Махаме частниците от разпространението на печатните издания, закани се премиерът
Махаме частниците от разпространението на печатните издания. Държавата ще изземе тази дейност, каза днес пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. "Така че, кой, какъвто и вестник да издаде, никой няма да може, да не му го сложи на сергията - много важно решение за свободата на медиите", допълни той.


Министър-председателят направи изказването не в отговор на въпрос, а като вметка, че това е нещо важно, по тема, която трябва да бъде засегната.


По-рано днес на заседанието на Министерския съвет Борисов посочи, че правителството предлага държавните "Български пощи" да поемат разпространението на печатните издания, за да се гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат". Той обаче не посочи изрично, че това ще стане за сметка на частниците.


На пръв поглед едно такова решение изглежда, че ще удари основно интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски. В "Бялата книга за свободата на медиите в България" в началото на 2018 г. беше констатирано, че 80% от разпространението на печата се контролира от компании, свързани с депутата от ДПС и издател Делян Пеевски.


Съюзът на издателите в България сезира Комисията за защита на конкуренцията за монопол в разпространението на печатни издание чрез доминиращата роля на "Табак Маркет" АД на пазара и агресивното завземане на публични търговски площи в цялата страна, което според членовете му на практика прави невъзможно участието на по-малки разпространителски фирми. КЗК обаче не установи нарушения и единствено препоръча да се създаде регистър на крайните собственици на фирмите - разпространители.


Към момента обаче няма яснота дали този бизнес е печеливш, предвид свиващите се тиражи на печатните издания.


Премиерът днес уточни, че промяната се прави в отговор на констатациите на международната организация "Репортери без граници", чиито представители посетиха миналата седмица България. Те заявиха, че в страната "има климат на медийна гражданска война", а рискът е не само за журналистиката, но и за демокрацията". Фактът, че България е поставена от организацията на 111-о място в света по свобода на словото, влезе и във вчерашния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Данните са цитирани в контекста на свалянето на Силвия Великова от ефира на програма "Хоризонт" и последвалите събития в Българското национално радио (БНР).

В интервюто пред Би Ти Ви Борисов каза още, че след изборите предстоят нови чистки в ГЕРБ. Той коментира и избора на Иван Гешев за главен прокурор, като обяви, че ако се е бил намесил, това е щяло да бъде лицемерие.


Борисов уточни, че той не би могъл да предложи някой независим юрист, защото не ги познава и не може да заложи името си. Номиниране на свързан с ГЕРБ човек - евродепутата Емил Радев или министъра на правосъдието Данаил Кирилов, пък означавало в него да няма доверие.


"Затова, за да не бъдем лицемерни, решихме прокурорите да си издигнат своите кандидатури. Не сме се месили", посочи Борисов.


Той уточни, че се е въздържал от намеса и заради проблемите, които е имал с издигането на напръв поглед аполитични и неутрални личности на високи позиции, като визира Мая Манолова. "Омбудсман направих Мая Манолова и видях какво си причиних на партията, на мен и на Фандъкова. И в началото тя каза, че е аполитична и неутрална. Бях лековерен и лекомислен и повече не желая да съм лекомислен и им казах да се оправят", обобщи Бойко Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK