Данните за всяка обществена поръчка ще бъдат качени онлайн

Снимка: архив

© Юлия Лазарова

Снимка: архивНовият Регистър на обществените поръчки (РОП) ще съдържа електронна информация на всяка обществена поръчка. В нея ще се публикуват всички документи, свързани с поръчката, като договори, рамкови споразумения и анексите към тях, както и договори за подизпълнение. Това реши кабинетът на днешното си редовно заседание, след като одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки.


По този начин правителството прави още една крачка към въвеждането на системата за електронни обществени поръчки. Това е една от основните задачи пред вицепремиера Томислав Дончев в мандата на сегашното правителство. В началото на годината той заяви, че системата е вече готова и е в тестови режим.


"Първо ще присъединим някои министерства и агенции, за да я изпробват. Освен това са нужни няколко месеца за обучение на специалистите", каза през януари Томислав Дончев.
С промените в закона, считано от 1 януари 2020 г., се урежда по-ранното въвеждане на профилите на купувача на платформата. С това се цели да се съкрати времето и разходите на възложителите за поддържане на досегашните профили на купувача. За всички възложители остава задължението да поддържат тези профили до приключване на всички поръчки, открити преди 1 януари 2020 г.


В промените в закона е заложено още в РОП да се публикуват и поканите до определени лица за участие в обществените поръчки, а не само обявите за събиране на оферти. По този начин се разширявала публичността при възлагане на обществена поръчка.


Друга важна промяна при тези поръчки е подаването на Единния европейски документ за обществени поръчки вместо декларации, изготвени от възложителя. Така се уеднаквяват правилата за деклариране на обстоятелствата за личното състояние и съответствието с критериите за подбор при възлагане на поръчки, независимо от прилагания ред.


Предоставя се възможност на всички разпоредители с бюджет от по-висока степен, а не само първостепенните, да възлагат поръчките на подчинените си разпоредители с бюджет. Направена е и промяна, свързана с начина за изчисляване на прогнозната стойност на поръчките. Изискването за нейната актуалност вече ще се отнася към момента, в който възложителят решава да стартира възлагането на поръчка, а не към конкретна фиксирана дата.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 321 Неутрално
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Весело

  ...и регистърът ще се срине в удобно време :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 717 Неутрално

  С 20години закъснение

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  Като дойдат избори, обещават, като минат забравят. За следващите даже не се сещат, че това вече са го обещавали.

 5. 5 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 551 Весело

  ...и регистърът ще се срине в удобно време :)
  —цитат от коментар 2 на penetrating

  Ще се сриВА, колега. Това ще си стане платена услуга. От един IP адрес ще можеш да качваш документи, от друг ще ти дава някакви грешки и накрая ооооп то срокът за подаване на оферти изтекъл. Примерно де. Фантазирам си не на 100, ми на 1000%...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5352 Неутрално

  И през 2020г трудно ще тръгне

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK