ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Мними служители на НСО заплашвали жители на ловешки села с арест

Засечени са случаи на разкриване тайната на вота от избиратели или от членове на секционни комисии чрез демонстративно показване на попълнена бюлетина.

© Анелия Николова

Засечени са случаи на разкриване тайната на вота от избиратели или от членове на секционни комисии чрез демонстративно показване на попълнена бюлетина.До 16 ч. доминират в изборния ден организационните нередности, сред които се открояват неспазването на процедурите за боравене с бюлетините: предварително откъсване на бюлетини, питане на избирателите дали желаят да получат всички бюлетини или част от тях, поставяне на различните в три отделни урни.


Нараства честотата на сигнали за контролиран вот: разкриване тайната на вота от избиратели или от членове на секционни комисии чрез демонстративно показване на попълнена бюлетина, снимане с телефон на бюлетини в тъмната стаичка и др.


Освен това се забелязват първи признаци на групово придвижване на граждани до секциите (групи от по 7-8 граждани, които видимо няма връзки помежду си, отиват до секция). Данните са от сигнали и наблюдения на "Прозрачност без граници".
Политически партии също са подали сигнали за нарушения, като има няколко случая на извозване на гласоподаватели с лични автомобили, както и различни случаи на предварително попълнени бюлетини, агитация около секциите и други.


Мними служители на НСО заплашвали жители на ловешки села


Председателят на предизборния щаб на "БСП за България" в Ловеч Димитър Горов е подал жалба до ОИК - Ловеч. Жители на с. Владиня разказали, че двама души се представили за служители на НСО и ги заплашвали с арест.


"Представилите се за служители на НСО са били с лек автомобил БМВ със софийска регистрация и са принудили жител на селото да напусне района на СИК в село Владиня, заплашвайки го, че ще го задържат за 24 часа, а след това, че ще му удължат мярката с още 24 часа", обяснява Горов в жалбата си. Той добавя, че е подал и сигнал в полицията в Ловеч.


"От органите на реда разбрах, че техни служители не са извършвали подобна проверка. Имаме информация, че въпросните лица са посещавали и други села", пише още председателят на щаба на левицата в Ловеч.


Полицията се намесила и в друг случай - днес преди обяд в избирателна секция в училище в столичния жк "Люлин" влязъл мъж и започнал да прави снимки с фотоапарат. Възникнал спор между него и председателя на избирателната комисия, за което той е бил помолен да напусне, съобщават от пресцентъра на МВР.


Намиращите се на място полицейски служители проверили извън секцията документите му за самоличност. Други полицейски правомощия спрямо мъжа не са прилагани. Председателят на секционната комисия е взела отношение за констатираните факти, че мъжът снимал без необходимото позволение в секцията.


От наблюдателите и от граждани, обадили се на горещата телефонна линия, са получени 23 сигнала за организационни нередности, 4 сигнала за контролиран вот и 1 сигнал за нарушаване правилата за агитация, съобщават от "Прозрачност без граници".


Най-честите нарушения са организационни


Сред най-често срещаните организационни нередности и нарушения са случаи на предварително откъсване на бюлетини от кочаните, за да процедират по-бързо с подаването на избирателите (в София и Пловдив), питане на гласоподавателите дали ще гласуват с една бюлетина или с всички (Пловдив – СИК 51 и Перник – СИК 41), бюлетини се поставят в три отделни урни вместо в една (София, "Младост 4", 131-во училище). Констатирани са още случаи на пропуск при поставяне на втори печат на бюлетина (София, 35-о училище), пропуск при отбелязване в избирателния списък, че избиратели са гласували (София, "Лозенец", 35-о училище).


От "Прозрачност без граници" съобщават, че са получили сигнали и че отрязъците с контролни номера не се поставят веднага в кутията, а се събират и се поставят периодично и че кутията с отрязъци се запълва бързо и скоро ще се препълни.


Съмнения за купен или контролиран вот има в Хасково след сигнал за заснемане на бюлетини с телефон в тъмната стаичка (Хасково, СИК 32, като комисията се е поколебала как да постъпи и член на комисията е отправил молба към гласоподавателя да си изтрие снимката).


В Перник гражданин е разкрил тайната на своя вот, като излязъл с отворена попълнена бюлетина, като членовете на комисията не са реагирали с препоръка да я затвори (Перник, читалище "Просвета", СИК 41). Освен това в същата секция в Перник член на комисията е разкрил тайната на вота на гражданин, като проверил как е попълнил своята бюлетина.


Контролиран вот и групово гласуване е забелязано в Перник, след като групи от по 7-8 граждани отиват до секцията (СИК 40 в града). До настоящия момент Асоциация "Прозрачност без граници" е отправила 2 писмени сигнала до изборната администрация.


Сигнали за извозване на гласоподаватели с лични автомобили на кандидати


Сигнал за нарушения в изборния ден е постъпил до ОИК-Сунгурларе и до районното полицейско управление, подаден от централата на ГЕРБ. От общинската структура на партията алармират за нерегламентирано организирано извозване с личен транспорт.


"Подадохме жалба за нарушаване на чл. 182, ал. 4 от ИК и чл. 167, ал.2 от НК, това е грубо нарушение на изборния ден. При нас постъпи сигнал, че на територията на с. Подвис кандидатът за кмет от ПП "Възраждане" Галина Тодорова е довеждала с личен транспорт до избирателната секция гласоподаватели. Още по-фрапантното е, че довежданите до секцията са пристигали с готово попълнени образци на бюлетини", посочват от ГЕРБ - Сунгурларе.


За нарушението е потвърдил и председателят на избирателната комисия в секция № 22. Той е осуетил гласуването и самото гласуване. От ръководството на ГЕРБ очакват проверка от страна на ОИК - Сунгурларе, и на служителите на реда.


Подобна жалба има и в Трявна. ГЕРБ - Трявна, сигнализира Общинската избирателна комисия за това, че в деня на провеждане на изборите лицето Мариян Ганчев извършва предизборна агитация и извозва хора до изборните секции, където да гласуват за неговата съпруга Гергана Ганчева – кандидат за кмет от МК "Български социалдемократи".


"Мариян Ганчев периодично обикаля около СИК №073500018, както и територията на цялата община, спира гражданите, отиващи да упражнят своето право на глас и ги приканва да гласуват за кандидата за кмет на община Трявна Гергана Ганчева. Отделно от това - Мариян Ганчев обикаля и домовете на хората и ги приканва да отидат да гласуват за кандидата за кмет на община Трявна – Гергана Ганчева", се казва още в жалбата, в която категорично се посочва, че действието представлява нарушение на разпоредбите на ИК.


29 жалби за нарушения от щаба на Мая Манолова


Днес към 16.00 часа от щаба на независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова са подадени 29 жалби към Общинската избирателна комисия за нарушения в изборния ден. Сред най-фрапантните случаи е 26-а секция в 22 СОУ, която оперира с печата на 25-а секция, т. е. бюлетините, пуснати там, ще бъдат недействителни.


Дискриминация е проявена към трима души – законно упълномощени представители на ИК на Манолова, които не са допуснати да се регистрират в секция 1, 2 и 3 в 137-о СОУ в жк "Люлин".


Трети случай на нарушение е констатиран в кв. "Дружба", където е отказана регистрация на представител на ИК на Мая Манолова от председател на секционна избирателна комисия, с аргумента, "че е всеизвестен фактът, че Никола Вапцаров е мъртъв". Председателят на Инициативния комитет на гражданския кандидат за кмет Мая Манолова е Никола Вапцаров – праплеменник на поета.


Другият сигнал е от 5-а секция в Първа математическа гимназия в "Красно село", където гражданин е получил предварително попълнена бюлетина за друг кандидат.


ЦИК свали имунитета на кандидат за кмет на Стара Загора


Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за кмет на Стара Загора от коалиция "Алтернативата на гражданите" Янко Янков по искане на главния прокурор. Причина за това е образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура.


Претендентът за кмет ще бъде привлечен като обвиняем. За какво обаче не става ясно в решението на ЦИК. В предизборния му щаб са изключително изненадани от новината за решението на ЦИК и образуваното досъдебно производство. Опитват се да се свържат с Янко Янков, но телефонът му е изключен, съобщава БНР.


"Това не означава, че е заличена регистрацията му като кандидат за кмет и общински съветник и той продължава да участва в това си качество в изборите", съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Крумова.


По-рано днес в Пловдив Цацаров съобщи, че четирима са арестувани за купуване на гласове, а на други 10 са повдигнати обвинения. На 9 души вече е свален имунитета днес е поискано да бъде свален имунитетът на още петима. Двама от тях са кандидати за кметове, а останалите – за общински съветници, посочи още главният прокурор.


Сезираха избирателната комисия и за незаконна агитация в София


Местната коалиция ГЕРБ/СДС подаде жалба за незаконосъобразна агитация от страна на Евгений Белий – кандидат за общински съветник от коалиция "БСП за България", в коридорите и пред входа на секционните избирателни комисии в 123-то СУ "Стефан Стамболов", район "Красна поляна" в София.


Кандидатът провежда агитация, като се среща и разговаря с избиратели в коридора на училището в изборния ден. В жалбата местната коалиция настоява да бъде извършена проверка във връзка с изложените обстоятелства и съответно да бъдат предприети необходимите действия за преустановяване на посоченото нарушение на Изборния кодекс и санкциониране на нарушителите.


Прокуратурата отчете най-много нарушения в София, Плевен и Бяла Слатина


Образувани са 65 досъдебни производства в прокуратурата за престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 10 от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред.


Най-много досъдебни производства са образувани в Софийската градска прокуратура – 6. В Софийската районна прокуратура, както и в тези във Варна, Дупница и Оряхово има по 3 разследвания, а в Бяла Слатина и в Плевен – по 4.


По едно разследване е образувано в прокуратурите в Балчик, Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Девня, Елена, Златоград, Исперих, Казанлък, Ловеч, Монтана, Омуртаг, Свищов, Севлиево, Сливен, Сливница, Смолян, Тетевен, Тутракан, в Шумен и в Специализираната прокуратура. По две досъдебни производства има в Оряховица, Каварна, Карнобат, Павликени, Пловдив, Сандански и в Царево.


Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 са с предмет престъпления, свързани с изборите.


10 души са обвинени, четирима остават в ареста


В прокуратурата са образувани 901 прокурорски преписки, от които по 545 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 39 преписки, а по останалите 317 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.


До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на 6 души (кандидати за кметове и общински съветници) по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 8 души (кандидати за общински съветници) като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура. За шестте лица с имунитет по досъдебното производство на Специализираната прокуратура, ЦИК даде разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им. С определение на специализирания съд са задържани под стража четирима обвиняеми.


ЦИК даде разрешения за привличането им като обвиняеми за 7 лица по разследванията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се очаква решението на ЦИК.


Всичко за изборния ден - тук.
Какво е важно да знаете за гласуването - тук.

Резултатите от местния вот може да следите през целия ден в телефона ви - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK