Електронните услуги на кадастъра вече са с 30% по-евтини

Източник: МРРБ

Източник: МРРБПредоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги, които гражданите заявяват и получават електронно, вече са с 30% по-евтини от документите на хартиен носител. Например, едни от най-често търсените – издаването на скица на имот или схема на самостоятелен обект на хартия струват 20 лв., а заявените и получени електронно – 14 лв. Важно е да се знае също, че скиците и схемите вече са безсрочни, освен ако няма промяна в обстоятелствата за имота.


Предоставяните от АГКК електронни услуги са същите, като тези, които потребителите и бизнесът могат да получат на гише. Изготвянето на заявените на място или онлайн документи отнема едно и също време в зависимост от срока на услугата – обикновена, за която са необходими 7 дни, или бърза, чийто срок е тридневен.
Най-бързият и удобен начин за тяхното заявяване и получаване е по електронен път, чрез Кадастрално-административната информационна система на кадастъра - https://kais.cadastre.bg. За да може да бъде използвана, е необходимо да се направи регистрация, която отнема няколко минути. Заявяването на услуга също не отнема много време. За някои от тях, с цел удостоверяване на данни, е необходимо заявителят да се идентифицира с електронен подпис. Ако гражданите не разполагат с такъв, могат да получат заявения от тях документ в офис, където ще трябва да покажат необходимите документи – за собственост на имот или други, необходими за съответната услуга.


Услугите от кадастралната карта са общо 12, от Геокартфонд – 19, а извършваните справки са 13. Сред тях, освен предоставянето на скица на имот или схема на самостоятелен обект, са също нанасяне на настъпили промени в кадастрална карта или в кадастралния регистър на недвижимите имоти, предоставяне на извадка от архивен план в цифров вид, справка по кадастрална карта и други.
Чрез картата в КАИС, която е със свободен достъп, може да се потърси информация за имот или сграда по различни начини – чрез въвеждане на данни за адрес или чрез идентификатор, който е като "ЕГН". Първите 5 цифри от номера дават информация за населеното място, следващите 4 обозначават кадастралния район, а тези след тях – номера на имота. Ако в него има сграда или самостоятелен обект (апартамент в жилищен блок, например), те също се обозначават с допълнителни цифри.


С промени в Закона за кадастъра и имотния регистър и наредби към него инженери по геодезия вече също могат да издават скица на имот или схема на самостоятелен обект. Така се разширява още кръгът от възможните начини, по които гражданите и бизнесът могат получават кадастрални услуги. Досега, освен от службите по геодезия, картография и кадастър, такива се предоставяха също от общини, служби по земеделие и нотариуси.
За да извършват тези услуги, според последните изменения на Закона за геодезията, картографията и кадастъра, инженерите по геодезия трябва да са правоспособни, което означава, че трябва да имат образователно-квалификационна степен "магистър" и минимум 2 години професионален стаж в областта на кадастъра.


Правоспособните лица ще имат право на достъп до информационната система на кадастъра, какъвто имат общинските служби по земеделие и общините. Чрез нея, правоспособните лица ще имат право само да получават скици на поземлени имоти, скици на сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради и в съоръжения на техническата инфраструктура, както и удостоверения за наличие или липса на данни, но няма да могат да правят изменения на данните в тези документи и в кадастралната карта и кадастралните регистри. Документите ще се изработват автоматично от информационната система на кадастъра, ще бъдат разпечатвани от правоспособните лица и след като те ги удостоверят, ще ги предоставят на потребителите на хартиен носител. Тези документи ще имат силата на официален документ, издаден от АГКК.


Предоставянето на тази възможност ще подпомогне работата на службите по геодезия, картография и кадастър предвид увеличаването на териториалното покритие на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри, което до края на годината се очаква да достигне 95%. Това, както и увеличаването на броя на новопостроените сгради в големите градове и курортните комплекси и на инфраструктурните обекти, води до повишаване на броя на заявленията за кадастрални услуги.


За съдействието, което общини оказват на АГКК при обслужването на граждани, в бюджета им постъпва разликата в стойността на таксата между електронен и хартиен документ. За изпълнение на заявената от потребителя услуга общините получават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронен документ, таксата за него постъпва в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а общините разпечатват и предоставят на потребителя съответния документ на хартиен носител. Очаква се в резултат на нормативната промяна, която е в сила от началото на месеца, да се увеличи броят на общините, които желаят да подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър. Към момента това се прави от малко над половината от местните власти в страната. Повишаването на броя им също ще доведе до подобряване на обслужването на потребителите, тъй като те ще могат да заявяват и получават услуги от кадастралната карта на удобно за тях място - в общинските центрове.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  В София е тотален батак и е пълно с НЕкомптентн партийни калинки.
  Също така има ОПГ с имотната Мафия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Електронните услуги в кадастъра от край време си бяха с 30% по-евтини от "хартиените". Съвсем друг въпрос, че законовият им статус не беше изравнен и в самия сайт пишеше, че човек трябва да се увери дали на мястото, за където си вади скица, ще му приемат електронната справка. Изобщо, аборигенска работа...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Хубавата новина е, че кадастралната карта достига 95%. Преполагам, затова увеличаването на работещите със системата около 1500 души е добра новина за тези българи, които не използват мрежарта...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1348 Весело

  тва некъв майтап ли ве пичуе?

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мунчету на Боeку":

  пОгледни ми бате апартаменчето как изглежда в този "кадастър"... нула промени, един-единствен документ от построяването насам; 3 бр. такива "сбъркани" в сградата... после виж процедурата, по която тревало аз да им оправим "грешките", при положение че строителните документи са при тях

  на некои по-цивилизовани местенца за такива "услуги" се яде директно теслата да ти кажем

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Весело

  До коментар [#9] от "Мунчету на Боeку":

  За софтуера не говоря. Там кражбата си върви от години и все към една фирма, като гледам обявите в АОП.
  Сайтовете определено трябва да се сменят изцяло. Няма как да стане с такова увеличение на юзерите :)
  Я споделете повече за офлайн приложението :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Пламен Петков
  Пламен Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "но няма да могат да правят изменения на данните в тези документи и в кадастралната карта и кадастралните регистри."
  Не съм напълно съгласен с това твърдение. https://petkovgeo.com/ можем да заявяваме промяна на кадастралния регистър, което допълнително улеснява собствениците и им спестява редене по прословутите опашки пред Службите по кадастъра. Разбира се, кончателната промяна се извършва от съответната служба, но нали трябва да има някакъв контрол все пак!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK