Телевизията на Слави Трифонов: Над 1 милион и 450 хиляди са гледали старта ни

Телевизията на Слави Трифонов: Над 1 милион и 450 хиляди са гледали старта ни

© Юлия ЛазароваОбщо достигнатата снощи аудитория от новата телевизия на Слави Трифонов "7/8 ТВ", която започна излъчване в понеделник вечер (4 ноември), е била 1 456 120 зрители. Това показват данни на агенция Be Media Consultant, направени за телевизията, съобщиха от екипа на медията.


Лидер в гледаемостта


очаквано е "Вечерното шоу на Слави Трифонов" (от 22 часа) с достигната аудитория 1 036 470 зрители. На второ място е "Вечерта на актьорите", което е било гледано от 1 011 200 души (то имаше две части - по 30 минути преди и след предаването на Трифонов). Публицистичното предаване "Студио Хъ" (единстветото излъчвано на живо от 20 часа) е било гледано от 687 600 души - в него гостува Мая Манолова.
От "7/8 ТВ" разпространиха две графики, като в тях е отбелязано, че проучването е национално представително за 15 -70 годишните и е направено по панел на агенцията с извадка 1600 души, а методът е "sms/online - ежедневна регистрация по метода "yesterday behaviour" (поведение през вчерашния ден). Това означава, че са били проучвани през съобщения по телефона и онлайн зрители за това какво са гледали предната вечер и кои точно предавания по новата телевизия. След като се покаже т.нар. "reach" - достигната аудитория в проценти, той се изчислява в брой зрители като се наложи върху общия брой зрители в тази възрастова група. Повече данни за метода на изследването няма, не са представени и директни сравнения за гледаемостта на други телевизии от конкретното проучване.


От "7/8 ТВ" обаче отбелязват, че подобни предавания със същата насоченост и в същия часови диапазон по други национални медии са били със значително по-малко зрители. "По официални данни на агенцията, мереща Би Ти Ви, предаването "Фермата" е гледано средно от 909 хиляди и 120 зрители, което е с 127 350 по-малко", казват от екипа на Слави Трифонов като прави впечатление, че се сравняват само с програмите на телевизията, в която Трифонов правеше предавания до края на юли тази година. "Фермата" се излъчва в 21 часа, когато по "7/8 ТВ" беше "Вечерта на актьорите".


Сравнението по две различни системи за измерване не е съвсем коректно.


Темата за гледаемостта на българските телевизии е сложна. Традиционно тв аудиторията се измерва чрез т.нар. пийпълметрична система - прави се национално представителна извадка и се монтират устройства на телевизорите на избрани домакинства и това следи поведението им директно, а не през анкети. Още със старта на първата подобна система преди години имаше спорове и съмнения в извадката, представителността итн. В последните години ситуацията е по-сложна, защото има две пийпълметрични системи - с едната има договор - Би Ти Ви (това е ГАРБ), а с другата - "Нова тв" (измервана от Nielsen Admosphere България). Така често двете национални частни медии изпращат данни как според системата на която са клиент те са тв лидер и са били най-гледани в определени моменти. Някои медии и рекламодатели или агенции правят и допълнителни проучвания за тв и медийната аудитория през потребителски проучвания с интервюта.


ГАРБ и Nielsen Admosphere България не са показали публично данни за старта на "7/8 ТВ".


Be Media Consultant е собственост на Милкана Николова, която преди години беше част от екипа на първата пийпълметрична система, стартирана тогава от агенцията на Кънчо Стойчев (снощи той беше гост в "Студио Хъ") и Андрей Райчев. Фирмата се занимава с рекламни и медийни изследвания и преди години беше подизпълнител на ГАРБ.


Какво още показват данните


Be Media Consultant показва и демография за "7/8 ТВ". Над 31 на сто от зрителите на новия канал са хора между 15 и 34 години, а 34.5 на сто са между 35 и 54 години. Над 35 на сто от зрителите са били хора, живеещи извън столицата или областните гадове. Зрителите мъже са малко повече от жените.


В първото си изявление, в което разказа малко повече за телевизията, Трифонов заяви, че телевизията ще разчита да се издържа от рекламодатели и ще ги привлича на база гледаемост. В първата вечер на излъчване в рекламните блокове имаше клипове на bazar.bg, credissimo.bg и сайт за авточасти втора ръка.


Тогава той разкритикува и повечето от методите за мерене и статистика за гледаемостта и обеща, че неговата медия ще има много по-точен и конкретен начин за измерване. Не е ясно дали това ще е през този тип панел, но явно ще е по различна методика, което още повече ще затрудни сравненията какво точно гледат зрителите.


Една от графиките, разпространени от екипа на новата медия.

© Фейсбук профил на 7/8 ТВ

Една от графиките, разпространени от екипа на новата медия.


Данните за демографията

© Фейсбук профил на 7/8 ТВ

Данните за демографията


Още за старта на телевизията - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK