СЕМ ще изготви мониторинг на БНР след края на кампанията

София Владимирова

© Надежда Чипева

София ВладимироваМониторингът на Българското национално радио, с който се е заел Съветът за електронни медии, ще бъде направен след края на кампанията. Той ще бъде извършен за периода от началото на юли, когато започна мандатът на отстранения генерален директор на обществената медия Светослав Костов, до 26 септември. Това заяви днес председателят на СЕМ София Владимирова, след като заседанието на Временната комисия за БНР не се състоя, тъй като не беше събран кворум.


За периода са свалени записи, а крайната дата е 26 септември, защото тогава започва предизборната кампания. "Тогава обществените медии имат сериозни ангажименти и считаме, че до голяма степен картината е различна", каза тя. Владимирова уточни, че става дума за традиционен мониторинг за плурализъм, който се прави периодично. За последен път такъв е бил изготвен в началото на 2018 г., когато не са открити никакви нарушения. Тя допълни, че сигнали, отнасящи се до плурализма, за предходната година не са получавани. "В момента имаме споразумение с ЦИК и нашите експерти работят по предизборния мониторинг, който включва и балотажа", отбеляза тя.


Владимирова заяви, че Костов вече е обжалвал решението на СЕМ да бъде отстранен. Тя изтъкна още, че законодателството е остаряло. "Тази година изпаднахме в много казуси, които не са разписани ясно в него", каза тя, визирайки безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт", както и участието на на Волен Сидеров в предаването "Референдум".


Вчера СЕМ откри процедурата по избор на нов генерален директор на БНР. Документите на кандидатите ще се приемат до 5 декември, а изслушванията на концепциите ще се проведат на 20 и 21 януари. СЕМ ще определи кой ще е новият генерален директор на радиото на 23 януари. В средата на октомври СЕМ назначи за временен директор на обществената медия Антон Митов, който ще управлява радиото до приключването на процедурата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK