Социалното министерство ще издирва 200 хил. неработещи българи, за да ги активира

Социалното министерство ще издирва 200 хил. неработещи българи, за да ги активира

© Цветелина Белутова, КапиталБългария има сериозен резерв на пазара на труда от "200 и няколко хиляди" неактивни в трудоспособна възраст. Приоритет в Националния план за действие по заетостта за следващата година ще бъде активирането на тези хора, както и търсенето за възможности за заетост на хората с увреждания. Това каза пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от БТА. Той участва в конференция за резултатите от проведена оценка на ефекта от прилаганата политика на пазара на труда.


Тези над 200 хил. души не са регистрирани в бюрата по труда. Те често нито учат, нито работят, нито участват в курсове за допълнителна квалификация. Чрез медиатори държавата ще се опита първо да ги издири, след това да предложи съществуващите услуги на Агенцията по заетостта. Ще има и нови услуги, които тепърва се подготвят. Всички услуги са безплатни, обясни зам.-министърът.

Сред тях има хора, които са свръхквалифицирани, и те смятат, че регистрацията им в бюрата по труда не би допринесла за тяхната реализация, каза в отговор на въпрос Лазар Лазаров. По думите му те обаче трябва да знаят, че проучването на политиките на пазара на труда и оценката на нетния ефект показват, че всички, които са с висше образование и са включени в мерки и програми, после си намират бързо реализация или запазват работните места.


Сред неактивните има и контингент от хора със средно професионално образование, което заедно с малки допълнителни курсове в зависимост от развитието в региона може да им осигури бързо реализация. Част от хората разчитат и на средства, които идват от техни близки, работещи извън страната. Други пък имат собственост, която управляват ефективно. Има и такива, които вероятно работят без трудов договор.
В Националния план за действие по заетостта през 2020 година акцент ще бъде подобряването на шансовете и възможностите на работната сила да отговори на предизвикателствата на пазара на труда и на търсенето на работодателите чрез повишаване на възможностите за включване в обучение, съответстващо на търсенето. Затова ще помогнат и прогнозите, които се правят на регионално ниво за потребностите.


В плана средствата ще бъдат насочени в комбинация за програми за квалификация и субсидирана заетост. Ще се продължат онези национални програми, които имат добър ефект, като голяма част от тях са свързани и с хората в предпенсионна възраст, продължително безработните и младежи до 29-годишна възраст.


През следващия програмен период България ще разполага с почти двоен ресурс в областта на мерки и политики в областта на пазара на труда, които ще допълват националните мерки, каза още Лазар Лазаров.


Над 62 на сто от участниците в програми и мерки за заетост и обучение, финансирани от държавния бюджет, след това са започнали работа или собствен бизнес, каза Лазар Лазаров при откриването на конференцията.


Резултатите от изследването показват още, че най-ефективни са дейностите, насочени към работодатели в частния сектор, тъй като участниците по-често остават на работа след приключването на програмата или мярката именно във фирмите в частния сектор. Оценката показва също, че програмите и мерките за заетост са допринесли в по-голяма степен за намаляване броя на безработните жени в сравнение с незаетите мъже.


Голям е приносът на активната политика на пазара на труда сред хората с ниско образование, тъй като участието им в програмите и мерките допринася за по-лесна реализация на пазара на труда след това. Освен това почти всички запитани работодатели (96 процента ) заявяват, че не са уволнили нито един работник поради това, че са наели служители на субсидирани работни места.


В условията на икономически растеж и ниска безработица мерките, насочени към работодателите, наемащи безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда, имат по-висок нетен ефект, отколкото в условия на криза, сочат още резултатите. Освен това увеличението на нетния ефект от настоящото изследване в сравнение с предишните се дължи предимно на по-високия нетен ефект при жените, хората с основно образование, както и на тези, живеещи в областните и другите градове. Това означава, че именно на тях трябва да се обърне специално внимание в активната политика на пазара на труда в следващите няколко години, каза зам.-министър Лазаров.


Направените изследвания показват, че в зависимост от тенденциите на пазара на труда трябва да се дават приоритети на различни програми и мерки. Така например при висока безработица трябва да се използват програмите и мерките с висок нетен ефект, тъй като чрез тях се намалява безработицата в страната, а при ниска безработица може да се обърне повече внимание на социалния ефект от програмите, добави зам.-министър Лазаров.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Ще ги намерите по катуните

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5643 Неутрално

  Шайката ще търси балъци да ѝ работят за по 600 лева.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Иначе са толкова българи колкото дядо мраз е негър

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 855 Весело

  Препоръчвам да ги привиквате в местното РПУ, и сле кратко убеждение да им давате срок от една седмица, за да почнат работа. Ако не се поучат пак ги викате в РПУ-то, пак убеждения и така до успешен край.
  Едно ЗТВ(Златно Татово Време), тая схема работеше общо взето добре, не липсва опит в това направление, така че...
  :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 959 Весело

  еее чакай сега от къде се появиха тия 200 000 това е цял град къде бяха до сега ?!?!?!?нали в бюрата по труда постоянно намаляват регистрираните,то ко стана НСИ намерила 200-300 хиляди дето си бъркат по дупките и правят пиявици :D:D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Герберастите налапаха всички мазни бизнеси обаче няма кой да им бачка и сега се чудят откъде да намерят роби.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Весело

  Ха ха ще ги “ активира”?!
  Народната милиция активираше така навремето с девиза “ който не работи....!”

  klimentm
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Неутрално

  До коментар [#4] от "traveler1":

  Това са наркопласьорите, крадците, апашите, проститутките, сутеньорите и цялата останала паплач, които в РПУ-тата много добре си ги знаят.....

  [email protected]
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3657 Любопитно

  До коментар [#7] от "klimentm":

  А лошо ли беше....?
  Бачкаха и ставаха хора....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 959 Любопитно

  ооо извинете не били 200-300 хиляди ми 1 291.4хиляди :D:DD:D:

  https://www.nsi.bg/bg/content/4013/лица-извън-работната-сила-национално-ниво-статистически-райони-области


  Лица, нежелаещи да работят 2 519.8 1 013.1 1 506.8 1 130.6

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#3] от "venci4":

  Толкова българи, колкото Орфей е черен.. . а, чакай!

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Весело

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Ами не знам? Ти кажи, интересно мнение от човек тероризиран от НМ? Или не те хвана Голямата екскурзия?

  klimentm
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Весело

  До коментар [#10] от "MititU":


  Не случайно комунистите проповядваха веруюто че маймуната е станала човек чрез труда който обларогодява!

  klimentm
 14. 14 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1083 Весело

  Те често нито учат, нито работят, нито участват в курсове за допълнителна квалификация
  —цитат от коментар 0 на Статия

  ... и са тъмно зелени?

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Весело

  "...Социалното министерство ще издирва 200 хил. неработещи българи, за да ги активира..." в акции в подкрепа на Гешев :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1364 Весело

  Само ме разсмиват изкаванията на някои хора, които се опитват да си оправдаят заплатите... Ще накарат циганин да им работи по 10-12 часа на ден за минимална заплата, ама на кукуво лято, те не са по-богати и повечето работещи българи, ако и да се държат и да си изглеждат баш като цигани...

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Весело

  До коментар [#15] от "penetrating":

  Да не вземат само да впрегнат самият Гешев в издирването им!

  klimentm
 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 445 Весело

  Министерство на образованието издирва едни 60-70 000 деца, които не са във училище сега социалните ще издирват едни 200 000 човека които не се водели като никакви, за да им предлагали да работят.
  тук във форума пък веднага по утвърдена практика изкараха циганите виновни...

  ПС Да им подскажа и на тези от образованието и на социалните, ние сме двама в трудоспосбна възраст, които нито работим нито си търсим работа във България и двете ни деца не ходят на училище... Да заповядат да ми предложат начин да се включа обратно в трудовият пазар на България...

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 225 Неутрално

  През 2005 г. трябваше да напусна Германия и обратно в България заради изтичане срока на визата ми за право на работа. И се регистрирах в бюрото по труда, които ми предлагаха като "начинаещ" на българският трудов пазар работа за 98€/месец(към 186 лв месечно и към 10 часа всеки ден пон-пет., събота 6 часа) . Беше шок за мен, в предвид 3200 лв/месец в Германия и при доста малко работни часове. Регистрирах се безработен, първото ми обезщетение за безработица тогава, 2005 г., щях да получа 3 месеца по-късно.

  Мисля, че се отрегестрирах от българското бюро по труда, но може и да се лъжа. Не са ми плащали нищо на българската сметка, но тя е и е затворена през 2014 г.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Как ги преброиха тези 200000,като никъде не са регистрирани. Кой знае откога ги няма в България.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Весело

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Той ще има пряк интерес от това :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":

  Поне половината ги няма от години и работят и живеят някъде из Европа. Сигурно ще им предложат билет за връщане с автобуса и работа на минимална заплата. ;)

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 276 Весело

  Те се активират сами по кафенетата и да правят сигански сватби, бате. Млади меринджеи са, 24 се определят. :) :)

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 24. 24 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":Поне половината ги няма от години и работят и живеят някъде из Европа. Сигурно ще им предложат билет за връщане с автобуса и работа на минимална заплата. ;)
  —цитат от коментар 22 на Petleshev


  Аз вече не съм български гражданин. не съм циганин, а чист българин!!!

  Моята пенсия след 20 години щяла да бъде на сегашна покупателна способност 480€, та си мисля да не продавам наследеният имот в България, а там при пенсия да живея. Временно сигурно трябва да плащам на съседите да отправт един поглед на ден, дали няма опит за взлом, има много мангали около жилището

 25. 25 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#3] от "venci4":

  Не само дядо Мраз а и Снежанка.
  Не си гледал последния коледен филм на Холивуд

 26. 26 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Да ги активират?!

  Големи наивници управляват България...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Ако искат да са ефективни, трябва да имат точни данни за населението
  1. колко граждани са в работоспособна възраст и са живи.
  2. колко от тях са извън България за постоянно
  3. къде всъщност живеят тези, които са в България
  4. колко от тях имат инвалидни пенсии
  Като теглят чертата, я се окажат 100 000 я не потенциални кандидати за работа.
  За тази цел обаче трябва да са координирани данните на всички системи на държавното управление - т.нар. "електронно правителство".

  Като стигнат до някакво читаво число, трябва да си направят точно сметката как ще търсят членовете на целевата група "неактивни" и дали влижените усилия и средстжа си заслужават. На това му се казва cost-effectivness (извинявам се, не знам българския термин). Да не се окаже, че за единица потенциален работник разходите на обществени средства са прекалени и просто не си струва ?

  Макар че работя доста и от чешка гледна точка съм много продуктивен, от българска гледна точка съм "неактивен". Завършил съм гимназия в България през 1988. Никога не съм търсил работа и не съм се регистрирал там. Дипломата ми за висше образование и дипломите ми за специалности - имам две, никога не са били регистрирани в България, в резултат на което от българска гледна точка съм среднист без работа и без интерес оот по-нататъшна специализация или работа. Предполагам, че съм във въпросните 200 000+ от статтията.
  И понеже такива не сме един или двама, е добре, преди да се правят кампании на "ура" и да се отчита една дейност, и да се "усвояват"едни пари, да се направи проучване на въпроса. Ще излезе поо-евтиноо на данъкоплатеца.

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Ако искат да са ефективни, трябва да имат точни данни за населението
  1. колко граждани са в работоспособна възраст и са живи.
  2. колко от тях са извън България за постоянно
  3. къде всъщност живеят тези, които са в България
  4. колко от тях имат инвалидни пенсии
  Като теглят чертата, я се окажат 100 000 я не потенциални кандидати за работа.
  За тази цел обаче трябва да са координирани данните на всички системи на държавното управление - т.нар. "електронно правителство".

  Като стигнат до някакво читаво число, трябва да си направят точно сметката как ще търсят членовете на целевата група "неактивни" и дали влижените усилия и средстжа си заслужават. На това му се казва cost-effectivness (извинявам се, не знам българския термин). Да не се окаже, че за единица потенциален работник разходите на обществени средства са прекалени и просто не си струва ?

  Макар че работя доста и от чешка гледна точка съм много продуктивен, от българска гледна точка съм "неактивен". Завършил съм гимназия в България през 1988. Никога не съм търсил работа и не съм се регистрирал там. Дипломата ми за висше образование и дипломите ми за специалности - имам две, никога не са били регистрирани в България, в резултат на което от българска гледна точка съм среднист без работа и без интерес оот по-нататъшна специализация или работа. Предполагам, че съм във въпросните 200 000+ от статтията.
  И понеже такива не сме един или двама, е добре, преди да се правят кампании на "ура" и да се отчита една дейност, и да се "усвояват"едни пари, да се направи проучване на въпроса. Ще излезе поо-евтиноо на данъкоплатеца.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Препоръчвам да ги привиквате в местното РПУ, и сле кратко убеждение да им давате срок от една седмица, за да почнат работа. Ако не се поучат пак ги викате в РПУ-то, пак убеждения и така до успешен край. Едно ЗТВ(Златно Татово Време), тая схема работеше общо взето добре, не липсва опит в това направление, така че...:)
  —цитат от коментар 4 на traveler1


  Така яко работеше, че успяха да фалират България нЕколко пъти. Отделно, че след толкова много "трудещи се", накрая бяхме на опашката на Европа по всичко. А да, а най-великия резултат от Татовата схема, е че българина стана мързелив и завистлив и от там го предаде на децата си: "Те ме лъжат че ми плащат, а аз ги лъжа, че работя." Ей ти го резултата от доброзорния труд.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  Най-лесно тези дето са в България и не работят, ще бъдат активирани ако "скрита камера" стане сама по себе си (без нужда от друг свидетел) доказателство за пред съда. Като почне да се реже корупцията, ще почнат да пресъхват схемите за "пари срещу нищо" и "пари срещу купена тапия", както и доста варианти за кражби и престъпления ще бъдат орязани, и лека-полека контингента ще схване, че не си струва за дреболии да бъде сниман и окошарван, и тЕ така — постепенно ще схванат от къде духа вятъра.
  Там за "деца раждат деца" също трябва да се измисли нещо, ама ще е по-трудно щото майките се водят деца, а и бебетата си искат своето. Там ще е тегавата част.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Ако в едно семейство единия работи на добре платена позиция (5000 +) и са решили другия да не работи и да се занимава с дома (нямам предвид "домакиня") и децата, на какво основание държавата ще го "издирва", "активизира" и т. н.? Управниците ни пресичат поредната линия в прегазването на гражданските права. Виновен по презумпция и издирван от властта?!?!?

 33. 33 Профил на matto   greg
  matto greg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имате ли нужда от 2% помощ, за да изплатите личните си сметки, свържете се с [email protected]

 34. 34 Профил на matto   greg
  matto greg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  получи 2% помощ за бизнес инвестиции, за закупуване на кола и за заплащане на медицински разходи
   свържете се [email protected]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK