Новият главен прокурор - избор с предизвестен финал

Главният прокурор Сотир Цацаров наскоро заяви ясно, че подкрепя кандидатурата на Иван Гешев и би го подкрепил още веднъж, ако се наложи

© Велко Ангелов

Главният прокурор Сотир Цацаров наскоро заяви ясно, че подкрепя кандидатурата на Иван Гешев и би го подкрепил още веднъж, ако се наложиВисшият съдебен съвет (ВСС) днес изслушва, а след това ще гласува кандидатурата на единствения номиниран за главен прокурор - Иван Гешев. Това е финалната стъпка от процедурата по избора на наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари 2020 г.


Съдебният съвет ще заседава на фона на обявен пореден протест срещу номинацията на Гешев. Въпреки гражданското недоволство изборът изглежда сигурен и предизвестен, макар че днешното решение на ВСС не означава автоматично назначение, защото последната дума е на президента.


По време на изслушването Гешев ще представи концепцията си за управление на прокуратурата, ако я оглави, а след това ще му бъдат задавани въпроси. Много от тях са известни и са публикувани на сайта на ВСС. Най-често повтарящите се са: Какъв да е редът, по който да може да се разследва главният прокурор, трябва ли да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да започне разследване и дали следва да бъде разпитан депутатът от ДПС Делян Пеевски в процеса КТБ.
Веднага след изслушването и въпросите е гласуването. За да бъде избран, Гешев трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. На практика поне 17 от общо 25 членове на съвета трябва да го подкрепят. Ако за него гласуват по-малко от 17 членове на ВСС, избор няма да има и процедурата трябва да започне отначало.


Държавният глава може да откаже да го назначи


Ако бъде избран, ВСС ще изпрати предложение до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването на Гешев. Ако Румен Радев се възползва от правомощията си, това може да е еднократно и трябва да обяви подробни мотиви за отказа.


В такъв случай процедурата се връща отново във ВСС и започва отначало - с номиниране на кандидати, срокове за концепции, оценка и атестиране от комисиите във ВСС и т.н. Тогава има възможност да бъде номиниран и друг кандидат, а на теория е възможно Гешев да се откаже от състезанието. Ако съдебният съвет все пак го избере повторно, президентът е длъжен да го назначи с указ, който се обнародва в Държавен вестник.


Главният прокурор Сотир Цацаров преди време заяви ясно, че подкрепя кандидатурата на Гешев и би го подкрепил още веднъж, ако се наложи. "Казвам ясно, че господин Гешев има моята подкрепа. Ще дам своя глас в подкрепа на господин Гешев, ще дам този глас и ако се налага, ще гласувам и втори път за господин Гешев", заяви Цацаров. Думите му на практика показват, че ако Гешев не бъде избран в настоящата процедура, то той почти сигурно ще бъде номиниран и втори път.


Открита процедура, но със съмнения за непрозрачност


Не за първи път кандидатът за главен прокурор е само един. През 2006 г. 17 от членовете на ВСС подкрепиха Борис Велчев за поста, като с това се появиха и съмнения за политическа договорка. Сега всички 11 членове на прокурорската колегия на съдебния съвет излъчиха единодушно номинацията на Гешев и съмнения отново се появиха наред с опасенията, че процедурата не е достатъчно прозрачна, а избор на практика няма, тъй като кандидатът е само един и реално съревнование за поста няма да има.


Номинирането на Гешев предизвика вълна от протести и обществено недоволство, които продължават и днес. В отговор на протестите и недоволството "заваляха" десетки положителни становища до ВСС. Всички те бяха отчетени от комисиите по атестирането и конкурсите и по професионална етика в полза на Гешев. Протестиращи обаче са убедени, че не е редно изпълнителната власт (от която са част МВР, ГДБОП, ДАНС и т.н.) да се меси в работата на съдебната власт и да си избира главен прокурор.


В същото време две комисии към ВСС - по атестирането и конкурсите и по професионална етика, се произнесоха еднозначно - единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев отговаря на всички изисквания, за да бъде избран. Той притежава всички морални и професионални качества, за да поеме поста.


Преди месец данните от проучване показаха криза в доверието към институциите, съмнения за недостатъчно добра и прозрачна процедура за избор на главен прокурор и одобрение към публичното разгласяване на доказателства по висящи дела и разследвания.


С доклада ЕК призова съдебния съвет да гарантира прозрачност


"Важно предстоящо назначение е това на длъжността главен прокурор, чийто мандат изтича през януари 2020 г. Висшият съдебен съвет откри процедурата през юни, като се очаква на 24 октомври 2019 г. да определи приемник, който впоследствие ще трябва да бъде потвърден от президента на републиката", пише в доклада на ЕК, публикуван преди дни.


"През последните седмици в медиите се проведе широк дебат, като някои заинтересовани страни изразиха опасения във връзка с процедурата и кандидата. Висшият съдебен съвет ще има отговорността да гарантира прозрачността на процеса и да покаже, че изразените опасения са разгледани и взети предвид в решението му", напомнят от комисията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 794 Весело

  От имате на Тутраканската селищна система, пърдон районна прокуратура, пожелаваме успех на "товарищ" Гешефт-ев в налагането на постсъветският модел на прокуратурата у нас. Да здраствует!

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":Тутраканската селищна система

  Това мощно отразения протест в Силистра ли е?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Ще има умнокрасаФски як рев.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Весело

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/08/03/3946754_grajdani_v_silistra_protestiraha_sreshtu_nominaciiata/
  "Съдебният съвет ще заседава на фона на обявен пореден протест срещу номинацията на Гешев. Въпреки гражданското недоволство, ..."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Ще има умнокрасаФски як рев.
  —цитат от коментар 4 на Боби Бобев


  Голям страх ги тресе Прокопиевчетата! Ще ойдат грантовете им у ряката!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Е обещаха прозрачност! Днес БНТ ще предава пряко изслушването и избора от ВСС.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  Юридически няма варианти кандидатът на сараите да не бъде избран за нов главен прокурор, но ключът към избора му лежи в това доколко обществото ни и международните фактори ще позволят тази марионетка на задкулисието да бъде назначен на този ключов за държавата ни пост......

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2034 Любопитно

  там където липсва живо ,будно гражданско общество ,всичко е предизвестено

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  " Ако бъде избран, ВСС ще изпрати предложение до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването на Гешев. Ако Румен Радев се възползва от правомощията си, това може да е еднократно и трябва да обяви подробни мотиви за отказа.


  В такъв случай процедурата се връща отново във ВСС и започва отначало - с номиниране на кандидати, срокове за концепции, оценка и атестиране от комисиите във ВСС и т.н. Тогава има възможност да бъде номиниран и друг кандидат, а на теория е възможно Гешев да се откаже от състезанието. Ако съдебният съвет все пак го избере повторно, президентът е длъжен да го назначи с указ, който се обнародва в Държавен вестник."

  Мисля, че цялото общество може да се консолидира срещу един доказано некадърен и противоконституционен кандидат за главен прокурор ! Всичко е възможно, когато обществото излъчи един ясен отговор НЕ на сараите !

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Този избор само демонстрира вече пълната власт на прокуратурата над цялата съдебна система. След този избор заприличваме съвсем на Путлеристка Русия. И след този избор няма съмнение - управлението на Борисов е провал и предателство към върховенството на закона в България.

 12. 12 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Пеевски и Доган си го избраха. Бойко вече е никой

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  " Този избор само демонстрира вече пълната власт на прокуратурата над цялата съдебна система. След този избор заприличваме съвсем на Путлеристка Русия. И след този избор няма съмнение - управлението на Борисов е провал и предателство към върховенството на закона в България."


  Ние и досега сме точно в такава позиция, въпросът е, че с настоящия избор се цели този модел да бъде узаконен и предложен на хората за тяхно бъдеще ! Сараите искат да си останат безнаказани за следващите 7 години, но всичко това ще се обърне срещу неговите архитекти по неподозиран начин ! Затова вчера на протеста имаше толкова много полицаи - страх тресе кочината !

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Международните фактори се снимаха с Гешев в САЩ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4882 Весело

  До коментар [#12] от "arcanum":

  Избраха го и му се довериха САЩ, Доналд Тръмп, в лицето на съветника си Тим Морисън, и американските спец. служби. Толкова свършена работа за една година, не били виждали през целия преход, и то в целия спектър: от наркотици, нелегално производство на цигари, ало измами, олигарси от прехода, корумпирани служители, руски агенти и т.н.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 16. 16 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Дано да го назначат! След като хвърлят толкова камъни по него, значи дава плодове...

 17. 17 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#11] от "spiegel":

  Добре, че прокуратурата се опитва да прилага законите и над зависими и некомпетентни съдии като Калпакчиев...

 18. 18 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Бакшиш, кои са руските агенти - мухаха))) Успех на господин Гешев!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1803 Весело

  хаха
  Умните и красивите не са спали, явна прокопи усеща безпокойство

  Много тежка седмица се очертава
  Гешев гл прокурор
  а Игнатов с никакви шансове за балотаж
  Мъкааа

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Гешев много добре го каза: аз не съм от статуквото, нямам роднини в политиката, приятели олигарси и т.н., аз съм момчето от квартал "Младост", приятели са ми моите съседи и съученици.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 22. 22 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 864 Неутрално

  И аз така и не разбрах нещо. Сега имаме един единствен кандидат за главен прокурор. Ако протестираме срещу неговата кандидатура и той я оттегли, колко кандидатури ще останат? Ако няма нито един кандидат, това е конституционна криза. Това добре ли е?

 23. 23 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Поредната храчка в лицето на обществото, която означава само едно - не ни пука от/за вас.

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4882 Весело

  Само за това, че тикна в ареста Николай Банев, вече 1 година, и му намери най-накрая някаква сериозна работа - да прави капани и да лови с тях хлебарки, Гешев да получи най-висше държавно отличие...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 25. 25 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Ако Съдебният съвет избере Гешев отново, президентът е длъжен да подпише указ.
  Президентът дори и да представи мотивиран отказ е длъжен да застане срещу себе си в угода на задкулисието.
  Страхотен тарикатлък в законодателството.

 26. 26 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  @Дневник: пратете репортери да снимат и покажат как се налага диктатура в България!

  Покажете как се инсталира гешеф!

  Целият периметър ограден от Ботев до Мария Луиза и от Симеон до Тодор Александров са блокирани с огради и безброй милиционери. Съответно има и безброй милиционерски коли и бусове.

  Аз толкова много полиция и специални мерки не съм виждал и по времето на НОрешарски.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 864 Неутрално

  А причината да няма други кандидати са медиите като Дневник Позицията на главния прокурор е толкова силно плюта от тези медии, и това е главната причина умните хора да отбягват да се кандидатират. Добре, че се намери един смел, иначе сега държавата щеше да има сериозен проблем.

 29. 29 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Българският законодател е решил да препише прилежно от Руската конституция:

  Конституция на Русия:
  Чл. 129 "Прокуратурата на Руската федерация е единна и централизирана структура, прокурорите са подчинени на по-горестоящите прокурори и на Главния прокурор на Руската федерация.”

  Закона за съдебната власт на България:
  Чл. 136. (3) Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор.
  Чл. 142. (1) Главният прокурор лично или чрез определени от него прокурори извършва ревизии и контролира работата на всички прокурори.

 30. 30 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  Абсолютно съм съгласен - драскачите на заплата сте някъде около този процент, но сте се репликирали под различни псевдоними във форума и както сам каза (а и аз смятам така), не сте част от обществото!

 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Само за това, че тикна в ареста Николай Банев, вече 1 година, и му намери най-накрая някаква сериозна работа - да прави капани и да лови с тях хлебарки, Гешев да получи най-висше държавно отличие...
  —цитат от коментар 24 на hamiltonf


  После от твоя и моя джоб колко пари ще платим през ЕСПЧ и на Баневи и на Иванчеви и на другите, които ще излязат сухи. И едните и другите ги хванаха, за да покажат мускули, ама накрая пак всичко ще се размине през широките врати на законите.

 32. 32 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1018 Разстроено

  Вината за това, че Гешев ще е новия главен прокурор, е изцяло на ДеБъ!Тека и не успяха да предложат,един обаятелен и умнокрасив кандидат!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 33. 33 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Нека изгрее новото антикорупционно слънце и да изпепели всички корумпета😀😀😀

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#30] от "svetlyobg":

  Хвърли едно око на резултатите на избори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 877 Неутрално
 36. 36 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  Не само това, ами и пишете под команда. Само чакате да ви подадат сигнал, секунди след като се появи статия във Дневник, която не ви изнася и сте като един на барикадата. Първите мнения са винаги на такива като вас. Хората, които като всеки нормален човек четат Дневник за да се информират за свинщините на властта или вече не коментират, защото форума е превзет или ако го направят, ще е след след първите 20 от така наречените ви "мнения".

 37. 37 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#34] от "дерибеев":

  То вие си избирате главен прокурор, вие си предрешавате изборите. Като че ли нещо в БГ въобще зависи от хората.

 38. 38 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1018 Разстроено

  Този избор само демонстрира вече пълната власт на прокуратурата над цялата съдебна система. След този избор заприличваме съвсем на Путлеристка Русия. И след този избор няма съмнение - управлението на Борисов е провал и предателство към върховенството на закона в България.
  —цитат от коментар 11 на spiegel


  Еееее ти още малко ше поискаш да заприличаме на США,и даже и опиоиди ше поискаш!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Протестите лилявите ги яхнаха. И аз мислех да ходя на протест. Но никога с трупата на Панов, дето в момента е по-голямото зло и от Гешев! Това е реалността!

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#6:"lz2"][/quote]

  "Борисов ще си яде гъза за Гешев. Когато се развърти бухалката, тя няма да подбира, ще млати наред"


  https://clubz.bg/85915-borisov_shte_se_hape_po_gyza_za_geshev

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 41. 41 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 873 Неутрално

  "Номинирането на Гешев предизвика вълна от протести и обществено недоволство, които продължават и днес."

  Ха ха ха ха ха.

 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#36] от "svetlyobg":


  До коментар [#37] от "svetlyobg":

  успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 928 Неутрално

  всички нормално мислещи хора днес на протест пред ВСС на Ексарх Йосиф 12 от 9:30 до късния следобяд

  лесно се пише на компютъра, а мефията междувременно превзе държавата

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 44. 44 Профил на azlikaram
  azlikaram
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Точно Тръмп сигурно и името му не знае. Как да му се довериш, като няма и едно спечелено дело откак е главен прокурор?!?

 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Ще има умнокрасаФски як рев.
  —цитат от коментар 4 на Боби Бобев  А ти ще заработиш жалките си трохички .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 928 Неутрално

  @Дневник: пратете репортери да снимат и покажат как се налага диктатура в България!Покажете как се инсталира гешеф!Целият периметър ограден от Ботев до Мария Луиза и от Симеон до Тодор Александров са блокирани с огради и безброй милиционери. Съответно има и безброй милиционерски коли и бусове.Аз толкова много полиция и специални мерки не съм виждал и по времето на НОрешарски.
  —цитат от коментар 26 на chevyvolt, Радев - национален предател!


  е то разлика между орешарски и борисов-3 практически няма - слуги на същите мутри

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 47. 47 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#42] от "дерибеев":

  Като в успешно попадение нали. Хаха - лесни сте за разконспириране!

 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#47] от "svetlyobg":

  Ето ви стандарта и принципите редакцията
  151
  ****
  06:29, 24 окт 19
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  До коментар [#25] от "К2":Ами жужето им опростява дълговете на чернилките

  Разбира се нищо расистко няма в коментара ти , и разбира се редакцията го подкрепя
  Успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#12] от "arcanum":Избраха го и му се довериха САЩ, Доналд Тръмп, в лицето на съветника си Тим Морисън, и американските спец. служби. Толкова свършена работа за една година, не били виждали през целия преход, и то в целия спектър: от наркотици, нелегално производство на цигари, ало измами, олигарси от прехода, корумпирани служители, руски агенти и т.н.
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  Руските агенти, онези от #ЦУМгейт ли имаш предвид?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 50. 50 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 928 Неутрално

  а като пряк резултат от това нагло гешево избиране в неделя приложете "умното гласуване" на Навални - гласувайте срещу кандидата на статутквото

  нека имаме истински балотаж в София - не между двете блондинки на мутро-прехода

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 51. 51 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Сметката е платена, опции няма.
  Запада си получава каквото иска, Русия тоже, местната олигархия доколкото не се бърка в чужди сметки и си краде само собствения народ също ...
  Да го духа народа - българия си остава на дъното в ЕС.

 52. 52 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  И тези в Русия също, но те са тайна.

 53. 53 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Атанас Чобанов
  13 hrs ·
  Какво разкриват записите с Гешев и Недосегаемите?

  - Договаря се за споразумение не със защитата на обвиняемия, а директно с един от тях (въпросния Владко Димитров), в противоречие на Чл. 381 ал. 1 от НПК;
  - Договаря се със защитата на единия обвиняем за споразумение с трети лица по досъдебното производство, но в тяхно отсъствие;
  - Заявява по недопустим начин за държавен обвинител, че “не вижда данни за данъчни престъпления” и по този начин обезсмисля работатата на предходните си колеги и то в присъствието на основния обвиняем и неговия адвокат;
  - Като прокурор се моли на привлечени лица и защитата им да внесат молби за споразумение;
  - Изключва от обхвата на обвинението икономическите престъпления и прането на пари, и въобще не отваря дума за възстановяване на щетите, въпреки изричната разпоредба на чл. 381 ал.3 от НПК, който поставя като изрично и задължително условие за сключване на споразумение възстановяването на причинените щети;
  - Освен, че стеснява силно конкретното обвинение, но иска да присъедини и други разследвания към споразумението, с което напълно да изчисти обвиняемия, към когото се обръща “на ти”;
  - Осуетява наказателно преследване срещу Камелия Господинова, която е близка приятелка на Владко;

  Изброените действия не само повдигат съмнения за правната култура и интегритета на прокурора, който на моменто се държи като …. адвокат на обвиняемите! Разговорите, маскирани като допълнителни разпити, разкриват позорния и срамен угоднически тон на представителите на прокуратурата и конкретно на наблюдаващите делото прокурори – Гешев и Кръстева, за които има всички основания да бъде повдигнато обвинение по чл. 288 от НК, а именно “Престъпление срещу правосъдието”- “Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.

  https://bivol.bg/geshev-nedosegaemite.html?fbclid=IwAR1psNsSLAKB-EHxR7i5_U3e8eGUuFAaOSQGKVdvMRAEg4Ab9lUMsebDj3c

 54. 54 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Днес от ГЕРБ си назначават Главен прокурор!
  Да ни е честито!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 55. 55 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Днес от ГЕРБ си назначават Главен прокурор!
  Да ни е честито!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Ето още от свободата на словото изповядвана тук

  10
  ****
  19:36, 23 окт 19
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  А фалшиви снимки от милионен протест няма ли

  Разчиствате форума вероятно уверени в победата на архитекта

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  [quote#6:"lz2"][/quote]


  « Голям страх ги тресе ... «


  Нито ям, нито спя от страх, че юридическия колос от Симеоново, може да бъде « ръкоположен « за слуга на Доган, Любен Гоцев и шайката и има възможност да ми спре грантовете на които се надявам . Ако не са те, семейството ми и аз вече да сме се представили « горе « .
  Иначе не може да ти се отрече - усещаш ги нещата и вероятно си съветник на главната тиква, издигнала кандидатурата на юридическия титан с голата глава .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 795 Неутрално

  КОНТРАБАНДИСТИТЕ И МУТРИТЕ НИ ШЕ СИ ИМАТ ГЛАДЕН ПОРЪКУРОР

 59. 59 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#48] от "дерибеев":

  Каква е тази елементарна манипулация, да ми отговаряш с цитати които не са мои? Какво искаш да кажеш с това?

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Пеевски и Доган си го избраха. Бойко вече е никой
  —цитат от коментар 12 на arcanum  ++++++
  Прав си !
  Боко искаше Паци Терасата, но се оказа, че Паци и голият охльов не се обичат особено и #КОЙ НАЛОЖИ охльова, а Боко застана в поза « мирно « и откозирува . Днес в същата поза ще застанат най-малко още 17 юридически лъвове и лъвици и ще « ръкоположат « охльова .
  Баси и дръндарския мангал, как си реди пасианса и как всички му стоят диван-чапраз и не смеят да гъкнат, особено мутрягата от Банкя !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  На снимсата - мутрите на ГЕРБ и ДПС.

  Гласувайте пак за подобни.

 63. 63 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#10] от "samoedin":

  Под "обществото" тия 1000 човека на протеста ли имаш предвид.

  Върти го, сучи го, матриала е ок с Гешев. Точка.

 64. 64 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Българският законодател е решил да препише прилежно от Руската конституция...
  —цитат от коментар 29 на plynii


  Руската конституция я приеха повече от 2 години след нашата.

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  .....Баси и дръндарския мангал, как си реди пасианса и как всички му стоят диван-чапраз и не смеят да гъкнат, особено мутрягата от Банкя ! .....


  Дръндарският мангал е генералния резидент на Масква у нас.
  На "интелигентните арийци" им пробутаха мангал за цар. Яко, нали?

 66. 66 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#8] от "samoedin":

  европейската комисия се изказа, мисля че и щатите дадоха зелена светлина (въпреки, че в дневник и ред нямаше , гешев беше в щатите). така че май останахте само лилавите болшевики на барикадата, дори и червените братя ви изоставиха...

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Дано да го назначат! След като хвърлят толкова камъни по него, значи дава плодове...
  —цитат от коментар 16 на Джони Глупавия  Представа нямаш колко плодоносен е и ще бъде ... за сарайте и библиотечния ...
  Теб този факт, грее ли те ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#23] от "svetlyobg":

  А като гледаш така, на обществото пука ли му?

  Абе докога ще се афиширате с обществото? Нали то обществото е съставено от грозни и глупави, пък ви е сте умни и красиви, със синя кръв, софийски аристократи... Мани ги тия прошляци от "обществото"...

 69. 69 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#10] от "samoedin":

  не ти се случва съвсем мисленето, пробвай пак с нещо друго

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 70. 70 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  И аз мислех да ходя на протест. Но никога с трупата на Панов, дето в момента е по-голямото зло и от Гешев! Това е реалността!
  —цитат от коментар 39 на султана глаушева


  Гешев откровено си заяви, че "не е привърженик на разделението на властите". Човекът в прав текст казва, че иска да промени държавното устройство в полза на диктатура. От това по-голямо зло няма.

 71. 71 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf": Бакшиш, кои са руските агенти - мухаха))) Успех на господин Гешев!
  —цитат от коментар 18 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Руските агенти са тези, които днес от 8:30 до 9:30 пускаха руска музика пред ВСС. А в момента крещят в подкрепа на Гешев.

 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Днес от ГЕРБ си назначават Главен прокурор!Да ни е честито!
  —цитат от коментар 54 на Тиква загубена  Не от ГЕРБ, а от сарайте посредством ГЕРБ, защото никоя партия, или организация не може да издига кандидатура за главен прокурор, освен правителството .
  Напомням, че изборът на Боко беше Паци Терасата, но Доган НАЛОЖИ своя избор - голият охльов Гешев .
  Е, кой управлява България - мутрата, или ДС-агента Сава ... ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на Vidin_123
  Vidin_123
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Цялата милиция изкарана, всички тролове под строй под статията (много от рано днес на работа, дано ви платят извънреден труд), очаквам някоя сериозна криминална новина следобед, за да има какво да заглушава новината за избора по телевизиите.
  #ГешевЕРадост

 74. 74 Профил на
  *****
  Неутрално

  кандидатът на сараите
  —цитат от коментар 8 на samoedin


  Гешев е преди всичко назначение на Борисов, който вече е кукла на Доган. А ГЕРБ не само че не са направили нещо срещу тази позорна "кандидатура", ни и я подкрепят.

 75. 75 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1274 Весело

  До коментар [#37] от "svetlyobg":

  колкото и да ти е мъчно за времената, когато 3% управляваха цялата страна- нема как вече това да се случи. и да виете и да не виете това е положението

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 76. 76 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 596 Неутрално

  За 15г се върнахме поне 60г. назад....

 77. 77 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#75] от "sarunka":

  Живейте си в кенефа щом така ви харесва. Подкрепяйте корупцията и мафията за жълти стотинки и после се чудете що живеете в най-бедната и корумпирана държава!

 78. 78 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 766 Неутрално

  За толкова време как не прочетох от един лилав,защо трябва да сме против Гешев.Ей така,смислено , разбрано и с конкретни примери.Не,само кълнат като влашка циганка или,като телевизионни ясновидци ,предричат какви страхотий ще се случат на родината ни,ако бъде избран.Другари,така съмишленици няма да съберете и протестите ви ще продължават да са от стотина човека.

 79. 79 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#59] от "svetlyobg":

  Твърдиш, че тукашните сте изтъкани от принципи и морал и просто ти показвам как работят в действие . Ето и още принципи
  30
  ****
  22:17, 23 окт 19
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  1000 протестъри? Явно Спарк /грант успява да покрива поне 300

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 80. 80 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#70] от "tamada":
  Я стига с тези мантри! А онзи какво направи, дето е привърженик на разделението на властите? Заповяда, че решенията му не се коментирали, а се изпълнявали, все едно, че работи цар и дели властта само с Господа Бога! Страхотни представи за демокрация! И видя ли сега какви ги натворихте - че аз съм върл противник на Гешев след показния арест на Иванчева и арогантните му изказвания след това, а сега едва ли не му адвокатствам по линията на по-малкото зло! Видя ли каква я свършихте, като кучето на нивата!

  Мърфи е оптимист!
 81. 81 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  За толкова време как не прочетох от един лилав,защо трябва да сме против Гешев. Ей така,смислено , разбрано и с конкретни примери.
  —цитат от коментар 78 на mvu02435512


  За лилавите не знам, но нормалните хора отдавна сме обяснили защо трябва да сме против Гешев. Включително тук в коментари 53 и 70.

 82. 82 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1905 Весело

  Колкото повече умните и красивите се обострят на тема Гешев, толкова по-симпатичен ми става. В началото ми беше откровено противен...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 83. 83 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Замислих се що за ченгеджийска държава сме щом тема номер 1 постоянно е свързана с позицията главен прокурор. В държавите, в които съм живял (САЩ, Англия, Белгия и Испания) темата за главния прокурор почти не се е повявала. Не че не е важна позицията, но за да се коментира непрекъснато у нас нещо не е наред.

 84. 84 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 766 Неутрално

  [quote#81:"tamada"][/quote]

  "Човекът в прав текст казва, че иска да промени държавното устройство в полза на диктатура. От това по-голямо зло няма."----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Извинявай,нали не искаш да кажеш,че главният прокурор,който и да е той,през главата на народно събрание,президент,мин.съвет може сам,като един Херкулес,да промени държавното устройство.Може би не знаеш,но това се прави само от ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

 85. 85 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#75] от "sarunka":

  Явно състоянието на територията е пълно отражение на мнозинството ви. Да ви е честито!

 86. 86 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#70] от "tamada": Я стига с тези мантри! А онзи какво направи, дето е привърженик на разделението на властите? Заповяда, че решенията му не се коментирали, а се изпълнявали, все едно, че работи цар и дели властта само с Господа Бога!
  —цитат от коментар 80 на султана глаушева


  Спри да лъжеш! Точно обратното стана - Панов беше обвинен, че е коментирал.

  А за ВКС явно нищо не знаеш. Да, над него няма друга власт. Той е върховен съд и решенията му наистина не подлежат на обжалване.

 87. 87 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Извинявай,нали не искаш да кажеш,че главният прокурор,който и да е той,през главата на народно събрание,президент,мин.съвет може сам,като един Херкулес,да промени държавното устройство. Може би не знаеш,но това се прави само от ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.
  —цитат от коментар 84 на mvu02435512


  От това, което се вижда по медиите и на улицата, от това, което се вижда в действията на правителството, в парламента и в безобразията на съдилищата... бъдещият главен прокурор изобщо не е сам.
  Както и досегашният не беше.

  В никоя нормална държава мутрите не смеят открито да заявят намеренията си. Но тук Цветан Цветанов ни обясняваше, че съдът трябвало да подкрепя прокуратурата в борбата с престъпността. Цацаров открито си каза, че трябвало "да надскочим закона" по отношение на КТБ. А сега Гешев открито си казва, че е против разделението на властите.
  И никой от трите власти не им противоречи.

  Не ми обяснявай, че бил сам!

 88. 88 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  А междувременно в момента подкрепящите Гешев пред ВСС завършиха почивката си... пак с руска песен. :))

  Със сигурност Гешев не е сам и тези, които го лансират не са само българи.

 89. 89 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#82] от "Тюфлекчия":

  Със сигурност не е цвете за мирисане , но представяш ли си какво ще стане с прокуратурата , ако сложат някой умен и красив от калибъра на Лозан Панов , Калпакчиев и тн за 7 години ...

 90. 90 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До 89
  тъпо е да правиш паралел на Лозан Панов или Калпакчиев с един милиционер

 91. 91 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 510 Разстроено

  Ще има умнокрасаФски як рев.
  —цитат от коментар 4 на Боби Бобев


  Та какво казваш - по същия начин едни хиляди "умно-красиви" бяха натоваръани на камиони и разстрелъани по тъмни доби преди 60-на години - за да се "уравновеси" усещането за справедливост - от хора със същия плам в очите като този толуп.

  Под възторжените възгласи на подкрепа от такива като теб.

 92. 92 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":европейската комисия се изказа, мисля че и щатите дадоха зелена светлина (въпреки, че в дневник и ред нямаше , гешев беше в щатите). така че май останахте само лилавите болшевики на барикадата, дори и червените братя ви изоставиха...
  —цитат от коментар 66 на sarunka


  глупости!

 93. 93 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#87] от "tamada":

  Значи с по едно изречение,извадено от контекста,казани от няколко човека,стигаме до генералния извод,че Гешев ще сменя държавното устройство.Гениално!!!Аз пък ще ти повторя само три думи ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.Ако си разбрал,разбрал....

 94. 94 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 510 Разстроено

  Гешев много добре го каза: аз не съм от статуквото, нямам роднини в политиката, приятели олигарси и т.н., аз съм момчето от квартал "Младост", приятели са ми моите съседи и съученици.
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  Не ме гледай какво правя, ами слушай какво ти говоря - стара библейска приказка...

 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  Това е най-доброто , което има България? Да закриваме тогава държавата.

 96. 96 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#86] от "tamada":
  Хайде де! И когато тази богоизбрана власт допусне съдебна грешка, тя се изпълнява без мукс, така ли? Може и така да е в държава, дето управлява военна хунта! Я стига повтаряли като папагали пълни безсмислици! И по-леко с квалификациите към колежката!

  Мърфи е оптимист!
 97. 97 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10478 Неутрално

  Днес Гешеф(та) е радост.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 98. 98 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#90] от "shumkar":

  щом казваш , ама мен ич не ми се вярва Лозан да е по добър при условие , че е завършил в италианският лицей през комунизма , а това го водят училището на децата на номенклатурата , което реално не е вярно , защото децата на номенклатурата не можеха да припарят , там бяха децата на хората , които бяха шефове на номенклатурата.... Отделно не е ходил в казарма , във времена , когато хора с много сериозни връзки на високо ниво в ГЩ и министерството на отбраната съумяваха най много да се уредят на по лека служба , но не и да не влизят изобщо , а Лозан ич не ходил ...От казрма можеха да се освободят без да влизат единици от ранга на Станишев и Пирински.

 99. 99 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6714 Неутрално

  Демокрация по български - един кандидат от статуквото за един от най-отговорните постове в държавата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 100. 100 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#26] от "chevyvolt, Радев - национален предател!":
  Не си съвсем коректен, колега! Полицаите днес пазят хората от лумпените футболни агитки, заформящи т.нар. контрапротест. А по времето на НОрешарски беше така 14 месеца, всеки божи ден! От какво точно да ги е страх тези, които казвате, че ги е страх?
  Протестиращите не са крайно настроени и не са наясно срещу какво точно протестират. Изборът на Гешев не е незаконен. Нито пък е прецедент. Гешев не е Дебелия, а и съвсем скоро беше потупан по рамото от Дъмп във САЩ. Това са факти, не казвам нито плюс, нито минус - надявам се не ме разбираш грешно.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK