Цацаров пита как съдия пуснал обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде в Русия

Бившият депутат от БСП и някогашен издател на в. "Дума" Николай Малинов беше обвинен в шпионаж.

© Цветелина Белутова, Капитал

Бившият депутат от БСП и някогашен издател на в. "Дума" Николай Малинов беше обвинен в шпионаж.Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет и главния съдебен инспектор Теодора Точкова с искане да се провери движението по делото срещу председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов и да се установи защо специализираният съд е позволил на Малинов да напусне България, без да бъде поискано становище от прокуратурата.


Бившият депутат от БСП и някогашен издател на в. "Дума" Николай Малинов беше обвинен в шпионаж в началото на месец септември, а съдът му определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лева.


Цацаров е бил сезиран от наблюдаващия прокурор по делото Мария Макрелова, която посочва, че адвокатите на Малинов са поискали да бъде отменена наложената му на 10 септември забрана да напуска страната. Причината за искането е, че Малинов бил поканен на събитие, на което трябва да му бъде връчена правителствена награда. Събитието е насрочено за периода 1-5 ноември в Руската федерация и инициирано от Фонд "Руский мир" и Международния славянски съюз.
От сигнала на Цацаров се разбира, че съдия Андон Миталов е дал разрешение Николай Малинов да напусне пределите на страната за посочения период, в който се провежда събитието.


Според главния прокурор обаче магистратът се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не било поискано от защитата – позволил е на Малинов да напусне страната за конкретните дати. Освен това не било искано становището на прокуратурата. Наблюдаващият прокурор по делото е на мнение, че има нарушение на разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс.


Еднократното разрешение за напускане на страна е направено ,,директно", без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ. Прави впечатление, че в мотивите на определението се сочи, че предмет на разглеждане е депозирано "искане", което обаче впоследствие се определя като ,,жалба", се посочва в сигнала на Цацаров.


Заради това главният прокурор настоява да бъде извършена проверка на това производство, както и дали е законосъобразно решението на съдията, а единственият компетентен орган е Инспекторатът на ВСС.


Прокуратурата публикува част от материалите по делото срещу Малинов - тук
Освен обвинението срещу Малинов шпионският случай имаше още една последица - забрана бившият разузнавач Леонид Решетников и "православният олигарх" Константин Малофеев да влизат в страната в следващите 10 години.
Повече за реакцията на Решетников четете тук, за тази на Малофеев - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK