Сайтът на Столичната община с данни за качеството на въздуха ще тръгне в края на годината

Сайтът на Столичната община с данни за качеството на въздуха ще тръгне в края на годината

© Юлия ЛазароваСайтът, на който ще могат да се видят данните за качеството на въздуха в София от монтираните от общината по европейски проект 22 контролни станции, ще заработи след 27 декември. Това съобщи днес директорът на Дирекция "Климат, енергия и въздух" към кметството Теодора Полимерова, цитирана от БНР.


Мониторингът за качеството на въздуха се извършва по 9 показателя, сред които са параметрите за въглероден диоксид, азотен диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици 2.5 и 10, както и температурата, влажността и налягането.


В момента текат тестовете на системата. Разработва се и специално мобилно приложение, което ще дава известия при отклонения от нормите и препоръки.
Сензорите са поставени в различни части на града - метростанциите "Люлин" и "Джеймс Баучер", до обръщалото на трамвай № 10 при "Западен парк", на бул. "Президент Линкълн", до читалище "Искра" в "Орландовци", на Централна автогара, до Поликлиника "Враждебна", до Центъра за заразни болести, Военномедицинска академия, на ул. "Мими Балканска", до НИМХ на бул. "Цариградско шосе", до Зимния дворец, до стадион "Раковски", до 29-и ДКЦ в "Борово", до автоматичната станция "Хиподрума" и до читалище "Св. св. Кирил и Методий" в кв. "Драгалевци", както и в непосредствена близост до районните администрации на райони "Надежда", "Красна поляна", "Подуяне", "Овча купел", "Искър" и "Студентски".


Предвижда се при показания от над 200 милиграма на куб.м фини прахове частици на две станции в един ден да се въвеждат мерките, които гласува Столичният общински съвет през тази година, част от които са зеленият билет, допълнително миене, проверки и т.н.


В сряда, още преди да е започнал отоплителният сезон, сензорите на гражданската организация AirSofia отчетоха до четири пъти превишение на максимално допустимите норми на фини прахови частици в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK