Екатерина Захариева за евродоклада: Хората все още не чувстват удовлетворение от системата
"Смятам, че направихме и разликата България 2007-а и България 2019 година огромна. Смятам, че все още има какво да се върши по реформите. Не случайно създадохме механизъм за наблюдение на реформите. (...) Реформите се правят заради българските граждани. Дали ще има или няма да има механизъм за наблюдение, хората трябва да чувстват удовлетворение от системата, за съжаление не го чувстват все още." Това заяви вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева пред Би Ти Ви в коментар за доклада на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка.


Тя изтъкна, че за пръв път от съществуването на мониторинга България получава категоричен доклад, че е изпълнила всички шест критерии и според Брюксел мониторингът трябва да отпадне. На въпрос за бъдещия механизъм, при който България ще бъде сравнявана с всички страни-членки на ЕС по единни критерии и който вероятно ще е обвързан със спиране на евросредства, Захариева посочи, че условията тепърва ще се обсъждат и все още няма решение. "България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави членки", увери тя.


Попитана дали смята, че българската правосъдна система е на достатъчно високо ниво, вицепремиерът изрази мнение, че "самата съдебна система си вижда проблемите доста добре". Захариева се въздържа от коментар за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, чийто избор от Висшия съдебен съвет (ВСС) предстои утре.


"Аз съм се научила тогава, когато ВСС е водещ в процедурата, да не коментирам предварително. Нека да видим изслушването утре, има много въпроси, много се надявам той да отговори на всички. Надявам се ВСС да не ограничи времето за изслушване", каза Захариева.


По отношение на решението на ЕК, че Хърватия е готова за влизане в Шенген, вицепремиерът заяви, че такава констатация има от години и за България. "Решение за нас има от 2011 г. Стъпките са такива и не случайно в решението си ЕК казва, че Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него. Аз наистина съм съгласна с комисията", заяви тя.


На въпрос замина ли Пламен Георгиев Валенсия, където ще бъде консул, Захариева каза, че това още не е станало. Заради скандала с незаконните постройки в имота му бившият ръководител на антикорупционната комисия беше принуден от премиера Борисов да излезе в няколкомесечен отпуск, който завърши с оставката му, последвана от спешно завръщане на служба в специализираната прокуратура и светкавично назначение от правителството за консул във Валенсия.


"Той е юрист, мисля, че ще се справи добре", бе единственият коментар на вицепремиера, попитана за качествата на Пламен Георгиев.


Екатерина Захариева коментира и посещението си в Москва и разговорите с руския външен министър Сергей Лавров, който наричаше "Български поток" т.нар. "Балкански поток" - втората тръба на "Турски поток", по която газ от Русия ще се доставя на потребители в Сърбия и Унгария. Според Захариева това е било "симпатичен лапсус". "Този проект е важен не само заради сигурността на доставките, но и за целия регион", посочи тя и добави, че срокът за изпълнение на трасето през българска територия е около 600 дни.


Що се отнася до казуса с български имоти в Русия и руски имоти в България, Захариева каза, че проблем с българските имоти е съществувал над 10 години и сега страната е получила документите за земята под комплекса на посолството си в Москва. За проблема в София тя каза, че има други имоти, които нямат нищо общо с посолския комплекс, и има спор между дружество на руски гражданин и самата държава за имот в Панчарево, който в момента е в съда.


На въпрос за присъединяването на Северна Македония към ЕС вицепремиерът каза, че България е обявила много ясно критериите, по които ще съди за присъединяването на Скопие. "Те трябва да скъсат с риториката от титово време. Когато искаш да си член, няма как да влезеш с тази риторика", е нейното мнение. Според нея е било груба грешка, че преговорите с ЕС не започнаха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK