Борисов: Всеки ден, всеки час ще работим за върховенството на закона

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовОтпадането на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България е добра новина, но амбицира правителството да положи допълнителни усилия в борбата за върховенството на закона. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.


"Това трябва да ни амбицира още повече, всеки ден, всеки час да се борим за върховенството на закона, с корупцията, контрабандата", каза той, цитиран от "Фокус".


Вчера Европейската комисия реши да отмени продължилия 12 години механизъм, но не безусловно, а взамяна с мониторинг на национално ниво, последван от механизъм за наблюдение на ниво ЕС. (Всичко за решението четете тук).
"Докладът на Европейската комисия е добра новина, но ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия", каза Борисов.


Той изрази персонална благодарност към лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, на зам.-председателя на еврокомисията Франс Тимерманс и на председателя Жан-Клод Юнкер, който се беше ангажирал пред Борисов преди време механизмът да отпадне в края на мандата му.


"Изказвам включително и благодарност към Станишев, Тимерманс, Жан-Клод Юнкер и към всички, които направиха така, че да имаме добър доклад за България", посочи той.


Премиерът изказа неодобрение към политическите опоненти на ГЕРБ, тълкуващи доклада като подарък за правителството. "Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизма", заяви той.


Борисов изрази съжаление, че Еврокомисията в този случай отдели България от Румъния, в която механизмът за наблюдение продължава. "Не е хубаво, защото трябва да вървим със съседите и Балканите заедно, за да има просперитет в този регион", каза той.


Не ни пречи, че не сме в Шенген


Малко по-късно, след пресконференцията за резултатите от проучването на празните опаковки от цигари, показващи тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари за второто тримесечие на 2019 г., Борисов обяви, че в момента на България не ѝ пречи, че не е в Шенген.


"Ние сме външна граница на Европейския съюз. Ако България, Гърция и Румъния са в Шенген, то тогава от границата мигрантите ще отидат директно в Холандия и няма къде да ги спрат. Затова ни държат. Не ни пречи в момента, че не сме в Шенген", допълни премиерът, като изказването му беше излъчено в профила му във "Фейсбук". Минути по-късно записът беше премахнат от стената на Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK