Съдии: Пред президента стои моралният избор дали да назначи Гешев

Иван Гешев бе избран на 24 октомври с 20 гласа "за" и 4 "против" за нов главен прокурор и все още се очаква решението на президента Румен Радев дали да го назначи с указ или да върне процедурата във ВСС.

© Велко Ангелов

Иван Гешев бе избран на 24 октомври с 20 гласа "за" и 4 "против" за нов главен прокурор и все още се очаква решението на президента Румен Радев дали да го назначи с указ или да върне процедурата във ВСС.Конституцията оставя възможност на президента да прецени дали ще се съгласи избора на Иван Гешев за главен прокурор, който беше извършен по странен начин, или да се съгласи с аргументите на хората, извън сградата на ВСС, които са и днес по площадите". Това заяви пред БНР съдия Здравка Калайджиева - правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург 2008-2015 г.


Според нея пред президента Румен Радев стои само моралният избор дали да върне, и то мотивирано - като обясни защо той не е съгласен, или да потвърди, било то с мотиви или без мотиви, изборът на Висшия съдебен съвет. "Не съм убедена, че е възможна някаква процедура пред Конституционния съд", уточни Калайджиева.


"Проблемът е дали някога някой ще инициира сериозна реформа, която да елиминира тази хегемония на прокуратурата и методите, с които тя се ползва, включително и безнаказаност", каза съдията.
По думите й в изявленията на избрания за главен прокурор Иван Гешев е имало много заявки за непознаване на правата на човека и гаранциите, които българското правосъдие трябва да предостави за тяхното спазване.


"Станахме свидетели на нападки срещу плурализма, срещу правото на защита, на пряко нарушаване на презумпцията на невиновност, посочване на лица, които ще бъдат мишени на правосъдието. Бяхме свидетели на погазване на основни принципи на Конституцията", посочи Калайджиева.


Тя смята, че това е тревожно, защото главният прокурор по закон е методически ръководител на всички прокурори в страната. Той би трябвало да насочва работата на прокуратурата в посока на спазването на правата на човека, а не на тяхното пренебрегване в интерес на работата на прокуратурата, допълни съдията.


Според Калайджиева единодушната номинация за Гешев от всички членове на Прокурорската колегия във ВСС е било заявка, че няма да приемат друг кандидат. Тя припомни множеството писма, изпратени от различни организации и структури, в подкрепа на Гешев.


"Тези пози напомнят на партийни събрания на БКП по месторабота. Не смятам, че това може да бъде лицето на прокуратурата, защото представата за железния юмрук на партията, който беше характерен за еднопартийните условия преди 1989 г., в многопартийни условия може и лесно се превръща в инструмент, бухалка за разправа с политически и икономически опоненти. Това не е борба за законност, това е сплашване", подчерта Калайджиева.


Тя запита риторично защо трябва хората да се страхуват от прокуратурата, след като тя би трябвало да е институция, призвана да пази законността и да изправя престъпниците пред съда. "Нима ние всички сме престъпници и не искаме върховенство на закона?", добави Калайджиева.


Според нея методите на прокуратурата не просто всяват страх, а имат за цел да всеят страх. "Пред този страх ние не можем да си позволим да мълчим, защото страхът не може да бъде аргументът за осигуряване на законност. Аргументът за осигуряване на законност се намира в съда и ние очакваме изправянето на виновните в престъпления пред съд", добави още тя.


Нели Куцкова: Най-стряскащо в избора на Гешев бе признанието на Цацаров за "други две сгради"


Конституционната разпоредба – чл. 129, ал. 2, подлежи на тълкуване от Конституционния съд. Това е мнението на дългогодишния съдия Нели Куцкова, която отговори на въпрос пред "Сега", ако президентът не подпише указа за Гешев, откъде трябва да започне процедурата - съвсем отначало, с ново номиниране или просто трябва да се прегласува Гешев.


Куцкова каза, че помни два такива случая – първият е, когато Петър Стоянов върна избора на Бойко Рашков за главен прокурор и процедурата е започнала отначало с нови номинации. Тогава бе избран Никола Филчев. Другият случай е, когато Румен Радев върна предложението за настоящия председател на Върховния административен съд Георги Чолаков, а ВСС просто го гласува отново, обясни Куцкова и каза, че според нея разпоредбата подлежи на тълкуване.


"За мен лично още от първите му публични изяви - много преди номинирането му, ми правеха потискащо впечатление начинът му на изразяване, агресивността му към конкретни хора. Не съм почитателка на Сотир Цацаров, но винаги съм се възхищавала на логичната му, стегната мисъл, на правно издържаните, сдържани и интелигентни изказвания - дори когато са саркастични. Такова нещо при Гешев не се вижда и чува", коментира Куцкова в интревю за "Сега" и посочи, че отношението му към медиите, изказванията му за човешките права и демокрацията будят притеснение.


"Освен това той демонстрира и склонност към отмъщение, което е изключително опасно за човек с такава огромна власт. Няма да скрия, че бях притеснена и от типа хора, които образуваха "подкрепящата" го група пред ВСС и които бяха грижливо охранявани от горките полицаи. Аз бих умряла от срам от такава "подкрепа", коментира Куцкова.


Според нея проблемът не е в процедурата, а в това как зад процедурата се скриват неясни влияния и интереси. "Процедурата е инструмент, както е инструмент и ножът. С ножа можеш да отрежеш хляб за детето си, а можеш и човек да убиеш. Много е важно в какви ръце е инструментът и каква глава управлява ръцете", каза Куцкова.


По думите й, от години е публична тайна, че на ръководни места в системата се назначават хора, които предварително трябва да получат "благословия" от някого извън системата. "Най-стряскащото в цялата процедура по така наречения избор на г-н Гешев беше именно това признание на г-н Цацаров. А най-отчайващото е, че реакция няма!", допълни Нели Куцкова по повод намека на главния прокурор, че назначенията се решават "в други две сгради".


Всичко за процедурата и избора на нов главен прокурор - четете тук
Какво ще направи ВСС, ако президентът не подпише указ - четете тук
Как беше избран Иван Гешев - тук
Какво се готви да прави като главен прокурор - тук
Кадри от блокадата около ВСС - тук
Мълчанието на подкрепящите Гешев - тук
Как издателят на ПИК атакува критикуващ бъдещия главен прокурор - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK