Цацаров за евродоклада: Всяко успокоение е вредно и ще ни върне назад

Според главния прокурор Сотир Цацаров евентуалното отпадане на механизма за сътрудничество и проверка за България не трябва да успокоява институциите

© Анелия Николова

Според главния прокурор Сотир Цацаров евентуалното отпадане на механизма за сътрудничество и проверка за България не трябва да успокоява институциитеОтпадането на монторинга на Европейската комисия върху съдебната система не трябва да води до успокоение на институциите у нас. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира мониторинговия доклад за България на Европейската комисия, който бе публикуван вчера.


"Всяко успокоение е вредно, всяко успокоение ще и върне не крачка назад, а крачки назад. Ако живеем с това чувство, ще получим негативен резултат много скоро. Оттук нататък трябва да направим нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството", смята главният прокурор, цитиран от "Фокус".


Според него от Брюксел са оценили по достойнство усилията на страната ни в борбата с корупцията, а цялостно оценката на ЕК е реалистична и обективна.
"Това е резултат на усилия и отвън, и от вътре. В крайна сметка получихме една доста обективна оценка. Вярно е, че съдържанието на мониторинговия доклад не радва всички. Тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни", добави главният прокурор.


"Всяко успокоение, че всичко е приключило по отношение на съдебна реформа, противодействие на корупция и каквото и да било друго - ние сме приключили, докладът е позитивен, мониторингът е паднал или по-скоро е препоръчано неговото падане, няма дата за следващ доклад. Ако живеем с това чувство, ще получим негативен резултат много скоро. Ще го получим в страната от съгражданите ни и от Европа", добави Цацаров.


"Оттук нататък трябва да направим нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството. Като ангажимент на правителството са посочени измененията в Закона за съдебната власт, които касаят отмяна на задълженията за членство на магистрати и отмяна на член 230, които дават възможност за отстраняване", заяви още главният прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK