В нощта срещу неделя часовникът се връща с час назад

В нощта срещу неделя часовникът се връща с час назад

© Валентина ПетроваБългария преминава към зимното часово време в нощта на 26 срещу 27 октомври. Стрелките на часовника се връщат с час назад в 4.00 часа сутринта на 27 октомври и така денят ще започва и завършва с един час по-рано.


Зимното часово време ще бъде в сила до последната седмица на март 2020 г., когато отново се преминава към лятно часово време, за да се използва максимално слънчевата светлина.


В България смяната на времето започва от 1979 г.
През септември 2018 г. Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето през март 2019 г. Ускореният график, предвиждан от еврокомисията, обаче беше поставен под въпрос още през октомври, тъй като някои страни членки предупредиха, че те няма да могат да вземат необходимите мерки да се приспособят в области, като въздушния транспорт например.


вродепутатите подкрепиха през март идеята да бъде спряна смяната на времето през 2021 година. Обществена консултация в ЕС миналата година показа, че 84 на сто от европейските граждани са против смяната на часовото време.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK