Петър Манджуков ще е почетен консул на Узбекистан в България

Петър Манджуков ще е почетен консул на Узбекистан в България

© Цветелина Николаева, КапиталОръжейният търговец Петър Манджуков ще е почетен консул на Узбекистан в България, реши днес правителството.


Министерският съвет прие решение за откриване на почетно консулство на Узбекистан в България, ръководено от почетен (нещатен) консул, съобщиха от правителствената информационна служба. Новооткритото почетно консулство на Узбекистан ще бъде със седалище в София и консулски окръг, обхващащ територията на областите Пловдив и София (столица).


Към момента Узбекистан няма свое дипломатическо представителство в София. За връзките с България отговаря посланикът й в Турция.
Според последните данни на Министерството на икономиката външнотърговският стокообмен между България и Узбекистан за 2016 г. е 15 601 000 долара, основно износ от България, като салдото е 12 601 000 долара. Водещи стоки в износа на България за Узбекистан през 2016 г. са медикаменти, което представлява 70,44 на сто от стокообмена, сочат данните.


В същото време последният доклад на междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение показва, че България е изнесла през 2017 г. оръжие и боеприпаси за 6 216 364 евро, а издадени разрешителни за износ са на стойност 9 109 950 евро. През 2016 г. реализираните разрешителни са били за 8 363 488 евро.


Петър Манджуков е носител на орден "Стара планина" I степен, връчен му от президента Георги Първанов. Манджуков стана и първия архонт на Пловдив. Званието му бе дадено от Пловдивския митрополит Николай, след като бизнесменът дари един милион лена за изграждането на нов храм. Титлата на Манджуков му беше връчена след освещаването на църквата "Свето Преображение Господне".


През 2004 г. името на Манджуков беше замесено в сериозен скандал, станал известен под името "Петролгейт". Беше създадена и парламентарна комисия, която да разгледа случая. Тогава излязоха информации, че три български дружества са въоръжавали тайно режима на Саддам Хюсеин и още толкова са търгували между 1997 и 2003г. с петролни ваучери, като печалбата в един от случаите е била пердназначена за Българската социалистическа партия. ДЖЕФФ Корпорейшън, Елмет-инженериг и "САРА-М са се договаряли за оръжие и оборудване с двойна упореба, а по петрола са работили "Машиноекспорт", "Химимпорт" и "Аракбул ойл". Това се твърдеше в обхващащ 1200 страници доклад на специалната разследваща комисия Iraq Survey Group (ISG), създадена от САЩ за издирване на оръжия за масово унищожение или програми за разработването им. Собственик на "Машиноекспорт" е оръжейният търговец Петър Манджуков. Името му беше замесено в първия скандал след публикуването на подобни разкрития в иракския вестник "Ал Мада".


Почти веднага след 10 ноември 1989 вече бившият служител на "Кинтекс" Петър Манджуков получава лично от Андрей Луканов пълен лиценз за търговия с оръжие.


Комисията за разкриване на досиетата с решение от 2010 г. обявява за първи път името му сред сътрудниците на Държавна сигурност, регистриран с псевдоним "Пампоров".

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Каквото правителството на държавата, такъв и почетния му консул
  Впрочем Софарма е позната добре там, а Плама има свой завод за масла..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Търговец на оръжие, и на човешки живот, купуващ място в рая? Митриполитите продават места в рая? И опрощаване на грехове?

 3. 3 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Има физиономия на пенсиониран председател на ТКЗС,
  ежедневно прекаляващ с алжирката и със свинското със зеле:-)

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 915 Разстроено

  Има физиономия на пенсиониран председател на ТКЗС,ежедневно прекаляващ с алжирката и със свинското със зеле:-)
  —цитат от коментар 3 на ohg30520577


  Това е "бизнес-елита" на България :-(

 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 915 Разстроено

  "България е изнесла през 2017 г. оръжие и боеприпаси за 6 216 364 евро"

  С новия почетен консул - догодина повече (и все през неговите фирми)...

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2271 Неутрално
 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Търговец на оръжие, и на човешки живот, купуващ място в рая? Митриполитите продават места в рая? И опрощаване на грехове?
  —цитат от коментар 2 на Таралеж


  Не знам дали Манджуков е религиозен човек и вярва в рая. За всеки случай, обаче, си е уредил и държавна награда от Първанов. Длъжността почетен консул, също така, би затруднила потенциалното му криминално преследване. (Не че някой в България се мъчи да го преследва...)

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  До коментар [#7] от "plamen_b":

  Точно така! Явно поне осъзнава какви ги върши, и купува защита от Ада, и защита от пандиза.

 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  До коментар [#7] от "plamen_b":

  Точно така! Явно поне осъзнава какви ги върши, и купува защита от Ада, и защита от пандиза.

 10. 10 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  другаря пампоров - много титли,много имена!!!

 11. 11 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Весело

  "Почти веднага след 10 ноември 1989 вече бившият служител на "Кинтекс" Петър Манджуков получава лично от Андрей Луканов пълен лиценз за търговия с оръжие.
  ... носител на орден "Стара планина" I степен, връчен му от президента Георги Първанов. ...Манджуков стана и първия архонт на Пловдив. "
  =============================================================================
  Забележително развитие...!!!:)))))

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  А от Узбекистан на какво мнение са ? Съгласни ли са "злокачествено " ЧЕНГЕ да ги представлява ???? Макар и произведеен в "архонтско "звание :
  На церемонията Манджуков се похвали, че е „трето поколение пловдивчанин”, което ни накара да се поинтересуваме от тайните обвързаности на търговеца на смърт, както наричат тези, които пласират оръжие.

  Досието на архонт Петър Манджуков е по-дебело от „Библията”, от „Война и мир”, от „Престъпление и наказание”, взети заедно. И си мисля дали преди църковното архонтство да се учреди архонтство за „специално, дългогодишно и ползотворно сътрудничество на Държавна сигурност”. Служи в структурите на ДС като секретен сътрудник, агент и нещатен сътрудник от 1974 до 1990 г. с псевдоними Пампоров и Омуртаг/ченгетата го изписват като Омортаг/, вербуват и го ръководят оперативните работници Милан Миланов, Иван Тошков, Георги Ничев, Людмил Пешев, Александър Маринов, Пламен Стайков, Любомир Банков, Венелин Петров и Гьончо Гьоков, които го водят из дебрите на Първо главно управление на ДС, после на Второ главно /II-IХ-V/, създали са му всички възможни справки, картони, картончета, а самият Манджуков–Папморов-Омуртаг оставя хиляди страници донесения, лични дела IА-27477 и работни дела IР-12883 и разбира се доста на брой документи за получени възнаграждения!

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Петър Манджуков преди всичко е почетен член на библиотекаро-сарайската сбирка, която управлява България чрез своя пророк Дидо Дебелио. Малко странно ми прозвуча, как правителството е "решило" и "разрешило" нещо. Подходящата дума е "козирувало"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Най-добре да се омита там.

 15. 15 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Искам да попитам коментиращите, знаете ли що е то "почетен консул"? Зная,у че преди де ми отговорите, ще направите справка, поне в уики и това е добре" ще ми предпази от някои тъпи коментари.

 16. 16 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  Какъв е Манджукав, няма значение.Това, че Узбекистан го а направил почетен консул, си е работа на Узбекистан, не е наша. Щом ги кефи и не е осъждан по престъпления срещу личността, значи може.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3700 Весело

  " Петър Манджуков е носител на орден "Стара планина" I степен, връчен му от президента Георги Първанов. Манджуков стана и първия архонт на Пловдив. Званието му бе дадено от Пловдивския митрополит Николай, след като бизнесменът дари един милион лена за изграждането на нов храм. Титлата на Манджуков му беше връчена след освещаването на църквата "Свето Преображение Господне"."

  Днеска сенките на управляващите ми се пенявят по форумите и се обиждат на " комунист", докато техните началници изпълняват поредната заръка на сараите с типично комунистически произход, нещо повече - част от онези, които са свързани с търговията на оръжие т.е генералското движение......Та пуделите се дразнят на Мая, началниците си вдигат наздравица с червените генерали...абе шоуто е пълно !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK