Протоколите от изборите пълни с грешки, отчитането им се бави

Въпреки обучението членовете на секционните комисии са допуснали много грешки при попълването на протоколите.

© Велко Ангелов

Въпреки обучението членовете на секционните комисии са допуснали много грешки при попълването на протоколите.Избори 2023

Протоколите от секциите са пълни с грешки, обработването и отчитането на резултатите върви изключително трудно и бавно, а в някои секции все още продължават да попълват протоколи.


Документите от 238 секции са пристигнали в зала "Арена Армеец" към 1 ч. 120 са обработили и предали протоколите си и в тях не са отчетени грешки.


"Грешките са страшно много. Почти всяка секция има грешен протокол. Не мога да си обясня на какво се дължи. Все още има секции, които отчитат резултатите и попълват протоколите и са в училищата. Може би трябва да се направи анализ след изборите на какво се дължат тези грешки", обясни председателят на ОИК-София Полина Витанова.
В София проблемно е било това, че се гласува с три бюлетини. И попълването, и приемането стават много бавно като към 1 ч. все още има много секции, които още не са отчели резултата и не са попълнили протоколите. "Много тежки избори, но атмосферата е спокойна и в залата няма никакво напрежение", обобщи Витанова.


Тя посочи, че в една от секциите вместо за кмет на район в протокола са попълвали, че отчитат кмет на Столична община. Грешката е непоправима и процедурата предвижда членове на ОИК да занесат в секцията нов екземпляр от протокола, който да бъде попълнен наново.


"Дневник" следи на живо първите резултати и първите коментари на политическите играчи след вота. Най-важното от изборния ден до момента - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK