Цигуларят, Каскетът, Джонката... Кой управлява в Царево - града на крокодилите

Цигуларят, Каскетът, Джонката... Кой управлява в Царево - града на крокодилите

© Спас СпасовКошмарният силует на "Коста дел кроко" ("Брегът на крокодилите", от исп.) изниква внезапно и чупи линията на хоризонта от километри. За "Царево" изоставеният бетонен квартал на самия морски бряг е непоправимото наследство, което през 2011 г. им оставиха експулсираните от страната руски мафиоти Константин Циганов и Андрей Панпурин. Но и най-грозният спомен от управлението на бившия кмет на града Петко Арнаудов. Скелетът на "Коста дел кроко" е и символичен знак за това, че в Царево властта се упражнява с всички средства и на всяка цена.


Сигурно затова в разговорите, които ми предстояха, щях да чуя думата "страх" десетки пъти. Тези, които го всяват, щяха да останат мълчаливи и невидими, а събралите кураж да признаят, че се страхуват, щяха да поискат да са анонимни. Изключение щяха да направят само политическите опоненти на сегашния кмет на града Георги Лапчев (ГЕРБ).


Изоставеният бетонен комплекс "Коста дел кроко" над Попския плаж в Царево

© Спас Спасов

Изоставеният бетонен комплекс "Коста дел кроко" над Попския плаж в Царево
Кметът е кандидат и за трети мандат


Рибарското корабче на Коста и Димитър е привързано към кея на пристанището, а мрежите им са сухи, защото тази година рибата закъснява. Щурат се по тясната палуба. "Донеси и един малък хляб, да изядеме тук една консерва телешко. Да, един малък хляб", нарежда по телефона си единият. После започва препирня с другия за втората консерва, която е изчезнала. Над тихата вода в пристанището се чува всяка дума.


За да стигнем до разговора за изборите, трябва да се направи широк обход - от морето, което тази есен "не дава", през времето, конкуренцията, несбъднатия проект за ново рибарско пристанище... Когато питам защо не е станало, Коста вдига ръка с досада: "К'во го e_e кметът рибарското пристанище. Те си имат там техни работи, политически. Не ме занимавай!"


Христо е от известните лекари в Царево. Съгласява се да говорим за предстоящите избори с категоричната уговорка, че ще остане анонимен. За това тук неговото име е условно. "Изобщо няма да крия, че


не харесвам ГЕРБ заради "главата" им,


казва той. Но ще гласувам за Лапчев, защото само това е начинът, докато Борисов е на власт, в града да се случва нещо. Нали виждате – изглежда добре – парковете, улиците, алеите край брега, хората имат дребен бизнес през лятото, който върви, а тук ден година храни... Затова ще гласувам за Лапчев, казвам го честно."


Пристанището на Царево

© Спас Спасов

Пристанището на Царево


Това, което Христо е премълчал, става ясно по-късно. Мотивите да го направи - също.


"В Царево нямаш никакъв шанс да работиш нормално, ако не си с ГЕРБ и хората на Лапчев, казва Живко Жеков, кандидат на БСП за кмет на града.


Вие не сте оттук и няма как да знаете, но


Лапчев е само публичната фигура, други управляват града


Кметът в сянка е Ангел Цигуларов–Цигуларя (общински съветник от ГЕРБ - бел. ред.). Той пък е човек на Джони Каскета – връзката на тукашните с хората в София. Има и още един – Джонката. Той също е много близък до кмета. Има хотел и ресторант на Арапя, но и друг голям бизнес с матраци в София. Изобщо... Царево се управлява оттам, тук са само изпълнителите", казва Жеков.


Той е съдружник в компанията "Пасат България". Някога тя произвеждала катамарани и лодки. Сега прави шейни по дългосрочен договор с норвежко дружество. Жеков вдига телефона си само няколко пъти през деня, защото през останалото време е в цеха – сам боядисва и залага калъпите. Заради кризата от 2010 г. двата нови цеха на компанията, построени с европейско финансиране, стоят празни и недовършени. Казва, че не е леко, но това, че работи с чуждестранен партньор, е единственото спасение за бизнеса му. Няма вземане–даване с общината.


"Страхът, страхът е най-големият проблем на Царево,


деленето на "наши" и "ваши, казва Жеков. Тези, които не са близки до ГЕРБ, трудно напредват в бизнеса. Градът е малък – всички се познават, всички са зависими. Без проблеми работят само тези, които нямат нищо общо с местната власт."


Живко Жеков, кандидат за кмет на Царево, издигнат от БСП

© Спас Спасов

Живко Жеков, кандидат за кмет на Царево, издигнат от БСП


Според него Лапчев умее да насочва пари там, където ефектът от тях ще е най-бърз и най-видим – градския площад със светещите пейки, равно подстриганите чимове край тях, парка, започналия точно преди изборите ремонт на централната улица "Преображение"... "Градът наистина изглежда поддържан, казва Жеков, хората го забелязват, но изобщо не си задават въпроса какво трябва да бъде скрито зад този декор."


Само допреди няколко години вдясно от входния път към центъра на Царево се намираше циганското гето – едно от най-големите в района. Сега е изчезнало, а на негово място е построен новият супермаркет на една от известните вериги в страната. "Скриха ги, изнесоха ги извън града, обяснява Жеков. Сега ги плашат, че всеки друг кмет освен Лапчев, ще ги изгони – вятър и мъгла. Никой няма да го направи, защото в Царево има недостиг на работна ръка", казва той.


При последните избори за депутати в Европейския парламент на входа на гетото по пътя за Малко Търново бил поставен фургон. В него имало временна секция. "Сега няма да я има и заслугата за това е моя, казва друг кандидат за кмет на Царево - Емил Пейчев. Той е издигнат от местната структура на "Гергьовден". На предните избори подадохме сигнал, че по този начин


вотът в гетото е 100% контролиран


Схемата с циганските гласове действа безотказно в града", твърди още той.


В момента жителите на Царево са около 9000 – 9300. От тях гласоподавателите са 5-6 хил., но гласуват не повече от 3 хил. души. Това означава, че за избора на кмет са достатъчни около 2 хил. гласа. Тежестта на един общински съветник е още по-малка - не повече от 300 гласа.


"Така 1500 цигански гласа, чието осигуряване не е никакъв проблем за обкръжението на Георги Лапчев, решават изхода от изборите в Царево, казва Станислав Добрев. Той е общински съветник от "Гергьовден". А това обезсмисля всяко усилие да се противопоставяш."


Емил Пейчев, кандидант на "Гергьовден" за кмет на Царево (вляво на снимката), и общинският съветник от партията Станислав Добрев

© Спас Спасов

Емил Пейчев, кандидант на "Гергьовден" за кмет на Царево (вляво на снимката), и общинският съветник от партията Станислав Добрев


Според него друг проблем е, че общината е и най-големият работодател в района. "Голямата част от жителите на града работят в общински или държавни структури, казва той – местната администрация наброява около 500 души, а те имат семейства. Сложете в това число полицията, училищата, детските градини, общинските дружества. Градът няма болница, но общината притежава сградата й и отдава кабинетите в нея за по-малко от 100 лв. на месец. А лекарите са хора с контакти и влияние", казва той.


Така се сещам за разговора си с Христо. Разбирам какво е премълчал


В края на 2018 г. местната администрация в Царево е изтеглила заем 7 млн. лв., за да обезпечи капиталовата си програма. Според опозицията в местния общински съвет той е заробващ, защото е почти равен на собствените приходи, които общината осигурява в бюджета си. За 2018 г. той е около 18 млн. лв.


"Можете ли да си представите, че по време на общественото осъждането преди поемането на дълга аз бях единственият представител на гражданите, пита Станислав Добрев. Останалите бяха хора от общинската администрация и приближени на кмета Лапчев. Страхът е парализирал всяка гражданска съпротива в този град."


Обновеният централен площад в Царево

© Спас Спасов

Обновеният централен площад в Царево


До 2018 г. събирането и извозването на сметта в Царево са били дейности, извършвани от местната администрация. Бюджетът за тази дейност, формиран от такса смет, е около 2 млн. лв. Преходният остатък от тях всяка година бил в размер на около 500 хил. лв. "С тези пари редовно обновявахме автопарка на общинското дружество, казва Станислав Добрев. Но вече втора година по неизвестни причини извозването на сметта е отдадено на концесия и излишъкът от бюджета изчезна. Преходен остатък вече няма."


След изборите през 2011 г. той влиза в екипа на Георги Лапчев като зам.-кмет на Царево. "За четирите години на първия му мандат обаче т.нар. екипен стил на работа в общинската администрация стана едноличен, а след това бе сведен единствено до издаването на заповеди", разказва той. Това лишило от смисъл присъствието му в кметския екип. Но веднага след това започнали проблемите му.


"По професия съм геодезист и работата ми е неизбежно свързана с контакти в местната администрация, обяснява Добрев. Но през последните години колегите от общината са принуждавани да не изпълняват задълженията си към мен като гражданин.


Това се случва с всеки, който оказва съпротива"


Твърди го и Емил Пейчев, кандидатът за кмет на града, издигнат от "Гергьовден". След третото позвъняване телефонът му прехвърля разговора към номер на дружество за търговия с климатици. Пейчев е негов собственик.


"В Царево хотелите са повече от къщите, казва той. Всички имат климатици. Но още при първия си контакт с общината от местната администрация деликатно предупреждават инвеститорите, че не е желателно да ги купуват от мен, ако искат проектите им да напредват без проблеми. Така се случва с всеки, който не подкрепя Лапчев. Дори собствениците на сергии се страхуват, че те ще им бъдат отнети, ако по някакъв начин покажат симпатии към опозицията. Страхът, страхът е проблемът на Царево. И той не е от администрацията, а от "двигателя" й, от "вътрешния кръг" около Лапчев", твърди Пейчев.


Община Царево

© Спас Спасов

Община Царево


Четири от светещите букви над входа на "Община Царево" са паднали, но на това сега никой не обръща внимание. Портиерът зад ниското гише бавно мие ръцете си в дъното на малка стаичка. След това изважда от чантата си пъстра брошура и застила с нея бюрото си, за да нареди върху него няколко филии хляб и кутия майонеза.


"Вие!?, обръща ми най-сетне внимание той. Мен ли чакате? В обедна почивка съм."


Кимам и казвам, че търся кмета, а портиерът с досада отвръща, че г-н Лапчев "е в отпуска. За изборите". После се заема с обяда си.


В продължение на два поредни дни


опитите за връзка с Георги Лапчев останаха без резултат


Не отговори нито на телефонните позвънявания, нито на съобщенията. Председателят на местната организация на ГЕРБ в Царево Даниел Николов записа телефонния ми номер и обеща да го предаде на кандидат–кмета, "когато го види". Очаквано от тази отзивчивост не последва нищо.


Упорито не отговори на телефона се и "кметът в сянка" Ангел Цигуларов. Затова единственият източник на проверима информация за него остана Търговският регистър. Според отразеното там той участва пряко – еднолично или в съдружие в девет компании, управлява шест и е прехвърлил дяловете си от други три. Техният предмет на дейност покрива целия спектър от възможни бизнес активности. Но те са съсредоточени основно в дърводобива, строителството и търговията с недвижими имоти.


В момента името на Цигуларов е записано под номер 12 с листата с кандидатите за общински съветници на ГЕРБ в Царево, но това няма да е пречка той да бъде част от състава на следващия съвет. Според хората в града за това ще са достатъчни дори само преференциите, отбелязани от служителите в една от компаниите му.


Останалите двама от "вътрешният кръг" на Лапчев, за които говорят в града, са


митични фигури в Царево


Връзка с тях нямат дори общинските съветници и политиците с дълъг опит в града. Но имената им са познати на всички.


Георги Атанасов–Джонката е млад мъж с бизнес размах. Той е едва 36-годишен, но вече със солиден бизнес, който избухва по време на първия мандат на Лапчев между 2011 г. и 2015 г. Интересите му са отново в строителството на ваканционни и затворени жилищни комплекси по Южното Черноморие, в търговията с недвижими имоти.


Ангел Цигуларов (вдясно) и Георги Атанасов

© Иван Колев -

Ангел Цигуларов (вдясно) и Георги Атанасов


Третият в групата е Александър Тошев. В Царево го знаят като Джони Каскета. Негово участие може да бъде проследено в проектите на няколко от най-големите хотелски комплекси в района на Царево. "Това е кметът ни в София, казва за него общинският съветник Станислав Добрев. Той разпределя задачите. Останалите са изпълнители."


Привечер трафикът от Царево към Бургас става натоварен. Посоката е изненадваща, би трябвало да е обратното. Новите черни лимузини секат осовата линия дори там, където това изглежда невъзможно. Бързат. Преди избори работата е много, дори в малкия град край "Брега на крокодилите". Там правилата за изпреварване са други.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Демек, предварително оплакани избори.

  Еретик
 2. 2 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 157 Весело
 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Гневно

  Всички държавни служители ще гласуват за ГЕРБ, защото обичат "стабилността". Обичат да са стабилно зле.

 4. 4 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  ..... за избора на кмет са достатъчни около 2 хил. гласа. Тежестта на един общински съветник е още по-малка - не повече от 300 гласа.........абсолютно точно така е.......там нещата са наредени отдавна.... ......

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Нещо не разбрах. Значи някой иска да спечели изборите в Царево без циганските гласове, гласовете на администрацията и гласовете на "зависимите" хотелиери???

  Е тоя някой ИДИОТ ли е?

  Избори се печелят като спечелиш гласоподавателите. Ако сегашната власт им предлага нещо, ти трябва да им предложиш нещо по - добро и да ги накараш да ти повярват. Така се печелят избори...

  Ама що те вярват на сегашните, нали им казвам, че са калпави... Ебати довода.

 6. 6 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Европейска територия, европейски физиономии, европейски нрави...Ангел Цигуларов кърти мивки с тази фамилия и физиономия...

 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si": веднага ти отговарям.... давам за пример с Бургас.....от "кварталите" само "Маринка" и "Твърдица" няма да гласуват за ГЕРБ.... Защото само техните ниви не ги вкараха в регулация......Какво мислиш се обещава "неофициално" на местните башове ? Това не е единственото разбира се.........само давам пример.... С малцинствата е ясно- 100 лв 3 кебапчета и 4 бири.....
  .

 8. 8 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 925 Разстроено

  От 20 години съм редовно в Царево през лятото и съм напълно съгласен с написаното в статията. Има много кирливи ризи за вадене и ще смрадта ще е ужасна, но само за този, който се осмели да разрови надълбоко. А такива (разследващи) журналисти няма и няма да се намерят (всеки си пазел хляба), а освен тях, в тая държава има огромен дефицит на читави хора, просто останаха пенсионерите и мангалите...

 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#7] от "Marin Petrov":

  Като малцинствата решават вота почти навсякъде в БГ какъв е смисълът на упражението ''избори'' за останалите.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  От повече такива статии и повече такива журналисти се нуждаем, за да разберем добре механизмите на Държавата на мафията.

 11. 11 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  ГРАБ - партия на мутри, БСП - партия на руската мафия. Особено смешно ми е, когато бесепистите се правят на жертви, а те вече 75 години репресират хората и правят циркаджийски номера за узурпация на властта, но номерата им вече са разучени и се прилагат срещу тях.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Ужас! Описаната действителност е потресаваща. Грозното лице на мафията, че и спомени от руската мафия.

 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  "В момента жителите на Царево са около 9000 – 9300. От тях гласоподавателите са 5-6 хил., но гласуват не повече от 3 хил. души. Това означава, че за избора на кмет са достатъчни около 2 хил. гласа. Тежестта на един общински съветник е още по-малка - не повече от 300 гласа.


  "Така 1500 цигански гласа, чието осигуряване не е никакъв проблем за обкръжението на Георги Лапчев, решават изхода от изборите в Царево, казва Станислав Добрев. Той е общински съветник от "Гергьовден". А това обезсмисля всяко усилие да се противопоставяш."

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Като прочетох за Каскета се сетих за оня виц от вицовете "Златната решетка" - сяда един по соц. времето и решава кръстословица. Решава, решава и в един момент чете "Царска корона" като трябва тая царска корона да е с 14 букви. Чуди се нашия какво е това и накрая открива верния отговор - Правешки каскет.

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Отдавана не бях чел толкова добре написана статия - и като изразни средства и като подреждане на материала. Благодаря на автора. Чете се с лекота и се разбира какво иска да каже.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 898 Разстроено

  Ако Царево е изолиран случей, просто здраве му кажи... И го обяви за музеен експонат!!!

 17. 17 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 722 Весело

  Аз съм спокоен - избраха нов гл.прок-р,който ОБЕЩА да бди за законност и ред,а прочитайки мат,рияла ВЕДНАГА ще вземе мерки!
  Какви?
  Ами всички тези недоволни,включая и писача на мат,рияла,гадно ОПЕТНИЛ този местен светеч ЛАПАЧЕВ и приближените му - на колене,публично,белезници,пандела и т.н.

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Царево е като бедняка с един камион злато в двора си. Имат едни от най-чудесните морски кътчета и ги унищожават с варварската страст на талибаните. Туризма също си унищожиха.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  В допълнение на коментар #18 на дерибеите Петко Арнаудов и Георги Лапчев, коит явно са сътрудници, хората от Царево дължат съсипаната им възможност да се изхранват от туризъм.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1448 Разстроено

  Положението в това морско градче изглежда толкова безнадеждно...като е ли така е почти навсякъде по малките населени места. Хората ги е страх да говорят, камо ли да протестират. Отчайващо!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Тя властта навсякъде така се упражнява, откакто се появи ГЕРБ. Кметствата са, като феодални владения.

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Всички държавни служители ще гласуват за ГЕРБ, защото обичат "стабилността". Обичат да са стабилно зле.
  —цитат от коментар 3 на arcanum


  През соца само са големи началници трябваше да са обвързани с БКП а днес даже за продавачки на билети за транспорта или в ТОТО пункт трябва вричане във вярност към партията! Вчера един чиновник за малко да ми се разплаче и няколко пъти ми каза "пазим си хляба" , "пазим си хляба" !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#7] от "Marin Petrov":

  Маринка и Твърдица не са квартали на Бургас. Там си избират техни си кметове. В Твърдица за тези избори дори няма кандидат на герберите.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  "...Той пък е човек на Джони Каскета – връзката на тукашните с хората в София.
  ....Джонката. Той също е много близък до кмета. Има хотел и ресторант на Арапя, но и друг голям бизнес с матраци в София. Изобщо... Царево се управлява оттам.... (от София)


  София, София, София.... Главата на мафията е в София, пуснала е навсякъде пипала, без благословията от София нищо не се се случва.
  А после софиянци врещят, че нямало да стъпят на "лайноморието".
  Ос.ано от кого...?

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#24] от "historama":

  Иначе в София пълно с "мъже", громящи корупцията и мутрите - кеф ти Борисов, кеф ти Шкембе войвода, кеф ти Цацаров, Гешев. И накрая обвинените я Прокопиев, я Трайков.
  Щях да забравя, и Иванчевата, 4 часа окована насред София.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  "....Положението в това морско градче изглежда толкова безнадеждно...като е ли така е почти навсякъде по малките населени места...."

  И в големите е подобно. Във Варна кмет е Иван Портних - изпратен от София, доверен човек на Борисов. Не можа да си намери доверен човек от Варна.
  В Бургас е Димитър Николов, местен, но случайно наистина доверен на Борисов човек

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Тя властта навсякъде така се упражнява, откакто се появи ГЕРБ. Кметствата са, като феодални владения.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  Феодално, феодално, но конците ги дърпат от столицата. Кметовете все като областни управители - доверени хора на централата на ГЕРБ

 28. 28 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Проблема е фундаментален, парите се дават от София. Това разпределение е в основата на деградацията на българската провинция и село.
  В Канада примерно всяка община се бори да привлече инвестиции, създаде работни места, привлече повече хора. Конкуренцията между общините е жестока, те са независими, със собствен бюджет където влизат данъци и такси, все едно Люлин срещу Овчи Купел в София да се бият кой да открие предприятие на тяхна територия.

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  А,Газетата защо не споменава за арвстуваните в Несебър?И по-интересното-кои са им адвокати- протестъра Хаджигенов и умнокрасивата Таъяна Дончева.

 30. 30 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 274 Весело

  Само плюете по Бай Гуй и ГЕРБ, а те всъщност не са нито крадливи, нито лъжливи, нито се месят в съдебната власт. Абе Бай Буй мнооо надебелял напоследък бе, да не е нещо с хормоните закъсал? Оня ден глеам Цв Цв в Борисовата градина, добре си е човека. Здрав и слаб.

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 31. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Навсякъде по села и паланки е така ако не с мафията си аут няма работа няма бизнес. Добре дошли в мутроландия, в земята на тюфлеците и лъжите на политиците.

 32. 32 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Прост народ, слаба държава.
  ""Държава"...

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":Отдавана не бях чел толкова добре написана статия
  >>>> Не съм особен фен на Спасов, но този път е написал нелоша статия.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Навсякъде по села и паланки е така ако не с мафията си аут няма работа няма бизнес. Добре дошли в мутроландия, в земята на тюфлеците и лъжите на политиците.
  —цитат от коментар 31 на olimpipanov


  Само по села и паланки ли? Има ли нещо като над "следно голяма" фирма без партийна връзка?

 35. 35 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 651 Неутрално

  само дето не пише че ГЕРБ и БСП са едно и да страх от комунистите има, а те всички са като онзи Чоко или как беше изнасилвача

  BG e мини империя на злото.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK