Недостатъчно обучение е основният проблем на секционните изборни комисии

Недостатъчно обучение е основният проблем на секционните изборни комисии

© Цветелина Белутова, КапиталОрганизацията на последните избори за местна власт беше добра, но за пореден път приемането и обработката на секционните протоколи показаха, че има много проблеми. Те се състоят в недостатъчно добро обучение, недостатъчна мотивация и една арогантност при старите и по-опитни членове на Секционните избирателни комисии (СИК), които смятат, че знаят всичко и няма нужда да четат нови инструкции, а дори и да ги прочетат, ги пренебрегват, защото знаели кое как трябва да се направи".


Това разказа пред "Дневник" Велко Милоев – член на обществения съвет в Централната избирателна комисия (ЦИК) и наблюдател на изборния процес. Той анализира и обобщи наблюденията си от първия тур и прогнозира, че и на балотажа в неделя нарушения ще има, но вероятно далеч по-малко, тъй като ще се гласува с по-малко бюлетини, ще се попълват по-малко протоколи и документи и работата ще върви по-спокойно. По думите на Милоев, нарушенията на 27 октомври не са били такива, че да доведат до опорочаване на резултата и изборния процес като цяло, тъй като са преобладавали предимно процедурни грешки.


"Нов момент е, че импровизациите, които правят секционните комисии, се дължат не само на това, че не са обучени достатъчно добре по методическите указания, но този път ясно видях случаи на умишлено пренебрегване на правилата", разказа Милоев.
Той обясни, че по-опитни членове на секционни комисии, си позволяват своеволия с мотива, че знаят по-добре какво и как да направят. "Член на комисията дава бюлетините на избиратели, без да ги сгъва. Освен това стои без бадж, което е друго нарушение. Използват се паралелно и двете урни – за кмет и за общински съветници, въпреки че според инструкциите би трябвало да се пускат бюлетини само в едната, а след като се запълни, да се използва и другата", обобщи Милоев. Той обясни, че "импровизациите" се дължат както на незнание, така и от стремеж членовете на комисиите да си тръгнат по-рано.


"На тези избори видях крайности. Цялата изборна администрация в момента е на партиен и квотен принцип с идеята, че на различните нива – от ЦИК до СИК, представителите на различните партии ще се контролират взаимно. Но има секционни комисии, в които след вота членовете се разделят на три групи, които започват паралелно преброяване на бюлетините и след това си диктуват данните, без никакъв взаимен контрол. Уважавам факта, че те си имат доверие, но дори за технически грешки нямаше контрол, а протоколът бе подписан предварително от един от членовете, вероятно най-опитният", разказа за наблюденията си експертът.


По думите му, не само тази година са констатирани грешки в протоколите – такива винаги е имало на всички предходни избори.


"СИК е най-слабото звено в изборния ден. Не в изборния процес, а в изборния ден, тъй като са недообучени, немотивирани, а в определени случаи и твърде арогантни. ЦИК тази година направи малки стъпки в правилната посока като една от тях бе обвързването на едната компонента от заплащането с участието в обучението. Направиха и приложения в Ексел, които са за самообучение и апликацията показва къде са грешките", обясни Велко Милоев.


Той каза, че е имало възможност да се изготви стандартизирана методика за обучения в цялата страна. "Тези, които обучават, трябва да са преминали някакво обучение. И в процеса на обучение има потенциал за подобрение, но чисто партийният модел за съставяне на СИК за мен е изчерпан и с него не могат да се подобрят нещата", коментира Милоев.


Той обясни, че в някои държави от Източна Европа, преобладава партийният модел, а в Западна - модел с участието на хора от държавната или общинската администрация в изборните комисии.


"Най-лесно в България, ако имаше политическа воля, би могло да се въведе поне един представител, който да не е назначен от партия, а от висшестояща изборна комисия – общинска или районна и то след конкурс. Това значи, че за тази длъжност трябва да има атрактивно заплащане, което да мотивира подготвяне и явяване на конкурс, полагане на тестове със съответните сертификати и т.н. Защото в момента членовете на СИК не се интересуват от качеството на изборния процес до момента, в който не са застрашени техни мандати. Преференциите изобщо не ги интересуват", коментира Милоев.


Той разказа, че в изборната нощ е бил единственият наблюдател между 23 ч. и 2 ч. в зала "Арена Армеец". Там е видял един партиен застъпник и един представител.


"Толкова много им доскуча, че бързо си тръгнаха. От наблюденията си в залата мога да кажа, че когато председателят на ОИК-София Полина Витанова казва, че организацията е добра и процесът се е забавил заради нарушения в СИК и пропуски там, тя е права. Това е така и го видях ясно", посочи Милоев.


Наблюдателят обясни, че организацията като брой работни места, за членове и сътрудници на ОИК, потокът от хора и документи, както и местата за почивка и чакане, е била на много добро ниво.


"Но се вижда как членове на СИК се задържат доста време пред компютъра и след това отиват към ОИК. И там вариантите са два – ако данните им са излезли верни, служител на ОИК им дава разписки за подписване и протоколи. Другият вариант е да идват с чувалите, дълго да обсъждат какви поправки да се направят, след това се връщат отново пред компютъра – тези бяха много повече", обобщи наблюденията си Милоев.


Според него въпреки техническите грешки и нуждата от поправки в протоколите, не е имало сериозни нарушения, които да опорочат или да подложат под съмнение изборния резултат.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 505 Неутрално

  КОЙ печели от добре управляван хаос?

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Огромната част от членовете нае СИК просто чуват сумата, която ще получат за един ден "работа" и останалото просто не ги интересува.
  По време на обученията и инструктажите си обсъждат рецептите за туршии, а после реват с чувалите с грешки в протоколите....

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  ...и честата смяна. Затова е необходима постоянна изборна администрация, която не е изградена на партийни квоти.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Простак на обучение не се поддава. Става само, ако обучителят е също такъв. А българинът през последните десетилетия тотално изпростя. "Образованието" не помага особено

 5. 5 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 880 Неутрално

  В кой век живеем, та ни тормозят да им ходим на крака да им се кланяме. Теа отгоре да са чували случайно за гласуване по интернет,за кво ни харчат данъците?!

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Ами да открият текава специалност в НБУ, щото се виждат и мноо необучени протестъре.Мъка е налегнала добитъка и територията.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  ГЕРБ активисти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Наблюдавах броенето в две секции във Варна. Свършиха около 2 часа сутринта и поеха към ОИК. Причини за забавянията са както мудността, така и лошата организация и разпределение на работата между членовете. Не ги виня, защото след 12 часа работа, човек не е много адекватен. Принтерите бяха изключително бавни и отне още 2 часа за принтиране на протоколите по 10 екземпляра за комисията и за застъпниците. Не виждам начин за умишлено фалшифициране на резултати в комисията при броенето, защото там е голям хаос. Единственото, което може да се направи, без бюлетината да се направи невалидна, е да се добави преференция в бюлетина в която избирателят не е направил такава. Всяко изваждане на химикалка обаче би било забелязано от другите.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Не е толкова в обучението въпроса, а във факта,че хората са неподходящи.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  В страната има 11 666 секции, като всяка има по 5, 7 или 9 члена - да вземем средно 7.
  Общия брой на хората в секциите е 81 662 човека, при това пръснати по села и паланки, малки и по-големи градове. Едни от тях пенсионери, други хора работещи, с най-различно образование или без такова.
  Какво обучение, в продължение на колко дни ще ги направи всичките наясно с материята, особено когато става дума за малко по-сложни избори - в случая три в едно плюс отразяване на разместванията в листите, когато има такива. Отделно вътрешните противоречия, доколкото те са от различни партии, кой бюлетин е нередовен и кой е добър.
  Може би наистина най-добре е да се гласува електронно/машинно, без никакви хартии, та едновременно да се включи нещо като образователен ценз и да се изключи неграмотността на комисиите, но това няма как да мине през парламента, защото болшинството са очевидни популисти и разчитат само на лъжите и обещанията, та да завлекат простотията пред урните, както и каквото могат да си напазаруват от същия контингент.
  Се ла ви, както казват братята французи и то си показва и в резултат от изборите - управляват ни такива, които на повечето от нас, дето можем поне да пишем ( е, не всичките де:)) ни се струват прости.

 11. 11 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Най-вече връзкарството. На тези избори за първи път се докоснах до изборния процес. Бях представител. Имах чувството че лекките от пощата дето им отнема 15 мин да ти дадат едно писмо са сложени в комисията. Лой ще познае колко време им отне да преброят гласовете на 286 гладували? 7 часа. Съседната секция ( в същото помещение) при подобен брой гласували приключиха след два часа.

 12. 12 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Разбрах че си е далверка да сив. Комисията понеже пада по някой лев. На председателката, цялото и семействобилонпо комисии.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Проблемът на секционните комисии е, че от 7 човека поне 4-5 са купен вот - обикновено роднини на партийни активисти от статуквото, сложени там да изкарат някой лев дюшеш. Грешката става, когато пропуснат да оставят поне един едноок на 6 слепи.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  И затова няма да има скоро нито електронно гласуване, нито познатото от 19. век гласуване по пощата. "Бате к*ре, ти кат ми каеш електронно, сеедно ми кааш отстъпи ми 22 000 СИК по 5 от нашите мъжленца? Колко цтанА? 110 000 глаца ъ ти подАрим? Аре ъ ци иъме уваджението, ън моето ъ не поцЕгаш!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 15. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  Точно така. Определяне на СИК плюс резервни членове по подобие на процедурата за избор на съдебни заседатели.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 514 Гневно

  Всички в лай%а, само ЦИК в бяло... Как пък не признаха и собствените си грешки, и собствената си арогантност?

  Трябвало задължително да се ползва една урна за три (на някои места - четири) бюлетини. ЗАЩО НЕ ДВЕ УРНИ? Какво пречи да се разделят бюлетините предварително на такива за кметове и такива за общински съветници, за да не се губи време в сортиране преди броенето после?

  ЗАЩО бюлетините за кмет на община и за общински съвет изглеждаха еднакво сгънати? Мигар не беше лесно да се изпечатат по две ленти на гърба на едната, че да се разпознават по-лесно???

  ЗАЩО всеки застъпник трябва да получава препис от протокола ПРЕДИ тримата членове от комисията да отпътуват към РИК, вместо да остане едно разписано копие за който иска да гледа, и оставащите членове да си чакат шибаните принтерчета да печатат бавно, а не трима човека, на които тепърва им предстои ДЪЛГА нощ и ДЪЛЪГ ден във висене, да седят да чакат диван-чапраз.

  И разни други всякакви ей такива.

  От хора, които близо 30 години правят избори — това бяха най-тъпашки организираните протоколи, които просто ПОДКАНЯТ някой недоучен да направи грешка при попълването. Не със сметката, а именно ПРИ ПОПЪЛВАНЕТО.

  Как пък не можахте преди 3 месеца да направите една фокус група с подбрани селтаци, да им изсипете два чувала тестови бюлетини, да им дадете протоколи да попълват и да видите какви грешки допускат и кое ги обърква?

  Изобщо, стига блювахте по СИК-овете! Всичката тъпащина идва ОТГОРЕ, тези отдолу могат само да я мултиплицират.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 17. 17 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  В българия избирателните комисии са пълна пародия. Функционално неграмотни хора, партийни калинки и откровени малоумници броят гласовете и попълват протоколите. Казвам го като човек който е бил многократно член на комисия, дори и председател. Заплащането е пълна пародия за повече от 15 часа работа

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":
  НАПЪЛНО СЪГЛАСЕН!!!!!
  За нормално подготвяне и протичане на изборният процес е необходим един относително постоянен /около 70 % поне/, "корпус" от хора, които са обучени и имат идея за какво става въпрос.
  За модел на набирането на тези хора може да се ползва "технологията" по набирането на съдебните заседатели, например!

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Много малограмотни хора има в тези комисии, отделно 90% ако не и повече от членовете им, изцяло са заради кинтите.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darulio":
  До коментар [#18] от "selqnin":

  Подкрепям изцяло идеята! Преди много години се реши да има професионална армия. Сега е добре да се мине към професионална изборна администрация. Ще бъде по-ефективно, по-качествено и по-евтино.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Докато има кетъринг пуканки за 80 лева, така ще е.

 22. 22 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На простаците обучение и организация не са им нужни. Те от всичко разбират и все някой друг им е виновен.

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако положите систематични и целенасочени усилия да преодолеете прогресиращата си обсесия на тема :"една определена политическа партия",
  Ако се постараете да разлепите рублите, които са каширали очите и хипотетичният Ви нано-сив багаж, северно от вратните Ви прешлени
  ИМАТЕ ШАНС ДА СЕ ВЪРНЕТЕ В РЕАЛНОСТТА......

 24. 24 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Не е вярно заключението изведено в заглавието на статията. Обучение и обучителни материали има достатъчно.
  Проблема е в качеството на хората, които са членове на СИК.
  Като председател на СИК в Младост трима от комисията не виждаха и не можеха да пишат в избирателният списък. Не можеха да откъсват бюлетини и да ги сгъват по правилният начин. Добре че имаше едно 21 годишно момче, което въпреки че беше за първи път на избори, веднага схвана какво трябва да прави. Шестият член беше жена около 45 години и се оправяше бързо със подготвянето на бюлетините за избирателите. Седмият член не дойде и беше заменен след три часа, която също беше пенсионерка и помогна при вписването на избирателите в избирателният списък, въпреки по-мудната скорост.
  Протоколите бяха елементарни за попълване. Нищо не се е променило от предишни избори.
  Качеството на избирателите също беше много ниско. Много от тях стояха повече от 10 минути в кабините за гласуване, което водеше до образуване на опашка и гневни реакции на чакащите към нас.


 25. 25 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В секцията в която гласувах имаше 4-5 бабки и дядовци, които не чуваха, не виждаха, трепераха им ръцете и миришеха на тамян и нафталин. Имаше и 2-3 кифли застъпнички, които не си вдигаха погледите от телефоните. 2-3-ма имаше опитни, които организираха реда. И това са едни и същи на всичките избори!

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Само един въпрос имам:
  - Кой реши, че при три - четири интегрални бюлетини СИК трябва да е 7 членна а не 9 да речем?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 27. 27 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Ама аз не мога да разбера защо журналистите не ходят на тези обучителни мероприятия да видят каква порнография са. Два часа едни лелки ти четат указанията и който чул - чул, който научил - научил. Защо не се раздадоха нито едни указания на ЦИК на всички присъствали - да си ги четат у тях и да учат? Защото някой е решил да се спести някой лев от тези указания. Да не мислите, че бабите, които са половината членове на комисии, ще си ги свалят от интернет? Нищо подобно! Специално в София масово се назначат баби в комисии да изкарат някой лев над пенсията си. И после пешкира го обират другите членове на комисии. кой иска да бъде член на комисия, трябва да мине на изпит и да има физически възможности да стои 24 часа, а не събрани куцо, кьораво и сакато.

 28. 28 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#20] от "penetrating":


  До коментар [#15] от "Darulio":До коментар [#18] от "selqnin":Подкрепям изцяло идеята! Преди много години се реши да има професионална армия. Сега е добре да се мине към професионална изборна администрация. Ще бъде по-ефективно, по-качествено и по-евтино.
  —цитат от коментар 20 на penetrating


  Има къде - къде по-евтин и достатъчно ефективен метод !
  За постоянна и платена изборна администрация , това са много пари при положение , че изборите са от дъжд на вятър. Между другото , то и сега от цялата изборна администрация само СИК не са платени постоянно!
  А иначе ще дам пример от сегашния и предишни избори с нашата СИК в която от 14 години съм или секретар или зам. председател (винаги съм отказвал да бъда председател заради задължителното му отиване да се предават документите , а аз с моите крака ми е невъзможно) :

  Забелязал съм , че по-младите по-бързо и къде , къде по-качествено схващат методиката на един изборен процес в СИК. А в много от случаите са и по-образовани от възрастни и по-възрастни членове на СИК ! ! !
  Дето има една дума - ученото си е научено!
  А то и няма абсолютно нищо сложно- най-обикновени аритметични действия като събиране , изваждане, умножени е и деление!
  Изобщо няма висша математика!

  Другото е елементарна организация на труда между членовете на СИК!
  Например аз винаги си поемам приемането на моите баби и старци и им вписвам данните и в списъка и след като гласуват да им върна личните документи за което се и подписват.
  На тези избори всички останали 4 броя членКИ бяха все млади жени , а според моята възраст и момичета, 🥰 НО всички те участваха за пръв път ! ! !
  Но още предният ден , като се събрахме да подредим салона , ме послушаха , разпределихме си работата и в неделя всеки на мига си знаеше какво се очаква от него да свърши и го вършеше перфектно! ! !
  На края при изготвянето на документацията се наложи даже да ги възпирам, толкова бяха припрени да се докажат, а припряността води до грешки и удължаване на работата , всичко на ново да броиш . . .
  И още в 21.00 бяхме готови и аз ги изпратих в 21,15 като дойде колата да ги вземе
  - = - = -
  В самата документация има методически указания за изборния процес, изготвянето и отчитането на документите !
  Нищо не им пречи в събота както ние го правим да седнат и да ги прочетат, а имат и възможност при добро желание и да го разиграят !
  - = - = - = -
  Против съм машинното гласуване , защото възрастните хора не се оправят даже и със сегашните бюлетини, а за машините да не говорим!
  В неделя от 113 гласоподаватели по списък и 91 гласували! - имаше 20 абсолютно празни бюлетини ! ! ! плюс 8 бр. някои с "хиксове" върху името или партията , а не в квадратчето ! ! !
  - = - = -
  По-млади, по-образовани хора и по- възможност да са постоянни, защото рутината в случая е помощник !
  И съм убеден , че сега в други ден на балотажа , ще ни е по-леко , защото вече знаят какво се иска и как да го направят!

  Извини ме за дългия пост, макар,
  че изборите са "проста" работа 😎

  В Е С Е Л О ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Весело

  До коментар [#28] от "Чардо":

  "..по- възможност да са постоянни, защото рутината в случая е помощник !..."
  Хубав пост, хубав опит.
  Това имах предвид и аз. Нямам предвид да са 8 часа на работа за избори. Имам предвид да имат в дл. характеристика, че правят и това и да получават пари за това, когато има избори.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Весело

  До коментар [#28] от "Чардо":

  "..по- възможност да са постоянни, защото рутината в случая е помощник !..."
  Хубав пост, хубав опит.
  Това имах предвид и аз. Нямам предвид да са 8 часа на работа за избори. Имам предвид да имат в дл. характеристика, че правят и това и да получават пари за това, когато има избори.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4743 Неутрално

  "за пореден път приемането и обработката на секционните протоколи показаха, че има много проблеми"

  Толкова може тази власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2077 Весело

  Ми то, системата си плаче за едно превантивно външно оценяване на интелекта, зрението и основното образование на кандидатите за местата (кинтите) в комисиите... Да и пред камера, като при автоинструктурите, та да няма шмекеруване.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Носил съм чували преди 30 години (на първите избори), носих и миналата седмица. Днес нещата са доста по-ясни и цивилизовани, няма ги ония патоси, бъркотии и дандании от преди (тогава и компютри още нямаше). Методиките са си ясни, не е голям проблем да се оформят и попълнят книжата. Но никога няма да разбера защо трябва стотици и хиляди хора да висят часове след полунощ по зали и рикове, след като всичко е попълнено, опаковано и подписано от всички. Това гигантско и безсмислено губи-време в самия край на процеса си е жива идиотщина и заслужава сериозно обмисляне с цел - бъдещи организационни подобрения и оптимизации.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Бил съм член на избирателна комисия на 4 избори и знам каква ЛУДНИЦА е. При това на онези първите избори, с цветните бюлетини и без преференциите.

  И пак броим по няколко пъти и все различен резултат се получава, и все различен от подписите в списъка. Накрая веднъж председателя на комисията скъса 3 бюлетини за да нагоди числото. Всички гледаха шашнати но никой не протестира, от собствената му партия бяха :)

  То е лесно да се гледа отстрани и критикува ама ако сте вътре съвсем друго става. Като футбола, всички разбирачи и всичко елементарно, националите пълни боклуци. Ами слезте на полето да ритате вместо тях да ви видим.

  не оправдавам секционните комисии, има трески за дялане там. Но след като толкова упорито се повтарят едни проблеми значи трябва да се пипне там където е проблема. Иначе става като определението на Айнщайн, "Идиот е човек който упорито повтаря едно и също нещо надявайки се а различен резултат".

  Решението е просто и елегантно: след като комисиите са проблема МАХАМЕ БРОЕНЕТО в Секционните Комисии!

  Минава се на бюлетини тип Тото Фиш, само квадратчета. В стаичката виси списък коя партия и коя преференция /щом толкова ги искате/ в кое квадратче са, четеш и слагаш кръстче. А които не могат да четат толкова по-добре, елиминира се неграмотният вот. Бюлетините стават компактни и важното: Годни за МАШИННО ОТЧИТАНЕ!

  Отчитането да става както и сега в РИК но да е от Машини! на принципа на тези които сега четат тото фишовете. Елементарно е от компютърна гледна точка. Дори е възможна още по-голяма скорост ако се снабдят с подаващи механизми от типа на банкното броячните, секция ще се отчита буквално за минути.

  Всичко ще става прозрачно и публично, пред очите на всички, ако искате в присъствието на журналистите. За комисиите остава само да занесат чувалите с бюлетините. Нещо повече, може направо да се транспортират прозрачните кутии с бюлетините в тях, запечатани и под охраната на МВР. Машините за отчитане лесно ще се контролират с тестови набори и паралелно броене в произволно избрани секции.

  Елементарно за организиране, просто и Евтино, има необходимите технологии, само бюлетините да станат като тото фишове.

  Защо не се прави въпреки че вече е предлагано, дори от членове на ЦИК и партии? Пълна загадка! И ако приемем хипотезата, че управляващите не го искат защо опозицията не кресне? Защо медиите мълчат, защо НПО-тата стоят със скръстени ръце?

  Май че на опозицията им е удобно да оправдават загубата си с изборни фалшификации а на медиите да раздухват скандали, от тях се вдига тиража. Това е обяснението.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK