Руски военни самолети, прелетели над България, са имали надлежните разрешителни

Руски военен транспортен самолет разтоварва на 12 юли част от оборудването за комплексите С-400 в базата "Мюртед" край Анкара

© Reuters

Руски военен транспортен самолет разтоварва на 12 юли част от оборудването за комплексите С-400 в базата "Мюртед" край АнкараВоеннотранспортни самолети на Руската федерация, превозващи личен състав, въоръжение и техника на тази държава, са преминали през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство.


Това съобщиха за "Дневник" от Министерството на външните работи. Вчера в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+ и ТВ1 бившият служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков проф. Тодор Тагарев обяви, че машината Ан-124 на руските ВВС е преминала над територията на България на 22 срещу 23 октомври. Самолетът е пренасял ракетни комплекси С400, като ракетите са били транспортирани за военно учение в Сърбия, каза Тагарев. Той попита имало ли е разрешение за такова прелитане над България.


Информацията беше потвърдена освен от външното министерство, също и от министерството на транспорта. И двете ведомства коментираха, че прелитането е станало след необходимите по закона правила, ноти и издадени разрешения. За полета е било издадено дипломатическо разрешение - №64-111 от Министерството на външните работи.
Полетът е извършен на 22 октомври съгласно издаденото дипломатическо разрешение, съобщават от министерството на транспорта. "Полетният план и реалната траектория на полета съответстват на условията на дипломатическото разрешение. Полетът е извършен със самолет от същия тип с друга регистрация, която надлежно е описана като заместваща в дипломатическото разрешение", се казва още в отговора на транспортното министерство до "Дневник". Също така прелитането е извършено в рамките на срока на валидност на разрешението.


Типът на товара е отразен коректно, казват още от министерството на транспорта.


Допълнение от Външното министерство


Малко след публикацията, МВнР разпространи следното изявление:


"Във връзка с публикации в медиите по повод преминаване във въздушното пространство на България на руски военно-транспортни самолети, превозващи ЗРК С 400 към Сърбия, бихме искали да обърнем внимание на процедурата за предоставяне на дипломатически разрешения за този вид полети в съответствие с действащата международна и национална нормативно-правна уредба:


След като в МВнР, дирекция "Консулски отношения", постъпи нота от съответната държава с молба за разрешение за прелитане във въздушното ни пространство на военно-транспортен самолет, МВнР прави запитване с вербална нота до държавата, която е финална дестинация на полета. Целта е да се потвърди крайния потребител на превозвания товар и целта, за която ще бъде използван.


След получаване на исканата информация, в съответствие със Закона за гражданското въздухоплаване и Закона за преминаване и пребиваване на територията на Република България на съюзнически и чужди въоръжени сили МВнР предоставя за съгласуване постъпилото искане за получаване на дипломатическо разрешение за прелитане на компетентните български структури в МО и МТИТС.


След получаване на позитивни становища от тези две институции МВнР предоставя исканото дипломатическо разрешение за реализация на заявеното прелитане при условие, че полетите ще се реализират при стриктно спазване на правилата и процедурите за извършване на полети във въздушното пространство на България.


По повод конкретно цитирания в медиите случай, бихме искали да уточним, че е разрешено прелитането на 22 октомври 2019 г. на два военно-транспортни самолета с личен състав, бойна техника и въоръжение, включително ракетни комплекси С-400, във връзка с провеждането на военно учение "Славянски щит" на територията на Сърбия.


На 30 октомври 2019 г. МВнР е получило надлежно уведомление за това, че са извършени обратните полети, свързани с извозването на участвалите в учението личен състав, бойна техника и въоръжение от Сърбия през въздушното пространство на България към Русия."


Бел. ред. Статията бе коригирана в 12:00, за да допълни, че става въпрос за два военно-транспортни самолета според последното съобщение на МВнР по случая. В предишния си отговор институцията говореше за един самолет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK