Кратки новини: Кметът на Несебър остава в ареста

Кратки новини: Кметът на Несебър остава в ареста

© Георги Кожухаров"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Кметът на Несебър остава в ареста


Това реши Апелативният специализиран наказателен съд, който заседава повече от 7 часа по делото за мярката за неотклонение на избрания за 4-ти мандат кмет на Несебър Николай Димитров и трима общински съветници, обвинени за купуване на гласове, съобщи БНТ. В същото време в крайморската община разследващи са иззели документи от общината и една от общинските фирми. В ареста остават и избраните за общински съветници Георги Георгиев и Петър Тодоров. Освободени са Атанас Япаджиев и Константин Лефтеров поради липса на достатъчно доказателства. Според съдебния състав за тримата, които остават в ареста, има достатъчно доказателства и има достатъчно данни, за да се предположи, че Николай Димитров е бил ръководител на организираната престъпна група.


Близо два тона и половина откраднато дизелово гориво е открито при акция в Бургаско


Близо два тона и половина дизелово гориво са открити при акция на полицията в Бургаско срещу кражби в БДЖ. Един тон дизел, разпределен в пластмасови туби с различна вместимост, са били намерени в три леки автомобила, управлявани от трима мъже. Установено е, че горивото било системно източвано от цистерни, превозвани с различни влакови композиции. Тримата са задържани за срок от 24 часа. След това последвали претърсвания в жилищата на задържаните, където са намерени и иззети множество туби с различна вместимост, съдържащи още близо тон и половина дизелово гориво. Установено е, че горивото е продавано на занижени цени на черния пазар.
Кратки новини: Кметът на Несебър остава в ареста

© МВР


Президентът ще представлява България на срещата на върха на НАТО през декември


Държавният глава Румен Радев ще представлява България на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните-членки от НАТО. Това е решено след разговор между президента и министър-председателя Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба. Форумът ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон.


Утвърдени са новите нормативи за час програма за БНТ и БНР през 2020 г.


Българската национална телевизия (БНТ) ще получи 1844 лв., а Българското национално радио (БНР) - 443 лв. като нормативи за подготовка, създаване и разпространение на един час от своите национални и регионални
програми. Нормативът бе утвърден от Министерски съвет, съобщиха от там.


Размерите на нормативите за час програма са съобразени с достигнатия от БНТ и БНР, съответно обем (часове) телевизионна програма и обем (часове) радиопрограма и с основните политики и приоритети на проекта на бюджет за 2020 г., се казва още в доклада на Министерство на финансите към решението за утвърждаването им.


Предложените нормативи за час програма на БНТ и БНР са изчислени при общ обем от 35 136 часа телевизионна програма – 35 136 и 97 356 часа радиопрограма.


Програмите на БНТ включват БНТ 1, БНТ 2, БНТ 3 и БНТ 4, а на БНР - националните "Хоризонт" и "Христо Ботев', отделно "Радио София, "Радио България", регионалните РРС-та Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Шумен, Видин, Бургас и Кърджали и интернет радиото "Бинар".


Държавната субсидия за обществената телевизия и радиото се образува, когато т.нар. норматив за час програма се умножи по часовете, в които се излъчват отделните им канали и програми, а към това се добавят и разходите за ремонти и купуване на нова техника.


Нормативът за БНТ за следващата година ще е с 86 лв. повече от предходната. През 2019 г. той е бил 1758 лева, а година по-рано - 1635 лв.. От 2014 до 2016 включително размерът му е бил 1628 лв. През 2013 е 1770 лв., през 2012 - 1679 лв, а година преди това, рез 2011 г. - 1978 лв.


Линията на бедност се повишава с 15 лв.


От 1 януари 2020 г. линията на бедност да се повиши с 15 лева до 363 лв. Това реши правителството на днешното си редовно заседание. Линията на бедност през тази година е 348 лева, като сметките показват, че увеличението за 2020 г. е с 4.3 на сто. Линията на бедност се използва при разработване на държавната политика в областта на доходите и жизненото равнище, при определяне на конкретни мерки за социална защита и е база за определяне на размера на финансовата подкрепа за хората с увреждания.


Върховният съд отхвърли жалба на съдия Ченалова срещу отстраняването й от длъжност


Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Румяна Ченалова срещу решението на Висшия съдебен съвет за отстраняването й от длъжност. На заседание на 19 ноември 2015 г. на съдия Ченалова бе наложено дисциплинарно наказание "освобождаване от длъжност" заради разследването, прераснало в дело, което се води срещу нея в специализирания съд. Решението на ВАС не е окончателно и Ченалова може да обжалва пред 5-членен състав на ВАС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK