Петър Манджуков ще е почетен консул на Узбекистан в България

Петър Манджуков ще е почетен консул на Узбекистан в България

© Цветелина Николаева, КапиталОръжейният търговец Петър Манджуков ще е почетен консул на Узбекистан в България, реши днес правителството.


Министерският съвет прие решение за откриване на почетно консулство на Узбекистан в България, ръководено от почетен (нещатен) консул, съобщиха от правителствената информационна служба. Новооткритото почетно консулство на Узбекистан ще бъде със седалище в София и консулски окръг, обхващащ територията на областите Пловдив и София (столица).


Към момента Узбекистан няма свое дипломатическо представителство в София. За връзките с България отговаря посланикът й в Турция.
Според последните данни на Министерството на икономиката външнотърговският стокообмен между България и Узбекистан за 2016 г. е 15 601 000 долара, основно износ от България, като салдото е 12 601 000 долара. Водещи стоки в износа на България за Узбекистан през 2016 г. са медикаменти, което представлява 70,44 на сто от стокообмена, сочат данните.


В същото време последният доклад на междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение показва, че България е изнесла през 2017 г. оръжие и боеприпаси за 6 216 364 евро, а издадени разрешителни за износ са на стойност 9 109 950 евро. През 2016 г. реализираните разрешителни са били за 8 363 488 евро.


Петър Манджуков е носител на орден "Стара планина" I степен, връчен му от президента Георги Първанов. Манджуков стана и първия архонт на Пловдив. Званието му бе дадено от Пловдивския митрополит Николай, след като бизнесменът дари един милион лена за изграждането на нов храм. Титлата на Манджуков му беше връчена след освещаването на църквата "Свето Преображение Господне".


През 2004 г. името на Манджуков беше замесено в сериозен скандал, станал известен под името "Петролгейт". Беше създадена и парламентарна комисия, която да разгледа случая. Тогава излязоха информации, че три български дружества са въоръжавали тайно режима на Саддам Хюсеин и още толкова са търгували между 1997 и 2003г. с петролни ваучери, като печалбата в един от случаите е била пердназначена за Българската социалистическа партия. ДЖЕФФ Корпорейшън, Елмет-инженериг и "САРА-М са се договаряли за оръжие и оборудване с двойна упореба, а по петрола са работили "Машиноекспорт", "Химимпорт" и "Аракбул ойл". Това се твърдеше в обхващащ 1200 страници доклад на специалната разследваща комисия Iraq Survey Group (ISG), създадена от САЩ за издирване на оръжия за масово унищожение или програми за разработването им. Собственик на "Машиноекспорт" е оръжейният търговец Петър Манджуков. Името му беше замесено в първия скандал след публикуването на подобни разкрития в иракския вестник "Ал Мада".


Почти веднага след 10 ноември 1989 вече бившият служител на "Кинтекс" Петър Манджуков получава лично от Андрей Луканов пълен лиценз за търговия с оръжие.


Комисията за разкриване на досиетата с решение от 2010 г. обявява за първи път името му сред сътрудниците на Държавна сигурност, регистриран с псевдоним "Пампоров".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK