Прокуратурата внесе в съда делото срещу Миню Стайков за злоупотреба с европари

Миню Стайков е в ареста от миналото лято, когато бе задържан за цигари без бандерол и данъчни престъпления

© Юлия Лазарова

Миню Стайков е в ареста от миналото лято, когато бе задържан за цигари без бандерол и данъчни престъпленияСпециализираната прокуратура предаде на съд Миню Стайков по второ дело, по което е обвинен заедно с 13 други лица. Петима от предадените на съд са служители в Държавен фонд "Земеделие".


Всички те ще отговарят за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.


Един от участниците е обвинен и за извършване на незаконна банкова дейност (лихварство). Според държаното обвинение той е предоставял кредити срещу лихва, чиято обща стойност надхвърля един милион лева. Сумите били отпускани и на търговски дружества, предоставящи бързи кредити.
В момента Миню Стайков е с наложена от съда мярка за неотклонение "Задържане под стража". Останалите обвинени са с парични гаранции в различен размер, които са внесени.


Вчера от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество
съобщиха, че е запорирано имущество на Миню Стайков и девет свързани с него лица на стойност над 134 милиона лева.


Той е разследван за участие в организирана престъпна група и извършване на данъчни престъпления, като е образувано производство за отнемане на имуществото.


Миню Стайков е в ареста от миналото лято, когато бе задържан за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпления. По закон трябваше да бъде освободен, тъй като изтичаше максималният срок за задържането под стража, но веднага след това специализираната прокуратура му повдигна новото обвинение - за злоупотреби с еврофондове.


Разследването се води срещу 8 души, свързани с "Винпром Карнобат", като сред тях е и Стайков. Той обжалва няколко пъти задържането си, като се аргументира с влошеното си здраве, но така и не беше пуснат на свобода.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK