Прокуратурата определи евродоклада като обективен и реалистичен

Прокуратурата определи евродоклада като обективен и реалистичен

© Велко АнгеловПрокуратурата публикува официална позиция за доклада на Европейската комисия от вчера, с която го определя като обективен и реалистичен. Тези думи по-рано днес използва и главният прокурор Сотир Цацаров.


Ръководството на прокуратурата посочва, че този доклад отчита изпълнението на всички шест показателя, въведени при създаването на Механизма за сътрудничество и проверка през 2007 г., както и пълното изпълнение на седемнадесетте ключови препоръки, формулирани от ЕК през януари 2017 г.


"Изключително положителен е крайният извод на комисията – че "извършеният от България напредък по линия на Механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС". Така обективно и по достойнство са оценени усилията на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията и организираната престъпност, посочват от държавното обвинение.
От там допълват и че в същото време, докладът на ЕК ясно подчертава, че "за постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия".


Освен това от ръководството на прокуратурата посочват, че ще продължат да работят активно и в рамките на Националния механизъм за мониторинг, създаден с постановление на Министерския съвет от 24 септември.


"Изразяваме институционална и експертна подкрепа на предложените от правителството последни изменения в Закона за съдебната власт, както и на поетия ангажимент за изпълнение на препоръките на Венецианската комисия в съответствие с установения конституционен ред. Намерението на следващата ЕК за въвеждане на "всеобхватен механизъм за върховенството на закона с общоевропейски обхват и обективно докладване на всички държави членки" е най-силната гаранция за необратимост на реформите", подчертават от държавното обвинение.


В заключение главният прокурор и неговите заместници благодарят на всички прокурори, следователи и служители, чийто труд е допринесъл за положителната оценка за напредъка на страната ни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK