Приятелката на Борислав Игнатов заведе иск за 1 млн. лева срещу "Пик"

Борислав Игнатов

© Надежда Чипева, Капитал

Борислав ИгнатовЖената, с която кандидатът за кмет на София на "Демократична България" Борислав Игнатов живее на семейни начала, е завела иск за 1 млн. лева срещу сайта "Пик". Причина за решението ѝ са публикуваните на 5 септември нейни интимни снимки.


"Дойде и този хубав ден - днес в съда беше заведен иска срещу "Пик" на стойност 1 милион лева!", написа Игнатов в профила си във "Фейсбук", като публикува и снимка от молбата на приятелката си до Софийския градски съд.
Разпространените голи снимки на Йорданка Михайлова предизвикаха острата реакция на журналисти, политици и медийни експерти. Атаката срещу кандидата за кмет беше определена като една от най-грозните досега.


Самият Игнатов поясни няколко дни след началото на скандала, че снимките са направени преди повече от 10 години от човек, когото неговата приятелка е обичала и му се е доверила, но след края на връзката мъжът ги използвал за шантаж и изнудване, а по-късно ги пуснал в интернет. По думите му тя е предприела всичко необходимо снимките да бъдат свалени. Незабавно подала и жалба в МВР, към която предава и флашка с разпространените против волята ѝ снимки. Следствието обаче не дало резултат.


Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България, обяви, че категорично осъжда порнографския компромат, и започна инициатива, целяща да ограничи финансирането на подобен тип "журналистика". Тя беше кръстена #БезПорноЖурналистика.


След обществената и медийна реакция партиите масово започнаха да дават заявка, че ще изключат сайта от плановете си за предизборната кампания. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира, че партията се е отказала от медията като възможна платформа за предизборни изяви.


Повече за съдебните дела срещу "Пик" четете тук.


Какво е "порно за отмъщение" и как въпросът е уреден законодателно в развитите демократични държави четете тук.


Как реагираха журналистите на скандала четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK