и ДеБъ. Когато те дойдат на власт, тогава ще имаме постижения.

 81. 81 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  . В доклада внимание е отредено на скандалите с "Апартаментгейт", свързан с придобиване на имоти под пазарните цени от високопоставени държавни служители и политици, и с казуса с освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман, довело до остри нападки срещу съдии

  Доклада , ако се тълкува не дипломатично , а по смисъла на казаното , плюе по участниците в Апартаментгейт , а нашенците , герои на мародерството ,- осъмват като дипломати в странство . Казуса Полфрииман е като капак на врящата от проблеми съдебна тенджера .

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Коментира се и състоянието на медийната среда в България, чието влошаване бе отчетено при миналогодишния мониторингов доклад.

  Ами това е още една НЕИЗПЪЛНЕНА препоръка от "изпълнените седемнайсет . Влошаването си продължава , въпреки отчетеното "подобряване"

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#77] от "klimentm":

  "Къде “марш” бе селски, като какъв се изживяваш?!"

  Шшшт, овчар, гоня Отровния. Не теб.

 86. 86 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#16] от "tax evading twat":

  Стару дяли:
  Мунчету на Боeку Ши хан Йордечка, Isobel Yeung, Дедо Лойко, Моа Преател Тайпи, Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  С нову ими

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Ми тогис ша слави ДБ и България от 122 место ша иде на 1-во место по слобода на словата

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#59] от "Суджук Герберите":

  Радвай му се, окачи го като иконка и му се радвай на колажа

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK