Христо Иванов: Боя се, че Сараите е една от сградите, където е решен изборът на Гешев

Боя се, че едната от двете сгради, за които главния прокурор Сотир Цацаров каза, че е направен изборът на Иван Гешев за негов заместник са Сараите в Бояна (в който живее почетният председател на ДПС Ахмед Доган, б.а.), това каза днес по Би Ти Ви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той не пропусна да отбележи, че бележката на Цацаров напрактика признава, че Гешев е назначен с фалшифицирана процедура.
При изслушването на Иван Гешев от Висшия съдебен съвет (ВСС) миналата седмица Цацаров, в опит да уязви председателят на ВКС Лозан Панов, описа как обичайно се избират тримата големи в съдебната система:


Г-н Панов говори като човек, чиято процедура е протекла кристално чисто, при пълна прозрачност. Слушайки го, имам чувството, че г-н Панов не е участвал в такава процедура, а я е следил само отстрани. По какво се отличава процедурата с предните и с тази, при която бе избран и председателя на ВКС. Г-н Чолаков (председател на ВАС - бел. ред.) помни много добре как беше наречен неговият избор например. И моята не прави изключение. Зададохме ли въпроси кой и как го предложи [за Панов], за да може той сега с тази гражданска смелост и свобода да задава сега тези въпроси – не че не може. Колегата Панов разчита на времето – колкото повече минава времето, толкова повече оставаме все по-малко хора в залата, която помни как протече неговият избор. Бяхме двама – Георги Колев и аз, сега съм само аз. Честно казано, (ние с Колев сме) двамата най-виновни [за избора на Панов]. Ще минат още два месеца и тъй като никой мандат не е вечен, от тази зала ще изляза и аз и никой няма да помни какво се е случило тук вътре – и което е по-важно – в две други сгради" (при избора на Панов). Аз го знам, но няма да го кажа. Няма да го кажа, не защото уважавам Лозан Панов, а защото уважавам ВКС, съда и неговия председател. Не този председател, а длъжността.


По повод тези му думи, Христо Иванов посочи, че в България има скрити центрове на власт, които не съвпадат с формалните институции, които би трябвало да вземат решенията. "ВСС, който има тази сложна процедура да вземе това решение, всъщност изпълнява тези танци като един севернокорейски ансамбъл, за да легитимира решение, взето в други едни две сгради", допълни той.


Иванов изтъкна, че по темата за процедурата за избора на Гешев българската политическа класа изпада в срамен ужас и мълчание. По думите на Иванов "Демократична България" са единствените, които реагират на "това по-нататъшно завладяване на българската държава от тези скрити центрове на властта, от тази паралелна власт, която взема в други две сгради решения за разпределяне на толкова много власт за следващите 7 години".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK