Борисов за критиките, че Пеевски държи разпространението на печата: Да го прави държавата

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовДържавното дружество "Български пощи" ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната, предлага премиерът Бойко Борисов, съобщи БТА.


"Български пощи са 100 процента държавни. Имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат", каза Борисов на заседанието на Министерския съвет. Точката е вкарана като допълнителна в дневния ред.


Борисов коментира констатациите на международната организация "Репортери без граници", чиито представители посетиха миналата седмица България. Те заявиха, че в страната "има климат на медийна гражданска война", а рискът е не само за журналистиката, но и за демокрацията". Фактът, че България е поставена от организацията на 111-то място в света по свобода на словото, влезе и във вчерашния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Данните са цитирани в контекста на свалянето на Силвия Великова от ефира на програма "Хоризонт" и последвалите събития в Българското национално радио (БНР).
В "Бялата книга за свободата на медиите в България" в началото на 2018 г. беше констатирано, че 80% от разпространението на печата се контролира от компании, свързани с депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Съюзът на издателите в България сезира Комисията за защита на конкуренцията за монопол в разпространението на печатни издание чрез доминиращата роля на "Табак Маркет" АД на пазара и агресивното завземане на публични търговски площи в цялата страна, което, според членовете му, на практика прави невъзможно участието на по-малки разпространителски фирми. КЗК обаче не установи нарушения и единствено препоръча да се създаде регистър на крайните собственици на фирмите - разпространители.


Борисов коментира и оплакването на представителите на "Репортери без граници", че бюрото на организацията за Източна Европа и Балканите не е успяло да се свърже с премиера в продължение на три години, а при последната им визита за пръв път са получили отговор, но отрицателен, на молбата за среща. Той каза, че не е било възможно да се срещне с тях, защото визитата им съвпаднала по време със заседанието на Европейския съвет. Борисов обаче внимателно е чул всичко, което е било казано от "Репортери без граници". Той счита, че единственото нещо, което може да направи държавата в тяхна подкрепа, както и в подкрепа на свободата на словото, е да не се оставя на частни фирми да правят разпространението на печата.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Циментираха го Баце. Вашите партньори от Европейския съюз, дето толкова се надявахте на тях. А, честито!

 2. 2 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 578 Весело

  Днес е ден за вицове от Борисов явно. Първо щели да се борят за върховенството на закона, сега пък нещо държавно щяло да бъде безпристрастно.

 3. 3 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 324 Весело

  Дали ще е Пеевски или държавата - все е в едни ръце :)

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1472 Разстроено

  Че то от целият "печат"остана единственият сериозен и смислен весник Стършел.
  Другото става само за пирона в селска тоалетна.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Откъде накъде ще харчат нашите пари за търговски операции!? Който иска да си прави фирми за разпространение на вестници, книги и каквото си иска и да печели. Аман от глупости!

 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 933 Неутрално
 7. 7 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 771 Гневно

  " констатациите на международната организация "Репортери без граници", чиито представители посетиха миналата седмица България. "

  Всеки път когато тези се изокат, ще питам: Те извиниха ли се за това,че набедиха България, че тук убиват журналисти заради работата им? НЕ, и за това са само "репортери без морални граници".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Разпространението на печата е само първото стъпало. С негова помощ се надуват кухи тиражи. Следват обществени поръчки за "медийно отразяване", "разяснителна кампания", "информационна политика", "покана за участие" - все пера, заложени в бюджетите на големите европрограми. Критерий за участие: вестникът да излиза в тираж поне 100 хиляди броя, удостоверени с рефренция от разпространителите на печата.

  Накрая - победители медийните обръчи. 1 лев за реклама на програмата, 10 лева - за "кендзуек у модзъко ън 7 милиона изпърделки"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 9. 9 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Ала бала портокала".....а това ще коментира ли?.... добре че няма опозиция..... Антимафия какво написа ? Нещо го пропуснаха медиите: ..... ! га стане ...черта ... !!!!! https://vihrogon.bg/бойко-борисов-ако-ни-стрелят-с-тежка-ар/ и даже вече знам къде ще чартосаме: на едно "убаво" място дет е на GP GROUP АД на Сейнт Лусия за 200-500 милиона долара (най вероятно от обществени поръчки)  https://www.hotelnewsresource.com/article95227.html  ......... https://www.investstlucia.com/news/fairmont-hotels-resorts-announces-caribbean-expansion-with-new-hotel-and-residential-development-on-saint-lucia

 10. 10 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "пеев" държи и МВР и данс, ББР и доста още. С тях какво да се прави, някакви идеи има ли?

 11. 12 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 508 Неутрално

  със Сорос следва да се води война като с чума, а не да се правят отстъпки - не е лошо просто да се вкара нов ЗЗД и комунягите да си отидат по местата в панделата

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  С какво не се справя успелия млад мъж, че да го изместваме в бизнеса, който " държавата" му е подарила ? Не работи, както властта му нарежда ? Не се отчита на правилните хора ? Не се грижи за стабилността на модела сараи ? Не превърна цялата държава в едно голямо ВИС 2 например ?
  Само питам, щото не мога да разбера какво толкова се спряга името на този млад бизнесмен у нас ? Ами Трайчо Трайков кога ще го вкарваме в затвора ? А олигархът Прокопиев ?

 13. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  " В "Бялата книга за свободата на медиите в България" в началото на 2018 г. беше констатирано, че 80% от разпространението на печата се контролира от компании, свързани с депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Съюзът на издателите в България сезира Комисията за защита на конкуренцията за монопол в разпространението на печатни издание чрез доминиращата роля на "Табак Маркет" АД на пазара и агресивното завземане на публични търговски площи в цялата страна, което, според членовете му, на практика прави невъзможно участието на по-малки разпространителски фирми. КЗК обаче не установи нарушения и единствено препоръча да се създаде регистър на крайните собственици на фирмите - разпространители."

  Ами успял е човекът, по съвсем честен път е успял, бе ! Ей, завистливи хора, душата ша му извадят...80 % са все такива у нас !

 14. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Ами да го прави, ама Пеевски не дава, а ти не смееш да му противоречиш.

 15. 16 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 630 Неутрално

  В България всеки говори и пише каквото си иска. Това, че българите отказват да четат грантоядските медии е съвсем друг въпрос. Не можем да ги задължим, колкото и да им се иска на грантоядите.

 16. 17 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "пеев" държи и МВР и данс, ББР и доста още. С тях какво да се прави, някакви идеи има ли?
  —цитат от коментар 10 на 1107a


  Има. Предлагам да ги дадем на прокопиевчето, че да се мирне и той и вие и да спите спокойно! става ли?

 17. 18 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Че каква е разликата. Пееф е държавата..

 18. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бориска, смешен си, пионка.

 19. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  А какво ще каже Борисов за изданията, които се финансират с огромни суми от фондации? И изобщо за огромната роля, която разни там фондации играят в управлението на страната? Кои са те? Кой ги е избирал за каквото и да било? Кой и с какво право им дава възможност да формират обществено мнение, финансирайки медии и да участват едва ли не пряко в управлението на страната? Една неправителствена организация, ако представлява гражданското общество, трябва да е БЕЗ всякакво чуждо финансиране, изобщо без всякакво финансиране! Граждани, които са си надвили на масрафа, работят БЕЗПЛАТНО на ползу роду. Ако не са оправили себе си, къде са тръгнали държавата да оправят? Ако от НПО-та си вадят хляба, това е порнография - служат не ползу роду, а томува, дето им плаща заплатите! Е, г.Борисов, нещо да кажете?

  Мърфи е оптимист!
 20. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Любопитно

  Другари,дайте да дадем?

 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Пеевски вика ....Русия....тъкова ...... : "Премиерът Борисов заяви, че ще настоява пред Брюксел да спре с непрестанните нападки към Турция. Брюксел е далеч, а турската граница е близо, заяви Борисов…Ако бех се юрнал като другите да говоря за Ердоган, знаете ли кво щеше да стане…" кво ши стане ? Турците няма да те "любят" ли ? И няма да ти подаряват броеници........ https://stalktr.net/p/BqrPhR7Booj  ......и сега с новият посланник на САЩ от кюрдски произход....как ще мелите заедно , не знам!

 25. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално
 26. 27 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Простотията тръгна от ония некадърници с прас-прес - поредното бездарно творение на грантаджиите, провалът на което беше оправдан с това, че Пеевски им бил държал "разпространението". И не бил доставял парцаляка, та затуй хората не могли да си го купят. Сякаш Пеевски или който и да било друг е длъжен да ги обслужва, понеже са "умнокрасиви". Да си направят разпространителска фирма, да не споменаваме, че куриерските фирми с радост ще им вземат парите, за да припечелят от доставките. Ама то е нужно малко акъл да имаш. А че никой и не помни поредният олигархичен парцал е повече от сигурно. Прас-прес - еж ми *** със петмез...

 27. 28 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аййййй Баце се опитва да бъде велик!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 28. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 422 Неутрално

  “Този политически клоун беше смешен в първия половин мандат. Сега на третия половин мандат (в края на половината от третия мандат), ние виждаме един шишкав шубелисан чичко, виждаме същността му. Той винаги е бил страхлив и е готов да избяга. Набожен като бабичка се пази от зли сили с червен конец. Срещу оръдието обаче няма как да се пазим и затова ще зарежем народа“, това заяви в предаването “ЕвроДикоФ“ адвокат Николай Хаджигенов по адрес на премиера Бойко Борисов. Поводът за това изказване на адвокат Хаджигенов са думите на Борисов, че ако и в България се стреля като в Сирия, той ще хване на някъде, тоест ще избяга."

  “Във всяка една нормална държава такива политически недоразумения пасат патките или се занимават с някаква друга смислена дейност. Те не управляват държавата. Но това е в нормалните държавите, в смислените държави, а ние очевидно не сме. Другарят Борисов десета година е във властта“, заяви още адвокат Хаджигенов."

 29. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално
 30. 31 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Наглостта на Боко е наистина уникална. Някой ден обаче, ако има справедливост, ще отговаря за делата си в съда и тогава към 5-те останали милиона на територията изумено ще се плеснат по челата, когато разберат какви ги е вършил, докато господин "вие сте прости и аз съм прост" им се е усмихвал мазно от екрана.

 31. 32 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Пееф държи разпространението повече от 5 години. Нашият примитивен клоун сега се е сетил, че има проблем..

 32. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  " Той каза, че не е било възможно да се срещне с тях, защото визитата им съвпаднала по време със заседанието на Европейския съвет. "

  ...защо му трябва да се оправдава че не ги е включил в дневния си ред.

  I Want To Believe
 33. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  " Той каза, че не е било възможно да се срещне с тях, защото визитата им съвпаднала по време със заседанието на Европейския съвет. "

  ...защо му трябва да се оправдава че не ги е включил в дневния си ред.

  I Want To Believe
 34. 35 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Наглостта на Боко е наистина уникална. Някой ден обаче, ако има справедливост, ще отговаря за делата си в съда и тогава към 5-те останали милиона на територията изумено ще се плеснат по челата, когато разберат какви ги е вършил, докато господин "вие сте прости и аз съм прост" им се е усмихвал мазно от екрана.
  —цитат от коментар 31 на nodjinn


  И какви ги е "вършил"? Ама ти да не се отказа от "досиетата Лихтенщайн", закона "Магнитски" и великая Лаура Кьорвеши? Че директно мина на "някой ден"...?

 35. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Аз пък вече имам чувството, че разни международни организации, НПД-та, ЕК през оная им работа и обратно за България. Вече вдигат ръце, и оставят Борисов и компания да правят каквото си искат.
  Защо ли?
  Защото на матрЯла това му харесва.

 36. 37 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Пееф държи разпространението повече от 5 години. Нашият примитивен клоун сега се е сетил, че има проблем..
  —цитат от коментар 32 на Storm Rider


  И като го държи, какво? Как точно го "държи"? Частна фирма си разпространява продуктите (вестници, цигари, дъвки, бальончета… квото си ще) - и вий, "аффтентично десните" сте върли пративници на това, а? Забранявате ли тоже на Кока Кола да си разпространява колата и фантите или смятате за редно да я задължим да разпространява и гърмяната вода, дека я произвежда у гаража си некой умнокрасифец? Че инак го дискриминира и нема свобода на преТприемачеството? Няма такива "умни и красиви" като дръгалефските радикални комуняци!

 37. 38 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Ама той Пеевски е държавата???!

 38. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Аз пък вече имам чувството, че разни международни организации, НПД-та, ...
  —цитат от коментар 36 на historama

  Грешка,НПО-та

 39. 40 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ама той Пеевски е държавата???!
  —цитат от коментар 38 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Вашата държава може и да е - нали той ви подари 100 000 необезпечен кредит от КТБ. Но моята държава - определено не е. На мен нито ми е давал нещо, нито може да ми каже копче.

 40. 41 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 630 Неутрално

  В крайна сметка защо дедо Шори и АзБ не им направят една разпространителска фирма на умнокрасавците та да мирясат?

 41. 42 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedoliben":

  Ами да се хванат Радан Кънев и генералчето да разнасят те вестници тогава. И без това за друго не стават.

 42. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "moreee":

  Щото и на дедо им Шори му писна от тия лилявите, само усвояват грантове, ефективност нулева.

 43. 44 Профил на miltaka
  miltaka
  Рейтинг: 206 Неутрално

  При толкова голямо разпространение на Африканска чума в БГ, няма ли начин да се зарази и най-дебелото прасенце-за да се свърши веднъж завинаги с неговата кочинка?!?!? Бойко плямпа за какво ли не по всяка тема-ама сега иска да ни убеди, че държавата няма силата и ресурса да гътне кочината на прасет ли?!?! Е това е.... меко казано смешно!!! Едно прасе ли ще ни управлява или Боко?!?! Айде малко да се заеме сериозно с проблема, че ще избие на някъде ситуацията...баш преди изборите!!!

 44. 45 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#28] от "Тиква загубена":


  Аййййй Баце се опитва да бъде велик!
  —цитат от коментар 28 на Тиква загубена


  Що пък да се опитва...

 45. 46 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 523 Неутрално

  В България всеки говори и пише каквото си иска. Това, че българите отказват да четат грантоядските медии е съвсем друг въпрос. Не можем да ги задължим, колкото и да им се иска на грантоядите.
  —цитат от коментар 16 на moreee


  Че то почти няма негрантоядски медии - повечето са на българската мафия и служби и има няколко на американско/немско/руско финансиране. Туй-то.

 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 48 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#35] от "Reporter US":

  Търпение, ще разберете. Не се задъхвайте толкоз в праведен гняв, вредно е :)

 48. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  "Татовото" говори за "маминото" :)
  Разбира се, без кръчмаря...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK