Мними служители на НСО заплашвали жители на ловешки села с арест

Засечени са случаи на разкриване тайната на вота от избиратели или от членове на секционни комисии чрез демонстративно показване на попълнена бюлетина.

© Анелия Николова

Засечени са случаи на разкриване тайната на вота от избиратели или от членове на секционни комисии чрез демонстративно показване на попълнена бюлетина.До 16 ч. доминират в изборния ден организационните нередности, сред които се открояват неспазването на процедурите за боравене с бюлетините: предварително откъсване на бюлетини, питане на избирателите дали желаят да получат всички бюлетини или част от тях, поставяне на различните в три отделни урни.


Нараства честотата на сигнали за контролиран вот: разкриване тайната на вота от избиратели или от членове на секционни комисии чрез демонстративно показване на попълнена бюлетина, снимане с телефон на бюлетини в тъмната стаичка и др.


Освен това се забелязват първи признаци на групово придвижване на граждани до секциите (групи от по 7-8 граждани, които видимо няма връзки помежду си, отиват до секция). Данните са от сигнали и наблюдения на "Прозрачност без граници".
Политически партии също са подали сигнали за нарушения, като има няколко случая на извозване на гласоподаватели с лични автомобили, както и различни случаи на предварително попълнени бюлетини, агитация около секциите и други.


Мними служители на НСО заплашвали жители на ловешки села


Председателят на предизборния щаб на "БСП за България" в Ловеч Димитър Горов е подал жалба до ОИК - Ловеч. Жители на с. Владиня разказали, че двама души се представили за служители на НСО и ги заплашвали с арест.


"Представилите се за служители на НСО са били с лек автомобил БМВ със софийска регистрация и са принудили жител на селото да напусне района на СИК в село Владиня, заплашвайки го, че ще го задържат за 24 часа, а след това, че ще му удължат мярката с още 24 часа", обяснява Горов в жалбата си. Той добавя, че е подал и сигнал в полицията в Ловеч.


"От органите на реда разбрах, че техни служители не са извършвали подобна проверка. Имаме информация, че въпросните лица са посещавали и други села", пише още председателят на щаба на левицата в Ловеч.


Полицията се намесила и в друг случай - днес преди обяд в избирателна секция в училище в столичния жк "Люлин" влязъл мъж и започнал да прави снимки с фотоапарат. Възникнал спор между него и председателя на избирателната комисия, за което той е бил помолен да напусне, съобщават от пресцентъра на МВР.


Намиращите се на място полицейски служители проверили извън секцията документите му за самоличност. Други полицейски правомощия спрямо мъжа не са прилагани. Председателят на секционната комисия е взела отношение за констатираните факти, че мъжът снимал без необходимото позволение в секцията.


От наблюдателите и от граждани, обадили се на горещата телефонна линия, са получени 23 сигнала за организационни нередности, 4 сигнала за контролиран вот и 1 сигнал за нарушаване правилата за агитация, съобщават от "Прозрачност без граници".


Най-честите нарушения са организационни


Сред най-често срещаните организационни нередности и нарушения са случаи на предварително откъсване на бюлетини от кочаните, за да процедират по-бързо с подаването на избирателите (в София и Пловдив), питане на гласоподавателите дали ще гласуват с една бюлетина или с всички (Пловдив – СИК 51 и Перник – СИК 41), бюлетини се поставят в три отделни урни вместо в една (София, "Младост 4", 131-во училище). Констатирани са още случаи на пропуск при поставяне на втори печат на бюлетина (София, 35-о училище), пропуск при отбелязване в избирателния списък, че избиратели са гласували (София, "Лозенец", 35-о училище).


От "Прозрачност без граници" съобщават, че са получили сигнали и че отрязъците с контролни номера не се поставят веднага в кутията, а се събират и се поставят периодично и че кутията с отрязъци се запълва бързо и скоро ще се препълни.


Съмнения за купен или контролиран вот има в Хасково след сигнал за заснемане на бюлетини с телефон в тъмната стаичка (Хасково, СИК 32, като комисията се е поколебала как да постъпи и член на комисията е отправил молба към гласоподавателя да си изтрие снимката).


В Перник гражданин е разкрил тайната на своя вот, като излязъл с отворена попълнена бюлетина, като членовете на комисията не са реагирали с препоръка да я затвори (Перник, читалище "Просвета", СИК 41). Освен това в същата секция в Перник член на комисията е разкрил тайната на вота на гражданин, като проверил как е попълнил своята бюлетина.


Контролиран вот и групово гласуване е забелязано в Перник, след като групи от по 7-8 граждани отиват до секцията (СИК 40 в града). До настоящия момент Асоциация "Прозрачност без граници" е отправила 2 писмени сигнала до изборната администрация.


Сигнали за извозване на гласоподаватели с лични автомобили на кандидати


Сигнал за нарушения в изборния ден е постъпил до ОИК-Сунгурларе и до районното полицейско управление, подаден от централата на ГЕРБ. От общинската структура на партията алармират за нерегламентирано организирано извозване с личен транспорт.


"Подадохме жалба за нарушаване на чл. 182, ал. 4 от ИК и чл. 167, ал.2 от НК, това е грубо нарушение на изборния ден. При нас постъпи сигнал, че на територията на с. Подвис кандидатът за кмет от ПП "Възраждане" Галина Тодорова е довеждала с личен транспорт до избирателната секция гласоподаватели. Още по-фрапантното е, че довежданите до секцията са пристигали с готово попълнени образци на бюлетини", посочват от ГЕРБ - Сунгурларе.


За нарушението е потвърдил и председателят на избирателната комисия в секция № 22. Той е осуетил гласуването и самото гласуване. От ръководството на ГЕРБ очакват проверка от страна на ОИК - Сунгурларе, и на служителите на реда.


Подобна жалба има и в Трявна. ГЕРБ - Трявна, сигнализира Общинската избирателна комисия за това, че в деня на провеждане на изборите лицето Мариян Ганчев извършва предизборна агитация и извозва хора до изборните секции, където да гласуват за неговата съпруга Гергана Ганчева – кандидат за кмет от МК "Български социалдемократи".


"Мариян Ганчев периодично обикаля около СИК №073500018, както и територията на цялата община, спира гражданите, отиващи да упражнят своето право на глас и ги приканва да гласуват за кандидата за кмет на община Трявна Гергана Ганчева. Отделно от това - Мариян Ганчев обикаля и домовете на хората и ги приканва да отидат да гласуват за кандидата за кмет на община Трявна – Гергана Ганчева", се казва още в жалбата, в която категорично се посочва, че действието представлява нарушение на разпоредбите на ИК.


29 жалби за нарушения от щаба на Мая Манолова


Днес към 16.00 часа от щаба на независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова са подадени 29 жалби към Общинската избирателна комисия за нарушения в изборния ден. Сред най-фрапантните случаи е 26-а секция в 22 СОУ, която оперира с печата на 25-а секция, т. е. бюлетините, пуснати там, ще бъдат недействителни.


Дискриминация е проявена към трима души – законно упълномощени представители на ИК на Манолова, които не са допуснати да се регистрират в секция 1, 2 и 3 в 137-о СОУ в жк "Люлин".


Трети случай на нарушение е констатиран в кв. "Дружба", където е отказана регистрация на представител на ИК на Мая Манолова от председател на секционна избирателна комисия, с аргумента, "че е всеизвестен фактът, че Никола Вапцаров е мъртъв". Председателят на Инициативния комитет на гражданския кандидат за кмет Мая Манолова е Никола Вапцаров – праплеменник на поета.


Другият сигнал е от 5-а секция в Първа математическа гимназия в "Красно село", където гражданин е получил предварително попълнена бюлетина за друг кандидат.


ЦИК свали имунитета на кандидат за кмет на Стара Загора


Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за кмет на Стара Загора от коалиция "Алтернативата на гражданите" Янко Янков по искане на главния прокурор. Причина за това е образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура.


Претендентът за кмет ще бъде привлечен като обвиняем. За какво обаче не става ясно в решението на ЦИК. В предизборния му щаб са изключително изненадани от новината за решението на ЦИК и образуваното досъдебно производство. Опитват се да се свържат с Янко Янков, но телефонът му е изключен, съобщава БНР.


"Това не означава, че е заличена регистрацията му като кандидат за кмет и общински съветник и той продължава да участва в това си качество в изборите", съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Крумова.


По-рано днес в Пловдив Цацаров съобщи, че четирима са арестувани за купуване на гласове, а на други 10 са повдигнати обвинения. На 9 души вече е свален имунитета днес е поискано да бъде свален имунитетът на още петима. Двама от тях са кандидати за кметове, а останалите – за общински съветници, посочи още главният прокурор.


Сезираха избирателната комисия и за незаконна агитация в София


Местната коалиция ГЕРБ/СДС подаде жалба за незаконосъобразна агитация от страна на Евгений Белий – кандидат за общински съветник от коалиция "БСП за България", в коридорите и пред входа на секционните избирателни комисии в 123-то СУ "Стефан Стамболов", район "Красна поляна" в София.


Кандидатът провежда агитация, като се среща и разговаря с избиратели в коридора на училището в изборния ден. В жалбата местната коалиция настоява да бъде извършена проверка във връзка с изложените обстоятелства и съответно да бъдат предприети необходимите действия за преустановяване на посоченото нарушение на Изборния кодекс и санкциониране на нарушителите.


Прокуратурата отчете най-много нарушения в София, Плевен и Бяла Слатина


Образувани са 65 досъдебни производства в прокуратурата за престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 10 от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред.


Най-много досъдебни производства са образувани в Софийската градска прокуратура – 6. В Софийската районна прокуратура, както и в тези във Варна, Дупница и Оряхово има по 3 разследвания, а в Бяла Слатина и в Плевен – по 4.


По едно разследване е образувано в прокуратурите в Балчик, Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Девня, Елена, Златоград, Исперих, Казанлък, Ловеч, Монтана, Омуртаг, Свищов, Севлиево, Сливен, Сливница, Смолян, Тетевен, Тутракан, в Шумен и в Специализираната прокуратура. По две досъдебни производства има в Оряховица, Каварна, Карнобат, Павликени, Пловдив, Сандански и в Царево.


Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 са с предмет престъпления, свързани с изборите.


10 души са обвинени, четирима остават в ареста


В прокуратурата са образувани 901 прокурорски преписки, от които по 545 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 39 преписки, а по останалите 317 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.


До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на 6 души (кандидати за кметове и общински съветници) по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 8 души (кандидати за общински съветници) като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура. За шестте лица с имунитет по досъдебното производство на Специализираната прокуратура, ЦИК даде разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им. С определение на специализирания съд са задържани под стража четирима обвиняеми.


ЦИК даде разрешения за привличането им като обвиняеми за 7 лица по разследванията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се очаква решението на ЦИК.


Всичко за изборния ден - тук.
Какво е важно да знаете за гласуването - тук.

Резултатите от местния вот може да следите през целия ден в телефона ви - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1083 Весело

  Като чух за групово се сетих за Момин проход 😁

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4428 Неутрално

  Също така, от ЦИК забраниха на "24 часа" да публикуват в сайта си прогнозни резултати.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Все пак целта оправдава средствата. Да имаш кмет е мнооого блажно.

 4. До коментар [#2] от "hamiltonf":

  А защо не забраняват на ПИК?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 5. 5 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Днес цял ден не се съобщават резултатите за Добрич, Плевен и др. големи градове. Май че там банкянския яде як бой.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4428 Весело

  До коментар [#4] от "Не ЧОВЕК а желязо просъсКА ФашистА ТиХо мърТвиЯ кАзА НЕ НПО и ВЪЗкръсна за СледВащия ГРАНТ":

  Аз да ти приличам на "ЦИК"?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Въпросът беше по-скоро риторичен, ти само ми подсказа идеята за него :)

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 899 Любопитно

  в едно пловдивско село което е на 7 километра от Пловдив и има автобуси през 20-25 мин днес имаше през 5 :D:D:D:D
  Отделно комисиите нещо много се цапаха с мастило по ръчичките и оставяха маркери по бюлетините :D:D:D:D
  За махалите няма смисъл от вън се раздават и вътре се пускат бюлетините :D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  А БЪЛГАРСКИЯТ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ и персонално др. Красимир Кънев на какво мнение са по този въпрос ????Без ТЯХ всичко изнесено до тук просто НЯМА СМИСЪЛ !

 10. 10 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#5] от "krf54523578":


  Днес цял ден не се съобщават резултатите за Добрич, Плевен и др. големи градове. Май че там банкянския яде як бой.
  —цитат от коментар 5 на krf54523578


  Плевен.....Спартански 38,1 ...Петров 28,5....БСП то в миманс....
  За Полски тръмбеш и Якоруда няма дани......

 11. 11 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1117 Весело

  Много нарушения, само в Дневник няма, а:
  Резултатите от местния вот може да следите през целия ден в телефона ви - тук.
  ;-)

  Всичко в България е менте ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 12 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 678 Весело

  Бе много рано започнаха да се съобщават "умопомрачителни" нарушения на изборите. Това е поредната упорка на загубилите- всичко е мошия, ама ние си бяхме точни,и па бити, и па е.ани, и пак не са от тез како Сийке...

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4479 Неутрално

  "Мними служители на НСО заплашвали жители на ловешки села с арест"

  Егати наглата "схема"!

 14. 14 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Милиционерските тъпотии нямат край. Ето за това изборите са мръсни,защото ГЕРБ знаеха предварително,че ще ги умарсят. Нямаше да е така ,ако не бяха премахнали машинното гласуване. Като наближат парламентарните избори,ГЕРБ пак ще премахнат машинното гласуване,защото са лъжци и пак ще се гласува по първобитния неандерталски начин само и само да могат да подменят вота на хората.

 15. 15 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 291 Весело

  Кеф ми е, че има демокрация, защото времената от комунизъма и тъмните векове вече не минават. Всички знаем кои две политически сили ги прилагат най-масово.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 16. 16 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "Гласувай за нашия човек и ще те закараме до секцията с лимузината". Д..а м..к. им д..а. Нагли типове.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK