В ЦИК има 30 сигнала и жалби за нарушения, прокуратурата започнала 57 производства

Около 30 сигнала и жалби за нарушения в изборния ден са получени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

© Надежда Чипева, Капитал

Около 30 сигнала и жалби за нарушения в изборния ден са получени в Централната избирателна комисия (ЦИК).Около 30 сигнала и жалби са получени в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи говорителят Александър Андреев. По думите му, голяма част от тях са от компетентността на Общинските избирателни комисии (ОИК) и са били препратени към тях.


"Има такива, че в списъците, които са изнесени на информационното табло в Севлиево не е изписан правилно номерът на кандидатската листа, за това вече са взети мерки, подменено е информационното табло, така че да не се обърква избирателят", съобщи Андреев.


Неправителствена организация е пуснала жалба, която касае Кюстендил и Кочериново. Причината за сигнала е, че там не се попълва правилно публичният регистър за жалбите и сигналите. "Там сме дали указание, иначе в останалите случаи са несъществени нарушенията. Можем да кажем, че изборният ден протича нормално към момента", каза Александър Андреев.
Прокуратурата е образувала 57 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес.
"От тях 37 производства са пряко за изборни престъпления, останалите 18 са за други престъпления, свързани с изборния процес, или извършени от лица с имунитет", каза главният прокурор Сотир Цацаров и уточни, че такова е например държане на наркотични вещества.


От 57 досъдебни производства 9 се разглеждат като бързи производства, а останалите 48 – по общия ред. Цацаров посочи, че в Бяла Слатина са образувани 3 досъдебни производства, в Горна Оряховица - 2, в Дупница – 3, в Карнобат – 2, в Плевен – 3, в Районна прокуратура Пловдив – 3, в Софийска градска прокуратура – 5 , в Районна прокуратура София – 2, в Царево – 2 и т.н.


Общият брой обвиняеми лица е 10, три са досъдебните производства, които са прекратени. Преписките, по които се извършва проверка по подадени сигнали до този момент са 690, по 39 от тях са постановени откази, 29 са изпратени на други органи, и по 202 преписки и сега в момента се извършват проверки, обобщи главният прокурор.


Снети са 9 имунитета, обяви главният прокурор


Сотир Цацаров каза още, че са снети и 9 имунитета до момента, още 5 предложения чакат в съдебната палата и тепърва ще бъдат преценявани. За 9 лица има повдигнати обвинения.


Схемите за купуване на гласове на тези местни избори от гледна точка на предлаганите облаги са заплащане на пари и раздаване на пакети с най-необходимите хранителни продукти. "Сега се наблюдава, че намаляват случаи на пряко подхождане към избирателя, работи се с посредници, които разполагат с голям паричен ресурс и е трудно да се каже колко пари действително са стигнали до лица и колко са отклонени", посочи още главният прокурор.


"До момента има арестувани 4-ма и те са по досъдебното производство за купуване на гласове в Несебър. До момента няма задържани лица в Царево", каза Цацаров.


От 9-те лица със свален имунитет двама са кандидат кметове и останалите са кандидати за общински съветници. Чака се искане, отправено от прокуратурата до ЦИК за снемане имунитета на още 5 души. Единият от случаите е за катастрофа, останалите за изборни нарушения.


В сравнение с предните местни избори през 2015-та година досъдебните производства са намалели наполовина. Тогава са били 101, а преписките са били 1255, по 813 е имало отказ, посочи главният прокурор.


Ако се направи сравнение с евроизборите, то те са били най-спокойни, тъй като са били образувани само 29 досъдебни производства, но има и осъдени лица. От 11 внесени дела, 1 е осъден на 6 месеца лишаване от свобода, 6 –ма са осъдени условно, 1 лице е осъдено на пробация и един е освободен от наказателна отговорност с административно наказание.


"Очаква се днес през целия ден да бъдат подавани ритмично данни за изборни нарушение и образувани преписки", каза още Сотир Цацаров.


Сотир Цацаров даде своя глас на местните изборите, преди час в секция на ОУ "Петър Берон" в Пловдив. На излизане от училището той каза, че не очаква президента Румен Радев да бави решението си за това дали да издаде указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор или да върне процедурата във Висшия съдебен съвет.


Всичко за местните избори - четете тук
Следете на живо как България гласува за кметове и общински съветници - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK