Гешев отговори на някои от въпросите на Хелзинкския комитет

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев е отговорил, но само на някои от въпросите, поставени от Българския хелзинкски комитет.

© Велко Ангелов

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев е отговорил, но само на някои от въпросите, поставени от Българския хелзинкски комитет.Единственият кандидат за главен прокурор отговори писмено на част от въпросите, които Българският хелзинкски комитет (БХК) отправи към него през Висшия съдебен съвет (ВСС). Неправителствената организация, както и други сдружения на юристи и с нестопанска цел, имаха възможност да зададат в писмен вид въпроси, които обикновено се задават след изслушването и преди избора.


От БХК посочват, че Гешев е дал отговор на част от въпросите, а на други не е отговорил изобщо. Според представителите на комитета три от въпросите са останали неразбрани. От отговорите все пак се разбира, че Гешев подкрепя разширяването на съдебния контрол върху актовете на прокуратурата, постановени във фазата, предхождаща образуването на наказателното производство.


"Прави впечатление превратното цитиране на изследването на Отворено общество от началото на 2019 г. относно главните прокурори в държавите от Европейския съюз. Всъщност в изследването се съдържат редица критики към българския модел на прокуратура и се отправят някои препоръки, които именно целят да отговорят на основната критика за недосегаемостта на главния прокурор", посочват от БХК.
В отговор на въпрос Гешев подчертава, че законът предвижда процедура по избор на нов главен прокурор, а не за назначаване, и защитава приемането на редица становища в негова подкрепа от професионални колективи на прокурори в цялата страна, следователи, както и институции на изпълнителната власт — ДАНС и областни дирекции на МВР.


Според него виждането на БХК, че тези субекти нямат признато от Закона за съдебната власт право да предоставят становища в рамките на процедурата по избор на нов главен прокурор, не държи сметка за това, че участието на професионалната общност в този избор е все по-насърчавана и масово приемана, за което той отново се позовава на доклада на "Отворено общество".


От БХК посочват, че като свой личен принос в утвърждаването на правовата държава, кандидатът намира постановените от него актове в изпълнение на функционалните му задължения, като следовател и прокурор. Конкретни актове на кандидата обаче не са достъпни нито за обществеността, нито за всички членове на Висшия съдебен съвет, допълват от организацията.


В писмото си Гешев също така обяснява и изпращането на две книги в отговор на получения от БХК годишен доклад за състоянието на правата на човека в България. Той изпрати в отговор на БХК книгите "Под игото" на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков като и в двете бе отбелязал конкретни страници.


"В писмото си от днес г-н Гешев обяснява, че възприел получаването на доклада и още две издания на БХК като "покана за размяна на книги и невербална комуникация", поради което в отговор подбрал "любими български класици". Кандидатът обаче не обяснява значението на отбелязаните от него страници", допълват от БХК.


Какви въпроси зададоха от БХК - четете тук.
Подробности за отговорите на Гешев - тук.
Всички въпроси и становища за кандидатурата на Гешев - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Шпицкомандата си трае токкова време и не казва кои са тези 27 магистрати и 11 политици с недекларирани сметки и имоти в чужбина.
  Самото НЕдекрариране е престъпление!

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2575 Неутрално
 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  ЗАПИСИ ОТ РАЗПИТИ РАЗКРИВАТ СДЕЛКИ НА ГЕШЕВ С ПРЕСТЪПНАТА ГРУПИРОВКА НЕДОСЕГАЕМИТЕ !!!

  Ето какво се чува от страна на Иван Гешев:
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2672897476095351

 4. 4 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  пич

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Похвално! Между впрочем, много добре е отговорил, не както е представено в статията. Даже прекалено добре. Ако ви е интересно, вижте
  http://www.bghelsinki.org/media/uploads/documents/position-statements/20191023-i.g-otg-bhk.pdf

  Но, по-важното е друго! Започва приемането на номинациите за поредния юбилеен конкурс! Ако имате конкретни предложения, запознайте се с регламента:
  http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/20191022-press-nachalo-na-nominaciite-za-Chovek-na-godinata-2019/

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  МНОГО СТРАШЕН ТОЗИ ГЕШЕВ !!!!По- страшен дори от комунистическата издънка с ПАРТИЗАНСКА ЗАКАЛКА Борис Велчев !
  Ранен живот, произход и образование
  Борис Велчев е роден на 26 април 1962 г. в град София, България. Син е на дипломата Владимир Велчев, член на ЦК на БКП и на юристката Нина Велчева, внук е на Борис Велчев, бивш член на Политбюро на ЦК на БКП - внукът! По-долу - ДЯДОТО! До кога ????
  След смъртта на цар Борис III през 1943 година при възкачването на трона на цар Симеон II всички присъди са намалени с 1 степен. Дотогава изпълнението на присъдата е отлагано от главния военен прокурор генерал Никифоров, който всъщност е бил съветски разузнавач с псевдонима „Журин“. Борис Велчев е преместен с доживотна присъда в построения за политически затворници Пазарджишки затвор.
  Дейност след 1944 г.

  След 9 септември 1944 година заема редица отговорни партийни постове. Член е на Областния комитет и секретар на Градския комитет на БКП в София, първи секретар на Софийския окръжен комитет, завеждащ отдел Организационен на ЦК. От 1958 година е член на ЦК на БКП.
  Секретар на ЦК
  През 1959 година става секретар на ЦК на партията и член на кръга новоиздигнати партийни функционери, лично верни към утвърждаващия се нов лидер Тодор Живков. Живков високо го цени, най-вече заради стремежа му да се придържа към най-малките детайли на текущата съветска политика и големите му познания в тази облас

 7. Аз лично на БХК не бих отговорил дори с калашник опрян в тила...........
  Това е..............
  Организация нямаща място в България!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  МНОГО СТРАШЕН ТОЗИ ГЕШЕВ !!!!По- страшен дори от комунистическата издънка с ПАРТИЗАНСКА ЗАКАЛКА Борис Велчев !Ранен живот, произход и образованиеБорис Велчев е роден на 26 април 1962 г. в град София, България. Син е на дипломата Владимир Велчев, член на ЦК на БКП и на юристката Нина Велчева, внук е на Борис Велчев, бивш член на Политбюро на ЦК на БКП - внукът! По-долу - ДЯДОТО! До кога ????След смъртта на цар Борис III през 1943 година при възкачването на трона на цар Симеон II всички присъди са намалени с 1 степен. Дотогава изпълнението на присъдата е отлагано от главния военен прокурор генерал Никифоров, който всъщност е бил съветски разузнавач с псевдонима „Журин“. Борис Велчев е преместен с доживотна присъда в построения за политически затворници Пазарджишки затвор.Дейност след 1944 г.След 9 септември 1944 година заема редица отговорни партийни постове. Член е на Областния комитет и секретар на Градския комитет на БКП в София, първи секретар на Софийския окръжен комитет, завеждащ отдел Организационен на ЦК. От 1958 година е член на ЦК на БКП.Секретар на ЦКПрез 1959 година става секретар на ЦК на партията и член на кръга новоиздигнати партийни функционери, лично верни към утвърждаващия се нов лидер Тодор Живков. Живков високо го цени, най-вече заради стремежа му да се придържа към най-малките детайли на текущата съветска политика и големите му познания в тази облас
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  А нещо за Гешефтаров ще кажеш ли?

 9. 9 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Гешефт е радост, Гешефт е свобода 🤟

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  [quote#8:"PisnaMi"][/quote]

  Кой по точно - този от Драгалевци , този от Разград , този от "Техноимпекс" ..... Много са и все се страхуват от ГЕШЕВ !

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Сега е време и БХК да отговори на въпросите, които им задаваме тук.
  А Гешев вече е главен прокурор.

 12. 12 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1199 Весело

  "...три от въпросите са останали неразбрани..."

  Ха-ха, ами с това килийно образование какво може да разбере Гешефт.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Не! Онзи от Дръндар!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  А нещо за гешефтите на Гешев дали с питали?

 15. 15 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1773 Весело

  Дано да не е отговарял писмено, че ПР-ите му са се съсипали да поправят грешки!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10480 Неутрално

  Мокра връв...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Успех на Гешев! Надявам се като го изберат да започне проверки на мижитурки като Калпакчиев...

 18. 18 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 934 Неутрално

  "Той изпрати в отговор на БХК книгите "Под игото" на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков като и в двете бе отбелязал конкретни страници."

  Малко поизостанал съд стотина години. И откога Вазов и Йовков са норма в юридическата наука? Нищо лошо срещу двамата писатели, но в случая не са точно на място.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  Каквото повикало, такова се обадило.

  Еретик
 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":Не! Онзи от Дръндар!
  —цитат от коментар 13 на vassilun


  Съгласен ! Но защо само той????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK