"Правосъдие за всеки": Елате на протест, защото е важно

Протестен марш на 11.09.2019

© Надежда Чипева

Протестен марш на 11.09.2019Избори 2022

Под наслов "Светлината пробива мрака!" гражданското сдружение "Инициатива Провосъдие за всеки" призова гражданите днес в 18 ч. пред Съдебната палата на поредния марш за правосъдие. Този пореден марш е в навечерието на заседанието на Висшия съдебен съвет, който утре ще изслуша и гласува за нов главен прокурор с единствен кандидат сегашния заместник на Цацаров - Иван Гешев.


А за 24 октомври, в деня на вота във ВСС, "Правосъдие за всеки" призовава гражданите за подкрепа на протеста на сдружение БОЕЦ пред сградата на Висшия съдебен съвет от 9.30 ч. на ул. "Екзарх Йосиф" №12.


Шествието довечера ще премине през площад "Независимост" и ще завърши пред Народното събрание. Този път обръщението към гражданите е по-дълго, публикуваме пълния текст:
Свободни граждани,


Предстои решителният ден - денят на истината или денят на позора. Денят, в който ще се определи бъдещето ни като държава за дълъг период от време. И не толкова, защото това е денят на избора на нов главен прокурор, а най-вече защото това е денят, в който ще стане ясно дали съдебната власт ще може да се откачи от примката на мафията и олигархията, дали ще живеем в правова и демократична държава или в подобие на полицейска диктатура, облечена в обслужващи червени тоги!


Една тога трябва да остане незасегната от тази срамна процедура с единствения кандидат и това е съдийската, защото Съдът е висшият арбитър на Правото и истинският пазител на правата ни. Ако позволим да превземат Съда и да овладеят напълно Прокуратурата, то заличаваме всичките си надежди, мечти и планове за по-добър живот и европейско бъдеще, като правим безнадеждни поне три поколения - нашето, това на децата и това на внуците ни.


Няма значение дали ще бъде назначен един или друг прокурор с полицейско мислене - Гешев е само пионка на олигарсите, които избраха и Цацаров. Има значение да върнем процедурата отначало и да се опитаме да предизвикаме промяна в системата, която произвежда правообслужване и иска да подчини Съда!


Срамните сцени, в които всички сделки, влияния и зависимости в съдебната власт лъснаха, а ние ги осветихме символично; в които правосъдието бе стъпкано от националистическо-патреотарски кубинки пред Съдебната палата; членове на Съдийската колегия на ВСС започнаха да говорят за "разминаване между правото и усещането за справедливост", а след това поискаха оставката на председателя на ВКС, който се опита да защити съдийската чест и независимост - те трябва да бъдат спрени, докато не е станало прекалено късно! Всичко това има една цел и се фокусира в очаквания предизвестен избор на Иван Гешев за главен прокурор, който явно трябва да се случи по всякакъв начин и с всякакви средства.


Единственият достоен глас, който се чува в тази опорочена и срамна процедура, е гражданският глас и този на свободните адвокати, затова ние трябва да го издигнем отново и силно в навечерието на избора и в деня на самия избор! Както каза съдия Лозан Панов: "Обречени сме да успеем, защото заставайки на страната на Правото, ние заставаме на страната на истината, а истината е пазена свише!"


На 23 октомври Ви очакваме на поредния марш за право и свобода под надслов "Светлината пробива мрака!". Елате в 18 ч. пред Съдебната палата, с много светлини!
А на 24 октомври, в деня на вота във ВСС, ще подкрепим като граждани протеста на сдружение БОЕЦ от 9.30 ч. пред сградата на Съвета на ул. "Екзарх Йосиф" №12. Вземете си един ден отпуск, защото е важно!

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK