Как Иван Гешев беше избран за главен прокурор (хронология)


Висшият съдебен съвет (ВСС) изслуша в четвъртък (24 октомври), а след това гласува кандидатурата на единствения номиниран за главен прокурор - Иван Гешев. Заседанието беше на фона на протести, които блокираха центъра на София. Привържениците на Гешев прекараха целия ден около сградата на ВСС, заради които районът беше блокиран. А след като бяха изтласкани от полицията от района с аргумента да се предотвратят сблъсъци, противниците на номинацията затвориха Орлов мост.
"Дневник" проследи на живо избора на нов главен прокурор - ето хронология на събитията:


Малко след 20 часа: Данаил Кирилов обяви, че преминават към гласуване и членовете на ВСС избраха Иван Гешев за нов главен прокурор с 20 гласа "за" и 4 гласа "против". Изборът му не подкрепиха Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева.


19:55 Красимир Шекерджиев подчерта, че политиката днес му е дошла в повече и посочи, че няма да подкрепи Иван Гешев. "Когато се дискутира въпросът дали да бъде подкрепена кандидатурата на г-н Гешев, то ми се струва, че този въпрос не трябва да бъде политически. Не е вярно, че всички, които не подкрепят Гешев са свързани само с една партия. Аз няма да подкрепя кандидатурата на Гешев. Като съдия аз съзнавам с какво фигурата на главния прокурор е изключително важна. Тя е твърде различна от тази на председателя на ВАС и на ВКС. Властта на главния прокурор е много по-голяма отколкото властта на който и да е председател на върховните съдилища", заяви Шекерджиев. Според него поста на главен прокурор трябва да заеме човек, който ще обединява, а не който ще воюва. "Той ще бъде под прожекторите, ще има безброй врагове. Ние по-скоро ще произведем много войни, отколкото да произведем ситуация, която да бъде работеща. Нямаме нужда от човек, който ще отговаря на всяко нападение, ще се бори при всяка една възможност и със средствата, които има. Защото това няма да заличи граници, а ще създаде по-голям проблем. В прокуратурата биха могли да се намерят прокурори, които да отговарят на тази моя визия", заяви Шекерджиев и допълни, че все пак Гешев му е станал симпатичен, защото е бил откровен.


19:42 Олга Керелска каза, че няма да подкрепи кандидатурата заради начина, по който е била издигната кандидатурата.


"Остава впечатлението, че нещата са предварително измислени и нагласени.


Нямам против, че всички вие от прокурорската колегия сте застанали зад една кандидатура. Но моето очакване беше процедурата по номинация да се проведе по друг начин. Спомням си, че прокурорите бяха застанали на категоричната позиция, че този път, най-накрая трябва да бъде избран прокурор", обясни Керелска. Според нея подкрепата, изразена в становищата до ВСС, оставя впечатление за нещо предварително режисирано. "Фундаментална е визията на главния прокурор за бъдещата наказателна политика, която ще провежда и дали тя ще бъде обективна и безпристрастна. Защото в противен случай се превръща в репресивен орган", посочи Керелска.


19:27 Даниела Чапкънова посочи, че ще подкрепи Гешев, тъй като е убедена в професионалните му качества. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че не уважава хората, които зад гърба на всички говорят срещу институциите. Той също посочи, че ще подкрепи Гешев.


18:42 Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не е имал намерения да се изказва, но все пак взе думата. "Вярвам, че Гешев е доброто решение за прокуратурата и ще го подкрепя без да чакам благодарности от него. Ако аз очаквам от Иван Гешев благодарност, на същото основание и причини би следвало да очаквам благодарност и от Панов. Ще подкрепя Иван Гешев, защото знам как той работи, защото знам, че не се е огънал в най-тежкото време. Знам какви трудности костваше на мен навлизането в тази работа и решаването на всички проблеми, които заварих. Винаги след нас има други хора и винаги те ще направят повече. Работил съм достатъчно време с Иван Гешев, за да кажа, че начело на прокуратурата трябва да застане прокурор. Мина времето, в което начело на прокуратурата застана адвокат, мина времето, в което начело на прокуратурата застана юрист, съветник на президента, наказателен съдия. Дойде времето, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор", заяви Сотир Цацаров. Той коментира протестите като каза, че най-общо има две групи протестиращи – тези, които протестират по свое лично убеждение и други, при които главният прокурор видя "гнусна политическа игра".


18:27 Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че


днешният избор е ключов за правовата държава.


По думите му, с единствената кандидатура липсва състезателност в тази процедура. Той посочи, че оценката за професионалните качества не се извеждат произволно, а се обуславят от обективни критерии. "Смущаващи бяха идентичните становища, които постъпиха във ВСС. Как прокурори, следователи и служители са успели да се информират за работата Иван Гешев, съвсем не става ясно. Аз лично няколко пъти опитах, но така и не успях. Подкрепата, която идваше от цялата страна, изглеждаше по-скоро като пиар акция, а не като спонтанна подкрепа. А магистратите, които са работили с него, са много малко. Когато тези становища са постфактум, по-скоро изглеждат като кризисен пиар. Кой и как предложи на членовете на прокурорската колегия на ВСС г-н Гешев за кандидат за главен прокурор? По какви критерии е бил определен той? Обсъждани ли са и други кандидатури и кои качества са се оказали най-важни за тази номинация? Тази кампания мина в безпрецедентна активност на прокуратурата", заяви Панов. Според него в оценката на двете комисии има най-вече декларативни формулировки като "кандидатът отговаря на изискванията", "работи отлично в екип" и др., а статистиката за делата и обвинителните актове, по които е работил Гешев, са единствено по количествени, но не и по качествени показатели.


18:00 Даниела Марчева посочи, че според нея не съществува идеален кандидат.


Тя даде пример с европейската практика като каза, че се предпочитат кандидати от прокурорската гилдия. Тя допълни, че за нея днес е било важно, че е чула удовлетворителни отговори – за отчетността на главния прокурор, за баланса между обществения интерес и този на прокурорската гилдия, за проблемите и други.


17:58 Евгени Диков изрази подкрепата си за Гешев като посочи, че е време постът да бъде поет от прокурор. Даниела Машева заяви, че ще подкрепи кандидатурата му като посочи, че водещо за нея е не само това, че той отговаря на всички изисквания на закона, но и отговаря на критериите, които са били допълнително определени от професионалните организации – дейно професионално развитие изцяло в системата на прокуратурата, да показва задълбочено познаване на проблемите, да има визионерско мислене относно продължаване на съдебната реформа и електронното правосъдие, както и да се ползва с доверието на своите колеги и с това на професионалната общност. Машева посочи, че Гешев получава тази подкрепа и това е видно от становищата, постъпили във ВСС.


17:45 Изслушването на Иван Гешев приключи и започна дебатът и обсъждането в съдебния съвет "за" и "против" кандидатурата.


17:00 Олга Керелска попита дали ако бъде избран за главен прокурор ще допуска чадър и ще бъде ли обективен към всички политико-олигархични кръгове в България, без значение дали го подкрепят или не. "Благодаря на всички протестиращи срещу мен. И на тези, които ме подкрепят. Всичко това трябва да се развива в рамките на закона. Това не ми пречи да правя анализ на определени процеси – какво и защо се случва. На мен не ми е известно да ме подкрепят политико-олигархични кръгове. Олигарси не познавам. Например за това лице, за което ме питахте, депутата Пеевски, не го познавам, но съм му снемал обяснения по преписка. С г-н Прокопиев съм участвал в разпит. Това познаване ли е? Политици познавам - Данаил Кирилов.


Питайте ме конкретно, за да ви отговоря и да сте щастлива", отговори Гешев.


16:37 Председателят на Върховия касационен съд Лозан Панов зададе три въпроса към Гешев. Първият от тях бе за КТБ по повод заявеното от Гешев за това, че част от престъплението е станало "с логистиката на БНБ". По отношение на регулаторните органи бихте ли казали по това дело те имат ли някакво процесуално качество, попита Панов, а главният прокурор Цацаров се намеси и изказа съмнение дали е редно да се задава такъв въпрос от председателя на ВКС, който ще разгледа делото като последна инстанция. Гешев все пак обясни, че има три групи престъпления – длъжностно присвояване, присвояване от главна каса с обвинения към бивш подуправител на БНБ и представител на съответния надзорен сектор в БНБ. Дали сме прави или не – ще реши съдът", каза Гешев. Вторият въпрос на Панов също бе свързан с думи от изложението на Гешев за "страхът когато се събудите да прочетете поредната медийна публикация срещу себе си и семейството си". По какви критерии определяте кои медии са обективни и кои не?, попита Панов със забележката, че очевидно тези публикации нарушават емоционалния баланс на Гешев. "По това дали пишат верни неща или не. Това ми е критерият. А това, че зад определени медии седят определени интереси, на мен ми е ясно", каза кандидатът за главен прокурор. Третият въпрос на Панов бе как ще благодари на Цацаров за номинацията. "Аз не съм номинация на главния прокурор, а съм номинация на прокурорската колегия. Ако трябва да благодаря на някой – да благодаря на всички, включително и на главния прокурор. Да, благодарен съм му, че ми гласува доверие и като негов заместник. Материален израз на тази благодарност, не смятам, че е нужно, защото отношенията ни не са такива", добави Гешев.


16:25 "През годините държавата се държи с прокуратурата като с малолетно дете, което има нужда от настойник", заяви Гешев. "Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това едва ли може да се случи в много български държави. Извинявам се на българските граждани, които заради мен, не могат да стигнат до работното си място, до училищата на децата си, до детските градини", допълни Гешев по време на изслушването си.


16:00 Олга Керелска попита за заявеното от него - че 99% няма да участва в това състезание, какво се е случило след това и дали е поставял условия, за да бъде номиниран. "Доста подробно обясних каква ми е аргументацията и мотивацията. Това, което надделя в личен план, са тези атаки, които започнаха когато се очерта процедурата. Аз не съм човек, който се плаши и бяга. Аз нямам от какво да се притеснявам. Пак ще цитирам сравнително-правния анализ на Отворено общество – тази процедура минава през много етапи и е достатъчно прозрачна. Аз твърдя, че няма страна в ЕС, която да номинира главен прокурор и да го изслушва цял ден с над 100 въпроса. Няма такава процедура. За това дали кандидатът е един, два, три или пет. Аз бях сам и като административен ръководител на специализираната прокуратура. Това е въпрос на професионалния избор на една колегия, която е създадена от един ръководител на партия и който сега има против нея. Всяка една от колегиите трябва да номинира хората, които прецени. Аз не бих си позволил да коментирам по никакъв начин и не бих се намесил в избора на шеф на адвокатурата. Дали условия са ми поставяни – не съм човек, на когото ще поставят условия, нито пък аз съм поставял условия. Аз казах, че съм готов с ясното съзнание какво ще се случи. Когато е един (както бе с г-н Велчев), питаме защо е един? Когато са трима (както беше при избора на Цацаров) - защо са трима?


Тук не става въпрос за принципност, а за безпринципност".


15:35 Заседанието бе прекъснато за кратка почивка, след което продължават въпросите към кандидата.


15:15 "Не мисля, че е черна точка, ако ти върнат обвинителен акт, а ако ти отменят присъда. Един прокурор трябва да поеме риск и да се надява, че ще убеди съда, че е прав. Аз лично съм го правил и го правя", заяви кандидатът за главен прокурор.


14:28 Гешев отговори на въпрос имала ли е отношения жената, с която живее на семейни начала, със свидетеля по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева - Александър Ваклин. "В рамките на шегата бих отговорил, че се надявам да има отношения само с мен. Но това е част от различните сигнали, жалби, пасквили, компромати и всякакви други на хора и организации, принадлежащи към този кръг, за който говоря. Тези твърдения бяха проверени от КПКОНПИ, Инспектората на ВСС и прокуратурата и има произнасяне. Този свидетел в публични изявления заяви, че не познава жената, с която живея на семейни начала. Не ми остана време да сключа брак с нея, но мисля да я компенсирам за това, което й причиних. Част от тези атаки са и опитите за компрометиране на свидетели по досъдебни производства", заяви кандидатът за главен прокурор. Той подчерта и че тя не си е купила апартамент от Ваклин.


14.25 Цитат на деня: Българите нямат основание да се срамуват от съдебната си власт


14:15 Нарушено е движението на част от градския транспорт в центъра на София заради протестите около избора на Иван Гешев за главен прокурор. Информация за променените маршрути и движението на линиите на градския транспорт, четете тук.


14:00 "Налице са кални процеси и това не е тайна. Когато казах това, нямах предвид процедурата пред вас. Имах предвид това, което предупредих, че ще се случи и то се случи, включително и във вчерашния ден с публикуването на фалшиви документи в един сайт и други публикации снощи в "Биволъ", заяви Гешев в отговор на въпроса какво го е мотивирало да участва в процедурата, след като неведнъж е казвал, че "в тази кална битка няма да участва", защото очаква компроматна война и купени "магистрати, политици и журналисти".


13:19 Сред поставените въпроси, на които Гешев трябваше да отговори, бе и какви действия би разпоредил в отговор на поведението на българските футболни фенове и футболното хулиганство по време на мача България – Англия. Кандидатът за главен прокурор каза, че Софийската районна прокуратура вече е започнала работа и е предприела необходимите мерки.


13.15 На въпрос как да се разследва главният прокурор, за да се гарантира независимо разследване, Гешев каза, че трябва да има регламентация, както и специфични разлики между главния прокурор и председателите на върховните съдилища. По думите му, сегашната правна регламентация е много по-опасна за независимостта не само на съда, но и на прокуратурата. "Няма гаранция, че заради някаква лична специфика на човек някой няма да се самосезира от публикации и да започне наказателно производство. Да, ще има инстанционен контрол, но актът ще рефлектира сериозно върху независимостта и на прокуратурата, и на съда", отговори Гешев.


Изнасянето на данни по висящи дела не е проблем според Гешев


13.10 След почивката Иван Гешев продължи с отговорите на въпроси, поставени от неправителствени и професионални организации. "Трябва да има баланс между правото на българските граждани да бъдат информирани и между Европейската конвенция за правата на човека и от друга страна има презумпция за невинност. Балансът не е лесен, но трябва да се направи всичко възможно, за да има такъв. Според мен не представлява нарушение на презумпцията за невиновност, ако се изнасят факти във фазата на досъдебното производство, ако е с разрешението на наблюдаващия прокурор", каза Гешев в отговор на въпрос, свързан с изнасянето на данни от висящи дела и разследвания.


13.01 Две жени са задържани поради сбиване на "Орлов мост" и са отведени в първо районно управление на МВР за изясняване на причините на конфликта, съобщиха представители на СДВР на брифинг пред сградата на съдебния съвет. Представителите на полицията отказаха да посочат броя на полицаите, охраняващи митинга в подкрепа на Иван Гешев, който тече пред сградата на съвета и протеста срещу избирането му. Те уточниха, че блокадата на Орлов мост е нерегламентирана. Полицията преговаря с протестиращите на възловото кръстовище и опитва да ги убеди да го освободят за движение.


12.40 Протестите, на чийто фон преминава изслушването на Иван Гешев, очаквано доведоха до проблеми с трафика в София.


В центъра на столицата се образуваха задръствания, а справка в Google maps показва какво е забавянето при преминаването по проблемните артерии:


Как Иван Гешев беше избран за главен прокурор (хронология)


12:30 Висшият съдебен съвет обяви половин час почивка, след което ще продължи с изслушването на Иван Гешев.


За Иванчева, Пеевски и КТБ


12:20 "Присъствал съм на ареста пред Спортната палата на отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова в качеството си на административен ръководител на специализираната прокуратура, включително и за подкрепа на разследващия екип. Делото е висящо пред Апелативния специализиран съд", заяви Гешев в отговор на въпрос в какво качество е присъствал по време на арестите на Иванчева и Петрова. "Ако говорим за депутата Делян Пеевски, по делото КТБ са налице доказателства за това, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с него, са погасили кредита си целево. По това дело няма данни, които да ангажират (и това е преценка не моя лична, а на екип от около 10 прокурори) наказателната отговорност на Пеевски. Няма данни и г-н Прокопиев да е получил пари, включително и други богати хора", заяви Гешев в отговор на въпрос дали на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева са отпускани кредити на преференциални условия от КТБ.


11:50 Българският хелзинкски комитет обвини властите, че са нарушили международноправните стандарти за свобода на мирно събиране, като са разделили протестиращите срещу и в подкрепа на Иван Гешев и не допусна демонстрацията срещу кандидатурата му пред Висшия съдебен съвет. Провеждането на две или повече мирни събрания на хора по едно и също време и на едно и също място, дори когато едното е контрадемонстрация спрямо другото, трябва не да бъде предотвратявано, а да бъде гарантирано от властите, се казва в позиция на БХК.


11:10 Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че са постъпили 107 въпроса към Гешев. На част от тях той е дал писмен отговор от кандидата за главен прокурор. Кирилов каза, че по закон има възможност да бъде отделен половин час за отговорите, но времето за това може да бъде удължено. "Обемът от въпроси е безпрецедентен. Отделно, без да съм специалист, в посока на твърденията за това каква е процедурата, ще кажа, че на мен поне не ми е известна такава процедура – публична, с изслушване онлайн и излъчвано националната телевизия и да се задават въпроси. За мен не е проблем, не бързам за никъде, ще отговоря на всички въпроси. Но зад тези въпроси седят две неща – компрометиране на процедурата и компрометиране на кандидата, включително и натиск към президентската институция", каза Гешев преди да започне да отговаря на въпросите.


Член на ВСС обяви, че има сигнал за бомба


10:55 Всички 23-ма членове на ВСС гласуваха единодушно да останат в залата и да продължат изслушването на Иван Гешев. От всички 24 членове от заседанието отсъства Цветинка Пашкунова от съдийската колегия.


10:51 Сигнал за бомба в сградата на ВСС е постъпил на телефона на секретаря на представляващия съвета Боян Магдалинчев. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов прекъсна изслушването на Иван Гешев и даде думата на Магдалинчев, който обяви, че са му докладвали, че има сигнал за поставена бомба в сградата на ВСС. Членовете на съвета обсъждат дали да продължи изслушването, или да бъде прекъснато.


10:40 Иван Гешев започна представянето на концепцията си за управление на прокуратурата, ако бъде избран за главен прокурор и заеме поста през следващите 7 г. "Концепцията ми не е научен труд, а с чисто практическа насоченост и към нея не може да има претенции за академичен труд. Ще кажа уверено, че ще се справя със задачите и проблемите, както и че ще имам съответния административен капацитет. Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление. Това не е само мое мнение, но и на почти цялата професионална общност, видно от безпрецедентния обем от становища, които постъпиха във ВСС. Част от мотивацията ми е свързана и с това, че в България съществуват политико-икономически кръгове, които имат и медийно влияние и които определено са засегнати от действията на прокуратурата и прилагането на закона. Това, което те правиха през годините, е да се хранят от това говорене и да изграждат идеологическата си база върху компромати срещу прокуратурата", заяви Гешев.


Протести блокираха центъра на София


Как Иван Гешев беше избран за главен прокурор (хронология)

10:35 Протестиращи срещу избора на Иван Гешев блокираха столичния бул. "Мария Луиза", в близост до сградата на ВСС, където в момента тече изслушването на кандидата.


10:25 "Орлов мост" е блокиран от протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Полицейското присъствие в района е засилено. Повече четете тук.


Как Иван Гешев беше избран за главен прокурор (хронология)


10:25 Протестно шествие срещу избора на Иван Гешев спря движението по бул. "Цар Освободител". Вчера "Демократична България" обяви, че прекратява предизборната си кампания в цялата страна и призовава симпатизантите си на протест срещу "инсталирането" на Иван Гешев за главен прокурор. Повече за днешния протест тук.


10:00 Заседанието бе открито от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който представи кандидатурата и обяви, че 10 организации са отправили въпроси към Гешев.


9:30 Засилено е присъствието на полиция и жандармерия в района около сградата на ВСС, където се провеждат два протеста - в подкрепа и срещу избора на Иван Гешев. Протестиращите срещу избора на Гешев не са допуснати пред ВСС, а мястото пред сградата на кадровия орган е запазено за демонстриращите в негова подкрепа. От МВР съобщиха, че причината е, че те първи са поискали разрешение от общината за провеждане на протеста. Повече тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK