Европейската комисия търси своите млади посланици в България

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Европейската комисия търси своите млади посланици в България


Защо си струва да се кандидатства за Младежки екип "Европа" - Дневник разговаря с двама от участниците в него


Европейската комисия в България за поредна година набира млади доброволци за своя Младежки екип "Европа". Той се състои от активни студенти, които имат добри познания за ЕС и желание да участват като лектори в разнообразните комуникационни дейности на Европейската комисия в България, на информационната мрежа "Европа Директно" (Europe Direct) у нас и в останалите европейски мрежи, както и на Бюрото на Европейския парламент за България. Кандидатстването за конкурса става онлайн до 22 ч. на 4 ноември 2019 г. Търсят се студенти на възраст 18 – 25 години, обучаващи се в бакалавърска или магистърска програма, които имат желание да бъдат младите посланици на ЕС пред най-различни публики. Подробности за кандидатстването ще откриете на страницата на Представителството на ЕК в България.


Драган Загорски на 21 г. и Яна Младенова на 23 г. отговориха на въпросите на Дневник за работата си като "посланици на ЕС" в България:
Защо млад човек като вас се занимава с доброволческа дейност без заплащане в полза на ЕС, вместо да се забавлява през свободното си време?


Яна Младенова Вярвам, че именно заради свободното време в комбинация със заразяващ ентусиазъм имаме възможността да оформим културата на доброволчеството, чиято същност е емоцията и удовлетворението от това, че подкрепяме каузи, в които вярваме. Ползите за нас не са финансови, а чисто практически - нови знания, изграждането на контакти, умения за общуване и реален поглед към състоянието на дадената сфера. Това считам за далеч по-ценно.


Европейската комисия търси своите млади посланици в България


Драган Загорски Да си част от Младежки екип "Европа" е повече от забавно. Инициативите и презентациите, които организираме, излизат извън скучното формално образование. Стараем се по активен, неформален и модерен начин да стигнем до всички граждани, като залагаме на различни дейности, които да информират по достъпен начин, така че, лично за мен доброволчеството в Младежки екип "Европа" се превърна в хоби. Във въпроса споменахте "без заплащане" и "в полза на ЕС". Истина е, че липсва финансов стимул, но контактите, които създаваш, знанията и уменията, които придобиваш, опитът, който трупаш – това кара поколения "джуниъри" да подновяват договорите си и да се включват в инициативите отново и отново, което реално отговаря и на аспекта за "ползата". Дейността на екипа не е (само) в полза на ЕС. Огромни дивиденти черпим ние самите, както и България, тъй като обясняваме на българските граждани по достъпен и ясен начин така сложните европейски политики.


Разкажете за опита и преживяванията си в Младежки екип "Европа", какво правите там конкретно?


Драган Загорски Наскоро прочетох някъде, че "джуниърите" сме били "лектори по европейски въпроси" – аз не се приемам за лектор. Като студент по международни отношения ми е много по-лесно да си се представя като посланик на ЕК, чиято цел е да опрости и представи брюкселските политики пред различни аудитории. През тези няколко месеца, в които съм част от екип, се срещнах с хиляди граждани на възраст между 5 и 75 години. Хубавото в ЕС е, че той е навсякъде около нас и част от ежедневието ни, което позволява да говорим за него пред различни възрастови групи. Въпреки това основната ни целева група са младежите между 16 и 30 г., чиито познания за ЕС се свеждат до материала в училище и информацията от новините. Така те пропускат много възможности и права, които ЕС им предоставя, както и често стават жертва на дезинформацията. Основните теми, по които работим с младите, са възможностите за работа и стаж в европейските институции, перспективите на програмата Еразъм+ и борбата с дезинформацията.


Яна Младенова Моето членство в екипа започна през 2016 г., като до днес в хода на доброволческата ни работа съм била част от десетки инициативи с основен фокус върху социалната значимост и подкрепа в полза на гражданите. Като пример мога да спомена проекта "Отново в училище", събития като "EuropeOfYouth - предимството да бъдеш информиран", участията ни в "Национални дни на кариерата" и др.


Какви са най-ценните знания и умения, които ви даде участието в Младежки екип "Европа"?


Яна Младенова На първо място бих отбелязала, че Младежки екип "Европа" стимулира креативността. Освен досега до нови идеи, подходи и хора, получаваме и привилегията за професионално обучение в сферата на комуникационните умения, а именно - как да превърнем сложната информация в достъпна. Това съответства както с целите на ЕК, така и с нуждите на работното ни ежедневие и личния живот.


Европейската комисия търси своите млади посланици в България


Драган Загорски ЕС е толкова голям и сложен "организъм", че за него винаги има какво да научиш. В училище и университета се набляга много на история, структура и функциониране на институциите, но реално не се обръща почти никакво внимание на възможностите, които ЕС предоставя, на различните проекти и инициативи, от които да се възползваш и от секторните му политики, които са част от нашето ежедневие. Едновременно с това, благодарение на участието си в екипа, успях да преборя един доста голям проблем – публичното говорене. Винаги съм се притеснявал, излизайки пред голяма аудитория. През тези месеци имах възможността да си развържа езика, да се отпусна, да изляза от зоната си на комфорт и да се чувствам цар на подиума – нещо, за което винаги ще бъда благодарен на Младежки екип "Европа".


Бихте ли препоръчали и на други ваши връстници да кандидатстват за членство в Младежки екип "Европа" и защо мислите, че си заслужава?


Драган Загорски Та аз го правя постоянно. Повечето ми връстници използват социалните мрежи и именно там е насочена и кампанията ни - Facebook, Linked In, Instagram Всички от екипа целим да разпространим идеята на Младежки екип "Европа" и да покажем на своите приятели и последователи колко забавно, полезно и представително е участието. Ако можех, тази година пак бих кандидатствал, защото истината е, че единственото, което получаваш от членството, са позитиви, пък да напишеш в CV-то си, че си бил част от Младежки екип "Европа" към Представителството на Европейската комисия звучи доста престижно, нали?


Яна Младенова Разпространявам информация за проекта почти от самото начало. Младежки екип Европа не е просто още едно добро попадение за CV , а забележителен старт за професионално развитие. Всеки осмелил се ще открие също и че европейската тематика може да е водеща, но винаги има място и за различни интереси и сфери, които дори правят крайния резултат още по-забележителен. Това, което считам за най-ценно в хода на проекта са хората - колеги, които често се превръщат в приятели, а така се формира и нова представа за думата "екип".


Трудно ли е кандидатстването и как става?


Драган Загорски Никой не цели да затруднява желаещите и да ограничава участието им в конкурса, затова и процедурата е много лесна и достъпна. Всеки, който има интерес и наистина желае да се включи, има реален шанс да стане част от новите "джуниъри". Изискването е само едно – да бъдеш студент между 18 и 25 г. Кандидатства се с мотивационно писмо и презентация по поставена тема. А одобрените кандидати преминават и кратко интервю. За Младежки екип "Европа" няма граници (освен възрастови, все пак сме младежки екип), конкурсът е отворен за студенти от всички специалности и всички краища на България, нали мотото на ЕС е "Единни в многообразието".


Европейската комисия търси своите млади посланици в България


Яна Младенова Като всяко нещо, което си заслужава, все пак процесът изисква усилия. В началото на всяка академична година на сайта на Представителството на Европейската комисия в България се обявява конкурс за нови членове на екипа.


Вярвате ли, че след натрупания опит ще работите отново под някаква форма за ЕС?


Драган Загорски Приемам времето си в Младежки екип "Европа" като неофициален стаж в Представителството на Европейската комисия. Вярвам, че натрупания опит ще се отплати многократно, но не бих искал да ограничавам възможностите само до ЕС. Знанията и уменията, които трупаме през тази година, могат да се използват в много професионални сфери и това го доказват вече няколко поколения "джуниъри".


Яна Младенова Смятам, че всички ние работим под някаква форма за ЕС. За благополучието на всички близки, познати и непознати, е нужно целеустремено да вярваме, че заедно можем повече. Сам човек трудно би постигнал значима промяна, но може да работи за началото й.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK